Για μένα, αν ξεκινάμε από το δεδομένο ότι ο μαθητής είναι διαβασμένος και προετοιμασμένος μετράει απίστευτα πολύ.
Είναι κάτι που πρέπει να δουλεύει κανείς παράλληλα με το πρακτικό κομμάτι. Οι καθηγητές και το περιβάλλον μπορεί να παίξει απίστευτο ρόλο σε αυτό.
Ένας μαθητής που πάει με αυτοπεποίθηση, με τη σκέψη ότι θα τα καταφέρει, ότι μπορεί, ότι είναι ικανός, μπαίνει σε κατάσταση "επίλυσης προβλημάτων". Δηλαδή αν βρεθεί ένα θέμα μπροστά του που τον δυσκολεύει θα πει "έχω διαβάσει, έχω τις γνώσεις στο κεφάλι μου, δεν γίνεται να μη λύνεται με αυτά που ξέρω, παμε να προσπαθήσουμε" και θα ξεκινήσει να προσπαθεί.
Ένας μαθητής που θα σκεφτεί "ωχ τι είναι αυτό, δεν το έχω ξανακάνει , πώς θα το λύσω, δεν ξέρω τίποτα, δε νομίζω ότι μπορώ" θολώνει απευθείας και ίσως δεν ξεμινησει καν να προσπαθεί.
Το θέμα της σημασίας της ψυχολογίας το διαπίστωσα έντονα μετά τη δεύτερη φορά που είχα δώσει. Έγραψα 100 στα μαθηματικά, σε δυσκολότερα μάλλον θέματα γιατί ο μαθηματικός μου εκτός του συστήματος διδασκαλίας του μου είχε δημιουργήσει ένα αίσθημα "μαμάω και δέρνω" ενώ δεν είμαι καν έτσι ένα άνθρωπος

Θυμάμαι να πηγαίνω να δώσω μάθημα με λίγη έπαρση, αλλά όχι την ξένη έπαρση. Ήταν η έπαρση του ρεαλισμού. Του έχω διαβάσει, έχω τα εργαλεία, έχω το μυαλό, γιατί ακριβώς να μην τα καταφέρω. Θυμάμαι να κοιτάω τα θέματα κι απλά να λύνω να αφήνω για το τέλος αυτά που με δυσκόλευαν και πάντα με τη σκέψη ότι κι αυτά θα τα λύσω. Αντιστοίχως καλύτεροι ήταν κι οι βαθμοί μου σε άλλα μαθήματα που οι καθηγητές μου δούλεψαν πολύ με την ψυχολογία μου και αντιμετώπισαν πολύ όμορφα τα mental breakdown μου. Καθώς ήμουν πολύ αγχωδης.
Μια καλή ψυχολογία είναι η μισή δουλειά για έναν πολύ καλό μαθητή που τυγχάνει να είναι λίγο παραπάνω αγχωδης από τη φύση του, ή έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση και φωνουλες που του λένε ότι δε θα τα καταφέρει, παρ όλο που έχει πηξει στο διάβασμα.
Μια καλή ψυχολογία στον αδιαβαστο από την άλλη, δεν συμβάλλει πουθενά. Δηλαδή άμα δεν υπάρχει η θεωρητική γνώση στο κεφάλι σου, θα στην φέρει μαγικά η καλή ψυχολογία;

Ούτε καν.
Όλοι οι καθηγητές μου όλα τα χρόνια μου έλεγαν ότι ο χειρότερος εχθρός μου ειναι ο εαυτός μου.
Αρκετοί μαθητές που διαβάζουν έχουν τάσεις τελειομανίας και νιώθουν ότι όσα και να ξέρουν, δεν ξέρουν αρκετά. Ή θα πέσει κάτι που δε θα ξέρουν.
Συν το άγχος της αποτυχίας στις πανελλήνιες που είναι ταυτισμένο με την αποτυχία στη ζωή.