Αυτό που σου είπα παραπάνω (και το οποίο τελικά δεν σε αφορά καθώς εγώ όταν σου απάντησα είχα ξεχάσει ότι θέλεις να ολοκληρώσεις τη φοίτησή σου στο ΕΠΑΛ) είναι το εξής:
Είναι γνωστό ότι οι φοιτητές πρέπει να ανανεώνουν κάθε εξάμηνο την εγγραφή τους μέσω της ηλεκτρονικής Γραμματείας του Τμήματός τους.
Ας πάρουμε μια περίπτωση που κάποιος έκανε εγγραφή σε ένα Τμήμα στο οποίο μπήκε το 2020 και τελικά δεν το παρακολούθησε για τους δικούς του λόγους. Τον επόμενο χρόνο 2021 λοιπόν αποφασίζει ότι θέλει τελικά να το παρακολουθήσει.
Σ΄αυτήν την περίπτωση τον Σεπτέμβριο του 2021 τυπικά θα βρίσκεται στο 3ο εξάμηνο ενώ ουσιαστικά θα βρίσκεται στο Α΄(καθώς τα ακαδημαϊκά εξάμηνα τρέχουν ασχέτως με το αν παρακολουθεί ή όχι ο φοιτητής (μπορεί δηλ ένας φοιτητής να βρίσκεται πχ στο ΣΤ΄εξάμηνο και να μην έχει παρακολουθήσει ακόμα το Α΄).
Εκτός βέβαια αν κάνεις αναστολή σπουδών, κατά τη διάρκεια της οποίας παγώνει ο χρόνος και όταν επιστρέψεις ξεκινάς από το σημείο το οποίο σταμάτησες.
Κατά την ανανέωση εγγραφής, δηλώνεις: α) τα μαθήματα του εξαμήνου που επιθυμείς να παρακολουθήσεις και να εξεταστείς και β) τα συγγράμματα που επιλέγεις (μέσω της υπηρεσίας του Εύδοξου) και τα οποία αντιστοιχούν στα μαθήματα που δήλωσες.
Στο παραπάνω παράδειγμα ο φοιτητής που αποφάσισε να παρακολουθήσει, παρόλο που τυπικά βρίσκεται στο Γ΄εξάμηνο μπορεί να συμπεριλάβει στη δήλωση μαθημάτων, μαθήματα και συγγράμματα του Α΄εξαμήνου.
Στα δικά σου τώρα:
Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των μετεγγραφών, μέχρι να σας καλέσουν από τις Σχολές να καταθέσετε τα δικαιολογητικά, μέχρι να τα ελέγξουν και μέχρι τελικά να οριστούν οι ημερομηνίες για να κάνετε την εγγραφή σας και να αρχίσετε να παρακολουθείτε, μπορεί να έχουμε αλλάξει χρόνο! Αυτό σημαίνει "χάνουμε το εξάμηνο". Ουσιαστικά το χάνεις, τυπικά όμως δεν το χάνεις επειδή ποτέ ο δημόσιος μηχανισμός δεν αναλαμβάνει την ευθύνη ότι αυτό συνέβη εξαιτίας της καθυστέρησης των διαδικασιών.
Σ΄αυτήν την περίπτωση οι φοιτητές προσπαθούν να παρακολουθήσουν ο,τι προλαβαίνουν, δικτυώνονται με τους συμφοιτητές τους που παρακολούθησαν από την αρχή να τους δώσουν σημειώσεις, δίνουν (αν προλάβουν) κάποια μαθήματα τον Φεβρουάριο και διαβάζουν το καλοκαίρι μήπως καταφέρουν να περάσουν κάποια στην εξεταστική του Σεπτεμβρίου.΄Οσα δεν περάσουν μένουν για τα επόμενα εξάμηνα.
Το άσχημο είναι ότι ο μετεγγραφόμενος δεν μπορεί να κάνει αναστολή σπουδών για το Α΄εξάμηνο αφού η διαδικασία αυτή γίνεται πάντα πριν από την την έναρξη του ακαδημαϊκού εξαμήνου για το οποίο ζητείται η αναστολή. Δεν ξέρω αν η επίκληση σοβαρών και εξαιρετικών λόγων δίνει το πράσινο φως στον ενδιαφερόμενο φοιτητή να την ζητήσει εκπρόθεσμα.
Τη στιγμή που εμπλέκεται η φοίτησή σου στο ΕΠΑΛ, πολύ καλά θα κάνεις και θα ζητήσεις αναστολή σπουδών για το Β΄εξάμηνο και θα σου συνιστούσα να εξαντλήσεις τις πιθανότητες ώστε να καταφέρεις να κάνεις και για το Α΄ εξάμηνο καθώς έχεις να σκεφτείς και τα επικαλυπτόμενα διαστήματα της ταυτόχρονης φοίτησης που έχουμε πει.
Αγαπητη Λενω, δεν εχω λόγια για το χρόνο που αφιερώσες να μου αναλύσεις σε βάθος τα πάντα! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!
