Καλά, δε θα μιλήσω για το data science καθώς δεν έχω επαγγελματική εμπειρία, αλλά άμα το πάμε έτσι θα έπρεπε να κάνουμε μια αντίστοιχη (και αρκετά παρόμοια μάλιστα) λίστα και για τους software engineers. Το θέμα εδώ είναι βέβαια πως η αγορά κατακλείζεται από ένα στρατό μεταξύ άλλων αρκετά skilled engineers οι οποίοι παρά την όποια πορεία μπορεί να έχουν είμαι σίγουρος πως πολλοί από αυτούς και ειδικά όσοι είναι αυτοδίδακτοι ή βγήκαν από bootcamps , δεν έχουν ιδέα ούτε τι είναι NP-complete πρόβλημα, ούτε ξέρουν από θεωρία γράφων, ούτε έχουν γράψει ποτέ στη ζωή τους assembly, and that's completely fine. Θα έλεγες πως όλοι αυτοί δεν είναι swe επειδή δεν έχουν το core background; Εγώ δεν θα έλεγα κάτι τέτοιο και προσωπικά θεωρώ πως ούτε στην πραγματικότητα ανταποκρίνεται, ούτε χαρακτηρίζει δίκαια ένα μεγάλο μέρος της αγοράς και σίγουρα είναι αρκετά ελιτιστικό.
Οι άνθρωποι κρίνονται από τη δουλειά τους, από το τι επιτυγχάνουν καθημερινά και πού έχουν φτάσει, όχι από το τι τελειώσανε ή τι (λένε ότι) ξέρουν. Όπως κι αντίστροφα, ο random τύπος που τέλειωσε μια σχολή μηχανικών της επαρχίας για να τα γαμήσει όλα και να αναλάβει το σουβλατζίδικο του πατέρα του του αρέσει να αποκαλείται μηχανικός ως και 15 χρόνια μετά, όχι ρε φίλε πλέον το πουλάκι πέταξε δεν είσαι μηχανικός σουβλατζής εσύ το επέλεξες και να ήθελες να κάνεις α;υτό που σπούδασες πλέον είναι αδύνατο καθώς τα χεις ξεχάσει όλα. Γιατί τα χω ακούσει κι αυτά.
Τώρα σε ό,τι αφορά τι θεωρείται data science or anything for that matter και τι όχι, ε αυτό που παρατηρώ εγώ είναι πως για την αγορά μιλαμε για umbrella term όπως γράφω πιο πάνω, σωστό ή λάθος οκ απόψεις είναι αυτές. Αν κάποιος θέλει να παίζει με tensor flow στη δουλειά του είμαι σίγουρος πως δεν θα τον εμποδίσει το όποιο abuse του όρου από το μέσο recruiter, θα έπρεπε να είναι σε θέση να διαχωρίσει το κρασί απ' το ξίδι.