Βιοτεχνολογία ή μηχανικός βιοιατρικής;

Μαριαννα20

Νεοφερμένος

Η Μαριαννα20 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 19 ετών. Έχει γράψει 17 μηνύματα.
Καλησπέρα! Πέρυσι έδωσα πανελλήνιες και τελικά πέρασα μηχανικός βιοιατρικής στο Αιγάλεω. Όχι η πρώτη μου επιλογή αλλά κάτι που θα με ενδιέφερε να ασχοληθώ. Ξανά έδωσα φέτος με σκοπό να περάσω φαρμακευτική,για κάτι μάλλον καλύτερο, όμως έγραψα 16850 μόρια. Σκεφτόμουν πως ακόμα και αν δεν περάσω, θα παω μηχανικός βιοιατρικής. Φέτος όμως είδα και το τμήμα βιοτεχνολογίας στο γεωπονικό πανεπιστημίο κάτι που δεν είχε περάσει απο το μυαλό μου. Είδα το πρόγραμμα σπουδών και να πω την αλήθεια τα μαθήματα με ενθουσιάζουν περισσότερο συγκριτικά με την μηχανική. Το θέμα είναι ότι σε συζητήσεις με γνωστούς, οι περισσότεροι λένε για το πόσο καλή ειναι η μηχανική βιοιατρικής, αποτελεί πλέον το μέλλον αφου τα μηχανήματα σιγα σιγα αντικαθιστούν τους ανθρώπους και στον τομέα της υγείας, εχει επαγγελματική αποκατάσταση με καλές προοπτικές και δεν βγαίνουν πολλοί απο εκεί οπότε έχει ζήτηση. Μάλιστα κάποιοι μου είπανε <<και τι μέλλον θα έχεις ως βιοτεχνολόγος, πήγαινε μηχανική>>, καθηγήτρια μου, την χαρακτήρισε ως σχολή διαμάντι και γενικότερα με συμβουλεύουν να παω εκεί. Ομολογώ και εγώ έχοντας στο μυαλό μου την μηχανική νιώθω πιο σίγουρη. Έχω ακούσει απο την άλλη πως η βιοτεχνολογία είναι ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος κλάδος και γεωπόνοι που εργάζονται σε εργοστάσια μου είπαν πως το βλέπουν συνέχεια μπροστά τους. Γνωρίζω πως στο ένα το μεγαλύτερο ποσοστο ειναι μαθηματικά, φυσική, πληροφορική και ένα μέρος βιολογία ενώ στο άλλο βιολογία, χημεία και ένα μέρος πληροφορική. Ξέρω επίσης πως και οι δύο είναι αρκετά δύσκολες σχολές. Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος ξερει να μου πει τις προοπτικές καθε επαγγέλματος, την ζήτηση, την απορροόφηση. Βιοτεχνολογία μετά καταλήγεις κυρίως στην έρευνα ή σου ανοίγονται και άλλοι δρόμοι; Τώρα για μισθό δεν ξέρω αν υπάρχει νόημα να ρωτήσω. Γενικά θα έβλεπα τον εαυτό και στα δύο επαγγέλματα, καθώς με ενδιαφέρουν και οι δύο κλάδοι. Είμαι πολύ μπερδεμένη και προβληματισμένη. Αυτό είναι που λέμε δεν ξέρω τι να κάνω με την ζωή μου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

ΥΓ1. Σκοπεύω να πάω εξωτερικό μετά τις σπουδές καλώς εχόντων των πραγμάτων, καθώς στην Ελλάδα το μέλλον αχνοφαίνεται πιστεύω.

