Πανδημία με κοινωνική ανταπόκριση παραλίας

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,784 μηνύματα.
Ανοίγω ένα επίκαιρο θέμα σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση που όλοι λίγο πολύ βιώνουμε, σε οικογενειακό, συγγενικό ή/και φιλικό περιβάλλον σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη. Η οικονομική και κοινωνική αποτίμηση της πανδημίας που προκλήθηκε από συγκεκριμένο τύπο Ιού. Αν και προσωπικά είμαι από εκείνους που τηρούν αυτοπροστασία στον καλύτερο δυνατό βαθμό, νιώθω ότι περιβάλλομαι από ανθρώπους που δεν κατανοούν τη συγκεκριμένη περίσταση ή απλά ενεργούν "παθητικά" φορώντας κάποια μάσκα για να αποφύγουν το πρόστιμο.

Την ίδια στιγμή παρακολουθώ κυβερνήσεις να "συναγωνίζονται" ποια θα κλείσει πιο γρήγορα την πραγματική οικονομία με μέτρα-ασπιρίνες. Σημασία έχει να μην ανοίξει ο συγκεκριμένος κλάδος της οικονομίας τη συγκεκριμένη ώρα. Με την τόση πανελοσυζήτηση δεν κατόρθωσα να κατανοήσω την απάθεια όλων των κρατικών μηχανισμών για κάτι απλό βασικό: την υγειονομική ασφάλεια των δημόσιων σημείων όπου χρησιμοποιούνται από τους πολίτες:

- νοσοκομεία
- Πανεπιστήμια
- στάσεις λεωφορείων
- εμπορικά κέντρα στεγασμένα / τύπου Mall
- δικαστήρια
- εφορίες

ενδεικτικά..όπου για πολλά χρόνια δεν θυμάμαι καμία αρχή να καθαρίσει ποτέ φρεάτια στην άκρη του πεζοδρομίου αλλά να επιμένουν τώρα ότι οι συγκεκριμένες ηλικίες είναι φορείς του Ιού. Ποτέ δεν είδα κανέναν να πάρει μια σκούπα και να μαζέψει την μπίχλα από εποχή του 1800 σε κάποια Εφορία. Αλλά οκ...έχουμε καθαρίστριες που απλά κάνουν το 8ωρο. Την ίδια στιγμή παρατηρώ ένα μένος περί "υγείας" και νουθεσίας υγειονομικών αρχών στο ξεκάρφωτο: πλένουμε χέρια, πλένουμε δόντια, πλένουμε φρύδια (για να μην πω την άλλη λέξη). Δεν μας είπαν: νύχια πρέπει να κόβουμε; Το κερί από τα αυτιά να το βάζουμε πίσω και μετά να μυρίζουμε το δάχτυλο (για τις δυο μυρωδιές);

Την ίδια στιγμή βγαίνει ο κάθε κυρ Τάσος που ψήφισε ΝΔ για να κάνει ότι δεν έκανε ο Σύριζα και κλαίει που όντως η επιχείρηση του χρεωκόπησε. Ασύνδετα γεγονότα. Οι κυβερνήσεις είναι σε μια λογική: αρρωστήστε, χρεωκοπήστε και θα σας ρίξουμε "ενέσεις" με κάποια εκατομμύρια Ευρώ. Χωρίς κάποιο σχέδιο. Από όσο κατανοώ σαν επιστήμονας, σε μια υγιειονομική κρίση όπου απειλούνται ζωές, ο σχεδιασμός των θεσμικών φορέων ακόμη και της Εκκλησίας είναι σε μορφή ετοιμασίας πολέμου και όχι απλά να φοράμε μια μάσκα βραχιόλι στο twitter ή να κουνάμε το δάχτυλο σε γερόντους και να λέμε "#Μένουμεσπίτικαιχέζουμε".

Για τον περιορισμό της μετάδοσης μολυσματικών στελεχών σε κοινωνικό σύνολο συνήθως λαμβάνονται μέτρα μαζικής πρόληψης, κινητοποίησης όλων των φορέων μιας χώρας και καθημερινή δουλειά με έμφαση στον περιορισμό των μολυσματικών εστιών (π.χ. καθαρισμός τουαλέτας σε ένα δημόσιο νοσοκομείο ...αχ τι ζητάω και εγώ) και όχι μόνο να ντύνονται οι γιατροί σαν αστροναύτες από ταινίες του Γουίλ Σμίθ και να κάνουν σέλφι στα κοινωνικά δίκτυα για το πόσο τρομαχτικός είναι ο Ιός και η μάνα. Σε έντονες στιγμές, δεν υπάρχει χρόνος για σέλφι. Υπάρχει η υπερπροσφορά, η μαζική συμμετοχή όλων με μορφή επίταξης έργου και εθελοντική εργασία από όλους για να περιοριστεί η πανδημία άμεσα (και όχι γενικά περιμένουμε τις στατιστικές).

Είδατε πουθενά να είπα για επιχειρήσεις; Με τη σειρά τους. Ας ξεκινήσουμε από το επίπεδο της υγειονομικής ασφάλειας των δημόσιων χώρων της χώρας μας και όχι λόγω του συγκεκριμένου Ιου μόνο. Τις χλέπες στο πεζούλι στο 3ο ΕΠΑΛ από τους κάγκουρες "μαθητές" της τάδε επαρχιακής πόλης, δεν βλέπω το λόγο γιατί να τις φάω στη μάπα; Ρίχνουν χλέπες και στο σαλόνι τους;

Α, ξέχασα να πω: παίζουμε και λίγο Ισλαμική τρομοκρατία για να έχει κάτι ο κόσμος να μιλάει και να ξεχνιέται. Ο καιρός τρέχει νερό. Πότε είχαμε Απρίλιο και τώρα πάμε για το 2021. Δείχνουμε τακτικά και τον Ερντογάν με βλέμμα θυμού (επικοινωνιακά τρικ) ότι θα μας πάρει όλα τα εδάφη μέχρι και το σπίτι του GNTM...για να κάνει γεωτρήσεις για πετρέλαιο.

Πάμε καλά για πανδημία. :whatever: :down: Για μια ακόμη φορά οι ανθρώπινες κοινωνίες δείχνουν ότι δεν ξέρουν πως να διαχειριστούν μια πανδημία, σε όλα τα κοινωνικά και οικονομικά επίπεδα.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top