American Economist
Επιφανές μέλος
Ο Fotis. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 25 ετών, Μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης ΟΠΑ και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 34.830 μηνύματα.

05-09-24

19:08
Καλησπέρα, παίδες υπάρχει κανείς που υπηρέτησε να με λύσει τρεις απορίες;
1) Επιτρέπουν κοντομάνικα παραλλαγής αγορασμένα; Μόνο δύο δίνει ο στρατός και άντε να τα κρατήσεις καθαρά... Σμπαράλια από τον ιδρώτα θα γίνουν και θα φεύγει περιουσία στα πλυντήρια.
2) Το κινητό με κάμερα αν το κρατήσουν στην είσοδο το δίνουν στη πρώτη έξοδο όπως άκουσα;
3) Η κυριότερη ερώτηση, μετά την ορκωμοσία και την προβλεπόμενη άδεια, ξαναγυρνάς στο Κέντρο μέχρι να βγουν οι μεταθέσεις για την μονάδα;
Υ.Γ. Θα πάθω μπλακ άουτ αν πρέπει να κατέβω Μεγάλο Πεύκο δεύτερη φορά.
Μπορώ να σου απαντήσω μόνο για το κινητό Γιάννη. Από αυτά που έχω ακούσει τα κινητά επιτρέπονται στο στρατό, θέλω να πω ότι όσοι γνωστοί μου υπηρέτησαν τώρα πρόσφατα μια χαρά είχαν το κινητό πάνω τους απλά εντάξει δεν το χρησιμοποιούσαν εν ώρα υπηρεσίας.
Καλή αρχή εύχομαι, είμαι σίγουρος ότι θα υπηρετήσεις επάξια την Ελλάδα.

giannhs2001
Επιφανές μέλος
Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, Φοιτητής του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας ΑΠΘ και μας γράφει από Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 23.346 μηνύματα.

05-09-24

19:10
Μπορώ να σου απαντήσω μόνο για το κινητό Γιάννη. Από αυτά που έχω ακούσει τα κινητά επιτρέπονται στο στρατό, θέλω να πω ότι όσοι γνωστοί μου υπηρέτησαν τώρα πρόσφατα μια χαρά είχαν το κινητό πάνω τους απλά εντάξει δεν το χρησιμοποιούσαν εν ώρα υπηρεσίας.
Καλή αρχή εύχομαι, είμαι σίγουρος ότι θα υπηρετήσεις επάξια την Ελλάδα.![]()
Για τις μονάδες έχω ακούσει πως είναι πιο χαλαρά. Στο ΚΕΕΔ Μεγάλου Πεύκου όπου παρουσιάζομαι ξέρω πως είναι αρκετά αυστηροί με αυτά. Θα το κρατήσουν σίγουρα. Απλά κάπου διάβασα πως το δίνουν στη πρώτη έξοδο Κυριακής που θα πάρεις και μετά μπορείς να το περάσεις μέσα χαλαρά. Δεν ξέρω αν ισχύει.
American Economist
Επιφανές μέλος
Ο Fotis. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 25 ετών, Μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης ΟΠΑ και μας γράφει από Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 34.830 μηνύματα.

05-09-24

19:15
Για τις μονάδες έχω ακούσει πως είναι πιο χαλαρά. Στο ΚΕΕΔ Μεγάλου Πεύκου όπου παρουσιάζομαι ξέρω πως είναι αρκετά αυστηροί με αυτά. Θα το κρατήσουν σίγουρα. Απλά κάπου διάβασα πως το δίνουν στη πρώτη έξοδο Κυριακής που θα πάρεις και μετά μπορείς να το περάσεις μέσα χαλαρά. Δεν ξέρω αν ισχύει.
Ωχ ειδικές δυνάμεις έβαλες;; Χαράς στο κουράγιο σου φίλε. Τότε δεν ξέρω τι παίζει εκεί, στις βασικές μονάδες όντως όλοι έχουν τα κινητά μαζί τους καθώς οι κανόνες είναι πιο χαλαροί. Βέβαια εντάξει και εκεί που θα είσαι εκεί κάπως θα βρεις την άκρη, οι πρώτες μέρες πάντα είναι οι πιο αυστηρές ώστε να σου πάρουν τον αέρα.

Panzerkampfwagen
Διάσημο μέλος
Ο Panzerkampfwagen αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής του τμήματος Νομικής ΑΠΘ. Έχει γράψει 3.470 μηνύματα.

05-09-24

19:59
Καλησπέρα, παίδες υπάρχει κανείς που υπηρέτησε να με λύσει τρεις απορίες;
1) Επιτρέπουν κοντομάνικα παραλλαγής αγορασμένα; Μόνο δύο δίνει ο στρατός και άντε να τα κρατήσεις καθαρά... Σμπαράλια από τον ιδρώτα θα γίνουν και θα φεύγει περιουσία στα πλυντήρια.
2) Το κινητό με κάμερα αν το κρατήσουν στην είσοδο το δίνουν στη πρώτη έξοδο όπως άκουσα;
3) Η κυριότερη ερώτηση, μετά την ορκωμοσία και την προβλεπόμενη άδεια, ξαναγυρνάς στο Κέντρο μέχρι να βγουν οι μεταθέσεις για την μονάδα;
- Εννοείται! Αλίμονο αν όλοι κάναμε θητεία με τα δύο t-shirt.
- Κατά 99%, ναι! Εκτός αν θέλουν να σας σκληραγωγήσουν παραπάνω. Γενικά μην αγχώνεσαι για αυτό, θα το κρατήσεις.
- Εξαρτάται από πολλά.
Αν δηλώσεις ΕΔ και έτυχε και έκανες ΣΒΕΝ Μ. Πεύκο, θα ξαναπάς Μ. Πεύκο για ΣΠΕΕΔ (εκτός αν δήλωσες Πεζοναύτες οπότε θα πας σε αντίστοιχο κέντρο πεζοναυτών).
Χαλάρωση και ηρεμία και πάνω από όλα, απόλαυσέ το. Το τελευταίο σχολείο της ζωής πριν τα δύσκολα, όσο τρελό κι αν σου ακούγεται τώρα.
giannhs2001
Επιφανές μέλος
Ο Ιωάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, Φοιτητής του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας ΑΠΘ και μας γράφει από Κατερίνη (Πιερία). Έχει γράψει 23.346 μηνύματα.

05-09-24

20:15
Καταρχάς σε ευχαριστώ φουλ για την ολοκληρωμένη απάντησή σου.
- Εννοείται! Αλίμονο αν όλοι κάναμε θητεία με τα δύο t-shirt.
- Κατά 99%, ναι! Εκτός αν θέλουν να σας σκληραγωγήσουν παραπάνω. Γενικά μην αγχώνεσαι για αυτό, θα το κρατήσεις.
- Εξαρτάται από πολλά.
Αν δηλώσεις ΕΔ και έτυχε και έκανες ΣΒΕΝ Μ. Πεύκο, θα ξαναπάς Μ. Πεύκο για ΣΠΕΕΔ (εκτός αν δήλωσες Πεζοναύτες οπότε θα πας σε αντίστοιχο κέντρο πεζοναυτών).
Χαλάρωση και ηρεμία και πάνω από όλα, απόλαυσέ το. Το τελευταίο σχολείο της ζωής πριν τα δύσκολα, όσο τρελό κι αν σου ακούγεται τώρα.
Από εκεί και έπειτα, εξόδους έχεις καθ'όλου πριν την ορκωμοσία;
Όσο για ΣΒΕΝ εννοείς τις διαβολοβδομάδες των Τ/ΠΕΝ;
chester20080
Επιφανές μέλος
Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και Μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ. Έχει γράψει 8.660 μηνύματα.

