Ποια ξένη γλώσσα να επιλέξω;

Nihilist

Τιμώμενο Μέλος

Ο Nihilist αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Νομικής ΕΚΠΑ. Έχει γράψει 1,355 μηνύματα.
Για τη νομική, μετά τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά είναι χωρίς αμφιβολία οι πιο σημαντικές και απαραίτητες γλώσσες.

Η Γαλλία φημίζεται για το δημόσιο δίκαιο(συνταγματικό, διοικητικό κλπ) και η πλειονότητα των καθηγητών του δημοσίου έχουν σπουδάσει στο Panthéon-Assas.

Η Γερμανία κυριαρχεί στο ιδιωτικό δίκαιο(αστικό κυρίως, αλλά και εμπορικό) και στο ποινικό. Ο Αστικός μας Κώδικας υιοθετεί σε μεγάλο βαθμό την τυπολογία του γερμανικού, και διαφέρει αρκετά από τον γαλλικό.

Πάντως, δεν είναι απόλυτα αυτά, εννοείται πως και στη Γαλλία υπάρχουν δυνατά μεταπτυχιακά ιδιωτικού και στη Γερμανία δημοσίου δικαίου. Ειδικά στο εμπορικό δίκαιο η επιρροή της κάθε χώρας είναι ισομοιρασμένη θαρρώ, ίσως ελαφρά ισχυρότερη εκείνη της Γερμανίας.

Έπειτα, για οποιοδήποτε μεταπτυχιακό, απαραίτητο είναι το Γ2. Συνεπώς θα έλεγα να ολοκληρώσεις τώρα τα γαλλικά, αλλιώς το Γ1 δε θα σου ανοίξει πολλές πόρτες πέρα από εράσμους. Εξάλλου δεν είναι δύσκολο το Γ2 από το επίπεδό σου, εγώ με προετοιμασία ενάμιση μήνα το πήρα με ψηλό βαθμό.

Στη συνέχεια θα πρότεινα να κάνεις Γερμανικά. Ωστόσο, αν θες να ασχοληθείς με διεθνές δίκαιο, να εργαστείς σε διεθνείς οργανισμούς, στον ΟΗΕ κλπ ασφαλώς είναι καλύτερο να συνεχίσεις με μια πιο ασυνήθιστη ξένη γλώσσα. Σε φίλη μου που ψάχνεται προς αυτή την κατεύθυνση της έχουν προτείνει σλαβογενείς γλώσσες, πχ πολωνικά. Αλλά αυτό φυσικά είναι πολύ μεγάλη και δεσμευτική απόφαση, που δεν μπορείς να την πάρεις πριν καν ακόμα εξοικειωθείς με τους διάφορους τομείς και δεις τι σου αρέσει. Γι' αυτό τα γερμανικά είναι η πιο σέιφ επιλογή, πάντα χρήσιμα και σου δίνουν την ευελιξία να δεις στην πορεία αν σ αρέσει τόσο πολύ το διεθνές δίκαιο, ώστε να ασχοληθείς και με μια σπανιότερη ξένη γλώσσα.
 

juste un instant

Επιφανές μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος και μας γράφει απο Αφρική. Έχει γράψει 29,548 μηνύματα.
Επίσης αν σε ενδιαφέρει το διεθνές δίκαιο και η διπλωματία, ασυζητητί να πάρεις πρώτα το Γ2 στα γαλλικά. Τώρα αν διοριστείς σε καποια ισπανόφωνη χώρα δεν νομίζω να δυσκολευτεις να την μάθεις γρήγορα με τα γαλλικά που ήδη θα ξέρεις. Το 80% του λεξιλογίου είναι ίδιο και η σύνταξη παραπλήσια.
Βέβαια τρέχω ίσως πολύ μακριά αλλά όλα είναι πιθανά σε αυτή την ζωή.
...
Tωρα βρήκα στο euronews και κάτι πάνω στο εμπόριο αλλά προφανώς δεν έχει να κάνει με το εμπορικό δίκαιο. Με το διεθνές εμπορικό δίκαιο όμως πολύ πιθανό. Το παραθέτω γιατί ίσως να σε ενδιαφέρει.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σενεγάλης Μακί Σαλ, οι γαλλόφωνες χώρες είναι μία οικονομική δύναμη, καθώς αντιπροσωπεύουν το 16% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 14% των φυσικών πόρων και το 20% του παγκόσμιου εμπορίου.
Edit * Στην περίπτωση που σε ενδιαφέρει το διπλωματικό σώμα εκτός από τα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά πρέπει να ξέρεις και μια εκ των τριών γλωσσών : ρωσικά, κινέζικα ή αραβικά. Θα σου πρότεινα τα αραβικά γιατί μιλιούνται σε πολλές χώρες, είναι γλώσσα που σε αντίθεση με τα ρωσικά συνεχίζει να αυξάνει πληθυσμιακά και τρίτον έχει πολλές γαλλικές λέξεις και επιρροες από την Γαλλία.
 
