Η ιατρική δεν έχει υπολογιστικές απαιτήσεις. Θα σου πω τα ελάχιστα τυπικά χαρακτηριστικά που οφείλει να έχει ένα αξιόλογο λάπτοπ της εποχης μας να σου αντέξει 5-7 χρόνια. Απο εκει και πανω ο,τι επιπλεον ή καλυτερο εχει, τόσο καλυτερο για σενα, αλλά και τοσο πιο ακριβο θα ειναι.
Επεξεργαστής intel core i5 τουλαχιστον, ή αντιστοιχα amd ryzen 5
Κάρτα γραφικών ας έχει ό,τι θελει, integrated intel ή amd. Δεν θα σου πρότεινα να εχει dedicated (όπως nvidia) ωστε να σου κραταει η μπαταρια πολυ περισσοτερο και να μην ειναι βαρυς. Κυριως για την μπαταρια. Εκτος αν παιζεις παιχνιδια.
RAM τουλαχιστον 16GB. Σκληρό τύπου SSD σίγουρα, 500GB/1ΤB ξεκινάς, μετά παίζουν και σκληροί εξωτερικοί, ό,τι βρεις, προφανως οσο πιο πολυ αποθηκευτικο χωρο εχεις τοσο το καλυτερο.
Οθόνη όχι μικρότερη από 15.6" για να βλέπεις ανθρώπινα και να έχεις ανοιχτά διάφορα πράγματα, είτε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο, είτε θέματα και σημειωσεις, ειτε να δεις μια ταινια σαν ανθρωπος. Τα 17αρια ειναι μεν μεγαλυτερη οθονη αλλα πιο ογκωδη. Μια καλη μεση λυση ειναι τα 16", αν και τα πιο συνηθισμενα λαπτοπ βγαινουν σε 15.6".
Webcamera ιδανικά 1080p, αλλά και η 720p παλεύεται. Ηχεία αδιάφορο. Λειτουργικό Windows 11, καλό θα ήταν προεγκατεστημενα, αλλά για να γλιτωσεις λεφτα αν εχεις καποιον φιλο που ξερει να σου τα περασει σπασμενα θα γλιτωσεις κανα 100αρικο σε κοστος (αν και τα περισσοτερα πλεον πουλιουνται με ετοιμο λειτουργικο).
Από θυρες καλο θα ειναι να προσεξεις να εχει συνδεσιμοτητα και επιλογες, δυστυχως πλεον εχουν αλλαξει οι κατασκευαστες γραμμη παραγωγης και αφαιρουν θυρες, ή τις κανουν ολες type-c. Ειναι σιγουρα πιο αποδοτικες, αλλά εγω ειμαι της παλιάς νοοτροπιας και θελω να εχω τις θυρες μου, εστω 3-4 usb (συνολο, και usb-A και usb-c, και τα δύο ειδη ομως να εχει απο καποιες) και hdmi σιγουρα αν μη τι αλλο, και ας μην εχει ethernet ξερω γω νταξει, ποιος βαζει ενσυρματο ιντερνετ στις μερες μας αλλωστε.
Απο τα πιο σημαντικα ειναι η ποιοτητα κατασκευης, αν εχει πλαστικα μερη και τα hinges (οι μεντεσεδες στις ακρες) στην οθονη που καταπονουνται συνεχως καθε φορα που ανοιγεις-κλεινεις το καπακι της οθονης. Πχ εμενα το lenovo μου ειναι ολο αλουμινιο και εχει αντοχη κατασκευης. Το προηγουμενο MSI μου ειχε φυγει ολη η οθονη ειχαν σπασει οι μεντεσεδες και ειχε σπασει το πλαστικο πλαισιο τριγυρω. Και τελος να επιλεξεις ποιοτικη μαρκα με καλη εξυπηρετηση/service. Θα προτεινα Dell και Lenovo. Και για Asus ακουω καλα λογια. HP ντεμί.
Αυτα πανω κατω.