ΙΕΚ: ποια είναι η γνώμη σας;

TheoniNia

Νεοφερμένος

Η TheoniNia αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Πτυχιούχος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 32 μηνύματα.
Εχεις ανταγωνιστές τους πτυχιούχους Ιατρικών Εργαστηρίων από ΑΤΕΙ (Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα) και όμως βρήκες δουλειά. Εύγε.
Δουλεύω μαζί με πτυχιούχους ΑΤΕΙ και σε πληροφορω ότι γνωρίζω παραπάνω πράγματα και κάνουμε και την ίδια δουλειά
 

Εχέμυθη

Περιβόητο μέλος

Η Εχέμυθη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής. Έχει γράψει 5,863 μηνύματα.
Δουλεύω μαζί με πτυχιούχους ΑΤΕΙ και σε πληροφορω ότι γνωρίζω παραπάνω πράγματα και κάνουμε και την ίδια δουλειά
Γεια σου,
Επέτρεψε μου κι εγώ να γράψω τη γνώμη μου ως φοιτήτρια στο ΤΕΙ τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων που κάνει την πρακτική της και συνεργάζομαι και με άτομα που κάνουν την πρακτική τους από τη σχολή μου και με άτομα που είναι τεχνολόγοι απο ΙΕΚ ή ΤΕΙ και γενικά το έχουμε συζητήσει πολύ αυτό το θέμα. Αρχικά μπράβο που βρήκες δουλειά και σου αρέσει αυτό το επάγγελμα και έχεις γνώσεις πάνω σε αυτό. Πιστεύω ότι ορισμένα ΤΕΙ είτε ιδιωτικά είτε δημόσια κάνουν πολύ καλή δουλειά και ίσως καλύτερη απο αυτή που έχω ακούσει ότι γινόταν πχ στο ΤΕΙ Λάρισας. Και όντως με εμπειρία μπορεί κανείς απο ΙΕΚ να έχει ένα επίπεδο γνώσεων που να είναι πολύ κοντά στο επίπεδο των φοιτητών ΤΕΙ. Εξάλλου παντού υπάρχουν καλοί και κακοί επαγγελματίες.
Θα μου επιτρέψεις όμως να σου πω ότι μου φαίνεται αδιανόητο ένας πολύ καλός απόφοιτος ΙΕΚ να έχει το ίδιο επίπεδο γνώσεων με έναν πολύ καλό αποφοιτο ΤΕΙ που σπουδάζει τέσσερα χρόνια και ειλικρινά δεν πιστεύω ότι είναι ούτε εύκολη σχολή ούτε δύσκολη. Σε κάποια μαθήματα για να γράψω καλό βαθμό, πχ βιοτεχνολογία εφτυσα αίμα τόσο με την εργασία όσο και με το ίδιο το μάθημα. Τυχαίνει το επίπεδο της σχολής μου να είναι αρκετά υψηλό και έχουμε και καλό εξοπλισμό οπότε θεωρώ ότι προσφέρει μία πληθώρα θεωρητικών γνώσεων οι οποίες παρόλο που φαινομενικά ίσως νά μήν παίζουν ρόλο(πχ το πώς καλλιεργείς ουρά, είναι standard , τα θρεπτικά υποστρώματα είναι πάνω κάτω τα ίδια αλλά μπορεί να διαφέρουν από εργαστήριο σε εργαστήριο), είναι πολύ σημαντικές για τη λήψη αποφάσεων(πχ ποιοτικός έλεγχος στους βιοχημικούς αναλυτές).
Το ότι στην Ελλάδα οι τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες με τους αποφοίτους ΙΕΚ είναι λάθος, γιατί η έλλειψη γνώσεων που μπορεί να οδηγήσει σε σφάλματα τόσο στην προ αναλυτική όσο καί στην αναλυτική φάση και αυτό αποτελεί έναν σοβαρό λόγο για να μην έχουν τις ίδιες ευθύνες. Ειδικά στον ιατρικό τομέα τα σφάλματα μπορούν να οδηγήσουν σε λάθος διάγνωση άρα και θεραπεία, σε επανάληψη εξετάσεων και συνεπώς σε συνολική αύξηση του κόστους περίθαλψης ενός ασθενούς . Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις αρμοδιότητες του ανάλογα με το επίπεδο γνώσεων του και τη σχολή που έχει βγάλει. Και για το μισθολογικό: εννοείται ότι διαφωνώ οι απόφοιτοι ΙΕΚ να παίρνουν τον ίδιο μισθό με τους τεχνολόγους, πράγμα το οποίο είναι άδικο αλλά συμβαίνει σε πολλά ιδιωτικά εργαστήρια.
Οπότε για να καταλήξω στο συμπέρασμα, ένα καλό ΙΕΚ μπορεί να είναι μια πολύ καλή επιλογή για κάποιον και όντως να βρίσκει εύκολα δουλειά. Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να υπάρχει σύγκριση μεταξύ των αποφοίτων ΙΕΚ και ΤΕΙ.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Slytherin

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Slytherin αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 38 ετών και Μεταπτυχιούχος. Έχει γράψει 1,116 μηνύματα.
Δουλεύω μαζί με πτυχιούχους ΑΤΕΙ και σε πληροφορω ότι γνωρίζω παραπάνω πράγματα και κάνουμε και την ίδια δουλειά

Ενας που έχει τελειώσει ΑΤΕΙ σπούδαζε 4 χρόνια .Πως είναι δυνατόν ένας απόφοιτος ΙΕΚ με 2 χρόνια να γνωρίζει παραπάνω πράγματα ;

Επίσης εσύ είσαι Βοηθός Ιατρικών Εργαστηρίων.Από ΤΕΙ δεν είναι Βοηθοί απ'οτι ξέρω.

Σίγουρα όσοι τελειώνουν Νοσηλευτές ΤΕΙ είναι Νοσηλευτές και όχι βοηθοί.Το ίδιο θα ισχύει και με τα Ιατρικά Εργαστήρια.
 

TheoniNia

Νεοφερμένος

Η TheoniNia αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Πτυχιούχος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 32 μηνύματα.
Φυσικά και δεν κατακρίνω τα ΑΤΕΙ, ούτε συγκρίνω. Απλά θέλω να τονίσω πως οποιαδήποτε σχολή να έχει τελειώσει κάποιος,αν το θέλει πραγματικά θα γίνει αρκετά καλός και με την εμπειρία ακόμη καλύτερος. Τα ιατρικά εργαστήρια είναι σχολή που θέλει εμπειρία και πρακτική. Οπότε κάποιος από ΙΕΚ με αρκετή εξάσκηση και εμπειρία μπορεί να δουλέψει εξίσου καλά με κάποιον απόφοιτο ΑΤΕΙ. Εγώ προσωπικά πριν βγω στην αγορά εργασίας έκανα ένα χρόνο πρακτικές σε αρκετά νοσοκομεία για να αποκτήσω εμπειρία. Στην αγορά εργασίας ανταγονιζομαι κανονικά αποφοίτους ΑΤΕΙ. Το μόνο θέμα που βρίσκω είναι ότι το ΙΕΚ δεν έχει πιθανότητες εξέλιξης δηλ μεταπτυχιακό
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top