ΥΓ2. Έχω χάσει τον πρώτο χρόνο της σχολής αλλά δε νομίζω αυτο να μου δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα εφόσον τελικά αποφασίσω να πάω εκεί
 
Τελευταία επεξεργασία:

Pharmacist01

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Pharmacist01 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών και Φοιτητής του τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 385 μηνύματα.
Θα σου αρεσε πιο πολύ να ασχολείσαι με μαθηματικά, μηχανές και υπολογιστές ή να κάνεις μικροσκοπικες αναλύσεις DNA βακτήρια RNA κλπ? Επίσης θες πιο πολύ βιολογία ή πιο πολύ μαθηματικά και φυσική? Και οι 2 σχολες είναι άψογες από θέμα μέλλοντος. Όμως οι μηχανικών βιοϊατρικής είναι πιο μοναδική σχολή, καθώς βιοτεχνολογος γίνεσαι από κάθε βιοεπιστημη με μεταπτυχιακό. Ενώ μηχανικός βιοϊατρικής δεν είναι τόσο εύκολο.
 

Μαριαννα20

Νεοφερμένος

Η Μαριαννα20 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 19 ετών. Έχει γράψει 17 μηνύματα.
Έδωσα φέτος και ενδιαφέρομαι και για τις δύο σχολές. Τις πιάνω και τις δύο αλλά δεν ξέρω ποια να βάλω πρώτη στο μηχανογραφικό μου. Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με το μισθό. Έχω ακούσει μηχανικός Βιοϊατρικής αρχίζει από βασικό και φτανει να πληρώνεται πολύ καλα. Μάλιστα μου είχε προτείνει και οδοντίατρος αυτή τη σχολή, χωρίς να ξέρει ότι με ενδιαφέρει. Ένας μου είπε κι όλας ότι αρχικός μισθός είναι πάνω από 1000€, αυτό όμως δεν ξέρω αν αληθεύει. Από την άλλη βιοτεχνολογια όχι και τόσο ενθαρρυντικά λόγια. Ναι μεν απίστευτα ενδιαφέρον κλάδος, ραγδαία αναπτυσσόμενος με μέλλον αλλά όχι ιδιαίτερα καλοπληρωμενος. Σε ένα εργαστήριο πολλές ώρες και καθόλου ικανοποιητικός μισθός. Δε ξέρω αν ισχύει αυτό και με έχει προβληματίσει ιδιαίτερα. Γνωρίζει κάποιος να μου απαντήσει;
 

Μαριαννα20

Νεοφερμένος

Η Μαριαννα20 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 19 ετών. Έχει γράψει 17 μηνύματα.
Θα σου αρεσε πιο πολύ να ασχολείσαι με μαθηματικά, μηχανές και υπολογιστές ή να κάνεις μικροσκοπικες αναλύσεις DNA βακτήρια RNA κλπ? Επίσης θες πιο πολύ βιολογία ή πιο πολύ μαθηματικά και φυσική? Και οι 2 σχολες είναι άψογες από θέμα μέλλοντος. Όμως οι μηχανικών βιοϊατρικής είναι πιο μοναδική σχολή, καθώς βιοτεχνολογος γίνεσαι από κάθε βιοεπιστημη με μεταπτυχιακό. Ενώ μηχανικός βιοϊατρικής δεν είναι τόσο εύκολο.
Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσουν αρκετά η βιολογία και η φυσική. Θα μου άρεσε πολύ να προσφέρω στην υγεία μέσω των μηχανημάτων (αν μπορώ να το πω έτσι) καθώς το βρίσκω τρομερά ενδιαφέρον. Γι'αυτό και σκέφτομαι σοβαρά αυτή τη σχολή. Να πω την αλήθεια αποδείχτηκε πως έχω καλύτερη σχέση με την φυσική παρά με την βιολογία! Ωστόσο με φοβίζουν τα μαθηματικά και με πληροφορική δεν έχω ιδιαίτερες σχέσεις (ούτε μπορώ να πω ότι με τρελαίνει ιδιαίτερα). Από την άλλη πριν ανακαλύψω την μηχανική, μου άρεσε πολύ η έρευνα όμως γνωρίζω ότι δεν υπάρχει μέλλον στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό δεν ξέρω πως είναι τα πράγματα, λένε έχει μέλλον αλλά και εκεί κάτι με ανησυχεί. Σκεφτόμουν να πάω βιοτεχνολογία αυτή τη χρονιά και αν τελικά δεν με εκφράζει να πάω με το 10% στην μηχανική. Δε ξέρω αν είναι καλή κίνηση. Ευχαριστώ πάντως για την απάντηση σου!
 
