Τμήμα Θεολογίας Vs Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού" στο Α.Π.Θ

johnpa

Νεοφερμένος

Ο johnpa αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 64 μηνύματα.
Καλησπέρα,

Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κάποιος τωρινός φοιτητής ή απόφοιτος, να μας αναφέρει διαφορές ανάμεσα στο τμήμα Θεολογίας και στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας στο Α.Π.Θ. Ενδεικτικά ήθελα να ρωτήσω,

1. Τελικά πρακτικά ποια είναι η διαφορά στο να σπουδάσει κάποιος στο ένα τμήμα ή στο άλλο;
2. Υπάρχει διαφορά στη δυσκολία μεταξύ των 2 σχολών; Είναι πιο δύσκολα τα μαθήματα και το να πάρεις πτυχίο σε κάποια από τις 2 σχολές σε σχέση με την άλλη;
3. Αληθεύει ή όχι ότι το τμήμα Θεολογίας θεωρείται "ανώτερο" από το τμήμα ποιμαντικής και κοινωνικής Θεολογίας, στους κύκλους των φοιτητών, καθηγητών και θεολόγων; (γνωρίζω ότι έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα. Η ερώτηση μου αφορά στην εικόνα που υπάρχει για τα 2 τμήματα και τους αποφοίτους τους, μεταξύ των φοιτητών, καθηγητών και θεολόγων)

Αν είναι εύκολο, παρακαλώ να αναφέρετε και όποιες άλλες διαφορές γνωρίζετε, ωστε να βοηθηθούν όσοι ενδιαφέροονται να δηλώσουν κάποια από τις 2 αυτές σχολές στο μηχανογραφικό τους.
Σας ευχαριστώ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 9 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

iason

Νεοφερμένος

Ο iason αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών. Έχει γράψει 9 μηνύματα.
Εχω ακριβως τις ιδιες αποριες... Κανεις που να γνωριζει???
 

tsiobieman

Δραστήριο μέλος

Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών και Μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ. Έχει γράψει 799 μηνύματα.
Μάλλον δεν έχουμε φοιτητές ή απόφοιτους του συγκεκριμένου τμήματος στο φόρουμ :| εφόσον δεν έχει απαντήσει κανείς σε 6 χρόνια περίοδο.
 

Giannis8301

Νεοφερμένος

Ο Giannis8301 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 9 μηνύματα.
Μπορεί να λέω βλακεία αλλά από όσο νομίζω η ποιμαντική θεολογία κατευθύνεται περισσότερο στον κλήρο σε αντίθεση με τη θεολογία
 

Slytherin

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Slytherin αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 38 ετών και Μεταπτυχιούχος. Έχει γράψει 1,116 μηνύματα.
Tο Tμήμα Ποιμαντικής και Kοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. αποσκοπεί στην παροχή άρτιας θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης των φοιτητών σε βασικά και εξειδικευμένα γνωστικά πεδία της επιστήμης της Ορθοδόξου Θεολογίας και του Πολιτισμού του Χριστιανισμού υπό τις γνωστικές περιοχές α) των βιβλικών σπουδών, των πατερικών σπουδών και της χριστιανικής γραμματείας, β) της Λειτουργικής, ως ιστορίας, θεολογίας και πράξης, της Βυζαντινής Μουσικής, των εκκλησιαστικών τεχνών και της Χριστιανικής Αρχαιολογίας, γ) του Κανονικού Δικαίου, των πηγών του και των Σχέσεων Εκκλησίας - Πολιτείας διαχρονικά, της ηθικής και της χριστιανικής παιδαγωγικής, της θεωρίας και της πράξεως του κοινωνικού και ποιμαντικού έργου, δ) της εκκλησιαστικής ιστορίας και των πηγών της, της ιστορίας των Πατριαρχείων και των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και του ιστορικού πλαισίου αναδύσεως της Ορθοδοξίας στην Ανατολή και τη Διασπορά, και των σχέσεων της Ορθοδόξου Εκκλησίας με το εκάστοτε ιστορικό, θρησκευτικό, πολιτιστικό, επιστημονικό και διεθνές περιβάλλον, ε) της μελέτης των δογματικών, και ιδίως των συνοδικών πηγών, της ερμηνείας της ορθοδόξου πίστεως ιστορικοδογματικά και συστηματικά, και στ) της οικουμενικότητας της Ορθοδοξίας σε διάλογο με τη λοιπή χριστιανοσύνη, με τη Φιλοσοφία, τον πολιτισμό, την κοινωνία, τις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη σύγχρονη διανόηση και το διάλογο με τις άλλες θρησκείες, διαθέτοντας προς τούτο εξειδικευμένο προσωπικό.

