Lathy
Εκκολαπτόμενο μέλος
Η Lathy αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ. Έχει γράψει 328 μηνύματα.
21-09-25
21:41
Τελείωσα την σχολή ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών και σκέφτομαι ότι θα μου άρεσε να κάνω διδακτορικό στην πάνω στον τομέα μηχανικής μάθησης (πιθανών νευρωνικά δίκτυα κλπ). Αξίζει κάτι τέτοιο ή θα ήταν καλύτερο να βγω στην αγορά εργασίας και παράλληλα να κάνω ένα μεταπτυχιακό στον τομέα;
Γενικά στον κλάδο τα διδακτορικό είναι συνήθως χρηματοδοτούμενα αλλά τι ποσά παίζουν;
Επίσης, το διδακτορικό θα με βοηθήσει να βρω καλύτερες δουλειές και με καλύτερο μισθό στο χώρο μακροπρόθεσμα;
Γενικά, έχω καταλάβει ότι η έρευνα μου αρέσει αρκετά αλλά δεν θέλω να κάνω μια επιλογή που θα με καθυστερήσει για 5 χρόνια να βγω στην αγορά εργασίας χωρίς να έχω άλλα οφέλη πέραν του προσωπικού ενδιαφέροντος.
Εξεχάσω και τις επιλογές μου για διδακτορικό στην Ευρώπη αλλά σε πολλά πανεπιστήμιο είναι κοινή πρακτική οι περισσότεροι διδακτορικοί ενός πανεπιστημίου να έχουν μεταπτυχιακό από το ίδιο πανεπιστήμιο. Ιδανικά θα ήθελα να μείνω στην Ελλάδα εκτός και αν οι συνθήκες είναι πάρα πολύ αποθαρρυντικές.
Γενικά στον κλάδο τα διδακτορικό είναι συνήθως χρηματοδοτούμενα αλλά τι ποσά παίζουν;
Επίσης, το διδακτορικό θα με βοηθήσει να βρω καλύτερες δουλειές και με καλύτερο μισθό στο χώρο μακροπρόθεσμα;
Γενικά, έχω καταλάβει ότι η έρευνα μου αρέσει αρκετά αλλά δεν θέλω να κάνω μια επιλογή που θα με καθυστερήσει για 5 χρόνια να βγω στην αγορά εργασίας χωρίς να έχω άλλα οφέλη πέραν του προσωπικού ενδιαφέροντος.
Εξεχάσω και τις επιλογές μου για διδακτορικό στην Ευρώπη αλλά σε πολλά πανεπιστήμιο είναι κοινή πρακτική οι περισσότεροι διδακτορικοί ενός πανεπιστημίου να έχουν μεταπτυχιακό από το ίδιο πανεπιστήμιο. Ιδανικά θα ήθελα να μείνω στην Ελλάδα εκτός και αν οι συνθήκες είναι πάρα πολύ αποθαρρυντικές.
ιωαννηs
Επιφανές μέλος
Ο ιωαννηs αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 25 ετών, Φοιτητής του τμήματος Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών και μας γράφει από Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 15.247 μηνύματα.
22-09-25
10:57
Εξαιρετικη επιλογη.Τελείωσα την σχολή ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών και σκέφτομαι ότι θα μου άρεσε να κάνω διδακτορικό στην πάνω στον τομέα μηχανικής μάθησης (πιθανών νευρωνικά δίκτυα κλπ). Αξίζει κάτι τέτοιο ή θα ήταν καλύτερο να βγω στην αγορά εργασίας και παράλληλα να κάνω ένα μεταπτυχιακό στον τομέα;
Δεν ειμαι γνωστης αλλα θα σου πω αποψεις.
Η μηχανικη μαθηση (ML) ειναι κομματι της τεχνητής νοημοσυνης (AI)και κανεις δεν μπορει να της γυρισει την πλατη πλεον.
O Μητσοτακης ανακοινωσε πριν λιγο την εισαγωγη της ΑΙ στα σχολεια.
Η Μηχανικη Μαθηση ειναι το κοματι της ΑΙ που ταιριαζει στην εκπαιδευση.. Αυτη μπορει να προσαρμοζει κειμενα, ασκησεις, αξιολογησεις για μαθητες κλπ.
Η μηχανικη μαθηση πχ μπορει να αναλαβει την αξιoλογηση ποιοι κανουν για Λειτουργηματα Ιατρικης και νοσηλευτικης ή να περασουν την ειδικοτητα χειρουργου davici.
Η μηχανικη μαθηση πχ μπορει να αναλαβει την αξιoλογηση των υποψηφιων για μια θεση σε μια επιχειρηση.
