ωραιο θεμα...
η δικη μου ιστορια,απ τη γιαγιακα μου πρωτα.
γεννηθηκε το 1921,ηταν μωρο οπως καταλαβαινεις,αλλα εχω ακουσει τις ιστοριες απο οσους μικρασιατες προλαβα ζωντανους,οι τελευταιοι εφυγαν τελη της δεκαετιας του 1990...ο πατερας της γιαγιακας μου,ειχε χασαπικο,πολυ βαρυς και δυναμικος ανθρωπος...στη δουλεψη του ειχε πολλους τουρκους,ειχε παντρευτει 2 φορες την πρωτη του γυναικα τη σκοτωσε λεγαν οι γιαγιαδες...την επιασε επ αυτοφορο με αλλον,πηρε τα παιδια του και την εσφαξε...εμενε στη μυτιληνη,μετακομισε σμυρνη κι εκει παντρευτηκε τη προγιαγια μου ,εκανε μαζι της αλλα 3 παιδια,η προγιαγια μου,αγαπουσε τα παιδια και τα δικα της και τα μεγαλα,οταν εγινε η καταστροφη,εβαλε τη γιαγια μου στην κοιλια της,ηταν μωρο και τα μωρα τα σφαζαν οι τουρκοι και οι ελληνες αξιωματικοι τα πεταγαν στη θαλασσα γιατι οι βαρκες δεν ειχαν χωρο.μες στον πανικο βρηκε κι ακομα ενα μικρο κοριτσακι τη μαρια που την πηρε κι εκεινη μαζι με τα 3 δικα της παιδακια,τη γιαγια στην κοιλια,τα δυο στα χερια,τη μαρια και ενα απ τα μεγαλα παιδια της πρωην γυναικας του προπαππου......τα αλλα παιδια του προπαππου εμειναν σμυρνη ειχαν παντρευτει τουρκαλες και αλλαξοπιστησαν.
η προγιαγια μου ειχε και μια γατουλα που της εβαζε σκουλαρικακια,καημος μεγαλος που την αφησε εκει....και μας εδωσε απο γιαγια προς γιαγια ευχη να τις αγαπαμε τις γατουλες,γιαυτο εχω παντα γατουλες κι οχι μονο εγω ολο μου το σοι...(η κορη μου,εβαλε στο μηχανογραφικο της αθηνα περισσοτερο για να μπορει να παρει 2 απ τις 7 γατουλες μας)τελος παντων.
ηρθαν πειραια,ειχε και 4 εικονιτσες καμενες απ τη φωτια,τις 2 τις εχω εγω μαζι μου πλεον,τις αλλες τις εχουν στον πειραια τ αδελφια μου.......η προγιαγια μου ειχε μια κολητη να πουμε φιλεναδα,εμεναν διπλα,διπλα,γιατρος ηταν ο αντρας της φιλεναδας της......χαθηκαν με την καταστροφη της σμυρνης.....αλλα η ζωη ειχε αλλα σχεδια......
η φιλεναδα της μιας προγιαγιας μου ηταν μοιραια και η αλλη προγιαγια μου,η οποια εφερε τα παιδια της απ τη σμυρνη ντυμενα κοριτσακια,κι ας ηταν αγορια.....τα αγορια τα σκοτωναν.....ηταν ξανθια,κι αυτη και τα αγορια της.....θα τα βιαζαν οι τουρκοι......ηρθαν κι αυτοι πειραια.....κι ενα σταυρουδακι τυχαια,εφερε κοντα τη γιαγια μου με τον παππου μου,στον πειραια,για να καταλαβουν οτι οι μαναδες τους ηταν φιλες,σμυρνιες και να ξαναζησουν αρχικα την παιδικη φιλια που ειχαν και επειτα να ερωτευτουν και να πατρευτουν στον πειραια....κατοχη του 40 πλεον,η γιαγια εγκυος παντρευτηκε,και εκεινη τη στιγμη βομβαρδιζαν τον πειραια.....αλλα παμε αλλου.....σε αλλη εποχη και....αστο μεγαλη ιστορια,κι ειμαι τυχερη που προλαβα να την ακουσω,πολλες φορες....ειμαι πλεον 48 ετων......οι παππουδες εχουν πεθανει....η κορη μου λεει,ειναι 17μισο,οτι το σμυρνεικο dna δε χανεται ειναι σαν το λαδι,οσο κι αν ανακατευτει,παντα μενει λαδι.....

.