Τελευταία επεξεργασία:

methexys

Τιμώμενο Μέλος

Η methexys αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Θεσσαλίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 9,088 μηνύματα.
Ισχύει αυτό που είπε ο Nihilist. Αν ενδιαφέρεσαι για μεταπτυχιακό, τουλάχιστον στην Γερμανία που το έχω ψάξει, συνήθως ζητανε τουλάχιστον Γ1. Για δουλειά εκεί ζητανε σίγουρα να έχεις proficiency στη γλώσσα. Οποτε ίσως θα ήταν καλύτερα να τελειοποιήσεις τα γαλλικά σου αν έχεις σκοπό να πας σε μια από αυτές τις χώρες για μεταπτυχιακό ή δουλειά.
 

jims

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο jims αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής του τμήματος Νομικής ΕΚΠΑ. Έχει γράψει 1,042 μηνύματα.
Τελείωσε τα γαλλικά σου και μετά, αν όντως χρειάζεται, κάνε μία τρίτη ξένη γλώσσα. Η Γαλλική και η Γερμανική είναι δύο γλώσσες που, κατά τη γνώμη μου, ίσως είναι πιο χρήσιμες και από την Αγγλική σε ακαδημαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι είναι έκδηλη η επιρροή του γαλλικού και του γερμανικού δικαίου στο εθνικό δίκαιο.
 

Poirot

Διάσημο μέλος

Ο τ. Aspiring Lawyer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής του τμήματος Νομικής ΕΚΠΑ. Έχει γράψει 2,492 μηνύματα.
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας, ήσασταν πολύ βοηθητικοί όλοι! :)

@Nihilist άρα το C2 το προλαβαίνω λογικά μέχρι τον Μάιο αφού λες ότι εσύ προετοιμάστηκες μέσα σε ενάμιση μήνα, σωστά;

Επίσης, μετά αν θελήσω να κάνω γερμανικά από το δεύτερο έτος θα προλαβαίνω με το πρόγραμμα της σχολής;
 

SlimShady

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Κωνσταντίνος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 19 ετών, Φοιτητής του τμήματος Νομικής ΕΚΠΑ και μας γράφει απο Μελίσσια (Αττική). Έχει γράψει 864 μηνύματα.
Όσοι νομικάριοι δεν είμαστε γλωσσομαθείς, έχουμε στον ήλιο μοίρα; :P
Άπονη ζωή
 

Nihilist

Τιμώμενο Μέλος

Ο Nihilist αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Νομικής ΕΚΠΑ. Έχει γράψει 1,355 μηνύματα.
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας, ήσασταν πολύ βοηθητικοί όλοι! :)

@Nihilist άρα το C2 το προλαβαίνω λογικά μέχρι τον Μάιο αφού λες ότι εσύ προετοιμάστηκες μέσα σε ενάμιση μήνα, σωστά;

Πιστεύω προλαβαίνεις άνετα. Και για Δεκέμβρη μπορείς, αλλά δεν το προτείνω. Το α' εξάμηνο για κάθε φοιτητή είναι μαγικό και θα έλεγα να μην κάνεις καθόλου εκπτώσεις. Με χαλαρά μαθήματα και διατήρηση της επαφής με τη γλώσσα θα είσαι μια χαρά για Μάη.


Επίσης, μετά αν θελήσω να κάνω γερμανικά από το δεύτερο έτος θα προλαβαίνω με το πρόγραμμα της σχολής;
Κοίτα, να είσαι επιφυλακτικός σ αυτά που θα πω, γιατί έχω κατηγορηθεί συχνά ότι κρίνω εξ ιδίων τα αλλότρια. Για μένα είναι απόλυτα εφικτό, γιατί η νομική είναι πολύ χαλαρή σχολή, με μηδενικές υποχρεωτικές παρακολουθήσεις, ενώ και οι διαλέξεις κατ εμέ είναι περιττές. Απλώς τρώνε χρόνο και ξύνουν την επιφάνεια των θεμάτων της ύλης. Για να καταλάβεις νομικά πρέπει να διαβάσεις από το σύγγραμμα. Αν λοιπόν αποφύγεις εντελώς τις διαλέξεις, έχεις άπλετο χρόνο να διαμορφώσεις το δικό σου πρόγραμμα, να οργανώσεις ευέλικτα το διάβασμα των συγγραμμάτων, την κοινωνική σου ζωή και εξωπανεπιστημιακές δραστηριότητες κλπ. Και να δουλεύεις μπορείς.

Το πρώτο εξάμηνο ειδικά, και τα πρώτα δύο έτη γενικότερα, είναι αρκετά εύκολα(ή εστω ευκολότερα απο αυτό που ακολουθεί). Το τρίτο είναι μέτριας δυσκολίας, το τέταρτο πιο δύσκολο. Με την έννοια του χρονοβόρου, όχι της κατανόησης. Η ύλη ξεκινά να γιγαντώνεται με τις συνθέσεις. Συνεπώς τα πρώτα έτη θα δεις ότι θα έχεις μπόλικο ελεύθερο χρόνο. Στο 4ο ίσως ζοριστείς. Προσωπικά και πάλι δεν είχα θέμα, αλλά οι περισσότεροι που ξέρω είχαν. Εξαρτάται πάντως με το πότε θες να τελειώσεις, με τι μο κ.ά.

Πάντως, πρώτο εξάμηνο φυσικά προτείνω να πηγαίνεις διαλέξεις, αφενός για να φτιάξεις παρέες, αφετέρου για να δεις αν σε βοηθάει το στυλ των διαλέξεων. Πολλοί λένε ότι τους βοηθάει, αλλά εγώ δεν το συμμερίζομαι αυτό καθόλου :P

Σα γενικότερη συμβουλή σε όλους, ξεκινήστε τις ξένες γλώσσες όσο νωρίτερα μπορείτε. Εγώ συνεχώς ανέβαλα να ξεκινήσω τα γαλλικά και το μετάνιωσα. Θα έπρεπε από πρώτο έτος να το είχα δρομολογήσει.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top