05-09-24

22:59
ωωω με το καλο, εφτασε η ωρα να πας φανταρακι;Καλησπέρα, παίδες υπάρχει κανείς που υπηρέτησε να με λύσει τρεις απορίες;
1) Φυσικα και επιτρεπουν, αρκεί να ειναι οντως παραλλαγης και οχι αλλο χρωμα. Αν ειναι αλλο χρωμα πχ μαυρο, να μην φαινεται απο μεσα απο το χιτωνιο στο λαιμο, το χιτώνιο να το καλύπτει.
2) Αυτο ειναι εντελως αναλογα τη μοναδα. Λαρισα Στρατιά το παιζανε σκληροι μολις εμπαινες και καλά σε ψαρωνανε ασχημα, μεχρι και ελεγχο σακου, αλλά έπειτα κλάιν, μετά γενικα το χρησιμοποιεις κανονικα. Μη μασας, πες ειναι απαραιτητο ανησυχουν οι δικοι μου τους ενημερωνω οτι ειμαι καλα, δεν εχω άλλο. Μολις ακουνε τετοια πραγματα γενικα μαζευονται επειδη δεν τους παιρνει να εχουν ευθυνη αν σου συμβει τιποτα και σιγουρα δεν θελουν παραπονα απο γονείς. Πχ σε εμάς Αρτα οταν πηγαμε μας ειπε ο διοικητης "εντολη" να *παρουμε* ολοι τηλεφωνο τους δικους μας να τους ενημερωσουμε οτι ειμαστε καλά κλπ. Γονείς ειναι και καταλαβαινουν. Τωρα αν καποιοι το βλεπουν αυτο ως μαλθακοτητα προβλημα τους :-). Βαλε το κανονικο σου το κινητο σε ενα ζευγαρι καλτσες στον πατο του σακου και δεν προκειται να το βρει κανενας, ουτε εσυ μετα.
3) Εδω εξαρταται παλι απο τα βυσματα που θα παιξουν ρολο. Εγω εκανα και σβεν και σπεν Αρτα. Καποιοι με το που πατησαν Λαρισα τους στειλανε κατευθειαν Βολο. Καποιοι μεινανε, καποιοι φυγαμε Αρτα την επόμενη μερα. Συνηθως εκει που κάνεις σβεν θα κανεις και σπεν, εκτος αν μεσολαβησει βύσμα και σε αλλάξει, αρκετοί το κάνανε αυτό και λέγαμε πού πήγανε. Αν βέβαια δηλώσεις πεζοναύτης (για μειωμενο) σιγουρα θα φυγεις μετα τα σβεν και θα κανεις σπεν εκει. Και μετα τα σπεν ναι θα πας στη μοναδα σου για το υπολοιπο της θητειας σου.
giannhs2001
Επιφανές μέλος

05-09-24

23:10
Σε ευχαριστώ! Ναι, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες πια παρουσιάζομαι.ωωω με το καλο, εφτασε η ωρα να πας φανταρακι;
Νομίζω σε εμάς δεν μασάνε από αυτά. Τα κρατάνε στο ΚΕΕΔ. Απλά παίζει να στο δίνουν για καμμία έξοδο.2) Αυτο ειναι εντελως αναλογα τη μοναδα. Λαρισα Στρατιά το παιζανε σκληροι μολις εμπαινες και καλά σε ψαρωνανε ασχημα, μεχρι και ελεγχο σακου, αλλά έπειτα κλάιν, μετά γενικα το χρησιμοποιεις κανονικα. Μη μασας, πες ειναι απαραιτητο ανησυχουν οι δικοι μου τους ενημερωνω οτι ειμαι καλα, δεν εχω άλλο. Μολις ακουνε τετοια πραγματα γενικα μαζευονται επειδη δεν τους παιρνει να εχουν ευθυνη αν σου συμβει τιποτα και σιγουρα δεν θελουν παραπονα απο γονείς. Πχ σε εμάς Αρτα οταν πηγαμε μας ειπε ο διοικητης "εντολη" να *παρουμε* ολοι τηλεφωνο τους δικους μας να τους ενημερωσουμε οτι ειμαστε καλά κλπ. Γονείς ειναι και καταλαβαινουν. Τωρα αν καποιοι το βλεπουν αυτο ως μαλθακοτητα προβλημα τους :-). Βαλε το κανονικο σου το κινητο σε ενα ζευγαρι καλτσες στον πατο του σακου και δεν προκειται να το βρει κανενας, ουτε εσυ μετα.
Δηλαδή όπως έχω καταλάβει μετά τη τριήμερη άδεια ορκωμοσίας θα ξαναγυρίσω από Θεσσαλονίκη στο Μεγάλο Πεύκο πάλι. Ω ρε παλούκι....3) Εδω εξαρταται παλι απο τα βυσματα που θα παιξουν ρολο. Εγω εκανα και σβεν και σπεν Αρτα. Καποιοι με το που πατησαν Λαρισα τους στειλανε κατευθειαν Βολο. Καποιοι μεινανε, καποιοι φυγαμε Αρτα την επόμενη μερα. Συνηθως εκει που κάνεις σβεν θα κανεις και σπεν, εκτος αν μεσολαβησει βύσμα και σε αλλάξει, αρκετοί το κάνανε αυτό και λέγαμε πού πήγανε. Αν βέβαια δηλώσεις πεζοναύτης (για μειωμενο) σιγουρα θα φυγεις μετα τα σβεν και θα κανεις σπεν εκει. Και μετα τα σπεν ναι θα πας στη μοναδα σου για το υπολοιπο της θητειας σου.
chester20080
Επιφανές μέλος
Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και Μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ. Έχει γράψει 8.660 μηνύματα.

05-09-24

23:34
γιατί τριημερη; σε εμας ηταν 10 μερες αδεια μετά την ορκωμοσιαΔηλαδή όπως έχω καταλάβει μετά τη τριήμερη άδεια ορκωμοσίας θα ξαναγυρίσω από Θεσσαλονίκη στο Μεγάλο Πεύκο πάλι. Ω ρε παλούκι....
giannhs2001
Επιφανές μέλος

05-09-24

23:43
Ναι έχεις δίκιο. Θεσμικά δικαιούσαι 4 ημέρες αλλά συνήθως είθισται να ανεβαίνουν κάθε φορά σε 10 με απόφαση του υπουργού αμύνης.γιατί τριημερη; σε εμας ηταν 10 μερες αδεια μετά την ορκωμοσια
Μακάρι να ισχύει γιατί τότε αλλάζει το πράγμα. Θα ήταν γερό παλούκι μέσα σε 4 ημέρες να έχω πήγαινε και έλα Μεγάλο Πεύκο-Θεσσαλονίκη. Όχι πως είναι καλλίτερο που πρέπει να ξαναγίνει αλλά ένα δεκαήμερο θα το γλυκάνει κάπως

panagiotis23
Εκκολαπτόμενο μέλος
Ο panagiotis23 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Ιατρικής Θεσσαλίας και μας γράφει από Άγιος Δημήτριος (Αττική). Έχει γράψει 235 μηνύματα.

