Βοήθεια σε άσκηση φυσικής

Wizard

Νεοφερμένο μέλος

Ο Wizard αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 4 μηνύματα.
Θα ηθελα μια βοηθεια σ' αυτη την ασκηση

qxqv6h-1.jpg

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Θα ηθελα μια βοηθεια σ' αυτη την ασκηση

qxqv6h-1.jpg
Δεν ξέρω αν το σκέφτηκα σωστά. Έβαλα τις τιμές σε ΧLάκι και να τι βρήκα:
620815

Υ.Γ. Δεν κατάλαβα γιατί και με ποιο σκεπτικό κάποιος (-α) σου έβαλε -1 σε θέμα που απλά ρωτάς κάτι. (Το διόρθωσα).

Υ.Γ.2. Τώρα είδα ότι το νικ σου είναι σχεδόν ίδιο με το νικ παλιού χρήστη...

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:
τι πραξεις εκανες φιλε; και τωρα μενει να βρω το πειραματικο σφαλμα;

τι πραξεις εκανες φιλε; και τωρα μενει να βρω το πειραματικο σφαλμα;
Οι πράξεις που έκανα ήταν να εφαρμόσω τους τύπους της σε σειρά και παράλληλης σύνδεσης. Και το σφάλμα που βρήκα είναι η διαφορά του Μ.Ο. από τις ακραίες τιμές. Αν δεν σου κάνει να με συγχωρείς, δεν θα το ξανακάνω.

618939

δηλαδη εγινε ολη η ασκηση; να σαι καλα! θα το ψαξω για να μπω στο νοημα. :)

Γιατι οι τιμες βγαινουν 9 αντι για 4? δεν πρεπει να βγαινουν 4?

R1=100+1=101ohm
R1=100-1=99ohm

R2=120+1=121ohm
R2=120-1=119ohm

μετα για τα εν σειρα ειναι ο τυπος Rολ=R1+R2
για τα εν παραλληλω Rολ=R1*R2/R1+R2

μετα μας λεει να βρουμε το πειραματικο σφαλμα στη καθε περιπτωση.
ο τυπος αυτος δεν ειναι?

a1n674-1.jpg

εχω μπερδευτει

Κανεις? :(

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:
μετα για τα εν σειρα ειναι ο τυπος Rολ=R1+R2
για τα εν παραλληλω Rολ=R1*R2/R1+R2
μετα μας λεει να βρουμε το πειραματικο σφαλμα στη καθε περιπτωση......
ο τυπος αυτος δεν ειναι? εχω μπερδευτει
Δεν τον ξέρω τον τύπο που έγραψες. Έδωσα τον τρόπο που θυμόμουνα ότι κάναμε σε ένα εργαστήριο στη Β λυκείου για να βρούμε το σφάλμα. Τώρα κατάλαβα ότι είσαι φοιτητής, άρα μπορεί ο τρόπος μου να μην σου κάνει. Πάντως σκέφτηκα και κάτι άλλο απλό: Από τους τύπους των συνδέσεων αν βάλεις R1=R2=1 βγαίνει για την σε σειρά σφάλμα 2 και την παράλληλη 0,5. (Ίσως του χρόνου ξέρω περισσότερα για σφάλματα, αλλά μάλλον δεν μπορείς να με περιμένεις :))

imagesqtbnANd9GcTRZS3WVomdo1ShgFKj6WZipM-1.jpg

Γεια σου,συνονόματε :rolleyes:

Οι τιμές είναι 9,γιατί κάθε μια από τις αντιστάσεις μπορεί να πάρει τρεις τιμές (Η τιμή που δίνεις +/- 1)

Δυο αντιστάσεις,τρεις τιμές κάθε μια.

Συνολικές πιθανές τιμές: 3 Χ 3 = 9

Απλή στατιστική.

Όσο για το σφάλμα.

Το Rολ το βρίσκεις εδώ.

Όνομάζουμε την αβεβαιότητα της αντίστασης 1 e1,και την αβεβαιότητα της αντίστασης 2 e2.Σε προσθέσεις/αφαιρέσεις η eολ =,ενώ σε πολλαπλασιασμούς/διαιρέσεις,κάνεις τις απόλυτες αβεβαιότητες σχετικες αβαιβεότητες (πχ. 3,06 +/- 0,04 = 3,06 +/- 1% ) και τις ονομάζεις %e1 και %e2. Τότε το %eολικό =

Τελευταία επεξεργασία:
Ρωτησα κατι συμφοιτητριες και μου ειπαν για την ολικη αντισταση. δεν ξερουν ομως για το πειραματικο σφαλμα.

εν σειρα:
Rολ=R1+R2=100+120=220

παραλληλα:
Rολ=R1*R2 / R1+R2=100*120/100+120= 12000/220= 54.54

Έχοντας αυτόν τον τύπο, πώς μπορούμε να πούμε πώς μεταβάλλεται:

I=V/R

-το ρεύμα σε συνάρτηση με την τάση
-η τάση σε συνάρτηση με την αντίσταση
-το ρεύμα σε συνάρτηση με την αντίσταση

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Back