Αν επιλέξετε φροντιστήριο κάντε το από την Α Λυκείου. Αν κάνετε ιδιαίτερα από τη Β Λυκείου. Η συντριπτική πλειοψηφία ανεξάρτητα απο την βαθμολογια έχει αρκετά κενά.
Βασικά το φροντιστήριο από οποιαδήποτε χρονιά πριν το καλοκαίρι της Γ Λυκείου είναι όχι μόνο χάσιμο λεφτών, αλλά και πολύτιμης κριτικής σκέψης από την πλευρά του μαθητή, καθώς και χρόνου. Τα φροντιστήρια λειτουργούν με ένα τρόπο βαθμοθηρικό: Μάθε τα γρήγορα, πάρε έναν καλό βαθμό, και άντε γρήγορα για τις πανελλήνιες. Προσφέρουν μεν αποτέλεσμα, αλλά επίσης και κονσερβοποιημένη γνώση χωρίς επιστημονική κατανόηση. Το σχολείο και τα βιβλία είναι υπεράρκετα για τις τάξεις μέχρι την Γ, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Τα κενά είναι ακριβώς λόγω αυτής της φιλοσοφίας, δεν αφήνουν τον μαθητή να πειραματιστεί
Η καλύτερη επιλογή ειναι ιδιαίτερα αλλά αυτό το στοιχίζει.
Συμφωνώ(για λόγους που ήδη έχουν ειπωθεί), ώς ένα σημείο όμως: Εντός του φροντιστηρίου, δουλεύουν εξαιρετικοί καθηγητές που σε ιδιαίτερα μπορεί να ζητάνε πάνω από 50€/ω(πρός βόρεια προάστια μάλιστα, ιδιαιτεράδες χτυπάνε και 100€/ω). Με μερικούς υπολογισμούς, εντός ενός φροντιστηρίου, από τα μηνιαία έξοδα, κατα μέσο όρο φεύγουν 10€ την ώρα. Κέρδος 40€. Το φροντιστήριο έχει την δυνατότητα να μεταφέρει τα παιδιά σε διαφορετικό τμήμα, αναλόγα των προσπαθειών τους.
Το μόνο μάθημα που αξίζει να κάνεις ιδιαίτερα Γυμνάσιο είναι η έκθεση. Μάθημα που θέλει βάσεις και δεν μαθαίνεται μπακαλιστικα όπως τα υπόλοιπα.
Μιλώντας αυστηρά από προσωπική μου εμπειρία, ισχυεί το αντίθετο. Δεν υπάρχει "μαθαίνω έκθεση". Υπάρχει "επαναλαμβάνω εκφράσεις που έχω διδαχτεί". Και εκεί στοχεύουν φροντιστήρια και ιδιαίτερα. Θα σου δώσουν έναν τόμο με επιχειρήματα, θα σου ζητήσουν να τα απομνημονεύσεις, μια συλλογή λέξεων με τις συνώνυμές τους, και την θεωρία. Το μόνο που αξίζει μελέτη είναι η θεωρία, και είναι εξαιρετικά μικρή.
Η συμβουλή μου για να γράψετε στην έκθεση είναι τα βιβλία. Δείτε άρθρα δημοσιογράφων. Διαβάστε βιβλία, όχι ξένα best seller σε μέτριες μεταφράσεις, ελληνική λογοτεχνία. Ανοίξτε ακόμα και το βιβλίο της λογοτεχνίας. Να δείτε πως κυλάει η γλώσσα. Φροντιστήριο στην έκθεση έκανα στην Γ μόνο, και δεν νομίζω ότι τα πήγα και άσχημα(1ος 80, 2ος 90: 17)
Με συγχωρείτε και για το κατεβατό αλλά ένα τελευταίο προς όλους τους μελλοντικούς υποψηφίους:
Πρωτού επιβαρύνετε τις οικογένειες και τους εαυτούς σας με το βάρος των πανελληνίων, αναρωτηθείτε: "Μπορώ να αντεπεξέλθω?". Είναι σημαντική ερώτηση που δεν την κάνουν πολλοί, και το κατανοούν αργά. Έχω φίλους που ξόδεψαν σε ιδιαίτερα πάνω από 10 χιλιάρικα συνολικά και έπεσαν στα 12500. Άλλους που απλά δεν άντεξαν το άγχος. Καλό κουράγιο παρόλαυτα.