06-09-24

00:04
Μετά τα ΣΒΕΝ έχω την εντύπωση πως εάν δεν θέλεις ειδικές δυνάμεις δεν σε κρατάνε. Απλώς ξεκαθάρισέ μου εάν επέλεξες να πας ειδικές δυνάμεις αρχικα καθώς σε αυτή την περίπτωση έχεις κλειδώσει από την αρχή και δεν θα αλλάξεις κέντρο παρά εάν επιλέξεις διαφορετικό σώμα των ειδικών δυνάμεων που σε αυτή την περίπτωση θα πας στο αντίστοιχο κέντρο εκπαίδευσης.
giannhs2001
Επιφανές μέλος

06-09-24

00:15
Δήλωσα πως θέλω ειδικές δυνάμεις και δεν άλλαξα γνώμη. Απλά πίστευα πως μετά την ορκωμοσία πας κατευθείαν (μετά την άδεια) σε μία από τις τρεις μονάδες καταδρομών των ΛΟΚ Δράμα, Νάουσα, Ρεντίνα. Που για εμένα ως βορειοελλαδίτης είναι μακράν πιο βατές τοποθεσίες από το ΚΕΕΔ του Μεγάλου Πεύκου που είναι στην άλλη άκρη της χώρας.Μετά τα ΣΒΕΝ έχω την εντύπωση πως εάν δεν θέλεις ειδικές δυνάμεις δεν σε κρατάνε. Απλώς ξεκαθάρισέ μου εάν επέλεξες να πας ειδικές δυνάμεις αρχικα καθώς σε αυτή την περίπτωση έχεις κλειδώσει από την αρχή και δεν θα αλλάξεις κέντρο παρά εάν επιλέξεις διαφορετικό σώμα των ειδικών δυνάμεων που σε αυτή την περίπτωση θα πας στο αντίστοιχο κέντρο εκπαίδευσης.
panagiotis23
Εκκολαπτόμενο μέλος
Ο panagiotis23 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Ιατρικής Θεσσαλίας και μας γράφει από Άγιος Δημήτριος (Αττική). Έχει γράψει 235 μηνύματα.

06-09-24

00:55
Κατάλαβα ωστόσο γενικώς είναι βαριές μονάδες και οι τρεις ειδικά της Ρεντίνας. Δεν ξέρω θεωρώ πως για να δηλώσει κάποιος ΕΔ πρέπει να το θέλει πολύ, να έχει προοπτικές ενασχόλησης... Το σκέφτηκες καλά;;Δήλωσα πως θέλω ειδικές δυνάμεις και δεν άλλαξα γνώμη. Απλά πίστευα πως μετά την ορκωμοσία πας κατευθείαν (μετά την άδεια) σε μία από τις τρεις μονάδες καταδρομών των ΛΟΚ Δράμα, Νάουσα, Ρεντίνα. Που για εμένα ως βορειοελλαδίτης είναι μακράν πιο βατές τοποθεσίες από το ΚΕΕΔ του Μεγάλου Πεύκου που είναι στην άλλη άκρη της χώρας.
giannhs2001
Επιφανές μέλος

06-09-24

00:56
Ναι, έκανα 1 χρόνο προετοιμασία σε γυμναστήριο. Τα όρια τα πιάνω. Θα τα δώσω όλα για τον πράσινο μπερέ.Κατάλαβα ωστόσο γενικώς είναι βαριές μονάδες και οι τρεις ειδικά της Ρεντίνας. Δεν ξέρω θεωρώ πως για να δηλώσει κάποιος ΕΔ πρέπει να το θέλει πολύ, να έχει προοπτικές ενασχόλησης... Το σκέφτηκες καλά;;
panagiotis23
Εκκολαπτόμενο μέλος

06-09-24

01:11
Υπηρέτησα ως ιατρός σε στρατόπεδο ειδικών δυνάμεων, όχι ως ειδικοδυναμίτης να τονίσω, ωστόσο ως ιατρός κάλυπτα όλες τις ασκήσεις κτλ. Ωστόσο μιλώντας με άτομα με τον πράσινο μπερέ πέραν του ΤΠΕΝ που είναι απαιτητικό ύστερα είναι πιο συγκεκριμένα και μονότονα τα πράγματα. Εκτός του στρατού περισσότερο αίγλη και περηφάνια προσδίδει σε σένα ως άτομο και στην οικογένειά σου ως ένα προσωπικό επίτευγμα, δεν προσδίδει κάποια κοινωνική αναγνώριση. Δεν ξέρω ειδικά και με βάση το επιστημονικό σου πεδίο αν έχει νόημα να μπεις σε τέτοια ταλαιπωρία.Ναι, έκανα 1 χρόνο προετοιμασία σε γυμναστήριο. Τα όρια τα πιάνω. Θα τα δώσω όλα για τον πράσινο μπερέ.
Panzerkampfwagen
Διάσημο μέλος
Ο Panzerkampfwagen αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής του τμήματος Νομικής ΑΠΘ. Έχει γράψει 3.470 μηνύματα.

06-09-24

17:29
Το πρόγραμμα προβλέπει εξόδους, ναι.Από εκεί και έπειτα, εξόδους έχεις καθ'όλου πριν την ορκωμοσία;
Τώρα αν θα σας δίνουν είναι άλλη υπόθεση.
giannhs2001
Επιφανές μέλος