Αυτο που με προβληματιζει τωρα εντονα, ειναι η τελευταια σου φραση σχετικα με τα επικαλυπτομενα διαστηματα ταυτοχρονης φοιτησης, οποτε οντως αυτο το κομματι θελει σκεψη..
Εχω μια απορια μονο, σχετικα με την αναστολη φοιτησης. Διαβασα στο παρακατω αρθρο το εξης:
O/Η πρωτοετής φοιτητής/τρια υποβάλλει αίτηση διακοπής φοίτησης εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αρχικής εγγραφής. Δεν έχει δικαίωμα υποβολής αίτησης διακοπής φοίτησης, εάν έχει ήδη λάβει βεβαίωση σπουδών για το Α” εξάμηνο.
Πηγή:
Foititikanea.gr
Βεβαιωση σπουδων για το Α' εξαμηνο παιρνεις οταν εχεις περασει τα μαθηματα του εξαμηνου αυτου ή οταν απλως εχεις γραφτει και περασει το χρονικο διαστημα του εξαμηνου αυτου?
Διοτι αν ισχυει το πρωτο, τοτε δε θα μου δωσουν αναστολη!
Πάντως αφού έχει τελειώσει το ΤΕΛ γιατί θέλει να τελειώσει και το ΕΠΑΛ ; Πολύ Περίεργο ! Το ίδιο σχολείο δεν είναι ; Μήπως θα πρέπει να ξαναπάω Λύκειο καθώς το Ενιαίο μετονομάστηκε σε Γενικό ;
Καθολου περιεργο! Κατ' αρχας το ΤΕΛ ηταν τεχνικο επαγγελματικο λυκειο, με ισοτιμο απολυτηριο με του γενικου λυκειου, συν πτυχιο ειδικοτητας. Το ΤΕΕ ηταν τεχνικο επαγγελματικο εκπαιδευτηριο, δεν εδινε απολυτηριο λυκειου, δηλαδη ηταν μια υποβαθμιση του ΤΕΛ. Το ΕΠΑΛ στην ουσια ειναι η επαναφορα του ΤΕΛ, μιας και καταλαβαν οτι ειχαν κανει βλακεια και ειχαν μετατρεψει το ΤΕΛ σε σχεδον σχολες ΟΑΕΔ, τις λεγομενες ΤΕΣ.
Ασχετως με τα παραπανω ομως, καποιος που εχει τελειωσει το ΤΕΛ ή το ΕΠΑΛ σε μια συγκεκριμενη ειδικοτητα, παιρνει το απολυτηριο του και το πτυχιο του και μετα αν το επιθυμει, μπορει να γραφτει ξανα στη Β' ταξη και να παρακολουθησει μονο τα μαθηματα ειδικοτητας, σε μια διαφορετικη ειδικοτητα απ αυτην που ειχε.
Ετσι κ εγω, ενω εχω τελειωσει τον τομεα Ηλεκτρονικων στο ΤΕΛ, αποφασισα περυσι να παω στον τομεα Μηχανολογιας, μιας και παντα ηταν το χομπι μου και ηθελα να μαθω κατι παραπανω σχετικα με το αντικειμενο αυτο.
Οι πανελλαδικες ηρθαν στην πορεια, ηταν μια σκεψη η οποια γυρνουσε στο μυαλο μου για πολλα χρονια, μιας και δεν εδωσα τοτε που επρεπε, οποτε ας πουμε ηταν ενα ακομα απωθημενο. Ετσι λοιπον απ τη στιγμη που υπηρχε απλετος χρονος με το lockdown, ειπα να το εκμεταλλευτω οποτε καθησα και διαβασα 3 μηνες και εδωσα πανελληνιες φετος, πανω στα Ηλεκτρονικα-Υπολογιστες οπου ειναι και ο επαγγελματικος μου τομεας.
Ομως μιας και εφτασα το ΕΠΑΛ στα μισα και φετος θα παω στη Γ' ταξη, δε θα θελα να το παρατησω στη μεση, μιας και μου αρεσει οταν αρχιζω κατι να το τελειωνω κ επειδη θα μαθω πραγματα εκει, που δε θα χω την ευκαιρια να ξανασυναντησω.
Σε ορισμένα Πανεπιστήμια αν δεν περάσει κάποια μαθήματα μπορεί να μην έχει δικαίωμα αναστολής σπουδών πχ στο ΕΑΠ θα πρέπει να έχεις περάσει 1 ΘΕ τουλάχιστον.
Σχετικα με την αναστολη φοιτησης, ο νομος λεει ξεκαθαρα οτι οι πρωτοετεις μπορουν να αιτηθουν αναστολη κατα την εγγραφη τους στη σχολη, πριν παρουν μαθηματα, οποτε με αυτον τον τροπο παγωνεις τις σπουδες σου για οσο διαστημα χρειαστει. Επισης δε χρειαζεται να αναφερεις για πιο λογο το κανεις.