Τελευταία επεξεργασία:

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΠΑΔΑ και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 10,273 μηνύματα.
Είναι τεράστιο πρόβλημα το γεγονός ότι φοβάσαι τα μαθηματικά και ότι δεν σε ενδιαφέρει η πληροφορική .

Εάν και η φυσική είναι τεράστιο μέρος της δουλειάς , δεν αρκεί από μόνη της . Όλα τα ιατρικά modalities αλλά και γενικά οποιοσδήποτε εξοπλισμός που αφορά την ανάλυση χημικών ουσιών στην αναλυτική χημεία , βασίζονται εξολοκλήρου σε πολύ προχωρημένες μεθόδους επεξεργασίας σήματος( στοχαστικών συγκεκριμένα ) αλλά και αλγορίθμων . Deeper γνώσεις φυσικής χρειάζονται όσοι ασχολούνται με το χτίσιμο , ενώ περισσότερες γνώσεις πληροφορικής όσοι ασχολούνται με το λογισμικό των μηχανημάτων . Εάν και don't be fooled , θα πρέπει να γνωρίζεις σε σημαντικό extent και τα δύο .

Να το θέσω αλλιώς . Στο τέλος της ημέρας καλείσαι να πάρεις ένα x σετ γνώσεων και να το εφαρμόσεις για να φτιάξεις κάτι χρήσιμο . Αυτό αναπόφευκτα περιλαμβάνει και μαθηματικά , και υπολογιστές . Δεν αρκεί λόγου χάρη να καταλαβαίνεις απλώς πως γίνεται μια διαδικασία . Ίσως απαιτείται και να γράψεις κώδικα για να την προσομοιώσεις . Μετά μπορεί να χρειάζεται να πας και στο εργαστήριο και να κάνεις δοκιμές . Και γενικά να ξέρεις ότι σε αυτά τα πράγματα τα μαθηματικά είναι αρκετά δύσκολα και απαιτητικά . Εξαρτάται βέβαια σε τι θέση θα δουλέψεις και θα είναι ερευνητική , αλλά όπως και να έχει ακόμα και σε προπτυχιακό επίπεδο το ζόρι είναι μεγάλο ακόμα και για άτομα που κατά τα άλλα είναι καλά στα μαθηματικά .

Τώρα σχετικά με τον μισθό...αμφιβάλλω ότι ξεκινάς με 1000€ . Τίποτα δεν αποκλείει πολύ λιγότερα όπως και παραπάνω . Εξαρτάται από το που θα πας να δουλέψεις όταν βγεις , τι εξειδίκευση θα έχεις , τι ζήτηση θα έχει η συγκεκριμένη εξειδίκευση αλλά και το επάγγελμα γενικά , και φυσικά από το τι skills θα έχεις εσύ προσωπικά . Όσα περισσότερα θα ξέρεις τόσο θα ανεβαίνει η αξία σου χρηματικά .
 
Τελευταία επεξεργασία:

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και Πτυχιούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ. Έχει γράψει 5,500 μηνύματα.
Είναι δύο τελείως διαφορετικά αντικείμενα όπως έχεις καταλάβει από το περιεχόμενο μαθημάτων. Ως μηχανικός βιοϊατρικής σίγουρα θα ασχοληθείς με μαθηματικά και προγραμματισμό με στόχο τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων. Επίσης είναι σημαντικό που το ΠΑΔΑ είναι το μοναδικό τμήμα προπτυχιακών σπουδών σε biomedical engineering με 5ετες ισοδύναμο integrated master, επιπέδου κανονικών πολυτεχνικων τμημάτων δηλαδή.

