Γειά σε όλους!Φέτος θα πάω Β'Λυκείου και έχω επιλέξει θεωρητική κατεύθυνση.Ένας φίλος μου είπε ότι θα κάνει φροντιστήριο Ιστορία Γ Λυκείου.Αξίζει να κάνω και εγώ ιστορία;Θα θυμάμαι όταν πάω Γ Λυκείου τι έκανα ιστορία πέρυσι;;Άλλωστε ιστορία τι να μου κάνουνε στο φροντιστήριο;Απλά να μου περιγράφουν τι έγινε;Και μόνος μου μπορώ να τη διαβάσω. Αποστήθιση είναι.Επίσης ο ίδιος φίλος μου είπε ότι θα κάνει στο φροντιστήριο και κοινωνιολογία Β Λυκείου νομίζω.Δεν ξέρω τι να κάνω παιδιά.Εσείς τι λέτε;;;
Μέχρι και πέρυσι, το φροντιστήριο ιστορίας από την Β' ήταν χαμένη υπόθεση, καθώς δεν προσέφερε κάτι ουσιαστικό στον μαθητή. Η ύλη μπορούσε να βγει και ικανοποιητικἀ και πολλές φορές την τελευταία χρονιά.
Φέτος, όμως, με τις αλλαγές στην ύλη, δεν είμαι σίγουρος αν είναι εφαρμόσιμο το περσινό σύστημα. Προσωπικά, εξακολουθεί να μου φαίνεται υπερβολή το φροντιστήριο από τόσο νωρίς, ίσως θα ήταν καλύτερα να ξεκινήσεις στις αρχές του '20.
Γενικἀ, το μάθημα του φροντιστηρίου στην ιστορία περιλαμβάνει:
i) εξήγηση του κάθε κεφαλαίου (προφανὠς)
ii) επεξεργασία πηγὠν
iii) συγκεντρωτική ανάλυση της ύλης
iv) διαγωνίσματα
Είναι δύσκολο να τα κάνεις αυτά μόνος σου. Η ιστορία, πράγματι, είναι στο μεγαλύτερο μέρος της αποστήθιση, αλλά χωρίς τα παραπἀνω ακόμα και αν έχεις μάθει τέλεια το βιβλίο δύσκολα περνάς τη βἀση.
Σχετικά με την κοινωνιολογία, έχω παντελή ἀγνοια, άρα δεν μπορώ σε βοηθήσω.