Το Τμήμα καταρτίζει στελέχη της Θεολογικής Επιστήμης α) για την καλλιέργεια κατά πρώτον της θεολογικής έρευνας και κατά δεύτερο για την ανάπτυξη της διεπιστημονικής έρευνας της Θεολογίας με τη Φιλολογία, την Αρχαιολογία, τη Φιλοσοφία, τη Νομική, την Ιατρική και τις Φυσικές Επιστήμες, β) για τη στελέχωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και παρεμφερών εκπαιδευτικών φορέων, γ) για τη στελέχωση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με κληρικούς και λαϊκούς υψηλών προσόντων με γνώση του ελληνικού και διεθνούς επιστημονικού περιβάλλοντος, δ) για την εργασία σε κοινωνικούς, πολιτιστικούς, επιχειρηματικούς και διεθνείς φορείς, όπως επίσης στελέχη των εκκλησιαστικών τεχνών και της διαχείρισης του πολιτιστικού αποθέματος της εκκλησιατικής παράδοσης και πράξης (λόγου και τέχνης).

 

κουρασμενος

Νεοφερμένος

Ο κουρασμενος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 16 μηνύματα.
Καλησπέρα, αν και παλιό το θέμα, επειδή είμαι φοιτητής στο τμήμα κοινωνικής θεολογίας και χριστιανικού πολιτισμού απθ (πρώην ποιμαντική και κοινωνική θεολογία), από την εμπειρία μου, μπορώ να σου απαντήσω. Οι 2 σχολές είναι σχεδόν ίδιες ως προς τον κύκλο σπουδών. Δηλαδή και στα δύο τμήματα έχει ενασχόληση με την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, εκκλησιαστική ιστορία και διάφορα μαθήματα που αφορούν τη Θεολογία. Απλά εμείς έχουμε και μαθήματα πχ Ιστορία θρησκειών, από την αρχαιότητα εώς σήμερα, Κοινωνιολογία του Χριστιανισμού, Θεολογία και Φυσικές Επιστήμες, που δε γνωρίζω αν τα έχουν στη Θεολογία, απ όσο ξέρω δηλαδή από φοιτητές του τμήματος. Δηλαδή έχουμε και μαθήματα από κοινωνικής σκοπιάς της Θεολογίας και όχι μόνο ξερή ανάλυση της Αγίας Γραφής. Και από τα δύο τμήματα έχουμε τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα. Απλά οποιοσδήποτε θελήσει να μπει σε οποιαδήποτε θεολογική της Ελλάδος, να ξέρει ότι η Θεολογική έχει τρελό διάβασμα για να τελειώσεις στην ώρα σου. Είναι καθαρά θεωρητική σχολή, με άπειρες ύλες, άπειρες λεπτομέρειες και αρκετή παπαγαλία. Δηλαδή πρέπει να σου αρέσει το αντικείμενο. Εγώ πχ που μπήκα στη σχολή επειδή μου αρέσει, δεν ήταν όμως η πρώτη μου επιλογή, τα βρήκα σκούρα. Τα μαθήματα είναι πάρα πολλά, 58 ήταν όταν μπήκα, τώρα νομίζω είναι 56. Είμαι 6ο έτος και έχω ακόμα 6 για πτυχίο, ενώ ασχολούμαι. Και τα δύο τμήματα είναι τα ίδια, δηλαδή η Θεολογία δεν είναι ανώτερη. Δηλαδή μιλάμε για παρόμοιες σχολές. Εγώ διάλεξα Κοινωνική Θεολογία διότι το ΄16 που έδωσα πανελλήνιες, είδα ότι στη Θεολογία είχε και εβραικά και κάποια άλλα ακαταλαβίστικα μαθήματα και επέλεξα την Κοινωνική, γιατί μου είχαν φανεί πιο εύκολα τα μαθήματα. Επίσης, το καλό είναι ότι έχει εργαστήρι παιδαγωγικής και παίρνεις παιδαγωγική επάρκεια από τη σχολή, εφόσον έχεις περάσει τα παιδαγωγικά μαθήματα της σχολής και έχεις κάνει πρακτική σε κάποιο σχολείο. Πολλοί μπήκαμε με το σκεπτικό ''έλα μωρέ θεολογική είναι, εύκολη θα είναι'' και δυσκολευτήκαμε. Γι αυτό προτείνω σε όποιον έγραψε χαμηλά στις πανελλήνιες, να σκεφτεί καλά αν θέλει να δηλώσει τις θεολογικές σχολές, διότι είναι εύκολο να μπείς αλλά δύσκολο να βγείς και από επαγγελματική αποκατάσταση σε σχολείο, μόνο αν έχεις καλό βαθμό πτυχίου, μεταπτυχιακό και πτυχίο αγγλικών, μπορείς να ελπίζεις για κάποια θέση αναπληρωτή.
 
Top