Η ελλαδα δεν θα δημιουργεισει αυτη την μαθηση αλλα θα την αγοράσει θα την παραμετροποιησει και θα την χρησιμοποιησει.
Και το δημοσιο θα προσλαβει ανθρωπους ( καλα ασε αυτο το χιλιαρικο)..αλλα θα δημιουργηθουν επιχειρηματικα συμφεροντα εκτος των υπαρχοντων ( Βονταφον, κοσμοτε, spase ,byte , cisco) που θα μονοπολησουν το δημοσιο και τον ιδιωτικο τομεα.
Εσυ θα εχεις καλο λογο εκει μεσα ... θα πηγαινεις για εκπαιδευση στην πολυεθνικη εξω και θα ερχεσαι εδω να μαθαινεις τους αλλους κομπιουτεραδες. Θα εισαι αρχηγος
Οποτε ναι εχεις μελλον εδω... τωρα διδακτορικο ή μεταπτυχιακο δεν εχει και μεγαλη διαφορα ..το τι καταλαβαινεις εχει ομως.
Το διδακτορικο ειναι πιο γκαλουρατο σε βιογραφικο και στο δημοσιο και για ακαδηματικη καριερα.
Θα εχεις και τα ιδιωτικα για κανενα μεροκαματο εκει.
Αυτα
redpointer
Δραστήριο μέλος
Ο redpointer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος. Έχει γράψει 500 μηνύματα.
22-09-25
22:03
Κανενα διδακτορικο δεν αξιζει στην ελλαδα αν δεν θες να γινεις καθηγητης πανεπιστημιου. Τωρα αν το κανεις με το σκεπτικο να βγεις εξωτερικο ισως να αξιζει αλλα και παλι δεν θα εχεις προυπηρεσια.
22-09-25
22:54
Ναι, αξίζει να κάνεις διδακτορικό μέσω της ερευνητικής μονάδας Αρχιμήδης.
tsiobieman
Πολύ δραστήριο μέλος
Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών και Μεταπτυχιούχος. Έχει γράψει 845 μηνύματα.
23-09-25
22:02
Τελείωσα την σχολή ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών και σκέφτομαι ότι θα μου άρεσε να κάνω διδακτορικό στην πάνω στον τομέα μηχανικής μάθησης (πιθανών νευρωνικά δίκτυα κλπ). Αξίζει κάτι τέτοιο ή θα ήταν καλύτερο να βγω στην αγορά εργασίας και παράλληλα να κάνω ένα μεταπτυχιακό στον τομέα;
Καλησπέρα, γενικά το ML δυστυχώς ή ευτυχώς για να δουλέψεις σε επιχείρηση θέλει ΣΙΓΟΥΡΑ μεταπτυχιακό, κάποιες θέσεις έχουν και το PhD ως μινιμουμ requirement για πρόσληψη (δουλεύω και εγώ στον τομέα και τα βλέπω καθημερινά σε θέσεις στο LinkedIn αυτά που σου λέω). Οπότε ναι αξίζει αλλά εγώ θα πρότεινα καλύτερα να βγεις αγορά εργασίας αν είναι εφικτό. Να μαζέψεις μερικά χρήματα και άμα έχεις τόση κάψα για το διδακτορικό να το κάνεις μετά με το μαξιλαράκι χρημάτων.
Samael
Τιμώμενο Μέλος
Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών, Πτυχιούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΠΑΔΑ και μας γράφει από Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 12.059 μηνύματα.
24-09-25
18:07
Με βάση αυτό που λες καλύτερα να το αποφύγεις. Η έρευνα είναι πιο πολύ πετάω 1.000 βελάκια με κλειστά τα μάτια και ευελπιστώ να πετύχει έστω ένα.Τελείωσα την σχολή ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών και σκέφτομαι ότι θα μου άρεσε να κάνω διδακτορικό στην πάνω στον τομέα μηχανικής μάθησης (πιθανών νευρωνικά δίκτυα κλπ). Αξίζει κάτι τέτοιο ή θα ήταν καλύτερο να βγω στην αγορά εργασίας και παράλληλα να κάνω ένα μεταπτυχιακό στον τομέα;
Με λίγα λόγια, πρέπει να έχεις περιέργεια και πάθος για το αντικείμενο με το οποίο θα ασχοληθείς και να γουστάρεις πραγματικά να πειραματίζεται, να κάνεις λάθη, να πειραματίζεται ξανά κ.ο.κ. Αν πας με το σκεπτικό πως θα έχεις σίγουρα κάποιο παραπάνω όφελος πέρα απο το να αποκτήσεις παραπάνω γνώσεις και εμπειρία σε έναν τομέα, κυρίως απο ακαδημαϊκής άποψης, τότε θα απογοητευτείς πιθανότατα.
