Σπουδές στην Κύπρο. Αξίζει;

Panos_02

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Panos_02 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Τσοτίλι (Κοζάνη). Έχει γράψει 178 μηνύματα.
Θα ήθελα να μάθω από κάποιον που είναι Κύπρο αν αξίζουν οι σχολές τους(δημόσια). Και τι κόστος ζωής έχει.
 

Viedo

Διάσημο μέλος

Ο Viedo αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής και μας γράφει απο Κύπρος (Ευρώπη). Έχει γράψει 2,912 μηνύματα.
Καλησπέρα Πάνο!

Τα δημόσια πανεπιστήμια στην Κύπρο είναι 3. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ) βρίσκεται στην Λευκωσία, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) βρίσκεται στην Λεμεσό και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚ) βρίσκεται στην Λευκωσία και είναι κάτι σαν το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα.

Θα σου πω για τα 2 πρώτα (ΠΚ και ΤΕΠΑΚ) καθώς το τρίτο σαφώς είναι Πανεπιστήμιο αλλά εξ αποστάσεως όχι κάτι ιδιαίτερο (κατ' εμέ πάντα).

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου θεωρείται το καλύτερο πανεπιστήμιο στην Κύπρο. Δίδακτρα δεν πληρώνεις είναι δωρεάν τα προπτυχιακά προγράμματα. Το επίπεδο σπουδών γενικά είναι υψηλό έχει πολύ καλή αναγνώριση στο εξωτερικό (στην Ελλάδα δεν παίρνω και όρκο, γιατί όταν ακούμε Κύπρο έχουμε κατά νου μόνο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια σε συνδυασμό με το γεγονός πως ευλογούμε μόνο τα ελληνικά πανεπίστημια κατά κύριο λόγο). Σαφώς υπάρχουν ακαδημαϊκοί που είναι πολύ καλοί και άλλοι όχι και τόσο, απλώς να σημειώσω ότι δεν υπάρχει αντιμετώπιση προς τους φοιτητές με τον τρόπο που συμπεριφέρονται στην Ελλάδα αρκετοί (απρόσωποι, απροσπέλαστοι, απουσία επικοινωνίας με τον φοιτητή). Αυτό οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός πως είναι μικρά τα τμήματα (υπάρχει τμήμα με 6-10 φοιτητές) και δεν θα δεις ακροατήριο με πάνω απο 120 φοιτητές ποτέ (αρκετά σπάνιο να έχει 120) συνήθως είναι τμήματα 40-60 φοιτητές.

Επιπλέον, δίνει στους φοιτητές που προέρχονται από Ελλάδα κάθε εξάμηνο κάρτα σίτισης που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο εστιατόριο ή στις καφετέρειες του πανεπιστήμιου και σε 2-3 μέρη που βρίσκονται εκτός πανεπιστημίου. Είναι 550-565 ευρώ το εξάμηνο. Επίσης, δίνουν επιδόματα στέγασης, υπολογιστή, και γενικό επίδομα. Που μπορεί να φθάσει και 2.500-3.000 ευρώ το χρόνο.

Οι εγκατάστασεις είναι καινούριες και σύγχρονες, δεν γίνονται καταλήψεις ούτε επιθέσεις ή παράνομες δραστηρίοτητες. Από θέμα ασφάλειας είναι απόλυτα ασφαλές τόσο το πανεπιστήμιο όσο και η Κύπρος γενικότερα.

Γενικά για τη ζωή στην Κύπρο, το κόστος είναι υψηλότερο από ότι στην Αθήνα (π.χ. ένα σπίτι στούντιο 400-450 ευρώ, μονάρι 450-550 ευρώ). Το νερό δεν είναι ακριβό 15-20 ευρώ το δίμηνο, το ρεύμα 50-80 ευρώ το δίμηνο ανάλογα πάντα τη χρήση που κάνεις. Τα Μέσα Μεταφοράς δεν είναι καλά (Σ/Κ στις 18:00 το απόγευμα τελειώνουν τα δρομολόγια, καθημερίνες στις 22:00). Η μηνιαία κάρτα είναι 20 ευρώ για φοιτητές (έχουν 50% έκπτωση), το μονό εισιτήριο 0.75 λεπτά. Φοιτητική ζωή με όρους Αθήνας, Θεσσαλονικής δεν έχει στην Κύπρο σε καμία των περιπτώσεων, στις 2 με 3 το πρωί κλείνουν τα μπαρ, κλαμπ, μπουζούκια. Οι τιμές για φαγητό έξω είναι πιο υψηλές συνήθως ένα σουβλάκι αρχίζει από 2.80, ενας καφές έχει 3-4 ευρώ, τα κλαμπ το ποτό έχει 6-7 ευρώ, εδώ συνήθως πληρώνεις είσοδο με ένα ποτό δωρεάν. Μπορείς να μπεις στο foody.com.cy να δεις τιμές αναλυτικά για fast food.

Σχετικά με το ΤΕΠΑΚ, είναι πολύ καλό πανεπιστήμιο με παλαιού τύπου κτίρια.

Γενικά, η ζωή στην Λεμεσό είναι πιο ακριβή από ότι στην Λευκωσία αλλά λένε πιο ωραία :)


Ό,τι άλλο θέλεις μπορείς να με ρωτήσεις είτε εδώ είτε σε προσωπικό μήνυμα θα χαρώ πολύ να σε βοηθήσω. Κι εγώ φοιτητής στην Κύπρο ήμουν/ είμαι.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top