Δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία η στάση της Τουρκίας. Είναι ένα έγκλημα που αναγνωρίζεται από όλον τον κόσμο άσχετα με το τι λένε τα χαρτιά. Αν ήμουν Τούρκος το 2008 πάντως θ'αναρωτιόμουν τι ακριβώς προσπαθώ να συγκαλύψω. Το 1915 η γενοκτονία βασικά διαπράχθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όχι από την Τουρκία. Οι Οθωμανοί ήταν οι χειρότεροι εχθροί των Νεότουρκων το 1920 και η σημερινή Τουρκία του Κεμάλ Ατατούρκ είναι μία άρνηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ακόμη και οι Έλληνες της Μικρασίας καλύτερες σχέσεις είχαν με την Υψηλή Πύλη απ'οτι ο Κεμάλ. Πως μπορεί μια Τουρκία που υμνεί τον Κεμάλ σαν αυτόν που την απελευθέρωσε από το φασισμό του Σουλτάνου να προσπαθεί να συγκαλύψει εγκλήματα του δεύτερου; Είναι δυνατόν; Ή μήπως τελικά κι ο Κεμάλ δεν ήταν τόσο απελευθερωτής αλλά τελικά δεν ξέρουμε ακριβώς τι ρόλο έπαιξε. Απέδειξε με την καταστροφή της Σμύρνης ότι δεν είχε καμία ηθική αναστολή να κάνει ακριβώς αυτά για τα οποία κατηγορούσε το Σουλτάνο. Μήπως, λέω μήπως, η Μικρασιατική Καταστροφή δεν ήταν το πρώτο του έγκλημα; Μήπως είχε κάνει κι άλλα; Μήπως στην ουσία ήταν ένας εθνικιστής που συνεργάστηκε με το Σουλτάνο όσο ο δεύτερος ήταν ισχυρός και στην ουσία πρόδωσε ακόμη και τους πατριώτες του; Μήπως η Τουρκία δεν αποτελεί εκ βαθέων αναμορφωμένο κράτος, αλλά μια φυσική συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με δυτικό προσωπείο κι εγκλήματα που μετά από 90 χρόνια προσπαθεί (μάταια, δυστυχώς γι'αυτήν) να συγκαλύψει; Αν ήμουν Τούρκος αυτά τα υπαρξιακά θα είχα. Ως Έλληνας δεν έχω κάποιο πρόβλημα. Τόσο η Αρμένικη, όσο και η Ποντιακή (ομολογουμένως τα νούμερα της Ποντιακής δεν είχαν ΚΑΜΙΑ σχέση με τα νούμερα της Αρμένικης) είναι δύο γενοκτονίες που τις γνωρίζει όλος ο κόσμος. Ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζεται η Τουρκία από τους συντηρητικούς των ΗΠΑ είναι καθαρά γεωπολιτικός. Ο Αμερικάνος δυστυχώς, αν του δώσεις δυο χωράφια να πετάξει μέσα ένα στρατόπεδο μετά σου κάθεται και να τον πη**ξεις. Για τα εγκλήματα που έκανες, ούτε λόγος. Παραγράφονται...Αυτή είναι η σάπια Αμερική που άφησε ο Μπους και τώρα καλείται ο Ομπάμα να ξαναχτίσει. Μένει να δούμε...
Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 17 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.