Εδω παρατιθεται μια ερευνα του ΕΜΠ για την απασχοληση των μηχανικων η οποια προφανως αφορα και ολους τους μηχανικους των πολυτεχνικων σχολων.
Το νεο μηχανογραφικο πλησιαζει και καλο ειναι τα νεα παιδια να ξερουν που πατανε.
Η αναλυτικη αυτη ερευνα αυτη δεν ειναι καινουργια ειναι του 2015 και αφορα αποφοιτους μεχρι το 2010.
Μπορει τα πραγματα το 2010 να ηταν καλυτερα αλλα αναλογα ειναι και σημερα αν κατεβασουμε λιγο την πήχη.
Παραλληλα να πουμε οτι εχουμε τους ναυπηγους που δεν επηρεάστηκαν διοτι δεν εργαζονται με βαση την ελληνικη οικονομια και εχουμε και τους ηλεκτρολογους που εχουν αυξανομενη ζητηση και δεν φτανουν
Γιάννη εαν διαβάσεις προσεκτικά θα δεις οτι ΟΛΕΣ οι σχολές του ΕΜΠ(εξαιρώ ΣΕΜΦΕ), οι φοιτητές τους δηλαδή, αξιολογούν την ετοιμότητα για εργασία κάτω απο < 3/5, με το χαμηλότερο να είναι των πολιτικών μηχανικών στα 2.7/5.
-> Απαράδεκτο.
Αξιολογούν επίσης ως μέτριο το επίπεδο σε τεχνικές, οικονομικές, διοικητικές γνώσεις καθώς και γνώσεις εξειδικευμένων προγραμμάτων Η/Υ.
-> Απαράδεκτο επίσης.
Ακριβώς τα αντίθετα δηλαδή με τους ναυπηγούς μηχανικούς που οι φοιτητές φαίνεται να είναι ικανοποιημένοι ως προς όλα τα παραπάνω. Δεν πιστεύω δηλαδή οτι δεν τους άγγιξε η κρίση μόνο. Πολύ πιθανό και αυτό, αλλά φαίνεται οτι κάτι κάνουν καλά γενικότερα, γιατί θα μπορούσαν άνετα να είχαν καλή αποκατάσταση και πάλι να εντόπιζαν τα ίδια προβλήματα με τις υπόλοιπες σχολές του ΕΜΠ.
Αξιοσημείωτη είναι επίσης η καθολική αρνητική εικόνα των φοιτητών στις ικανότητες που προσφέρει το ίδρυμα για την σύνταξη τεχνικών εκθέσεων και παρουσιάσεων. Ενδεχομένως το πιο απαράδεκτο απο όλα.
Φυσικά αυτά δεν τα αναφέρω για να κράξω, είναι παθογένειες όλων των πολυτεχνικών της χώρας θεωρώ. Αλλά καλό ήταν κάποια στιγμή να διορθωθούν(λέμε τώρα...).