29-07-25

18:06
Και μιας που τελείωσα με τον στρατό λέω να αφήσω κάπου παρακαταθήκη όσο τα θυμάμαι ακόμα για το τι χρειάζεται να ξέρουν όλοι στρατεύσιμοι/γονείς μιας που δυστυχώς υπάρχουν παντού σκόρπιες πληροφορίες που πρέπει να ψάξεις και μακάρι κάποιος να μας τα είχε πει πριν όλα αυτά.
1) Τι χρειάζομαι και ποια είναι η διαδικασία κατάταξης;
Τα έγγραφα θα τα δεις στην ιστοσελίδα. Ταυτότητα (ο νόμος άλλαξε και πλέον οι στρατεύσιμοι κρατάνε την αστυνομική τους ταυτότητα και έχουν ΚΑΙ την στρατιωτική), IBAN τραπέζης (να είστε προετοιμασμένοι από πριν και να έχετε δικό σας τραπεζικό λογαριασμό για να μην τρέχετε τελευταία στιγμή), ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Βιβλιάριο Υγείας, Ακτινογραφία θώρακος με ιατρική γνωμάτευση και επισυναπτόμενη φωτογραφία νομίζω (και αυτό από πριν, μην τρέχετε πάλι). Σίγουρα να ξέρετε το ΑΣΜ σας (Αριθμός Στρατιωτικού Μητρώου) και να έχετε εκτυπωμένο το φύλλο πορείας/κατάταξης που θα λάβετε μέσω email.
Πλέον όλα γίνονται διαδικτυακά. Την αναβολή την λήγετε διαδικτυακά και η ειδοποίηση για την ΕΣΣΟ κατάταξης σας την μαθαίνετε μέσω email από το ΓΕΣ. Υπάρχουν 6 σειρές κατάταξης (για ξηρά): Α ΕΣΣΟ (Ιανουάριος), Β ΕΣΣΟ (Μάρτιος), Γ ΕΣΣΟ (Μάιος), Δ ΕΣΣΟ (Ιούλιος), Ε ΕΣΣΟ (Σεπτέμβριος), ΣΤ ΕΣΣΟ (Νοέμβριος). Αυτές με τα περισσότερα άτομα είναι η Ε και η ΣΤ και προτιμώνται διότι σε αυτές επειδή είναι πολλοί οι υπηρεσίες βγαίνουν καλά και έχουν περισσότερες εξόδους ενώ στις άλλες συνήθως συμβαίνει εμπλοκή (δεν βγαίνουν οι υπηρεσίες και βαράς υπηρεσία αβέρτα μέχρι και για 30-40 μέρες σερί χωρίς εξόδους).
Θα σας πούνε ΠΟΛΛΑ να πάρετε. Μία βόλτα στο reddit είναι αρκετή. ΜΗΝ το κάνετε αυτό. Ειδικά το πρώτο καιρό. Πηγαίντε σε κάποιο στρατιωτικό μαγαζί και πάρτε τα τυπικά (5-6 χακί φανελάκια, 2 χακί μακρυμανικά αν θα περάσετε χειμώνα μέσα, αρκετά ζευγάρια κάλτσες). Από εκεί και πέρα πάρτε μπόλικα μωρομάντηλα (ευλογημένο αντικείμενο), χαρτί υγείας, χαρτομάντηλα, εσώρουχα και αν είστε ειδικές δυνάμεις πάρτε και ρούχα άθλησης (δεν κάναμε τρέξιμο με την παραλλαγή, μας άφηναν να βάλουμε δικά μας). Τα υπόλοιπα θα σας τα δώσει ο στρατός. Και για όνομα του Θεού ΜΗΝ ξεπαραδιαστείτε και πάρετε άρβυλα. Τα απωθητικά σπρέι ΔΕΝ βοηθάνε, μην αγοράσετε. Οι κοριοί δεν νιώθουν από αυτά. Καλλίτερα πάρτε σπρέι ποδιών γιατί η ασφυξία από τη ποδαρίλα είναι πιο επικίνδυνη από τους κοριούς. Επίσης σημαντικό να πάρετε σετ κλειδαριών (για να κλειδώσετε όπλο, φοριαμό και αποσκευές) και ένα μπρελόκ για κλειδιά (μην τα χάσετε πλιζ). Αν κάνετε χειμώνα Έβρο ή γενικά στα βόρεια πάρτε και ισοθερμικά γιατί το κρύο εκεί ΔΕΝ το έχετε ξαναδεί. Πεθάναμε. Πάρτε σεντόνια για να αποφύγετε τα λέσια του στρατού και sleeping bag (μόνο στο κέντρο υπάρχει περίπτωση να μην σας το αφήσουν, μετά δεν τα κοιτάει κανείς αλλά εννοείται κάθε πρωί το μαζεύεις πάραυτα). Πάρτε και σετ γυαλίσματος για τα άρβυλα μιας που πρέπει να είστε γυαλισμένοι. Τα είδη υγιεινής (οδοντόβουρτσα, σαμπουάν, αποσμητικό) είναι αυτονόητα. Ο στρατός σας δίνει τρεις πετσέτες (πρόσωπο, σώμα και πόδια).
2) Πρώτη μέρα και στάδια θητείας
Όταν θα έρθει το φύλλο πορείας (το χαρτί που λέμε) θα δηλώνει μέρα, ώρα και στρατόπεδο παρουσιάσεως. Το πρώτο στάδιο θητείας είναι η βασική εκπαίδευση διάρκειας τριών εβδομάδων. Θα παρουσιαστείτε σε κάποιο Κέντρο ανάλογα με το σε τι θα υπηρετήσετε (ειδικές δυνάμεις, πεζικό, τεθωρακισμένα κλπ). Εκεί θα γνωρίσετε κάθε καρυδιάς καρύδι από όλη την Ελλάδα. Από γύφτους μέχρι και Κρητικούς που μιλάνε με Γιάντα και Ίντα με λες. Όταν ολοκληρωθεί η βασική γίνεται ορκωμοσία (απόλυτο κριντζ μόμεντ, μαζεύεται και η κάθε θεία με την κάμερα στο χέρι και το φουστάνι από εποχές ΠΑΣΟΚ που νομίζει πως το αγόρι της που γυάλιζε τις τούρκικες χέστρες έγινε ΑΝΤΡΑΣ) και μετά έχεις άδεια μίας εβδομάδας. Όσο είσαι Κέντρο δεν υπάρχουν άδειες και καθημερινές εξόδοι.
Μετά ξεκινάει το δεύτερο στάδιο που είναι η προκεχωρημένη εκπαίδευση που είναι πάλι τρεις εβδομάδες και γίνεται στα μεγάλα στρατόπεδα. Για τις ειδικές είναι τα ΤΠΕΝ για το πεζικό τα ΣΠΕΝ. Μόλις τελειώσουν στις ειδικές παίρνουμε τον πράσινο μπερέ, στο πεζικό κλπ δεν ξέρω τι παίρνετε αλλά κάτι γίνεται πάλι
.
Μετά πάλι εκεί που είστε ξεκινάνε οι ειδικότητες που κάποιες είναι 2 εβδομάδες (οπλίτης-μαχητής) και άλλες 4-6 (μάγειρες 6, οδηγοί 4, χειριστές ασύρματων μέσων 4+1, καταστροφείς 4, χειριστές όλμων 4 κλπ). Μετά ο καθένας είτε παραμένει εκεί είτε πάει στο στρατόπεδο (ή στο φυλάκιο) που είναι οργανικός (το που είστε θα το ξέρετε ήδη από τα φύλλα πορείας που θα λάβετε πριν ορκιστείτε στο Κέντρο).
Στο Κέντρο ΔΕΝ χρεώνεστε όπλο ακόμα. Όπλο θα χρεωθείτε τη πρώτη μέρα ΤΠΕΝ/ΣΠΕΝ στις μονάδες σας.
Η πρώτη μέρα είναι και η πιο δύσκολη γιατί έχει αρκετό τρέξιμο και ταλαιπωρία. Πρώτα μία ξενάγηση του χώρου από κάποιον παλιό, μετά υπογραφές και ατελείωτη γραφειοκρατία, κάποιες ιατρικές εξετάσεις (θα περάσετε σίγουρα από ιατρική επιτροπή όπου θα δείξετε την ακτινογραφία σας και θα αναφέρετε λοιπά προβλήματα) για να κριθεί το αν θα χρειαστεί να σας γράψουν επίσκεψη σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Όσοι είστε ειδικές δυνάμεις εμείς περνάμε και από έξτρα γιατρούς. Θα πάρετε και στολές + ό,τι άλλο σας δοθεί, θα διαλέξετε κρεββάτια ανάλογα που θα σας πάνε. Θα σας μάθουν να παρουσιάζεστε και τέτοια. Το βράδυ δεν θα κοιμηθείτε γιατί θα σκέφτεστε το έξω. Όλοι το περάσαμε, θα το συνηθίσετε.
3) Η καθημερινότητα και οι υπηρεσίες
Τις καθημερινές το πρόγραμμα πάει κάπως έτσι: 6 εγερτήριο (τρέχουμε δεν πάμε χαλαρά με χουζούρεμα), όσοι χθες είχαν υπηρεσία 6:10 πρέπει να είναι έξω με στολη ΚΑΙ εξάρτηση για επιθεώρηση φρουράς (θα σας πει ένα καλημέρα ο ΑΥΔΜ/αξιωματικός υπηρεσίας που είχατε χθες). Μετά καθαριότητες στους λόχους, πρωινή γυμναστική αν είσαι ειδικές, πρωινό αν είσαι στα άλλα και αναφορά λόχου κάπου μετά τις 7 (όλοι παρατεταγμένοι έξω και ο λοχαγός θα σας μιλήσει για το πρόγραμμα της ημέρας) και η υπόλοιπη μέρα μέχρι το μεσημέρι πάει με πρήξιμο. Όσοι έχουν υπηρεσία κάνουν υπηρεσία, άλλους τους χώνουν σε ένα σκασμό ηλίθιες αγγαρείες και αν είστε τυχεροί θα γίνει και καμμία άσκηση.
