Σύνταξη χηρείας και αναδρομικά

Guest 454371

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Λογικά θα έχετε ακούσει για τα αναδρομικά που θα δοθούν για το 11μηνο του 2015-2016.

Ακούστε τι πρόβλημα έχω και χρειάζομαι τη γνώμη σας. Ο πατέρας μου ήταν συνταξιούχος πυροσβεστικής. Έπαιρνε σύνταξη γήρατος από το 2008

Το 2018 απεβίωσε. Η μητέρα μου έκτοτε λαμβάνει σύνταξη χηρείας.

Εγώ και η μητέρα μου κάναμε αποποίηση κληρονομιάς.

Δικαιούμαστε τα αναδρομικά του συγκεκριμένου 11μηνου που θα δοθούν κατά τη γνώμη σας??

Ακούω γενικά από τη τηλεόραση να υπάρχουν κάποιες διχογνωμίες δικηγόρων. Άλλοι λένε ότι τα δικαιούται η χήρα , ασχέτως αν έκανε αποποίηση κληρονομιάς, γιατί ανήκουν πάνω στη σύνταξη και όχι στο κληρονομικό δίκαιο ( βάση νόμου η σύνταξη είναι ανεξάρτητη από τη κληρονομιά) και άλλοι λένε ότι σε περίπτωση αποποίησης τα δικαιούνται οι κληρονόμοι.

Εγώ απευθυνόμενος στο δικηγόρο μου, μου είπε ότι τα δικαιούται η μητέρα μου. Μάλιστα τηλεφώνηστα και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και μου είπε η κοπέλα που με εξυπηρέτησε ότι τα δικαιούται η χήρα. Σε ένα ακόμα παράδειγμα, τυχαία πήγα στην Εφορία τις προάλλες και ο πατέρας μου είχε μια επιστροφή 800 ευρώ από τη τελευταία του φορολογική δήλωση, όπου η υπάλληλος μου γνωστοποίησε ότι τα δικαιούμαστε ασχέτως αν έχουμε κάνει αποποίηση κληρονομιάς. Δεν έχει σημασία μου είπε.

Εσάς η γνώμη σας ποια έιναι?

Σε ένα άρθρο βρήκα το εξής κείμενο για τα αναδρομικά και τη σύνταξη χηρείας: τι παίρνουν οι δικαιούχοι με σύνταξη χηρείας; Οι συνταξιούχοι λόγω θανάτου δικαιούνται αναδρομικά για το επίμαχο διάστημα των 11 μηνών, εφόσον: α) στο διάστημα αυτό (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) ο θανών είχε κύρια ή επικουρική σύνταξη στις οποίες επεβλήθησαν όλες ή μία εκ των περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Αν δηλαδή ο θανών ήταν εν ζωή στο διάστημα αυτό και είχε μειώσεις από τους Νόμους 4051 ή/και 4093, τότε τα αναδρομικά τα δικαιούται σήμερα ο επιζών σύζυγος, ή/και τα τέκνα, β) στο 11μηνο καταβαλλόταν ήδη σύνταξη θανάτου, σε σύζυγο ή/και τέκνα, οπότε τα αναδρομικά που παίρνουν σήμερα είναι αυτά που αναλογούν στις περικοπές που είχαν γίνει στις συντάξεις χηρείας κατά το επίμαχο 11μηνο.

Πότε δικαιούνται αναδρομικά και οι κληρονόμοι; Στις περιπτώσεις που η σύνταξη δεν έχει μεταβιβαστεί σε σύζυγο, ή τέκνα του θανόντος, τότε το δικαίωμα αναδρομικών περνάει στους νόμιμους κληρονόμους (συγγενείς δεύτερου, τρίτου βαθμού ή άλλα πρόσωπα που αναφέρει η διαθήκη) υπό τον όρο ότι έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς στα περιουσιακά στοιχεία που κατέλειπε ο θανών. Για το δικαίωμα είσπραξης θα πρέπει να έχουν απαραίτητα την αποδοχή κληρονομιάς.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 10 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top