Το παίρνω με την σειρά. Πρώτον και καλύτερο: το ότι τυχαίνει και σπούδασες/ζεις ιστορία δεν σημαίνει τίποτα απολύτως για τις ιστορικές σου γνώσεις. Όπως ακριβώς και εγώ που σπούδασα μαθηματικά δεν το έπαιξα ποτέ Gauss και Euler. Κοινώς η επίκληση στην ατεκμηρίωτη πίσω από την ανωνυμία αυθεντία σου σε εμένα τουλάχιστον δεν πιάνει.
Ας τα πάρουμε ένα-ένα τώρα.
στην ακαδημαϊκή γνώμη έχει εξαλειφθεί πλήρως αυτή η ανοησία ότι εμείς καθυστερήσαμε τον Χίτλερ και η επιχείρηση του απέτυχε επειδή τον πρόλαβε ο χειμώνας του 1941-1942 στην Ρωσσία
Απόλυτα εσφαλμένο να πιστεύεις ότι η ακαδημαϊκή """"γνώση"""" συγκλίνει όλη σε μια άποψη. Αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει τρομακτική ανεπάρκεια στην αντίληψη σου. Έχω πάρα πολλά αντιπαραδείγματα ιστορικών που πιστεύουν το ακριβώς αντίθετο, ότι η Ναζιστική Γερμανία έπαιξε σχεδόν όλα τα χαρτιά της σωστά και απλώς ηττήθηκε για λόγους παγκόσμιας ιστορίας (ας μην ξεχνάμε ότι για να ηττηθεί η Γερμανία δύο παραδοσιακοί προπολεμικοί και μεταπολεμικοί πόλοι, αυτοί των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης
συνεργάστηκαν σε κάθε επίπεδο: βιομηχανικό, οικονομικό, πολιτικό για την ήττα της). Εκτός εαν αυτούς τους ιστορικούς τους θεωρείς "μη-ακαδημαϊκούς", οπότε επιδιώκεις να φιμώσεις το πεδίο της ιστορίας άρα εσύ ο ίδιος υποπίπτεις στο σφάλμα που κατηγόρησες εμένα ότι έκανα δηλαδή ότι πολιτικοποιώ την ιστορία. Όπως και να το πάρεις, δεν σε παίρνει να μιλάς για "ακαδημαϊκή" άποψη γιατί, απλούστατα, δεν υπάρχει
μία μονολιθικά διατυπωμένη και πανταχού αποδεκτή άποψη. Κάθε επιστήμη είναι ζωντανή και σε πολλά ζητήματα δέχεται αμέτρητες απόψεις. Δεν πρόκειται μια τόσο γελοία άποψη όπως αυτή να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από εμένα και κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο.
Οι Γερμανοί με τους πυραύλους V1 και V2 δουλειά δεν μπορούσαν να κάνουν.
Καμία σχέση αυτά που λες. Οι V1 και V2 ήταν καθαρά όπλα για χρήση σε αστικό πληθυσμό με στόχο να πανικοβάλλουν τα κέντρα αποφάσεων. Πρώτη τους χρήση ήταν το 1944, τότε που η Γερμανία πολεμούσε στα εδάφη της. Που κολλάει αυτό με τη Σοβιετική εκστρατεία; Η στρατιωτική τους χρήση ήταν πολύ περιορισμένη, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να χρησιμοποιούνταν ενάντια των Ρώσων. Η περιορισμένη τους χρήση ήταν στο Λονδίνο με ελάχιστες συνέπειες. Εντελώς άστοχο ως προς το ρωσικό μέτωπο.
Μεγάλη καθυστέρηση για τους Γερμανούς υπήρξε η χρήση του σοβιετικού προωθητή πυραύλων Κατιούσα που εκτόξευε με τρομακτικό ήχο αμέτρητους πυραύλους τη στιγμή και στη μάχη του Σμόλενσκ οι Γερμανοί το έβαλαν στα πόδια.
Μπερδεύεις την τακτική χρήση ενός συγκεκριμένου όπλου, του Katyusha, με την στρατηγική διεξαγωγή ενός ολόκληρου θεάτρου επιχειρήσεων που είναι τουλάχιστον γελοίο. Σε κανένα σοβαρό βιβλίο δεν πρόκειται να διαβάσεις ότι η Katyusha ήταν "αυτό που γύρισε την μάχη" (μόνο κάτι γελοίες αμερικανίλες λένε όντως τέτοιες μαλακίες) όπως ακριβώς δεν πρόκειται σε κανένα σοβαρό ιστορικό βιβλίο να διαβάσεις την άποψη ότι "καθοριστικό για το Blitzkrieg" ήταν τα
Panzer II τύπου Λίγκας που ήταν τα πρώτα πραγματικά δοκιμασμένα στο πεδίο τεθωρακισμένα ταχέων σχηματισμών και συνέβαλαν κάπως στην τακτική νίκη των Γερμανών.