Κάποτε γίνονται (κυρίως τις Παρασκευές αλλά ανάλογα την αυστηρότητα μπορεί και κάθε μέρα) επιθεωρήσεις θαλάμων και όπλων όπου παρατάσσεστε μπροστά από τα κρεββάτια σας και περνάει ο λοχαγός να ελέγξει αν έχετε στρώσει καλά, αν τα όπλα είναι καθαρά, τα άρβυλα γυαλισμένα κλπ (brain.exe has stopped working). Τις Παρασκευές συνήθως γίνεται και γενική αναφορά όπου μιλάνε υποδιοικητής και διοικητής προς όλο το στρατόπεδο.
Κατά το μεσημέρι που φεύγουν τα στελέχη και ο διοικητής, μετά το μεσημεριανό (που είναι κατά τη 1) και αφού φύγουν και οι εξοδούχοι γίνεται μεσημεριανή επιθεώρηση φρουράς (όσοι έχετε υπηρεσία, ανεβαίνει πάντα ένα χαρτί με επίθετα, τι υπηρεσία έχει ο καθένας και τι νούμερο είναι) από τον ΑΥΔΜ (αξιωματικός υπηρεσίας). Όπου θα παραταχθείτε και θα σας μιλήσει ο ΑΥΔΜ για το τι πρέπει να κάνετε σε κάθε υπηρεσία. Απογευματινό (κατά τις 7) και η μέρα μετά κυλάει χαλαρά μέχρι τη βραδινή αναφορά ( γύρω στις 10) και το σιωπητήριο (10:30).
Τι υπηρεσίες υπάρχουν: οι πιο συνηθισμένες είναι σκοπός κεντρικής πύλης, ΑΜ (αυτοί που ανοιγοκλείνουν την πύλη και χαιρετάνε σαν μλκες όλο το τσούρμο που μπαίνει και βγαίνει το πρωί και το μεσημέρι αντίστοιχα και τρώει και φυλακές αν ξεχαστεί και δεν χαιρετήσει) θαλαμοφύλακες: έχουν τα κλειδιά για να ανοίγουν τους οπλοβαστούς, συμπληρώνουν τα βιβλία των όπλων (γραφειοκρατία) και ακούνε ατομικές προσευχές από τους συφάνταρους που πρέπει να ξυπνήσουν μέσα στη μέση της νύχτας για να πάνε στην υπηρεσία τους και εστιάτορες (βοηθάνε τους μάγειρες και σερβίρουν, κάνουν λάντζα). Ανάλογα το στρατόπεδο κάποια έχουν και άλλες υπηρεσίες όπως σκοπός αποθήκης οπλισμού ή περίπολος (δύο μλκες που πάνε πέρα δώθε στο στρατόπεδο και ακούνε τρεις και λίγο ΑΛΤ ΤΙΣ ΕΙ από τους σκοπούς φωνάζοντας ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ και πρέπει να πούνε τα συνθηματικά).
Για απορίες κάθε γονιός στρατεύσιμου ή στρατεύσιμος είναι πάντοτε καλοδεχούμενος στα pm μου. Θα επιστρέψω με part 2 για τη δική μου εντύπωση από ειδικές.
1) Τι χρειάζομαι και ποια είναι η διαδικασία κατάταξης;
Τα έγγραφα θα τα δεις στην ιστοσελίδα. Ταυτότητα (ο νόμος άλλαξε και πλέον οι στρατεύσιμοι κρατάνε την αστυνομική τους ταυτότητα και έχουν ΚΑΙ την στρατιωτική), IBAN τραπέζης (να είστε προετοιμασμένοι από πριν και να έχετε δικό σας τραπεζικό λογαριασμό για να μην τρέχετε τελευταία στιγμή), ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Βιβλιάριο Υγείας, Ακτινογραφία θώρακος με ιατρική γνωμάτευση και επισυναπτόμενη φωτογραφία νομίζω (και αυτό από πριν, μην τρέχετε πάλι). Σίγουρα να ξέρετε το ΑΣΜ σας (Αριθμός Στρατιωτικού Μητρώου) και να έχετε εκτυπωμένο το φύλλο πορείας/κατάταξης που θα λάβετε μέσω email.
Πλέον όλα γίνονται διαδικτυακά. Την αναβολή την λήγετε διαδικτυακά και η ειδοποίηση για την ΕΣΣΟ κατάταξης σας την μαθαίνετε μέσω email από το ΓΕΣ. Υπάρχουν 6 σειρές κατάταξης (για ξηρά): Α ΕΣΣΟ (Ιανουάριος), Β ΕΣΣΟ (Μάρτιος), Γ ΕΣΣΟ (Μάιος), Δ ΕΣΣΟ (Ιούλιος), Ε ΕΣΣΟ (Σεπτέμβριος), ΣΤ ΕΣΣΟ (Νοέμβριος). Αυτές με τα περισσότερα άτομα είναι η Ε και η ΣΤ και προτιμώνται διότι σε αυτές επειδή είναι πολλοί οι υπηρεσίες βγαίνουν καλά και έχουν περισσότερες εξόδους ενώ στις άλλες συνήθως συμβαίνει εμπλοκή (δεν βγαίνουν οι υπηρεσίες και βαράς υπηρεσία αβέρτα μέχρι και για 30-40 μέρες σερί χωρίς εξόδους).
Θα σας πούνε ΠΟΛΛΑ να πάρετε. Μία βόλτα στο reddit είναι αρκετή. ΜΗΝ το κάνετε αυτό. Ειδικά το πρώτο καιρό. Πηγαίντε σε κάποιο στρατιωτικό μαγαζί και πάρτε τα τυπικά (5-6 χακί φανελάκια, 2 χακί μακρυμανικά αν θα περάσετε χειμώνα μέσα, αρκετά ζευγάρια κάλτσες). Από εκεί και πέρα πάρτε μπόλικα μωρομάντηλα (ευλογημένο αντικείμενο), χαρτί υγείας, χαρτομάντηλα, εσώρουχα και αν είστε ειδικές δυνάμεις πάρτε και ρούχα άθλησης (δεν κάναμε τρέξιμο με την παραλλαγή, μας άφηναν να βάλουμε δικά μας). Τα υπόλοιπα θα σας τα δώσει ο στρατός. Και για όνομα του Θεού ΜΗΝ ξεπαραδιαστείτε και πάρετε άρβυλα. Τα απωθητικά σπρέι ΔΕΝ βοηθάνε, μην αγοράσετε. Οι κοριοί δεν νιώθουν από αυτά. Καλλίτερα πάρτε σπρέι ποδιών γιατί η ασφυξία από τη ποδαρίλα είναι πιο επικίνδυνη από τους κοριούς. Επίσης σημαντικό να πάρετε σετ κλειδαριών (για να κλειδώσετε όπλο, φοριαμό και αποσκευές) και ένα μπρελόκ για κλειδιά (μην τα χάσετε πλιζ). Αν κάνετε χειμώνα Έβρο ή γενικά στα βόρεια πάρτε και ισοθερμικά γιατί το κρύο εκεί ΔΕΝ το έχετε ξαναδεί. Πεθάναμε. Πάρτε σεντόνια για να αποφύγετε τα λέσια του στρατού και sleeping bag (μόνο στο κέντρο υπάρχει περίπτωση να μην σας το αφήσουν, μετά δεν τα κοιτάει κανείς αλλά εννοείται κάθε πρωί το μαζεύεις πάραυτα). Πάρτε και σετ γυαλίσματος για τα άρβυλα μιας που πρέπει να είστε γυαλισμένοι. Τα είδη υγιεινής (οδοντόβουρτσα, σαμπουάν, αποσμητικό) είναι αυτονόητα. Ο στρατός σας δίνει τρεις πετσέτες (πρόσωπο, σώμα και πόδια).
2) Πρώτη μέρα και στάδια θητείας
Όταν θα έρθει το φύλλο πορείας (το χαρτί που λέμε) θα δηλώνει μέρα, ώρα και στρατόπεδο παρουσιάσεως. Το πρώτο στάδιο θητείας είναι η βασική εκπαίδευση διάρκειας τριών εβδομάδων. Θα παρουσιαστείτε σε κάποιο Κέντρο ανάλογα με το σε τι θα υπηρετήσετε (ειδικές δυνάμεις, πεζικό, τεθωρακισμένα κλπ). Εκεί θα γνωρίσετε κάθε καρυδιάς καρύδι από όλη την Ελλάδα. Από γύφτους μέχρι και Κρητικούς που μιλάνε με Γιάντα και Ίντα με λες. Όταν ολοκληρωθεί η βασική γίνεται ορκωμοσία (απόλυτο κριντζ μόμεντ, μαζεύεται και η κάθε θεία με την κάμερα στο χέρι και το φουστάνι από εποχές ΠΑΣΟΚ που νομίζει πως το αγόρι της που γυάλιζε τις τούρκικες χέστρες έγινε ΑΝΤΡΑΣ) και μετά έχεις άδεια μίας εβδομάδας. Όσο είσαι Κέντρο δεν υπάρχουν άδειες και καθημερινές εξόδοι.
Μετά ξεκινάει το δεύτερο στάδιο που είναι η προκεχωρημένη εκπαίδευση που είναι πάλι τρεις εβδομάδες και γίνεται στα μεγάλα στρατόπεδα. Για τις ειδικές είναι τα ΤΠΕΝ για το πεζικό τα ΣΠΕΝ. Μόλις τελειώσουν στις ειδικές παίρνουμε τον πράσινο μπερέ, στο πεζικό κλπ δεν ξέρω τι παίρνετε αλλά κάτι γίνεται πάλι