(εγω εχω τελειώσει ΗΜΜΥ απθ και από Οκτώβρη θα κάνω μεταπτυχιακό στη βιοϊατρική μηχανικη στο απθ)

Εξωτερικό σίγουρα έχεις περισσότερες διεξόδους πχ Ολλανδία

 

stam23

Νεοφερμένος

Ο stam23 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών και Πτυχιούχος του τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Γεωπονικού. Έχει γράψει 3 μηνύματα.
Δεν ξέρω τι ισχύει για μηχανικούς βιοϊατρικής πάντως βιοτεχνολογία θα σ παραθέσω τα εξής

Πρέπει να σε έτοιμη για πολύ υπομονή αν το επιλέξεις (υπερβολικά εργαστήρια κλπ),πρόγραμμα που μπορεί απλά να σε βγάλει οφ τύπου να ξεκινάς με ένα υποχρεωτικό εργαστήριο 10 το πρωί Μ μετά 2 το μεσημέρι Μ εσύ να περιμένεις σαν μαλακας ,Θα έχεις μεγάλες εξεταστικές που θα κρατάνε πιο πολύ κ από ιατρικές
Όσον αφορά το γπα γενικά
Θεωρητικά θα μπορούσες να πιάσεις δουλειά θεωρητικά εντός σχολής η εκεί γύρω ,εισια στο Γκάζι είσαι σε ωραίο περιβάλλον υπάρχει γυμναστήριο να πηγαίνεις σε κάποιο κενό,ζωολογικός κήπος (ναι μη ειρωνικα υπάρχει πιθανότητα να δεις ωραιότατα μωρά αγελαδακια) γενικά είναι ωραία σχολή με πράσινο κ φουλ μαγαζιά γύρω

Και η βιοτεχνολογία προσφέρει master όπως προανέφερε παραπάνω ο Μπάμπης για τους μηχανικούς

Γενικά μπορείς να δουλέψεις από βιοτεχνολογος σε έρευνα ως κ γεωπόνος στα πρακτικέρ , κ με ένα απλό μάστερ 1ετος να πας να γίνεις οινολογος ξέρω εγώ οπότε θεωρώ θέμα αποκατάστασης δεν θα χεις αν το κυνηγήσεις όσο για τα λεφτά όπως κ σε όλες τις σχολές είναι θέμα πώς πουλάς τον εαυτό σ κ όχι τι έχεις σπουδάσει,ξέρω άτομα π έχουν τελειώσει χημικοί μηχανικοί ΕΜΠ κ παίρνουν 700€ και άτομα που από διοίκηση επιχειρήσεων ΤΕΙ παίρνουν τα διπλά

Τελευταία συμβουλή ,δεν έχει καμία σχέση το τι μάθημα εισια καλός στο λύκειο και τι στο πανεπιστήμιο πίστεψε με , όταν ακούς όλη μέρα για βιολογία στο τέλος θα σου αρέσει η βιολογία τελος
 

hello1234

Νεοφερμένος

Ο hello1234 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 21 ετών. Έχει γράψει 25 μηνύματα.
συμφωνω με τον stam23. Αν και αρκετα απαιτητικο τμημα η βιοτεχνολογια του ΓΠΑ σιγουρα θα σου ανοιξει πολλους δρομους. Και μην σε τρομαζει αν διαβαζεις οτι εχει πολυ γεωπονια γιατι αν δεις το προγραμμα σπουδων θα καταλαβεις οτι αυτα τα γεωπονικα μαθηματα ειναι ελαχιστα. Εχω φιλους αποφοιτους του τμηματος που εχουν εργαζονται σε φαρμακοβιομηχανιες μεχρι και σε νοσοκομεια οσο αναλυτες. Πιστευω οτι σιγουρα θα βρεις κατι να σου αρεσει και μετα να εξιδεικευτης πανω σε αυτο με ενα επιπλεον μαστερ περα απο αυτο που δινει η σχολη. Τωρα οσον αφορα την επαγγελματικη αποκατασταση Ελλαδα ειμαστε δεν νομιζω οτι υπαρχει σχολη που να σου παρεχει εγγυημενη δουλεια. Kαι εφοσων ο πρωτος σου στοχος ειναι η φαρμακευτικη, πιστευω απο τα πλησιεστερα τμηματα σε αυτην ειναι η βιοτεχνολογια.
 