Δυστυχώς το ίδιο ακριβώς λάθος κάνουν πολλοί επιφανειακοί αναλυτές που σε έναν πόλεμο δεν μπορούν να διαχωρίσουν το επιχειρησιακό από το τακτικό και το στρατηγικό σχεδιασμό για την διεξαγωγή ενός θεάτρου επιχειρήσεων οσοδήποτε μεγάλου. Τέτοιες απόψεις απλά πρέπει να αγνοούνται γιατί δεν αγγίζουν έστω επιφανειακά το πρόβλημα. Με το να λες ότι έχασαν οι Γερμανοί επειδή οι Ρώσοι είχαν τις Κατιούσες είναι τουλάχιστον γελοίο, γιατί και οι Γερμανοί είχαν δικούς τους προωθητές πυραύλων, τους λεγόμενους επίγειους Stuka που ήταν τόσο ευέλικτη η χρήση τους γιατί έμπαιναν κατευθείαν σχεδόν σε όλα τα σασί γενικευμένης χρήσεως στρατιωτικών οχημάτων (ένα concept τόσο πρωτοποριακό που μέχρι και σήμερα το έχουν υϊοθετήσει οι Αμερικανοί με τα
FMTV). Με αυτό και πολλά άλλα παραδείγματα προσπαθώ να σου αποδείξω ότι μπερδεύεις τα σώβρακα με τις γραβάτες: ή μιλάμε για τακτικό επίπεδο και συζητάμε για ποιοτικές διαφορές οπλισμών φτάνοντας μέχρι και στο τι είδος άρβυλα φορούσε η κάθε παράταξη ή μιλάμε για στρατηγικό επίπεδο και συζητάμε για κινήσεις και ελιγμούς μεγάλης κλίμακας στρατιωτικών σχηματισμών σε ένα τεράστιο τρισδιάστατο χώρο.
Και σε αυτό το τομέα συνηγορεί επίσης το γεγονός ότι οι Σοβιετικοί
δεν είχαν καμία ανώτατη στρατιωτική διοίκηση από τότε που ο Στάλιν κυριολεκτικά εκκαθάρισε χιλιάδες ταλαντούχους αξιωματικούς του Σοβιετικού Στρατού που κρίθηκαν δυνητικοί εχθροί τους καθεστώτος. (Ελπίζω να το ξέρεις αυτό, και να μην το μαθαίνεις πρώτη φορά από εμένα).
(BTW, τον "ήχο" που λες ότι έκαναν οι Κατιούσες τον έκαναν και οι αντίστοιχοι Γερμανικοί γιατί απλούστατα έτσι ακούγεται ένα οποιοδήποτε μοτέρ όταν για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πρέπει να εκτελέσει δεκάδες χιλιάδες Newton έργου στην προκειμένη περίπτωση για την εκτόξευση πυραύλων σε μεγάλη απόσταση. Συμφωνούμε όμως ότι σε τακτικό επίπεδο προσέδωσαν μια δόση ψυχολογικής φθοράς στους αντιπάλους παρόμοια με τα αεροπλάνα καθέτου εφορμήσεως Stuka της Luftwaffe).
Ο Στάλιν είχε μεταφέρει όλα τα στρατιωτικά εργοστάσια στα Ουράλια όρη και έτσι συνεχώς παρήγαγε νέες μονάδες και εξοπλισμό χτυπώντας τους Γερμανούς συνεχώς.
Ο Στάλιν όμως δεν έτρωγε πόλεμο από τρία μέτωπα, να το θυμάσαι αυτό. Και σε αυτό με την σοβιετική βιομηχανία πέφτεις ανησυχητικά έξω. Τα περισσότερα από τα άρματα μάχης των Ρώσων και οι πρώτες ύλες για την κατασκευή των ήρθαν κατευθείαν από τις ΗΠΑ μέσω του Νόμου Δανεισμού-Εκμίσθωσης (το λεγόμενο αγγλιστί Lend-Lease Act) που υπολογίζονται περίπου αναλογικά στο αστρονομικό ποσό του 20% της
συνολικής βιομηχανικής παραγωγής της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Ένα καλό (αν και επιφανειακό) αρθράκι επί του θέματος βρίσκεις
εδώ, εαν θες και πιο ενδελεχή βιβλιογραφία πολύ ευχαριστώς να στην παραθέσω σε .pdf (σε ΠΜ βέβαια μην φάω μπαν).
Ο Χίτλερ έκανε τεράστιες ανοησίες με το να δίνει υπέρογκα ποσά για να παράγει Tanks αντί να τα επενδύσει στην αεροπορία.
