Καλησπέρα,
Βλέπω πολλές απόψεις, κακοπροαίρετα σχόλια, καλοπροαίρετα σχόλια, διαβάζω άρθρα, ψάχνω αρκετά και κυρίως προσπαθώ για μία σφαιρική παρακολούθηση των καταστάσεων και συνεπώς μιας σφαιρικής αντικειμενικής άποψης κ.ο.κ σχετικά με αυτές τι νέες διατάξεις και την αλλαγή του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Θα πω την άποψή μου από μία πιο γενική σκοπιά. Δεν κάνω επίθεση, ούτε σκοπός μου είναι αυτός, παρά μόνο νιώθω την ανάγκη να μιλήσω και ενδεχομένως να γνωστοποιήσω την πραγματικότητα.
Αγαπητέ @fockos,
Πολύ θα ήθελα να ανατρέξουμε στο παρελθόν, και να κάνουμε άλλη μία δημοσκόπηση για το αν συμφωνούμε με διατάξεις που ανασυγκροτούν και αναβαθμίζουν μία σχολή, μόνο που στη θέση αυτή, της δημοσκόπησης που ανέφερα, θα βρισκόταν το πλέον φημισμένο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Γιατί στους οδηγούς σπουδών αναφέρεται και από τους ίδιους, ότι κάποτε αυτό το ίδρυμα λειτουργούσε μόνο Κυριακή και παρείχε Τεχνική Εκπαίδευση σε μάστορες, οικοδόμους κ.λ.π. Ήρθε ο καιρός και η αναβάθμισή του ήταν αναπόφευκτη. Αναφέρεται, επίσης, ότι ήταν το μοναδικό Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας (γνώριμος τίτλος, βλέπε ΤΕΙ). Το ΕΜΠ (ξένος τίτλος NTUA, National TECHNICAL University of Athens), και κάθε τμήμα Πολυτεχνικής Σχολής παρέχει Τεχνική-Τεχνολογική Εκπαίδευση. Οπότε, δεν νομίζω να χάθηκε η Τεχνολογική Εκπαίδευση, όπως κάποιοι υποστηρίζουν. Το μοναδικό που <<χάθηκε>> στα χαρτιά τουλάχιστον -θεωρώ- είναι άμεση πρόσβαση αποφοίτων με την βιομηχανία. Η άμεση επαφή αποφοίτων με την Τεχνολογία και τον χειρισμό τους. Από τα όσα ξέρω αυτός ήταν ο ρόλος των ΤΕΙ και απέτυχε. Το γεγονός ότι τα ΤΕΙ παρείχαν 6μηνη πρακτική αναγκαστικά, δηλώνει τα όσα ανέφερα πιο πάνω. Τώρα γιατί απέτυχε ο ρόλος των ΤΕΙ; Σιγά την βιομηχανία που έχουμε στην Ελλάδα, κατά την άποψή μου, που θέλουμε και ξεχωριστούς εργαζομένους-αποφοίτους για να κάνουν την δουλειά ενός Πολυτεχνίτη-Μηχανικού. Το γνωστό κόμπλεξ των Ελλήνων και η ιεραρχία στον χώρο της εργασίας. Ναι κύριοι, τα πράγματα είναι απλά. Όλοι οι Μηχανικοί καλούνται να επιτελούν το ίδιο έργο. Αν χρειάζεσαι τους άμεσα αποφοίτους με κατάρτιση, αυτό εξυπηρετούν τα ΙΕΚ. Επίσης, πως ένα ΤΕΙ μπορεί να περιοριστεί, όταν σε αυτό διεισδύουν για Εκπαίδευση, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές με Ερευνητικό έργο; Πως μπορείς να περιορίσεις ένα ίδρυμα όταν λαμβάνει θετική αξιολόγηση (Worth of Merit), αναγνωρίζοντάς το έτοιμο για την αναβάθμισή του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη; Είναι αναπόφευκτη η εξέλιξη και η ανάπτυξη, λοιπόν, όταν σε αυτό εργάζονται άνθρωποι που έχουν προσφέρει στη Έρευνα. Να επίσης ένας λόγος γιατί απέτυχε ο ρόλος των ΤΕΙ. Το χειρότερο είναι να βλέπεις <<πολιτικούς>> να έχουν λόγο για κάποια πράγματα, τα οποία ούτε οι ίδιοι δεν τα ξέρουν με το όνομά τους. Όταν δείτε τα πράγματα λίγο καθαρά, θα καταλάβετε τι εστί Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κι αν τελικά, χρειάζεται να διαχωρίζεις τα ΤΕΙ από τα ΑΕΙ. Γιατί ΤΕΙ είναι και το ΕΜΠ που ανήκει στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, άρα και στα ΑΕΙ. 'Οπως και ένα τμήμα Φυσικής ανήκει στα ΑΕΙ, άρα και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Καταλήγουμε στο ίδιο συμπέρασμα. Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Εν ολίγοις, είναι σχήμα οξύμωρο να θεωρείται ένα ΤΕΙ κατώτερο, αφού ανήκει ήδη στην Τριτοβάθμια.
Θα κλείσω με αυτό.
Το σύμπαν υπάρχει, εμείς προσπαθούμε να το κατανοήσουμε. Επιστήμονες και Μηχανικοί αλληλοσυμπληρώνουν ο ένας τον άλλον, ο καθένας με διαφορετική προσέγγιση για την εξέλιξή μας και την ανάπτυξή μας. Εάν δεις λίγο τα πράγματα αφηρημένα, δηλαδή από μία αντικειμενική σκοπιά, χωρίς να εστιάζεις κάπου, θα καταλάβεις, ότι οι όροι: Εξέλιξη και Ανάπτυξη υπάρχουν στην φύση, και είναι αναπόφευκτο να πας κόντρα σε αυτή και στους νόμους της φύσης. Χάρη στην εξέλιξη, είμαστε σήμερα εδώ ως άνθρωποι και διαφωνούμε για τα αυτονόητα. Έχει πλάκα πολύ!
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 6 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.