Μετά πάλι εκεί που είστε ξεκινάνε οι ειδικότητες που κάποιες είναι 2 εβδομάδες (οπλίτης-μαχητής) και άλλες 4-6 (μάγειρες 6, οδηγοί 4, χειριστές ασύρματων μέσων 4+1, καταστροφείς 4, χειριστές όλμων 4 κλπ). Μετά ο καθένας είτε παραμένει εκεί είτε πάει στο στρατόπεδο (ή στο φυλάκιο) που είναι οργανικός (το που είστε θα το ξέρετε ήδη από τα φύλλα πορείας που θα λάβετε πριν ορκιστείτε στο Κέντρο).
Στο Κέντρο ΔΕΝ χρεώνεστε όπλο ακόμα. Όπλο θα χρεωθείτε τη πρώτη μέρα ΤΠΕΝ/ΣΠΕΝ στις μονάδες σας.
Η πρώτη μέρα είναι και η πιο δύσκολη γιατί έχει αρκετό τρέξιμο και ταλαιπωρία. Πρώτα μία ξενάγηση του χώρου από κάποιον παλιό, μετά υπογραφές και ατελείωτη γραφειοκρατία, κάποιες ιατρικές εξετάσεις (θα περάσετε σίγουρα από ιατρική επιτροπή όπου θα δείξετε την ακτινογραφία σας και θα αναφέρετε λοιπά προβλήματα) για να κριθεί το αν θα χρειαστεί να σας γράψουν επίσκεψη σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Όσοι είστε ειδικές δυνάμεις εμείς περνάμε και από έξτρα γιατρούς. Θα πάρετε και στολές + ό,τι άλλο σας δοθεί, θα διαλέξετε κρεββάτια ανάλογα που θα σας πάνε. Θα σας μάθουν να παρουσιάζεστε και τέτοια. Το βράδυ δεν θα κοιμηθείτε γιατί θα σκέφτεστε το έξω. Όλοι το περάσαμε, θα το συνηθίσετε.
3) Η καθημερινότητα και οι υπηρεσίες
Τις καθημερινές το πρόγραμμα πάει κάπως έτσι: 6 εγερτήριο (τρέχουμε δεν πάμε χαλαρά με χουζούρεμα), όσοι χθες είχαν υπηρεσία 6:10 πρέπει να είναι έξω με στολη ΚΑΙ εξάρτηση για επιθεώρηση φρουράς (θα σας πει ένα καλημέρα ο ΑΥΔΜ/αξιωματικός υπηρεσίας που είχατε χθες). Μετά καθαριότητες στους λόχους, πρωινή γυμναστική αν είσαι ειδικές, πρωινό αν είσαι στα άλλα και αναφορά λόχου κάπου μετά τις 7 (όλοι παρατεταγμένοι έξω και ο λοχαγός θα σας μιλήσει για το πρόγραμμα της ημέρας) και η υπόλοιπη μέρα μέχρι το μεσημέρι πάει με πρήξιμο. Όσοι έχουν υπηρεσία κάνουν υπηρεσία, άλλους τους χώνουν σε ένα σκασμό ηλίθιες αγγαρείες και αν είστε τυχεροί θα γίνει και καμμία άσκηση.
Κάποτε γίνονται (κυρίως τις Παρασκευές αλλά ανάλογα την αυστηρότητα μπορεί και κάθε μέρα) επιθεωρήσεις θαλάμων και όπλων όπου παρατάσσεστε μπροστά από τα κρεββάτια σας και περνάει ο λοχαγός να ελέγξει αν έχετε στρώσει καλά, αν τα όπλα είναι καθαρά, τα άρβυλα γυαλισμένα κλπ (brain.exe has stopped working). Τις Παρασκευές συνήθως γίνεται και γενική αναφορά όπου μιλάνε υποδιοικητής και διοικητής προς όλο το στρατόπεδο.
Κατά το μεσημέρι που φεύγουν τα στελέχη και ο διοικητής, μετά το μεσημεριανό (που είναι κατά τη 1) και αφού φύγουν και οι εξοδούχοι γίνεται μεσημεριανή επιθεώρηση φρουράς (όσοι έχετε υπηρεσία, ανεβαίνει πάντα ένα χαρτί με επίθετα, τι υπηρεσία έχει ο καθένας και τι νούμερο είναι) από τον ΑΥΔΜ (αξιωματικός υπηρεσίας). Όπου θα παραταχθείτε και θα σας μιλήσει ο ΑΥΔΜ για το τι πρέπει να κάνετε σε κάθε υπηρεσία. Απογευματινό (κατά τις 7) και η μέρα μετά κυλάει χαλαρά μέχρι τη βραδινή αναφορά ( γύρω στις 10) και το σιωπητήριο (10:30).
Τι υπηρεσίες υπάρχουν: οι πιο συνηθισμένες είναι σκοπός κεντρικής πύλης, ΑΜ (αυτοί που ανοιγοκλείνουν την πύλη και χαιρετάνε σαν μλκες όλο το τσούρμο που μπαίνει και βγαίνει το πρωί και το μεσημέρι αντίστοιχα και τρώει και φυλακές αν ξεχαστεί και δεν χαιρετήσει) θαλαμοφύλακες: έχουν τα κλειδιά για να ανοίγουν τους οπλοβαστούς, συμπληρώνουν τα βιβλία των όπλων (γραφειοκρατία) και ακούνε ατομικές προσευχές από τους συφάνταρους που πρέπει να ξυπνήσουν μέσα στη μέση της νύχτας για να πάνε στην υπηρεσία τους και εστιάτορες (βοηθάνε τους μάγειρες και σερβίρουν, κάνουν λάντζα). Ανάλογα το στρατόπεδο κάποια έχουν και άλλες υπηρεσίες όπως σκοπός αποθήκης οπλισμού ή περίπολος (δύο μλκες που πάνε πέρα δώθε στο στρατόπεδο και ακούνε τρεις και λίγο ΑΛΤ ΤΙΣ ΕΙ από τους σκοπούς φωνάζοντας ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ και πρέπει να πούνε τα συνθηματικά).
Για απορίες κάθε γονιός στρατεύσιμου ή στρατεύσιμος είναι πάντοτε καλοδεχούμενος στα pm μου. Θα επιστρέψω με part 2 για τη δική μου εντύπωση από ειδικές.
chester20080
Επιφανές μέλος

