Επενδύσεις αλλά με βάση ποιο σχέδιο;

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,790 μηνύματα.
Mε αφορμή την νέα διαφημιζόμενη επένδυση 1 δις ευρώ που θα κάνει η Microsoft στην Ελλάδα και την γενικότερη διαφήμιση του χώρου της πληροφορικής πάνω σε Data, AI, Machine Learning, Cloud Computing κατά πόσο πιστεύετε ότι η χώρα μας επενδύει σε θεμέλιες βάσεις; Σε μεγάλες οικονομίες, συνήθως σε συζητήσεις κυβερνητικών κλιμακίων συμμετέχουν εκπρόσωποι ή φορείς από όλες τις επιστήμες και φυσικά από τις βασικές όπως Μαθηματικά και Φυσική. Νομίζω ότι παρατηρείται μια υποβάθμιση του ρόλου πολλών επιστημών που έχουν παίξει και παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην διαμόρφωση της ανθρώπινης σκέψης ανά τους αιώνες. Αντ' αυτού προβάλλεται μέσω κατάλληλης προώθησης ότι το εργασιακό μέλλον είναι ή επιστήμη γύρω από διαχείριση δεδομένων ή η ανεργία.

Έχει λογική μια τέτοια μηδενιστική άποψη; Έτσι φαίνεται ότι το brain drain που διαλαλεί ο Πρωθυπουργός θα αφορά μόνο μια επιστημονική ομάδα πτυχιούχων και όχι όσοι έχουν κάνει σπουδές σε άλλες περιοχές της τεχνολογίας και καινοτομίας. Η Γερμανία μπορεί να έχει πολλές εταιρίες πάνω σε Data, αλλά είναι μια χώρα με μεγάλη παράδοση στα Μαθηματικά και φυσικά σε βιομηχανίες που δουλεύουν σε Μαθηματικά Μοντέλα (σε Υλικά, σε Διατάξεις, σε Αυτόματο Έλεγχο κτλ). Η Ελλάδα πάνω σε ποια βάση πάει να κάνει επενδύσεις με έμφαση στην Τεχνολογία ενώ δεν έχει παράδοση στις Θετικές Επιστήμες;

Για παράδειγμα έχετε ακούσει ποτέ να γίνει κάποια συζήτηση πάνω στην Μαθηματική Θεωρία Υλικών, τα Βιομαθηματικά, την Στατιστική Νευροβιολογία, την Υπολογιστική Χημεία, για παράδειγμα και πως αυτοί οι κλάδοι μπορούν να διαμορφώσουν την σύγχρονη Ελληνική Μακρο-οικονομία; Για προσλήψεις δυναμικού μειωμένης εργασιακής σύμβασης (contract-based jobs) πάνω σε δεξιότητες της Πληροφορικής πρέπει να υποβαθμίζεται ο κομβικός ρόλος άλλων επιστημών για την ανάπτυξη μιας Μακρο-οικονομίας; Ή μήπως αυτές οι θέσεις (μη-μόνιμης) εργασίας πιστώνονται ως η επιτυχία της Κυβέρνησης; Ακούω συνέχεια ότι η Πληροφορική εκείνο, η Πληροφορική το άλλο, αλλά δεν νομίζω ότι μια κοινωνία μπορεί να σταθεί μόνο με μια θεματική περιοχή της Πληροφορικής ή επενδύσεις μόνο στην Πληροφορική.
 
Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top