Τα μεταπτυχιακά στις θετικές επιστήμες είναι συνήθως χρηματοδοτούμενα, αλλά οι απολαβές δεν είναι ικανοποιητικές και σίγουρα μικρότερες σε σχέση με της βιομηχανίας. Σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και απο entry θέσεις μάλιστα. Δεν ξέρω εάν αλλάζει κάτι σχετικά με το AI δεδομένου πως είναι hot και συγκεντρώνει λεφτά αυτή την στιγμή, αλλά μάλλον όχι, αφού όλοι με AI ασχολούνται πλέον, οπότε θα υπάρχει έντονος ανταγωνισμός φαντάζομαι.
Η συμβουλή μου είναι πήγαινε στην βιομηχανία για δυο-τρια χρόνια, και εαν δεις πως δεν σου αρέσει, και πως δεν είσαι ικανοποιημένη, πήγαινε για PhD. Στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο, εως αδύνατο να γίνεις καθηγητής Πανεπιστημίου για ευνόητους λόγους. Μπορείς πάντα να γυρίσεις στο industry μετά εάν τα βρεις σκούρα με το διδακτορικό.
Λάβε υπόψιν επίσης πως PhD μπορείς να κάνεις όποτε θες, και η γνώση απο την βιομηχανία εκτιμάται. Αντίθετα στην βιομηχανία θα έχεις λίγο διαφορετική αντιμετώπιση εάν πας άπειρος στα 30 ας πούμε. Δεν είναι σίγουρο φυσικά, αλλά κακά τα ψέματα τα HR των εταιριών δυστυχώς τα παρατηρούν αυτά.
Lathy
Εκκολαπτόμενο μέλος
Η Lathy αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ. Έχει γράψει 328 μηνύματα.
24-09-25
22:22
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας. Το σκέφτομαι και το σενάριο να δουλέψω για μερικά χρόνια και να κάνω διδακτορικό αργότερα αλλά φοβάμαι μήπως τότε είναι πιο δύσκολο να βρω κάποια θέση λόγω του ότι θα είναι αποκομμένη από τον ακαδημαϊκό χώρο. Επίσης, ίσως μου φανεί δυσκολότερη η μετάβαση από δουλεία σε διδακτορικό από ότι από σχολή σε διδακτορικό.
redpointer
Δραστήριο μέλος
Ο redpointer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος. Έχει γράψει 500 μηνύματα.
25-09-25
19:06
Λογικο το να θελει ΣΙΓΟΥΡΑ μεταπτυχιακο το ai ειναι κατι δυσκολο και εξιδικευμενο δεν το μαθαινεις ετσι σε 1 μερα, θελει γερες βασεις μαθηματικων κλπ. Επισης οι θεσεις ειναι καπως λιγες και ο ανταγωνισμος απειρος!Καλησπέρα, γενικά το ML δυστυχώς ή ευτυχώς για να δουλέψεις σε επιχείρηση θέλει ΣΙΓΟΥΡΑ μεταπτυχιακό, κάποιες θέσεις έχουν και το PhD ως μινιμουμ requirement για πρόσληψη (δουλεύω και εγώ στον τομέα και τα βλέπω καθημερινά σε θέσεις στο LinkedIn αυτά που σου λέω). Οπότε ναι αξίζει αλλά εγώ θα πρότεινα καλύτερα να βγεις αγορά εργασίας αν είναι εφικτό. Να μαζέψεις μερικά χρήματα και άμα έχεις τόση κάψα για το διδακτορικό να το κάνεις μετά με το μαξιλαράκι χρημάτων.
tsiobieman
Πολύ δραστήριο μέλος
Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών και Μεταπτυχιούχος. Έχει γράψει 845 μηνύματα.
26-09-25
18:22
Ok, εγώ προσωπικά πιστεύω ότι οι γνώσεις του προπτυχιακού προγράμματος πληροφορικής είναι αρκετές αλλά to each his own.Λογικο το να θελει ΣΙΓΟΥΡΑ μεταπτυχιακο το ai ειναι κατι δυσκολο και εξιδικευμενο δεν το μαθαινεις ετσι σε 1 μερα
Σε αυτό συμφωνώ γιατί το βίωσα από πρώτο χέρι.Επισης οι θεσεις ειναι καπως λιγες και ο ανταγωνισμος απειρος!
redpointer
Δραστήριο μέλος
26-09-25
22:52
Αυτο που δεν ξερω ειναι αν αξιζει να ασχοληθεις με το ai αν εισαι ηδη software engineer. To ai ακουγεται ποιο hot αλλα οι θεσεις εργασιας πολυ λιγες ενω πχ σε .net απειρες.Ok, εγώ προσωπικά πιστεύω ότι οι γνώσεις του προπτυχιακού προγράμματος πληροφορικής είναι αρκετές αλλά to each his own.
