Από όπου και να το πιάσεις βρωμάει, τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ πρόκειται για ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με διαφορετικούς σκοπούς που έχουν ξεχαστεί για κάποιον περίεργο και ανεξήγητο λόγο.
Όχι δεν έχει ξεχαστεί τίποτα απλά οι Έλληνες μπερδεύονται για κάποιον περίεργο και ανεξήγητο λόγο.
1-->Η Ελλάδα καθιέρωσε το τριτοβάθμιο σύστημα της Γερμανίας
2-->Τα ΤΕΙ ΔΕΝ είναι ελληνική πατέντα
3-->Η Γερμανία συνεχίζει και έχει ΤΕΙ τα οποία ονομάζονται πλέον Πανεπιστήμια Εφαρμογών
4-->Το ίδιο σύστημα έχει και η Κύπρος με το πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
5-->Τα πρώτα ιδρύματα ασχολούνται με την έρευνα ενώ τα δεύτερα με την εφαρμοσμένη έρευνα και τεχνολογία
6-->Οι απόφοιτοι των δύο τύπων ιδρυμάτων επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δεν διαφέρουν σε τίποτα
Πες λοιπόν ο απόφοιτος σχολής ηλεκτρολόγων μηχανικών του πανεπιστημίου κύπρου με τον απόφοιτο ηλεκτρολόγο μηχανικό του τεχνολογικού πανεπιστήμιου κύπρου τι διαφορά έχει? Το ότι το δεύτερο ίδρυμα ασχολείται όπως θα δεις και στην επίσημη σελίδα με την εφαρμοσμένη έρευνα και όχι με την έρευνα σκέτο δεν έχει καμία επίπτωση στον απόφοιτο.
Ένα ακόμη λάθος που κάνουν οι Έλληνες είναι ότι πιστεύουν πως στα ΤΕΙ σπουδάζουν μόνο Μηχανικοί και συγκρίνουν τις αντίστοιχες σχολές ΣΤΕΦ και ΣΕΕ με τα πολυτεχνεία.
Παρόλα αυτά τα ΤΕΙ παρέχουν σπουδές στις επιστήμες του
φυσικοθεραπευτή
νοσηλευτή
Ιατρικού επισκέπτη
Κοινωνικού λειτουργού
Γραφικές τέχνες
λογοθεραπευτή
κτλ
κτλ
κτλ.
οχι και στις 2 περιπτωσεις η(ακαδημαϊκή) ποιοτητα των φοιτητων ειναι,ως επί το πλείστον, για τα μπαζα
δεν θα συμφωνήσω εδώ. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις χαμηλόβαθμων τμημάτων όπου η βαθμολογία του πρώτου εισαγόμενου με τον τελευταίο έχει και 8000 μόρια διαφορά. Απλά για τους γνωστούς πολιτικούς λόγους ένα ίδρυμα όταν είναι ικανό να δεχτεί έναν χ αριθμό φοιτητών αλλά η πολιτεία του επιβάλλει έναν τριπλάσιο αριθμό φοιτητών λογικό είναι και αυτή η διαφορετική εισαγωγή.
Ένα τυχαίο παράδειγμα
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ)
Βαθμός πρώτου -->18.768
Βαθμός τελευταίου-->
13.470
Θέσεις-->298
Ποια θα ήταν η βάση εάν οι θέσεις σταματούσαν στους πρώτους 100 ??
Και ένα ακόμη παράδειγμα
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΥΛΙΚΩΝ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ)
Βαθμός πρώτου-->15.681
Βαθμός τελευταίου-->
9.396
Θέσεις-->162
Ποια θα ήταν η βάση εάν οι θέσεις σταματούσαν στους πρώτους 100 ??