Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 35 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
-
Φορτώνει...
Το iSchool είναι η μεγαλύτερη μαθητική διαδικτυακή κοινότητα με 68.416 εγγεγραμμένα μέλη και 3.561.096 μηνύματα σε 105.899 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το iSchool άλλα 520 άτομα.
Με αφορμή καταιγισμό ειδήσεων, διαφημίσεων και φυσικά η δέουσα προπαγάνδα υπέρ της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Μάθησης εν όψη της περιόδου αυτής που διανύουμε θα ήθελα να συζητήσουμε κατά πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεαστεί θετικά ή αρνητικά η κλασική αξιωματική ή πειραματική επιστήμη με τις οποίες η ανθρωπότητα πορεύτηκε. Βλέπω ότι λόγω της τηλεοπτικής επιδημιολογίας, αλλά και της συχνούς εμφάνισης του Gates αρκετή μερίδα νέων με γνώμονα κάποια δουλειά σε κάποια ιδιωτική πολυεθνική (αδιευκρίνιστων επιχειρηματικών στόχων), πάνε και σπουδάζουν με σύρμα πάνω σε αυτή την θεματική περιοχή χωρίς να εξετάζονται άλλες παράμετροι που ενδεχόμενα να τους καταστήσουν εύκολους για απολύσεις μελλοντικά λόγω κακής παρουσίας ή δεν το έχουν ψάξει καλά πριν αρχίσουν τις σπουδές και μετά κάνουν επαγγελματική στροφή στα 45 τους. Θεωρητικά μπορεί να είναι ένα κλάδος που έχει 5-10 σημεία που θα αποτελέσουν τομή στον κοινωνικό μετασχηματισμό (όπου για την έννοια της κοινωνικής βελτίωσης αμφιβάλλω αν θα πετύχει αυτό) αλλά από την άλλη γιατί θα πρέπει η υποσυνείδητη κοινωνική στροφή να είναι μόνο data; Εκτός από ό,τι σχετίζεται με data...το χάος; Υπάρχουν τόσες επιστημονικές ερωτήσεις και κενά με τα οποία η ανθρωπότητα προχωράει χωρίς κανένας να προσπαθεί να βρει κάποια λύση ενώ τα προβλήματα παραμένουν και διογκώνονται.
Από την άλλη στο όνομα του δήθεν αυτού κοινωνικού μετασχηματισμού προωθείται μια τακτική "δια βίου μάθησης" σε δεξιότητες από Πανεπιστήμια μέχρι και οίκους μόδας να μιλούν θα θέματα μόνο και μόνο για να πάρει κάποιος μια πιστοποίηση. Είναι αυτό μια λύση στην ανεργία; Θυσιάζεται ολόκληρος ο κοινωνικός ιστός, τόσες επιστήμες και τομείς ή ακόμη και η διάθεση για νέους τομείς στο όνομα ..της επανάστασης των δεδομένων. Μου φαίνεται αρκετά supervised και biased το μοντέλο καθώς θα ήθελα να δω ότι το 2040 θα μιλούμε ακόμη για ανεπαρκείς δεξιότητες παρ' όλο που οι τότε εργαζόμενοι θα είναι ήδη πιστοποιημένοι και από το εμβόλιο αλλά και από data. H πορεία αυτή δεν μου φαίνεται και τόσο λογική σε επίπεδο επιστημονικής αξιοπιστίας. Για παράδειγμα, η κλασική μηχανική είναι αυτή που είναι: δύσκολη, μαθηματική και "απόμακρη" για τις προτιμήσεις πολλών. Συνδέεται άμεσα με την βελτιστοποίηση αλλά όσοι δουλεύουν επαγγελματικά σε έτοιμα μοντέλα βελτιστοποίησης με εκτιμητές κτλ αν τους πεις κάτι σε παραμέτρους από μηχανική τα θεωρούν ασύλληπτα για το μέσο μυαλό τους. Άρα, τι αντίφαση είναι αυτή; Από την μια θέλουμε τα Μαθηματικά αλλά όχι τα Μαθηματικά της επιστήμης...μόνο τα Μαθηματικά στα μέτρα μας.
Θα σας πω ένα περιστατικό. Πριν δυο χρόνια που ήμουν μεταπτυχιακός φοιτητής, θυμάμαι σε ένα μάθημα κοινωνικών δεξιοτήτων που είχε σεμινάριο με θεματική εργασία, ένας φοιτητής είχε θέμα κάτι σε μαθηματικά με έμφαση στο machine learning και το προφίλ του ήταν με ποσοστώσεις 60% πληροφορική και κάτι άλλο (δεύτερη ειδικότητα όπως συνηθίζεται) και είχε επιλέξει το εν λόγω σεμινάριο ως διαθεματικό από το πρόγραμμα σπουδών του. Στην παρουσίαση όταν αναφέρθηκε στις μετρικές και συγκεκριμένα των ελάχιστων τετραγώνων, είχε ξεχάσει τον εκθέτη και το σημείωσε ο καθηγητής. Βασικά ο καθηγητής τον ρώτησε ποια η διαφορά με ή χωρίς εκθέτη 2 και ο φοιτητής δεν "ένιωσε" κάτι για την διαφορά αυτή ή το λάθος που είχε κάνει. Είπε απλά "οκ, δεν πειράζει" και πήγε παρακάτω...βέβαια ο καθηγητής εννοείται χαμογέλασε αμήχανα, σημείωσε κάτι αλλά νευρίασε (με διπλωματία).![]()
Γενικά παρατηρείται μια ισοπέδωση των εννοιών και κλάδων της επιστήμης με σκοπό το άμεσο κέρδος σε βιομηχανίες. Όλοι μιλούν για ετοιματζίδικα πράγματα, ρυθμισμένα μοντέλα και παραδοχές που πολλές φορές αλλοιώνουν την φυσιογνωμία μιας επιστήμης. Φοβάμαι ότι με αυτή την υπερανάπτυξη των υπολογιστών θα σταματήσουμε να παράγουμε νέα γνώση, νέα Μαθηματικά και κατ' επέκταση νέο πολιτισμό και άρα όχι ανθρωπιστική σκέψη αφού το μοντέλο κόστους-κέρδους δεν θα είναι αξιόπιστο στην θεωρία του machine learning. To υπολογιστικό σύστημα θα μας "πει" με κάποιον τρόπο ότι η έρευνα στην μιγαδική ανάλυση δεν έχει κάποια βέλτιστη αξία.
Τι γνώμη έχετε;![]()