chester20080

Περιβόητο μέλος

Ο Μπάμπης αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και Πτυχιούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ. Έχει γράψει 5,500 μηνύματα.
Να προσθέσω πως στο ΠΑΔΑ ακόμα δεν έχει κλείσει ένας πλήρης κύκλος στο τμήμα μηχανικών βιοϊατρικής, καθώς το πρόγραμμα ιδρύθηκε με το ισοδύναμο 5ετες πρόγραμμα σπουδών το 2019 αν δεν κάνω λάθος, οπότε στην καλύτερη οι φοιτητές του μόλις τελείωσαν το 4ο έτος, δεν υπάρχει κάποιος που να το έχει ολοκληρώσει και να έχει αποφοιτήσει ώστε να μας πει συνολική εικόνα. Ωστόσο θα ήταν χρήσιμο αν μπορούσες να βρεις κάποιον εκεί μέσα να ρωτήσεις.
 

Grand Duchess

Διάσημο μέλος

Η Grand Duchess αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια. Έχει γράψει 3,924 μηνύματα.
ΥΓ1. Σκοπεύω να πάω εξωτερικό μετά τις σπουδές καλώς εχόντων των πραγμάτων, καθώς στην Ελλάδα το μέλλον αχνοφαίνεται πιστεύω.
Κλειστά μάτια, βιοτεχνολογία.
Ειδικά αν θες εξωτερικό. Τα ιατρικά μηχανήματα τα φτιάχνουν οι ΗΜΜΥτες με μηχανολόγους και πληροφορικαριους, οι μηχανικοί βιοϊατρικής καλύπτουν ένα άλλο φάσμα, αλλά όχι τόσο μεγάλο.
Με την Βιοτεχνολογία θα μπορείς να ασχοληθείς από ανθρώπινο φάρμακο μέχρι και γεωργικά.
Δουλειές θα βρεις πολλές στο εξωτερικό σε φαρμακοβιομηχανίες, εργαστήρια αναλύσεων, βιοτεχνολογικα εργαστήρια.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Από την άλλη πριν ανακαλύψω την μηχανική, μου άρεσε πολύ η έρευνα όμως γνωρίζω ότι δεν υπάρχει μέλλον στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό δεν ξέρω πως είναι τα πράγματα, λένε έχει μέλλον αλλά και εκεί κάτι με ανησυχεί
Συγνώμη εσύ ειλικρινά νομίζεις ότι μπορείς να βγεις σοβαρός επιστήμονας μηχανικός ιατρικών μηχανημάτων....από ένα πρώην ΤΕΙ στην Ελλάδα;
Of course not. Και στο εξωτερικό όσοι ασχολούνται με τον κλαδο είναι συνήθως απόφοιτοι Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακό πάνω σε αυτό. Χρειάζονται τρομερά γερές γνώσεις μηχανικής, φυσικής και μαθηματικών για να φτιάξεις πχ. Ένα ρομποτικό μηχάνημα χειρουργείων καρδιάς.
Αν ήμασταν εξωτερικό θα ήταν αλλιώς τα πράγματα, αλλά στην Ελλάδα, νοπε. Το μόνο που θα κάνετε εδώ στην Ελλάδα οι απόφοιτοι είναι η συντήρηση των μηχανημάτων αυτών (συνήθως των μαγνητικών και αξονικών). Για κατασκευή from scratch, όλα είναι εισαγόμενα από το εξωτερικό.
 