Πάλι μπερδεύεις το τακτικό με το στρατηγικό. Οι προϋπολογισμοί της Luftwaffe, της Wehrmacht και του Kriegsmarine ήταν αποφασισμένοι προ πολλού, χωρίς καν να παρέμβει ο Χίτλερ που δεν σκάμπαζε πολλά από οικονομικά. Το
τακτικό του λάθος ήταν όμως ότι ήθελε να δημιουργήσει μονάδες τεθωρακισμένων κραταίας δύναμης (αυτό που λέμε στα αγγλικά concentrated force) και να επιτίθεται σε νευραλγικά σημεία του εχθρού. Τα τεθωρακισμένα
Panzerkampfwagen VI "Tiger" (δες και το όνομά μου να δεις πόσο μέσα στα ενδιαφέροντά μου έχεις πέσει) που λες είναι αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της νοοτροπίας. Το γράφει ξεκάθαρα ο
Speer στο πρώτο τόμο των απομνημονευμάτων του ότι ήταν ιδέα του Χίτλερ και της Oberkommano Wehrmacht, και ότι σαν ιδέα είχε αρκετό βάρος. Για αυτό και παρήχθησαν σχεδόν ταυτοχρόνως τα "μετρίου" διαμετρήματος άρματα (η λέξη "μέτριο" εδώ δεν μπορεί να μεταφράσει στρατιωτικά αυτό που οι αγγλοσάξονες λένε "medium" tank)
Panzerkampfwagen V "Panther" για να δρουν σαν ίλες υποστήριξης και περιπολίας. Τα
Τ-34/76 που (φαντάζομαι ότι λες, μιας και τα
T34/85 έφτασαν αφού οι Γερμανοί έχασαν κάθε τακτική πρωτοβουλία) αντλούσαν την τακτική τους δύναμη από το γεγονός ότι δρούσαν σε ίλες που πάντα υπερτερούσαν τις γερμανικές σε νούμερα. Πέρα από το πολύ δυνατό κύριο πυροβόλο τους, το 7.62cm αντιαρματικό, σαν μηχανές ήταν άθλια σκουπίδια. Δεν είναι λίγες οι αναφορές που λένε ότι μια απλή πορεία 150χλμ. ήταν κουμάρι ζωής και θανάτου για τα πληρώματα. Μάλιστα περισσότερες απώλειες είχαν οι τεθωρακισμένες δυνάμεις των Ρώσων από βλάβες πεδίου του υλικού τους παρά από μάχες (κάτι που γίνεται και σήμερα στον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο).
Συμφωνούμε ωστόσο, ότι στο ζήτημα της τακτικής τεθωρακισμένων δυνάμεων οι Γερμανοί έπραξαν λάθος. Αυτό βέβαια το λέμε μετά Χριστού προφήτες. Οπότε δεν μου αρέσει να βάζω στην Ιστορία ταμπελίτσες τύπου "σωστό" και "λάθος" γιατί είναι γελοίο. "Σωστό" ή "λάθος" θα ήταν αν ήσουν αντιναζιστικής στην πρώτη περίπτωση και φιλοναζιστής στην δεύτερη. Αλλά λες ότι είσαι "ουδέτερος". Άρα δεν μπορείς να βάζεις τέτοιες ταμπέλες. Τις βάζεις όμως. Άρα μήπως τελικά δεν είσαι τόσο "ακαδημαϊκός" όσο υπερηφανεύεσαι;
Υπάρχουν πολλοί ακόμα λόγοι που θα χρειαστώ πενήντα σελίδες.
Εγώ εδώ είμαι όταν τις έχεις έτοιμες.
Με τέτοια προφίλ ρε μαν με θεωρείς εμένα να φοβάμαι την πολιτική βοθρότητα;
ΛΜΑΟ θα ήθελα να έβαζα τον Μεταξά θα με βαφτίζατε "φΑσΤιΤσΑ" όμως!
Η Βουλγαρία ναι έδωσε ελεύθερη διέλευση στα γερμανικά στρατεύματα αλλά η ίδια δεν κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα επίσημα. Απλά μπήκε με τη σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας ως επιτηρητής των εδαφών.
Δηλαδή επειδή απλά δεν υπέγραψε κήρυξη πολέμου δεν πολέμησε; Με την ίδια λογική ούτε η εισβολή στην Πολωνία ήταν πολεμική επιχείρηση γιατί δεν υπογράφηκε ποτέ πρωτόκολλο κήρυξης πολέμου από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ναζιστικής Γερμανίας τον Ρίμπεντροπ και απλά οι Γερμανοί ήταν "τοποτηρητές" της Πολωνίας







