Εδώ θα σας μάθω πως να προστατέψετε το δίκτυο σας από άτομα που ασχολούνται με "εξωσχολικές" δραστηριότητες. Για να το κάνω όμως αυτό θα πρέπει να σας μάθω πρώτα τι ακριβώς κάνουν, ώστε να μπείτε ύστερα στο σκεπτικό και να καταλάβετε πως μπορείτε να προστατέψετε καλύτερα το δίκτυο σας... Και επειδή δεν τα ξέρω όλα μπορείτε να μοιραστείτε τις γνώσεις σας για ένα ασφαλέστερο δίκτυο.
Όταν μας φέρνουν το ροόυτερ, αυτό έχει ως κλειδί ασφαλείας έναν εργοστασιακό κωδικό.
Οι συσκευές που εκπέμπουν όνομα της μορφής thomson123456 και speedtouch123456 μαρτυρούν ποια συσκευή έχετε, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον αριθμό αυτόν τότε μπορούν κάποιοι να βρουν τον εργοστασιακό σας κωδικό και να μπούνε στο δίκτυο σας. Υπάρχει μάλιστα πρόγραμμα που δουλεύει οφφλάιν και βρίσκει τα συγκεκριμένα κλειδιά.
Spoiler
for the records έχω βρει επιτυχώς τον κωδικό για τέσσερα δίκτυα, αλλά δεν χρησιμοποιώ την σύνδεση γιατί είναι παράνομο και γιατί όπου και να πάω υπάρχει νόμιμη σύνδεση
.
Τα παραπάνω περιγράφουν εύκολα θύματα. Στις περιπτώσεις αυτές, αλλάζουμε τον κωδικό σε WPA2 και βάζουμε έναν κωδικό της επιλογής μας, που να περιέχει ανάμεικτα γράμματα και αριθμούς, χωρίς οι λέξεις να βγάζουν κάποιο νόημα.
Ύστερα υπάρχουν ρούτερ της Cyta που χρησιμοποιούν ένα διάστημα κωδικών, οπότε έχουν δημιουργηθεί λίστες με πιθανούς κωδικούς για ρούτερ της Cyta. Επειδή όμως κανείς δεν έχει την υπομονή να να δοκιμάζει χιλιάδες κωδικούς, μπαίνουν στο παιχνίδι και άλλα μέσα... Συγκεκριμένα χρησιμοποιώντας το backtrack, το οποίο μπορεί να κάνει boot και από usb με κατάλληλο πρόγραμμα το unetbootin-windows-555, μπορείς με συγκεκριμένες εντολές και λίγη τύχη να μπεις στην διαδικασία να δοκιμάσεις όλους αυτούς τους κωδικούς σε χρόνο που εξαρτάται από το μέγεθος της λίστας. Η ίδια διαδικασία χρησιμοποιείται και για άλλους εργοστασιακούς κωδικούς άλλων ρούτερ.
Αν όμως αλλάξετε κωδικό, αλλάξτε σε WPA2, όμως μην κάνετε το λάθος να γράψετε το κινητό τηλέφωνο σας ή το σταθερό σας, γιατί υπάρχουν και λίστες με όλα τα κινητά της Ελλάδας. Επίσης έχουν δημιουργηθεί λίστες με ονόματα facebook, που δεν νομίζω όμως να έχουν καμιά επιτυχία στο ξεκλείδωμα ασύρματων δικτύων, αλλά αποφύγετε το.
Τέλος, αν αποφύγετε τα παραπάνω λάθη τότε, θα είναι απίθανο να σας ανοίξουν το δίκτυο, γιατί και χρόνο χρειάζεται, και τύχη [όσο αφορά το αν συμπεριλαμβάνεται ο κωδικός που ορίσατε, στην λίστα που έχει το άτομο που προσπαθεί να μπει στο ασύρματο δίκτυο σας], και την κατάλληλη γνώση. Υπάρχουν βέβαια και εταιρίες που κάνουν την αντίστοιχη δουλειά, αλλά επί πληρωμή. Δεν νομίζω όμως να φτάσει κάποιος σε αυτό το σημείο για να ανοίξει ένα δίκτυο, γιατί πολύ πιο απλά με τα ίδια χρήματα αγοράζεις δικό σου ταχύτατο ίντερνετ και δεν έχεις το άγχος να σου αλλάξει τον κωδικό ο άλλος.
Και ένα ευχάριστο νέο είναι, ότι μπορεί κάποιος να μπει στην διαδικασία να ξεκλειδώσει ένα μη καλά ασφαλισμένο δίκτυο, αλλά να το κάνει μόνο για την πλάκα του και όχι για να σας κλέβει ίντερνετ....
Υ.γ. Εσείς που ξέρετε πιο πολλά μπορείτε να μας μοιράσετε την γνώση σας.