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΠΑΔΑ και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 10,273 μηνύματα.
Συγνώμη εσύ ειλικρινά νομίζεις ότι μπορείς να βγεις σοβαρός επιστήμονας μηχανικός ιατρικών μηχανημάτων....από ένα πρώην ΤΕΙ στην Ελλάδα;
Of course not. Και στο εξωτερικό όσοι ασχολούνται με τον κλαδο είναι συνήθως απόφοιτοι Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακό πάνω σε αυτό. Χρειάζονται τρομερά γερές γνώσεις μηχανικής, φυσικής και μαθηματικών για να φτιάξεις πχ. Ένα ρομποτικό μηχάνημα χειρουργείων καρδιάς.
Αν ήμασταν εξωτερικό θα ήταν αλλιώς τα πράγματα, αλλά στην Ελλάδα, νοπε. Το μόνο που θα κάνετε εδώ στην Ελλάδα οι απόφοιτοι είναι η συντήρηση των μηχανημάτων αυτών (συνήθως των μαγνητικών και αξονικών). Για κατασκευή from scratch, όλα είναι εισαγόμενα από το εξωτερικό.
Μικρή παρένθεση για όσα παιδιά σκέφτονται το τμήμα αυτό . Το τμήμα είναι σοβαρότατο και πολύ πρωτοποριακό ως προς την προσέγγιση του και τις γνώσεις που παρέχει , άσχετα για το τι λειτουργεί στην Ελλάδα και τι όχι . Δίνει με το παραπάνω όλο το απαραίτητο background σε όλα τα επιμέρους πεδία για να ασχοληθεί κανείς με το πλήρες φάσμα της της ιατρικής και βιοϊατρικής τεχνολογίας χωρίς εκπτώσεις . Επιπλέον σε καμία ειδικότητα δεν δημιουργείται απολύτως τίποτα from scratch όπως λέμε . Και δεν έχει και νόημα αυτό .

Ακόμα και μεγάλες εταιρίες θα κάνουν outsource ορισμένα πράγματα . Λόγου χάρη τους μικροελεγκτές μέσα στα μηχανήματα δεν θα κάτσουν να τους φτιάξουν οι ίδιοι . Και μιλάμε για εταιρίες με δις...και ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει νόημα να δημιουργήσεις from scratch πράγματα που υπάρχουν ήδη .

Επομένως , το γεγονός ότι κάποιος δεν θα βρει δουλειά απαραίτητα σε μια εταιρία ιατρικών οργάνων, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να εργαστεί σε άλλες που φτιάχνουν components για τέτοιες εταιρίες .
 

Grand Duchess

Διάσημο μέλος

Η Grand Duchess αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια. Έχει γράψει 3,924 μηνύματα.
Επομένως , το γεγονός ότι κάποιος δεν θα βρει δουλειά απαραίτητα σε μια εταιρία ιατρικών οργάνων, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να εργαστεί σε άλλες που φτιάχνουν components για τέτοιες εταιρίες
Σωστό αυτό
Αρκεί να αρέσει στην κοπέλα η ιδεα
 

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΠΑΔΑ και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 10,273 μηνύματα.
Σωστό αυτό
Αρκεί να αρέσει στην κοπέλα η ιδεα
Οποιοσδήποτε βασικά ενδιαφέρεται για τέτοιες σχολές θα πρέπει να αντιληφθεί ότι στον κόσμο δεν υπάρχουν μόνο οι μεγάλες εταιρίες . Όσο πιο μεγάλο και περίπλοκο το προϊόν τοσο πιο πιθανό να σπάει σε πολλά κομμάτια και ο φόρτος να μοιράζεται.

Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των μηχανικών δεν απορροφάται από πολυεθνικές μόνο . Και αντιστροφα , επειδή δουλεύεις σε μεγάλη εταιρία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχεις δει πως γίνονται from scratch πράγματα , καθώς αυτές τις λεπτομέρειες μπορεί να τις αναλαμβάνουν άλλες μικρότερες και πιο εξειδικευμένες εταιρίες που οι μεγαλύτερες τους κάνουν outsource δουλειά .

Αυτό το λέω γιατί ορισμένα παιδιά πιστεύουν ότι θα πάνε να βρουν δουλειές ξέρω'γω που φτιάχνεις πύραυλους ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο . Ο πραγματικός κόσμος όμως δεν λειτουργεί έτσι . Το πιο πιθανό είναι ότι θα φτιάξεις ένα μικρό κομμάτι που θα ενσωματωθεί σε ένα πιο μεγάλο που θα μπει μέσα σε έναν πύραυλο ( ενδεικτικό το παράδειγμα ) . Και αυτό το μικρό κομματάκι μπορεί να έχει αρκετή περιπλοκότητα μόλις καταπιαστείς μαζί του σε πρακτικό και όχι θεωρητικό επίπεδο πλεον ( να ξέρεις τι είναι και τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνει δηλαδή ) , έτσι ώστε να χρειάζεσαι δεκαετίες εμπειρίας .

Όλα αυτά δεν αναιρούν όμως σε καμία περίπτωση την αξία της γενικής γνώσης που αποκτάει κάνεις στην σχολή έτσι . Ίσα ίσα είναι απαραίτητο να έχεις μια αντίληψη της γενικής εικόνας του συστήματος αλλά και αντίληψη της ουσίας των δεδομένων που έρχονται από χαμηλότερα επίπεδα αφαίρεσης ( έτσι ώστε να μπορείς να τα καταλαβαίνεις) . Ομοίως χρειάζεται και η κατανόηση της αξία της λειτουργίας του δικού σου υποσυστήματος στο ανώτερο/επόμενο/πιο αφηρημένο επίπεδο .
 

Grand Duchess

Διάσημο μέλος

Η Grand Duchess αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια. Έχει γράψει 3,924 μηνύματα.
Οποιοσδήποτε βασικά ενδιαφέρεται για τέτοιες σχολές θα πρέπει να αντιληφθεί ότι στον κόσμο δεν υπάρχουν μόνο οι μεγάλες εταιρίες . Όσο πιο μεγάλο και περίπλοκο το προϊόν τοσο πιο πιθανό να σπάει σε πολλά κομμάτια και ο φόρτος να μοιράζεται.
Βεβαίως αυτό ισχύει για κάθε περίπλοκο προϊόν. Ακόμη και τα κινητά όλα τα κομμάτια του σχεδόν κατασκευάζονται από διαφορετικές εταιρείες (σαφώς μικρότερες), πόσο μάλλον για ένα πολύ μεγαλύτερο μηχάνημα.
Απλά όπως μας λες και μετά, πολλοί νομίζουν ότι θα μπουν σε σχολές και θα μαθουν from scratch. Πράγμα που είναι λίγο απίθανο στην σημερινή οικονομικα. Χωρίς αυτό να λέει βέβαια ότι δεν πρέπει να έχεις μια καλή γενική γνώση του τελικού προϊόντος.
Πλέον ο,τι αρέσει στην κοπέλα. Αν θέλει κάτι εργαστηριακό δουλεύοντας με κύτταρα τότε να πάει βιοτεχνολογία. Αν θέλει να ασχοληθεί περισσότερο με μηχανικό κομμάτι, τοτε μηχανικών βιοϊατρικής
 

