Αν και πέρασε καιρός...
Το να είσαι έξυπνος είναι αρκετά γενικό και αόριστο θεωρώ. Κριτική σκέψη χρειάζεται, η οποία ναι χαρακτηρίζει τους ευφυείς.
Σωστά και εκτός αυτού, απαιτείται και ικανότητα χειρισμού και τροποποίησης αλγεβρικών σχέσεων. Απλών μεν, δυσκολεύοντας τους περισσότερους δε. Κάποιες φορές είχαν τεθεί και θέματα που απαιτούσαν βασικές γνώσεις Ευκλείδειας Γεωμετρίας.
Κοίτα το δεύτερο πεδίο θεωρώ οτι είναι σε καλό επίπεδο ως προς αυτο το θέμα. Έχεις δει τι χαμός γίνεται στο τρίτο πεδίο ; Πολλοί είναι σχεδόν ισοδύναμοι και παιρνάνε κατά τύχη σε σχολές, για λίγα μόρια παραπάνω ή παρακάτω.
Στο 2ο πεδίο ήμουν και διαφωνώ. Έγινε αυτό που είχα πει: Συσσώρευση των μαθητών οι οποίοι ήταν απλά καλοί στα μαθηματικά και καλύτερων αυτών στο 90-100. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι καλύτεροι εξ' αυτών έγραψαν και καλύτερα. Κυρίως λόγω απροσεξιών (και σε ελάχιστες περιπτώσεις εξαιτίας διατυπώσεων) έχασαν όσοι έχασαν, παιδιά ίδιας δυναμικής με αρκετά διαφορετικούς βαθμούς ή χειρότεροι να έχουν πάει καλύτερα. Εκεί κολλούν όλα όσα είχα αναφέρει περί θεμάτων που δεν αποτελούν "αλυσίδα" και με τεράστιο ταβάνι και μεγαλύτερο αριθμό προβλημάτων στην εξέταση. Παρόμοια πράγματα συνέβησαν και στη φυσική.
Είναι σχετικό αυτό γιατί μπορεί να συμβεί πάλι αυτό που προσπαθείς να αποφύγεις. Εξαιρετικά δύσκολα θέματα θα περιόριζαν τους υποψηφίους στο να γράψουν λιγότερα θέματα. Οπότε πάλι θα είχες συσσώρευση και επομένως θα ήταν πολύ δύσκολο να διακρίνεις με βεβαιότητα το επίπεδο του καθενός. Οπότε τα θέματα θα έπρεπε να είναι άκρως καλά σχεδιασμένα κάθε χρόνο, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο.
Αναφέρθηκα σε θέματα με διαβάθμιση (και πιο πολλά ούτως ώστε να εξυπηρετηθεί τούτος ο σκοπός) η οποία θα ξεκινά από πανεύκολα και θα φτάνει σε κάποιο θέμα που παίζει να μην λύσει και κανείς. Δεν δημιουργείται κάποιο πρόβλημα, αντιθέτως επιχειρείται η εξασθένιση της επιρροής εξωγνωστικών παραγόντων στην βαθμολογία (απροσεξίες, λάθη σε πράξεις, προβληματικές διατυπώσεις).
Δεν ξέρω σε τι κατεύθυνση είσαι. Ωστόσο να πω το εξής. Γενικά για να γράψει κανείς στο 2ο ναι, χρειάζεται να έχει ένα στοιχειώδες σοβαρό επίπεδο αντίληψης. Σε αντίθεση π.χ. με το τρίτο που οκει βιολογία δεν πιάνει μια μπροστά στην σκέψη που χρειάζονται τα μαθηματικά, φυσική εξετάζονται μεθοδολογίες άρα δεν απαιτείται τρομερή σκέψη, και χημεία που επίσης εξετάζονται μεθοδολογίες. Προσοχή δεν λέω οτι στο τρίτο είναι χαζοί. Απλά οτι η εξέταση των μαθημάτων δεν απαιτεί τρομερή ευφυία. Μπορεί κάποιος που δίνει απο το τρίτο να είναι ευφυέστατος. Αυτό σημαίνει απλά οτι δεν θα τον δυσκολέψουν οι εξετάσεις, εαν είναι καλός και στην αποστήθιση. Απλά στο δεύτερο λόγω των μαθηματικών προφανώς εξετάζεται η μαθηματική ικανότητα των μαθητών που συνδέεται άρρηκτα με την ικανότητα κριτικής σκέψης. Διότι στα άλλα μαθήματα έχεις απλές συνεπαγωγές του τύπου Α => Β => Γ, ενώ στα μαθηματικά έχεις ακόμα και σελίδες τέτοιων επιχειρημάτων. Οπότε προφανώς χρειάζεται μεγαλύτερο capacity σκέψης.
Συμφωνώ.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων: 9 Ιουλίου 2022
Όταν λέω οτι δεν χρειάζεται να είσαι και πολύ έξυπνος. Εννοώ οτι δεν σημαίνει οτι επειδή έγραψες καλά στις πανελλήνιες θα τα πηγαίνεις το ίδιο καλά στην σχολή. Όχι απαραίτητα εννοώ.
Εννοείται. Εγώ αναφερόμουν με τον όρο "έξυπνοι" στους μαθητές που καταλαβαίνουν μαθηματικά (το οποίο δεν είναι κάτι που όλοι οι μαθητές καταφέρνουν ακόμα και αν ασχοληθούν), δεν τα πιάνουν με την μία, αλλά πηγαίνοντας σπίτι και διαβάζοντας λυμένες, μεθολογίες τα αντιλαμβάνονται σε βάθος και δίχως απαραίτητα να έχουν φαντασία και δημιουργικότητα. Οι οποίοι είναι αρκετοί στον γενικό πληθυσμό, ωστόσο επειδή δεν ασχολούνται επαρκώς οι περισσότεροι δεν επιτυγχάνουν να αριστεύσουν στις πανελλαδικές.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων: 9 Ιουλίου 2022
Έγινε φίλε, καλή επιτυχία εύχομαι, να μπεις να μας πεις πως τα πήγες!
Ευχαριστώ εκ των υστέρων. Πιάνω ΗΜΜΥ επαρχία, ωστόσο θα ξαναδώσω με το σκεπτικό ότι μπορώ να πιάσω και Αθήνα, μιας οι βαθμοί μου σε μαθηματικά και φυσική ήταν στο επίπεδο όσων θα μπουν εκεί και μάλλον παραπάνω, ενώ είναι και πιο οικονομικό το να δώσω δεύτερη φορά (ακόμα και να μην μπω ΗΜΜΥ ΕΜΠ θα βάλω Ναυπηγούς ΕΜΠ ή στην ύστατη περίπτωση πληροφορική ΕΚΠΑ). Δεν προετοιμάστηκα καλά φέτος, λόγω συνεχιζόμενης ελλειμματικής προσοχής κατά την μελέτη, κακής εκτίμησης κάποιων καταστάσεων και παρορμητικότητας/αδυναμίας να ακολουθήσω ένα σταθερό πρόγραμμα διαβάσματος. Βλέπω την δεύτερη φορά και ως έναν τρόπο διδαχής αυτοπειθαρχίας και βελτίωσης των (σχεδόν ανύπαρκτων) οργανωτικών μου ικανοτήτων.