Επειδή σωνει και καλά θα πρεπει να στηριχθούν οι τοποικές οικονομίες........
Εάν η συνολική δαπάνη απορροφόνταν για την σωστη λειτουργια μιας ενιαίας σχολής το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ καλύτερο!!
Αυτή η λογική δυστυχώς δεν υπάρχει. Η πελατειακή λογική αναπτύχθηκε επί εποχών Κακλαμάνη και Αρσένη (1981-1997) όπου και το κάθε κατσικοχώρι απέκτησε Πανεπιστημιακό Τμήμα χωρίς να εξεταστεί η αναγκαιότητα ύπαρξης σε σχέση με την παραγωγική οικονομία ενός τόπου. Αντί να αναπτυχθεί παραγωγική οικονομία προσανατολισμένη σύμφωνα με ανάλογες σπουδές, αναπτύχθηκε μια υποτυπώδης καταναλωτική οικονομία «τοπικής αγοράς» ιδρύοντας ΑΕΙ και ΤΕΙ με καταναλωτές τους φοιτητές. Δηλαδή, ο σκοπός ήταν η λειτουργία ΑΕΙ και ΤΕΙ για την τοπική οικονομία (κερδοσκοπία) μέσω της καταναλωτικής δραστηριότητας των φοιτητών.
Πολλά Τμήματα Πανεπιστημίων στην Ελλάδα είναι εφαρμογές των άλλων μισών που θεραπεύουν βασικές επιστήμες. Κάποια άλλα είναι μια θεωρητική προσέγγιση Τμημάτων ΤΕΙ, ότι να 'ναι δηλαδή. Αντί να ενισχυθούν οι βασικές επιστήμες με επιπλέον Τομείς μέσα στα υπάρχοντα Τμήματα, το βαθύ ΝΔΠΑΣΟΚικό κράτος με την στήριξη της ψηφοθηρικής Αριστεράς ίδρυσε επιπλέον Τμήματα με κατακερματισμένα αντικείμενα σπουδών, αλληλεπικάλυψη εργασιακών δικαιωμάτων, παρόμοια προγράμματα σπουδών, κόντρες πτυχιούχων για το μέγεθος,...κτλ. Κλασικά παραδείγματα αποτελούν οι περιβαλλοντικές επιστήμες, η γεωγραφία, η στατιστική,...κτλ, οι οποίες αποτελούν μια διεπιστημονική περιοχή ή υποπεριοχή αντίστοιχα διαφόρων βασικών επιστημών, όπως Χημική Μηχανική, Βιολογία, Χημεία, Φυσική, Αγρονομία, Μαθηματικά,... κτλ και παρ' όλα αυτά λειτουργούν με "πίεση" (χαμηλή χρηματοδότηση, ανεπαρκείς υποδομές, ανεπαρκή εργασιακά δικαιώματα,...κτλ) έναντι των βασικών επιστημών που προαναφέρθηκαν, ως αυτοτελή ακαδημαϊκά Τμήματα...λες και η αγορά της Ελλάδας είναι πολύ μεγάλη και υπερσύγχρονη. Κανονικά, λόγω λειτουργικού κόστους θα έπρεπε να ιδρύονται νέοι Τομείς της επιστήμης σε υπάρχοντα Τμήματα αντί να ιδρύονται γνωστικά αντικείμενα Τομέων ως αυτοτελή Τμήματα. Πιο φθηνά θα κοστίσει και καλύτερο αποτέλεσμα θα υπάρξει. Γιατί έτσι, τα λεφτά δεν επαρκούν ούτε και για τις βασικές επιστήμες και το επίπεδο ακαδημαϊκής μόρφωσης πέφτει.
Και στο κατω-κατω ... αν θέλεις και αποκέντρωση.... μετέφερε την "Θεσσαλονικης" στην Καρδίτσα που και καλίτερες υποδομές έχει και περισσότερους χώρους και πιο κοντα στην κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας είναι!!
ΣΩΣΤΟ??????
χκτηνίατρε, αυτό που αναφέρεις γίνεται σε Ευρωπαϊκές χώρες εκτός από την χώρα μας, η οποία δεν είναι Ευρωπαϊκή. Για παράδειγμα στην Ολλανδία, στην νότια πλευρά υπάρχουν οι τεράστιες αγροτικές εκτάσεις με τις αγελάδες, τα άλογα,...κτλ. Για τον σκοπό αυτό υπάρχει το Πανεπιστήμιο του Βαγκενίνγκεν το οποίο μαζί με το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει προσανατολιστεί στις επιστήμες υγείας με έμφαση στις επιστήμες διατροφής. Έτσι πολλοί Ολλανδοί με πτυχίο από αυτό το Πανεπιστήμιο (όσοι έχουν) αντί να αναζητήσουν θέση εργασίας σε κάποια βιομηχανία τροφίμων, αναλαμβάνουν τις οικογενειακές φάρμες (όσοι έχουν) και δραστηριοποιούνται στην εκτροφή αγελάδων/ γαλοπούλων/ προβάτων/ αλόγων και στην εμπορευματοποίηση των παραγόμενων προϊόντων ως πρώτη ύλη σε βιομηχανίες επεξεργασίας. Για παράδειγμα υπάρχουν Ολλανδικές βιομηχανίες που ασχολούνται με καπνιστή γαλοπούλα και καπνιστό άλογο, εκτός από τα φημισμένα κίτρινα τυριά. Με αυτό το παράδειγμα θέλω να πω, πόσο οργανωμένο πλαίσιο επιστήμης και παραγωγικής βάσης έχει η Ολλανδία μέσω ορθολογισμένης λειτουργίας Πανεπιστημιακών Τμημάτων για κάποιο σαφή σκοπό (και όχι πελατειακές σχέσεις) και συνεργασίας τους με επιχειρήσεις και κρατικούς φορείς. Όπως λές συνάδελφε, κανονικά υπερεπαρκές Τμήμα Κτηνιατρικής θα έπρεπε να υπάρχει μόνο σε αγροτικές περιοχές ώστε ο φοιτητής να έρθει σε επαφή με την αγροτική οικονομία...Βέβαια πόσα Ελληνόπουλα παιδιά της "γυάλας" (του διαμερίσματος, της πολυθρόνας και του ipod) ξέρουν να περπατούν μέσα σε κοπριές;

Επίσης θα έπρεπε οι επιστήμες υγείας σχετικά με τα ζώα, να είναι συνδεδεμένες με την αγροτική οικονομία της χώρας μαζί με τις γεωπονικές επιστήμες.