30-07-25

02:20
Διαφωνώ καθέτως οριζοντίως και διαγωνίως, εντος εκτος και εναλλάξ και επι τα αυτα. Δεν μπορούσα να κάνω βήμα με τα σκληρά αρβυλα που μου δώσανε, έτυχε κιολας έπεσα σε περίπτωση που ηταν παλαιού τύπου κατι ακαμπτα του νεκροθάφτη, άπαπα ο,τι χειρότερο υπέφερα κάθε μέρα κάθε ώρα κάθε λεπτό. Και ολη μέρα ορθοστασία, να έχεις τις καθαριότητες τις ανοησίες, αμ μετά κάνε και δύο ώρες περιπολο τρεχαντηρι ολο το στρατόπεδο με δαύτα στα πόδια, έκλαιγα απο τον πόνο σε κάθε βήμα. Τωρα μιλάμε για σβεν και σπεν όπου δεν επιτρέπεται κανονικα να πάρεις δικά σου. Βεβαια γινεται να πάρεις ελεύθερος αρβυλων από τα στεπ απο τον γιατρό και να φορας τα κανονικα σου παπούτσια τα σπορτεξ ή ο,τι τέλος παντων εχεις στα πολιτικά σου ρουχα, αλλα για μερικές μέρες μονο και με ανανέωση κάθε λίγο, αλλά δεν βολεύει όταν κάνεις τις ασκήσεις, όταν καθαρίζεις μεσα στα σκατα, σε σκόνες στα χαντακια, στα χορτα, σε βροχές και λάσπες και νερά, να είσαι με τα αθλητικά σου, το καλο με τα άρβυλα ειναι η ανθεκτικότητα τους και οτι καθαρίζονται εύκολα λόγω δέρματος.Και για όνομα του Θεού ΜΗΝ ξεπαραδιαστείτε και πάρετε άρβυλα.
Οπότε αν υποφέρεις και σε χτυπανε και σε πονανε τα ποδια απο τα αρβυλα, μετα στη μονάδα του τόπου σου μετά τα σπεν, προτείνω 1000% να δώσει καποιος 50-80€ να πάρει αρβύλες δικες του, υπάρχουν τέλειες αερατες ανάλαφρες υπεροχες.
Και το θέμα στα ποδια δεν ειναι μονο οτι σε χτυπανε λογω μεγεθους. Έχει να κάνει με το πέλμα και τον πάτο. Εγω ο,τι μα ο,τι πάτους και να δοκίμαζα, υπέφερα δεν άντεχα, οσο αφρωδεις και σουπερ τεχνολογίες να υπόσχονταν στη συσκευασία, και σιλικονης και και και, τίποτα. Ακόμα και με χοντρή κάλτσα, ολα τα ειχα δοκιμάσει. Είχε να κάνει με νευρολογικο θεμα. Πιστεύω πως απο την πανω πλευρά καθως και της εσωτερικης της καμαρας συμπιεζονταν τα νεύρα απο τα ακαμπτα τοιχώματα και μου χτυπούσε νεύρα. Αποτέλεσμα να σφαδαζω στον πόνο και στο πέλμα απο κάτω, και στις άκρες των δαχτύλων να νιώθω να μου τρυπανε τα δάχτυλα, αλλα και μου ειχε μουδιασει το μεγάλο δάχτυλο, μεχρι και στο 404 στη Λάρισα ειχα παει σε νευρολόγο. Και ακόμα μετά και με τα αγορασμένα δικά μου άρβυλα, το μουδιασμα παρέμενε ελαφρώς, χρειάστηκαν αρκετοι μήνες αφότου απολύθηκα απο τον στρατό για να επανέλθει πλήρως η αίσθηση στο δάχτυλο απο νευρολογικής απόψεως. Μου έκανε μεγάλη ζημιά δηλαδη.
Οπότε μην τα λυπαστε, αν υποφερετε απο άρβυλα , ναι να τα δώσετε τα λεφτα να πάρετε ενα ζευγάρι δικα σας να ησυχάσετε, θα σας μεινουν και μετα για παντα για άλλες εργασίες στην καθημερινότητα σας (παραδιδετε μονο τα αρχικά που σας δώσανε στο κέντρο υποδοχης). Τα άρβυλα ειναι απο τα πιο σημαντικά πράματα καθώς ειναι πάντα σε κάθε λεπτό μαζί σας, οπότε πιστέψτε με δεν τα θέλετε εχθρό σας. Σε κάθε αγγαρεία, υπηρεσία, άσκηση, άραγμα κλπ, πρέπει να τα φοράτε. Τα βγάζετε μονο όταν πάτε θάλαμο για βράδυ ή ενδιάμεσα στις υπηρεσίες (βεβαια εμείς εκει που ήμουν εγω στην υπηρεσία τα φορούσα απο τις 5μιση το πρωι μεχρι 9-9μιση το βράδυ). Στην αρχή ήταν κόλαση οι υπηρεσίες, σκέψου να κάνεις σκοπιά δύο ώρες όρθιος και κάθε δευτερόλεπτο να νιώθεις τα ποδια σου να περνάνε βασανιστήριο και να τρελαίνεσαι στον πόνο, οσο χαλαρά και να τα δέσεις, ο,τι πάτους και να βάλεις. Να μετράς τα λεπτά τα δευτερόλεπτα για το πότε θα τελειώσει η υπηρεσία να έρθει η αλλαγή να πας θάλαμο να τα βγάλεις γιατί δεν αντέχεις αλλο τον πόνο. Και μετά απο μία αιωνιότητα να κοιτάς το ρολόι και να έχουν περάσει μονο πέντε λεπτά. Άπαπαα.
Επίσης αυτο εχει να κάνει και με τα ποδια του καθενος, πχ αν έχεις πλατυποδία, ορθοπαιδικά προβλήματα σε αστράγαλο κλπ. Άσε και το μέγεθος, εγω γενικα ειμαι στο 47, οπότε το να βρεις αρβυλες εξαρχης να σου δώσουν να έχουν μείνει στο νούμερο σου τόσο μεγάλο ειναι δύσκολο κιολας.
voοdoο
Πολύ δραστήριο μέλος
Ο Δημήτριος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 50 ετών, Καθηγητής και μας γράφει από Κυπαρισσία (Μεσσηνία). Έχει γράψει 1.434 μηνύματα.

