Καλησπέρα σας!
Λοιπόν έχω προβλημάτισε πάρα πολύ με το τι να κάνω και ενώ περίμενα με τα χρόνια να καταλάβω τι θα ήθελα να κάνω ως επάγγελμα ακόμα δεν το έχω βρει, όμως τα χρόνια περνάνε και πρέπει να βρω κάτι για να στηρίζομαι μόνη μου.
Εχω τελειώσει κοινωνιολογια στα 3,5 χρόνια και τωρα κάνω μεταπτυχιακό στην Ψυχική Υγεία, όμως θέλω να κάνω δεύτερο πτυχίο που να έχω πολύ καλύτερες επαγγελματικες προοπτικές. Έχω καταλήξει σε 2 την ψυχολογία και τον παιδαγωγικό δημοτικής. Ποιο θεωρείται να μου προσφέρει καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση που να μην πάνε χαμένα αλλά 4 χρόνια.
Σας ευχαριστώ πολύ!!!!
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων: 5 Μαρτίου 2022
*προβληματιστει
*θεωρείτε
Έχω τελειώσει φιλοσοφική και τώρα βρίσκομαι στο δεύτερο έτος του τμήματος ψυχολογίας.
Έκανα τρομερή ερευνα πριν διαλέξω αυτο το τμήμα επομένως γνωρίζω παρά πολύ καλά τις δυσκολίες. Εντούτοις ήταν μια απόλυτα συνειδητή απόφαση.
Οφείλεις να γνωρίζεις ότι συνήθως τα επαγγέλματα που έχουμε στο μυαλό μας διαλέγοντας το τμήμα ψυχολογίας απαιτούν αρκετές σπουδές, κάτι που φυσικά συνεπάγεται και χρόνο και χρήματα.
Ένας ψυχολόγος με εναν παιδαγωγο τελειώνοντας το προπτυχιακό τους οι μόνες θέσεις που μπορούν μα εργαστούν είναι στα σχολεία ως αναπληρωτές.
Βεβαια δεδομενου ότι οι σχολές ψυχολογιας αυξανονται με γοργούς ρυθμούς αμφιβάλω αν αυτη η διέξοδος θα υπάρχει για τους ψ σε λίγα χρόνια. Τωρα δουλεύουν όσοι κάνουν αίτηση ναι, αλλά δύσκολα να συνεχίσει να συμβαίνει αυτο.
Δεν θέλω να σε αποθαρρύνω, απλά πιστεύω οτι στα 22 πρέπει να σκεφτείς ξανά και ξανά την επιλογή σου.
Εγω γνωρίζω αυτές και άλλες πόσες δυσκολίες του κλάδου και
παρ' όλ' αυτά επέλεξα το τμήμα. Αλλά εγώ δεν είμαι εσυ.
Πρεπει να δεις τι σου ταιριάζει.
Οι ψυχολόγοι κυρίως για την ψυχοθεραπεία,οι ψυχίατροι για την φαρμακοθεραπεία
Ψυχολόγος δεν συνεπαγεται και ψυχοθεραπευτής.
Η εκπαιδευση σε κάποια προσέγγιση ψυχοθεραπειας απαιτει αρκετά χρόνια.
Στις υπολοιπες χωρου της Ε.Ε ο τιτλος του ψυχοθεραπευτη είναι προστατευμενος και μπορούν να εκπαιδευτούν σε κάποια προσέγγιση ( πχ cbt ) μόνο ψυχολόγοι, ψυχίατροι και κοινωνικοι λειτουργοι.
Εδω περα μπορεί ο καθένας να ιδιοποιηθεί τον τίτλο του ψυχοθεραπευτή και να ανοίξει γραφείο.
Οταν λέω ο καθένας εννοώ πραγματικα ο καθένας.
Δεν προστατεύεται ο τιτλος από πουθενά αλλα αυτο είναι μια άλλη πολύ μεγάλη συζήτηση.
Πράγματι ,τόσο ψυχολόγοι όσο και ψυχιατροι δουλεύουν σε νοσοκομεία( βέβαια για τους δεύτερους υπάρχουν σαφώς περισσότερες θέσεις) και παρά πολλές φορές συνεργάζονται και στην αντιμετώπιση περιστατικών τόσο κλινικά αλλά και ερευνητικά.
Αλλα το κομμάτι της ψυχοθεραπείας είναι ασχετο.
Ειτε ψυχολόγος είτε ψυχίατρος αν θες να γίνεις θεραπευτής, ανάλογα με το ποια προσεγγίση επιλέξεις θα πρεπει να σπουδάσεις άλλα 3-5 χρόνια( μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η δίκη σου ατομική θεραπεία πάνω στην προσέγγιση που διάλεξες)
Το πρέπει τροπως του λέγειν, αφού όπως είπα αν εγώ άνοιξω ένα γραφείο τελειώνοντας την σχολή και δηλώσω ότι είμαι ψυχοθεραπεύτρια κανένας δεν θα με κυνηγήσει.
Αυτος ειναι και ο λόγος που υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που επισκέπτονται ειδικούς ψυχικης υγείας και λένε δεν με βοηθάει.
Μα με τι γνώσεις να σε βοηθήσει ντε
Τέλοσπαντων, ξέφυγα πάλι…
Εκει που ήθελα να καταληξω , επειδη συχνά συγχέεται, είναι ότι άλλο ψυχολόγος και άλλο ψυχοθεραπευτής.
Οσοι λοιπόν θέλετε να κάνετε ψυχοθεραπεια , εκτός από το πρωτο πτυχίο που αν το πάμε σύμφωνα με την υπόλοιπη Ε.Ε πρεπει να είναι στον χώρο της ψυχικής υγείας, κοιτάξτε ο επαγγελματίας να έχει κανει και σοβαρη εκπαίδευση σε κάποια προσέγγιση ψυχοθεραπείας.
Αλλιως απλά θα χάσετε τα λεφτά σας.