Σε αυτό συμφωνώ γιατί το βίωσα από πρώτο χέρι.
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:
Οι γνωσεις του προπτυχιακου θεωρητικα ειναι αρκετες για να γραφεις λειτουργικα συστηματα αλλα ποσοι το κανουν! χδ
Samael
Τιμώμενο Μέλος
Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 26 ετών, Πτυχιούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΠΑΔΑ και μας γράφει από Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 12.059 μηνύματα.
26-09-25
23:22
Μην το σκέφτεσαι.Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας. Το σκέφτομαι και το σενάριο να δουλέψω για μερικά χρόνια και να κάνω διδακτορικό αργότερα αλλά φοβάμαι μήπως τότε είναι πιο δύσκολο να βρω κάποια θέση λόγω του ότι θα είναι αποκομμένη από τον ακαδημαϊκό χώρο. Επίσης, ίσως μου φανεί δυσκολότερη η μετάβαση από δουλεία σε διδακτορικό από ότι από σχολή σε διδακτορικό.
Πάρα πολλοί εργαζόντουσαν για χρόνια ή και δεκαετίες στην βιομηχανία πριν κάνουν διδακτορικό.
Ίσα ίσα αργότερα έχεις περισσότερες γνώσεις και είσαι πιο κατασταλαγμένος στο τι θες.
Τώρα σχετικά με την δυσκολία μετάβασης, ο ακαδημαϊκός χώρος έχει μια παραπάνω χαλαρότητα/ευελιξία γενικά. Αντίθετα η βιομηχανία δουλεύει συνήθως σε πιο πιεστικούς ρυθμούς, και δεν δίνει τόσο έμφαση στην εξερεύνηση. Οπότε ο κόσμός που προέρχεται απο τον ακαδημαϊκό χώρο είναι συνήθως που παθαίνει ένα "μικρό" σοκ, ιδιαίτερα όταν έχει μηδενική εργασιακή εμπειρία. Οπότε ίσως είναι και αυτά παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψιν. Δηλαδή πόσο σημαντικό είναι για εσένα να έχεις μεγάλη ευελιξία και ελευθερία στο τι προβλήματα θα δουλέψεις και πως.
Entropy24
Εκκολαπτόμενο μέλος
Ο Entropy24 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 18 ετών, Απόφοιτος λυκείου και μας γράφει από Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 353 μηνύματα.
26-09-25
23:24
Υπάρχουν και τα λεγόμενα industry PhDs αλλά δεν είμαι σίγουρος εάν στην Ελλάδα υπάρχουν. Με λίγα λόγια, είναι διδακτορικά στα οποία γίνονται σε συνεργασία με μια εταιρεία έτσι να της παράξεις γνώση ή έργο.
tsiobieman
Πολύ δραστήριο μέλος
27-09-25
11:56
Υπάρχουν θέσεις που λέγονται ΑΙ engineer και συνδυάζουν τους 2 τομείς, είναι best of both worlds. Αλλά αν δεν σε καίει πολύ ο τομέας δεν υπάρχει λόγος να αλλάξεις πιστεύω, προς το παρόν τουλάχιστον.Αυτο που δεν ξερω ειναι αν αξιζει να ασχοληθεις με το ai αν εισαι ηδη software engineer.
redpointer
Δραστήριο μέλος
27-09-25
12:01
θα ελεγα οτι ειναι καπως κορεσμενος κιολας γιατι πλεον ασχολουνται απο ολες τις σχολες του εμπ με νευρωνικα δικτυα κλπ. Πχ ειχα δει post απο χημικους μηχανικους, τοπογραφους και ναυπηγους οτι το γυρισαν σε ai για να βρουν δουλεια οποτε δεν ξερω. Επισης πως το ai engineer συνδυαζει και τους 2 τομεις? το να φτιαχνεις νευρωνικα δικτυα llms transformer πως το συνδυαζεις αμεσα με fullstack developer?Υπάρχουν θέσεις που λέγονται ΑΙ engineer και συνδυάζουν τους 2 τομείς, είναι best of both worlds. Αλλά αν δεν σε καίει πολύ ο τομέας δεν υπάρχει λόγος να αλλάξεις πιστεύω, προς το παρόν τουλάχιστον.