30-07-25

16:49
Φοράω 47 στα πολιτικά παπούτσια (47+1/3-48 αθλητικά... το γνωστό 13άρι κατά US μετρητικό σύστημα).
Αρβύλες +1 νούμερο (48άρι, είχαν παρόλο που μπήκα προτελευταίος στην ημέρα παρουσίασης), για να χωράει άνετα η διπλή μάλλινη κάλτσα & διπλός πάτος και να μη σε "χτυπήσει" το άρβυλο.
υ.γ. δεν έκατσα και πολύ στο στρατό ξηράς (εξαγορά θητείας)...
Αρβύλες +1 νούμερο (48άρι, είχαν παρόλο που μπήκα προτελευταίος στην ημέρα παρουσίασης), για να χωράει άνετα η διπλή μάλλινη κάλτσα & διπλός πάτος και να μη σε "χτυπήσει" το άρβυλο.
giannhs2001
Επιφανές μέλος

30-07-25

17:13
Κοίτα εγώ θέμα με τα άρβυλα δεν είχα και φοράω 48 νούμερο. Ελάχιστα με χτυπούσε λίγο μπροστά. Ούτε πάτους πήρα, αυτά που με έδωσε ο στρατός φόρεσα και έβγαλα τη θητεία 9 μήνες με αυτά (στις ειδικές δυνάμεις δικαιούμαστε και δεύτερο ζευγάρι αλλά δεν με το έδωσαν ποτέ γιατί στο φυλάκιο μου δεν έβρισκαν με τίποτα το νούμερο μου).Επίσης αυτο εχει να κάνει και με τα ποδια του καθενος, πχ αν έχεις πλατυποδία, ορθοπαιδικά προβλήματα σε αστράγαλο κλπ. Άσε και το μέγεθος, εγω γενικα ειμαι στο 47, οπότε το να βρεις αρβυλες εξαρχης να σου δώσουν να έχουν μείνει στο νούμερο σου τόσο μεγάλο ειναι δύσκολο κιολας.
Όπως και να 'χει τα άρβυλα είναι μία επένδυση διότι είναι κοστοβόρα. Οπότε αν δεν έχεις σκοπό μετά να τα χρησιμοποιείς είτε έξω με στυλ είτε σε ορειβασία είτε επαγγελματικά (να γίνεις ΕΠΟΠ/ΟΒΑ ξέρω γω) τότε είναι πεταμένα λεφτά και δεν ξέρω αν κάποιος έχει την ευχέρεια να δώσει έτσι 120+ ευρώ.
Στις ειδικές παίζουν πολύ τα duetto. Αυτά αγοράζουν ή τα αμερικανικά της ερήμου. Αλλά να ξέρεις κάτι, όσο και αν σνομπάρουμε τα ελληνικά άρβυλα του στρατού αυτά είναι διαμορφωμένα για τη γεωμορφολογία του εδάφους μας. Όταν κάναμε την παραδοσιακή άσκηση των ΛΟΚ, την 50αρα, ο μόνος από την ομάδα μου που κόπηκε ήταν αυτός που φόρεσε τα αμερικανικά και έφαγε σαβούρδια + ένιωθε τις πέτρες στο πέλμα του. Με τα ελληνικά δεν νιώθαμε τίποτα +προστατεύεται επαρκώς ο αστράγαλος και δεν γυρνάει σε απότομες ολισθηρές κατηφόρες όπως αυτές που είχαμε στο βουνό.
Υ.Γ. Πολύ σημαντική η παρατήρηση σου. ΔΕΝ επιτρέπεται να έχεις δικά σου άρβυλα όσο είσαι ακόμα νεοσύλλεκτος (δηλαδή περνάς βασική και μετά προκεχωρημένη εκπαίδευση). Μόνο όταν τελειώσεις τα ΣΠΕΝ/ΤΠΕΝ μπορείς να φοράς ό,τι θες.
Panzerkampfwagen
Διάσημο μέλος

30-07-25

18:23
Το πήρα χαμπάρι.Φοράω 47 στα πολιτικά παπούτσια (47+1/3-48 αθλητικά... το γνωστό 13άρι κατά US μετρητικό σύστημα).
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 186 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
- giorgos8907
- Searching
- Jauahahwiwisjs
- bibliofagos
- Highlander
- hello1234
- Κλημεντίνη
- Debugging_Demon
- Sotiris 12
- nucomer
- elinamav
- apo370
- thenutritionist
- EFAKIT
- AggelikiGr
- johnsala
- shuuu
- gianikit
- redpointer
- maritina07
- aneiko
- Maynard
- Leo komm
- abyssiniancat
- jYanniss
- jellojina
- Corfu kitty
- Giorgkalo
- restinbass
- BatGuin
- Kate1914
- chester20080
- giannhs2001
- FNC_Sophia
- Pyotr_Krasnov
- tzoulio
- Unboxholics
- ang12_012
- giannis06
- waakaq
- Scandal
- charmander
- Paragontas7000
- Anna1974
- Xryssa
- American Economist
- voοdoο
- psychoticwaltz
- katia.m
- F1L1PAS
- globglogabgalab
- panosT436
- Obi-Wan Kenobi
- constansn
- UnderGroundGr
- Ilias__
- sakplat
- stamp
- tan07
- woasibe
- Drscientist
- giorgos5002
- aris65
- userguest
- korlef
- Leo21
- 98.8%chimpanzee
- Βασιλης1234
- love_to_learn
- χημεια4λαιφ
- Jesse_
- ΚΤr
- panagiotis23
- iiTzArismaltor_
- Reader
- GeorgePap2003
- Ryuzaki
- A350
- Jack of Spades
- Praxis
- sotirislk07
- panaman
- Γιωργος15773
- kasl178
- Arvacon
- stam23
- Kolptsres
- arko
- jimis2001
- eirinipap
- Magigi
- orestis3
- panagiotis12
- suuuuiiii
- Hased Babis
- Lifelong Learner
- george777
- Ultimate_duck87
- Wonderkid
- Nala
- P.Dam.
- eukleidhs1821
- ειδήμων
- kiyoshi
- Γιώργος Ζ
- Joji
- ΘανάσοςG4
- angies
- PanMoonlight
- Arianara S3
- Kzaro
- mitsos14
- kalhkardia
- Steliosalm
- alextheo
- 69lover
- Vold
- aggelosst9
- TigerHunt
- conk
- tslef8
- CoolCowboy
- Μάρκος Βασίλης
- stamoul1s
- Trolling Stones
- Panagiotis849
- Libertus
- Leukosrinokeros
- Γατόπαρδος.
- toolooboom
- Johnman97
- Meow
- don_vito
- Makis7
- tsiobieman
- Lathy
- fmarulezkd
- tymvorixos
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.