Γεια σου φίλη μου! Η έρευνα -με τη ευρεία έννοια του όρου- είναι κάτι που εντυπωσιάζει αν όχι όλους, το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών. Εντούτοις πρέπει να γνωρίζεις ότι ο χώρος είναι αρκετά ανταγωνιστικός. Ελάχιστες θέσεις από ινστιτούτα και πανεπιστήμια και πολλοί καταξιωμένοι υποψήφιοι με υψηλό επίπεδο. Αν είσαι μαθήτρια, θεωρώ ότι είναι νωρίς να σκέφτεσαι κάτι τόσο εξειδικευμένο.. Βέβαια είναι ωραίο να ονειρεύεσαι, αλλά προσωπική μου άποψη είναι ότι μέσα από τον ακαδημαϊκό χώρο θα δεις τι πραγματικά σου ταιριάζει. Προτεραιότητα έχει να προσανατολιστείς προς μία σχολή που θεωρείς ότι θα σε ικανοποιήσει, τόσο ως προς τα μαθήματα που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα σπουδών, όσο και στη μελλοντική επαγγελματική σου σταδιοδρομία . Θέσε ως στόχο σχολές που θεωρείς ότι θα ικανοποιήσουν προσωπικές σου φιλοδοξίες και μετέπειτα μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου θα καταλήξεις σε κάτι πιο εξειδικευμένο.
Τώρα, αναφορικά με το neuroscience που φαίνεται να σου κεντρίζει το ενδιαφέρον, έχω σου πω ότι πρόκειται για έναν πραγματικά φανταστικό κλάδο, με οποίο ασχολείται ερευνητικά μία τεράστια γκάμα ανθρώπων, ποικίλων ειδικοτήτων. Σίγουρα δεν θα συναντήσεις μόνο βιολόγους και ιατρούς.. Με νευροεπιστήμες ασχολούνται μαθηματικοί, φυσικοί, χημικοί, βιοχημικοί, μηχανικοί, πληροφορικοί κτλ.. Βέβαια, οι χρηματοδοτήσεις είναι αρκετά περιορισμένες και ο ανταγωνισμός τεράστιος, αλλά για άτομα που αγαπούν την έρευνα και έχουν τα κατάλληλα προσόντα (ελάχιστον προσόν για πιθανότητα εργασίας στον ερευνητικό τομέα είναι το διδακτορικό.. Δυστυχώς ένα απλό μεταπτυχιακό δεν αρκεί..) σίγουρα θα παρουσιαστούν ευκαιρίες. Θα σου πω από προσωπική εμπειρία ότι στο δικό μου τμήμα , που είναι η βιολογία, το μεγαλύτερο ποσοστό των προπτυχιακών φοιτητών έχει ως όνειρο μία ερευνητική καριέρα. Λίγοι όμως το πετυχαίνουν. Η έρευνα καλύπτει το προσωπικό πόθο του επιστήμονα.. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές όμως που τον εξουθενώνει χωρίς να ακολουθεί η αντίστοιχη αναγνώριση ή η επιθυμητή χρηματική αντιστοιχία. Παρ'όλα αυτά, αν υπάρχει πραγματικό μεράκι γι'αυτή, τότε δεν πρόκειται να απογοητευτείς παρά τις όποιες δυσκολίες.
Για να απαντήσω και στο ερώτημα σχετικά με την ιατρική ειδικότητα.. Σαφώς δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσεις κάποια μετά τη λήψη του πτυχίου. Μπορείς κάλλιστα να συνεχίσεις με κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ή απευθείας με διδακτορικές σπουδές. Είναι όμως μικρό το ποσοστό που επιλέγει αυτό το δρόμο και μετέπειτα την ενασχόληση με την έρευνα. Οι περισσότεροι πτυχιούχοι ιατρικών σχολών προχωρούν στη λήψη ιατρικής ειδικότητας ενώ παράλληλα με τη αυτή μπορούν να συμμετέχουν σε κάποιο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό.
Αυτά από εμένα.. Ελπίζω να βοήθησα!