Η αλήθεια είναι ότι η ειδική αγωγή έχει άμεση απορρόφηση. Ωστόσο, απ' όσο ξέρω, τελειώνοντας απευθείας τμήμα ειδικής αγωγής (είτε Βόλου, είτε του ΠΑΜΑΚ), μπαίνεις απευθείας στους πίνακες ειδικής αγωγής, χωρίς να χρειάζεται μεταπτυχιακό. Εννοώ όσοι τελειώνουν το δημοτικής αγωγής, για να μπουν στους πίνακες ειδικής, θέλουν μεταπτυχιακό (4+2 χρόνια σπουδών δηλαδή).
Ωστόσο, με την 2η επιλογή, πτυχίο + μεταπτυχιακό μπαίνεις σε δύο πίνακες (γενικής και ειδικής), ενώ με του Βόλου ή του ΠΑΜΑΚ, απ΄όσο ξέρω μπαίνεις μόνο στον πίνακα γενικής. Απλά με το παιδαγωγικό ειδικής αγωγής θα δουλεύεις ή σε παράλληλη στήριξη, ή σε ειδικό σχολείο μόνο (που δεν υπάρχουν και άπειρα).
Καλύτερα παιδαγωγικό δημοτικής + μεταπτυχιακό, έχεις περισσότερες πιθανότητες και δυνατότητες.
Μια φίλη μου είναι από Θεσσαλονίκη, τελείωσε το 2018 το παιδαγωγικό και το 2020 μπήκε σε σχολείο στην Αθήνα για 2 χρονιές, χωρίς να έχει μεταπτυχιακό και από αγγλικά έχοντας μόνο το Lower. Τώρα που πήρε και το μεταπτυχιακό, είναι σε σχολείο σε απόσταση 1 ώρα από Θεσσαλονίκη. Δε χρειάστηκε να φύγει σε νησιά πχ.