tsiobieman
Πολύ δραστήριο μέλος
27-09-25
14:38
Συνδυάζεται γιατί χτυπάς API και φτιάχνεις και την εφαρμογή αυτούσια κάποιες φορές. Τώρα για το άλλο που είπες ναι έρχονται και μηχανικοί στον τομέα, αλλά ανταγωνισμός υπάρχει πάντα όπως και να το κάνουμε. Κορεσμένο δεν θα τον έλεγα, απλά θέλουν όλες οι θέσεις εργασιακή εμπειρία.θα ελεγα οτι ειναι καπως κορεσμενος κιολας γιατι πλεον ασχολουνται απο ολες τις σχολες του εμπ με νευρωνικα δικτυα κλπ. Πχ ειχα δει post απο χημικους μηχανικους, τοπογραφους και ναυπηγους οτι το γυρισαν σε ai για να βρουν δουλεια οποτε δεν ξερω. Επισης πως το ai engineer συνδυαζει και τους 2 τομεις? το να φτιαχνεις νευρωνικα δικτυα llms transformer πως το συνδυαζεις αμεσα με fullstack developer?
Samael
Τιμώμενο Μέλος
27-09-25
15:53
Νομίζω υπήρχαν κάποια περίοδο αλλά τώρα δεν ξέρω τι γίνεται γιατί δεν τα ακούω και πολύ.Υπάρχουν και τα λεγόμενα industry PhDs αλλά δεν είμαι σίγουρος εάν στην Ελλάδα υπάρχουν. Με λίγα λόγια, είναι διδακτορικά στα οποία γίνονται σε συνεργασία με μια εταιρεία έτσι να της παράξεις γνώση ή έργο.
Εαν και σαν concept είναι ωραίο, και θα μπορούσε να υπάρξει όφελος για όλους, δυστυχώς στην πράξη προκύπτουν διάφορα θέματα νομικού χαρακτήρα μεταξύ των εταιριών και των ιδρυμάτων, σχετικά με την διεκδίκηση των αποτελεσμάτων μιας έρευνας.
Entropy24
Εκκολαπτόμενο μέλος
Ο Entropy24 αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 18 ετών, Απόφοιτος λυκείου και μας γράφει από Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 353 μηνύματα.
27-09-25
19:37
Μέχρι στιγμής μόνο το ΟΠΑ μαζί με την Space Hellas έχουν ανακοινώσει τέτοιο δίπλωμα.Νομίζω υπήρχαν κάποια περίοδο αλλά τώρα δεν ξέρω τι γίνεται γιατί δεν τα ακούω και πολύ.
Εαν και σαν concept είναι ωραίο, και θα μπορούσε να υπάρξει όφελος για όλους, δυστυχώς στην πράξη προκύπτουν διάφορα θέματα νομικού χαρακτήρα μεταξύ των εταιριών και των ιδρυμάτων, σχετικά με την διεκδίκηση των αποτελεσμάτων μιας έρευνας.
Space Hellas-AUEB - Study in Greece
Through industrial research, our nation's newly established Industrial Doctorates organization hopes to forge connections between for-profit businesses and academic institutions.
studyingreece.edu.gr
Χρήστες Βρείτε παρόμοια
-
Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:Tα παρακάτω 73 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
- Msp1
- antonis97
- lain
- Cassano
- AggelikiGr
- Scandal
- Drscientist
- Entropy24
- Lathy
- Unboxholics
- sakplat
- tsiobieman
- redpointer
- aris65
- hello1234
- Corfu kitty
- Hased Babis
- Kafkinos
- thenutritionist
- bigguy
- Debugging_Demon
- waakaq
- katerina1980
- thecrazycretan
- Dr.Katalyst
- elefther1ou_
- GiannhsMeEnaN
- F1L1PAS
- friesnchocolate
- gianikit
- mimis
- st.krf
- GNick06
- V@Per
- gaidouri
- Sotiris 12
- zoed
- shuuu
- sophieee
- foxypup
- korydallos
- fortheloveofshizaya
- Lia 2006
- katia.m
- Hmmytheos
- blissele
- Dr. Gl. Luminous
- Fwteini69
- Jauahahwiwisjs
- soleilst
- Martheos
- ang12_012
-
Φορτώνει...
-
Το forum μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιστοποιήσει την εμπειρία σας.
Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, συναινείτε στη χρήση cookies στον περιηγητή σας.
Αρχική Forum
Ρωτήστε κάτι
Προσωπικές Συζητήσεις
Πανελλαδικές
Αγγελίες
Συνδεδεμένοι Χρήστες
Λίστα Αποκλεισμένων
Υπεύθυνοι του Forum
e-steki