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΠΑΔΑ και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 10,273 μηνύματα.
Απλά όπως μας λες και μετά, πολλοί νομίζουν ότι θα μπουν σε σχολές και θα μαθουν from scratch. Πράγμα που είναι λίγο απίθανο στην σημερινή οικονομικα. Χωρίς αυτό να λέει βέβαια ότι δεν πρέπει να έχεις μια καλή γενική γνώση του τελικού προϊόντος.
Στην σχολή μαθαίνεις from scratch . Όχι πως να χτίσεις το επόμενο iphone σαφώς , αλλά μαθαίνεις πράγματα που και το iphone 50 και 100 χρόνια στο μέλλον ακόμα θα βασίζεται σε αυτά . Για αυτό λέω πάντα οτι όσο κανείς είναι στο πανεπιστήμιο καλό είναι να προσπαθήσει να αποκομίσει όσα περισσότερα μπορεί . Καθώς αργότερα εν ώρα εργασίας είναι πολύ πιθανό να μην έχει αυτή την πολυτέλεια .

Συνήθως αυτός που είναι υπεύθυνος για το πως όλο το χάος μπαίνει σε μια τάξη είναι ο system architect . Τις πιο πολλές φορές έχει εμπειρία σε πολλές υποειδικότητες και δεκαετίες εμπειρίας γενικότερα με το εκάστοτε αντικείμενο , αλλά δεν είναι υποχρεωτικό . Μπορεί να ξέρει οτι χρειάζεται το x πράγμα και να μπορεί να θέσει τα κατάλληλα specs σε κάποιον για να επιτευχθεί η επιτυχία του γενικότερου προϊόντος , αλλά δεν είναι απαραίτητο οτι γνωρίζει τι θα κάνει ο απο κάτω του για να το φέρει εις πέρας .
Πλέον ο,τι αρέσει στην κοπέλα. Αν θέλει κάτι εργαστηριακό δουλεύοντας με κύτταρα τότε να πάει βιοτεχνολογία. Αν θέλει να ασχοληθεί περισσότερο με μηχανικό κομμάτι, τοτε μηχανικών βιοϊατρικής
Εγώ θα προτείνω να πάει βιοϊατρικών , και ο λόγος είναι μόνο ένας . Όπως έχουν τα πράγματα όλα συγκλίνουν προς το AI , big data κτλπ. Και αυτή η σχολή παρέχει εξαιρετικό υπόβαθρο σε τεχνολογία αλλά και ειδικό υπόβαθρο στον τομέα της ιατρικής τεχνολογίας . Αυτά τα δύο δίνουν τεράστια υπεραξία . Με λυπεί ιδιαίτερα , αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα , η ζήτηση για τις καθαρές θετικές επιστήμες είναι ελάχιστη πλέον και στην Ελλάδα μάλλον ανύπαρκτη πέρα απο ιδιαίτερα και φροντιστήρια . Το να επιλέξει κάποιος εργαστηριακή καριέρα στις μέρες μας , ιδίως στην Ελλάδα , αναπόφευκτα θα συνδεθεί με τα ταχέως αναπτυσσόμενα πεδία , διαφορετικά είτε ανεργεία , είτε πενιχρός μισθός .

Ακόμα και αναλύσεις που απαιτούν εργαστήρια και κάποιον ειδικό όπως έναν χημικό , στο μέλλον είναι πολύ πιθανό να γίνονται αυτοματοποιημένα με ειδικά τσιπ ( τα λεγόμενα lab on chip ) , και τα δεδομένα να αναλύονται με μεθόδους AI . Απο όλες τις απόψεις λοιπόν εαν έχει ενδιαφέρον για θετικές επιστήμες , καλό θα ήταν να επιλέξει μια σχολή που παρέχει ισχυρό τεχνολογικό background . Αν μη τι άλλο είναι και future proof επάγγελμα καθώς οι γνώσεις που αποκτάει εφαρμόζονται σε εκατοντάδες και χιλιάδες άλλους τομείς πέρα της βιολογίας , άσχετα εαν το τμήμα εστιάζει στην ιατρική τεχνολογία .
 
Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top