Άρθρο: Ανεργία και Εκπαίδευση

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

VouDou

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Δημήτριος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 48 ετών, Καθηγητής και μας γράφει απο Κυπαρισσία (Μεσσηνία). Έχει γράψει 1,326 μηνύματα.
ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από τον Γιώργο Κ. Καββαδία, εκπαιδευτικό - ερευνητή.

Η «εκπαιδευτική έκρηξη» από τη δεκαετία του '80 και ύστερα έδωσε την ψευδαίσθηση της κοινωνικής ανόδου με «διαβατήριο» το πτυχίο. Όμως όσο χαμηλώνουν τα εμπόδια πρόσβασης και «ανοίγουν» διάπλατα οι πύλες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τόσο αποσυνδέεται και το πτυχίο από τα εργασιακά δικαιώματα και το δικαίωμα κατάκτησης θέσης στην αγορά εργασίας.
Παρά τις διακηρύξεις για τη σύγχρονη κοινωνία της γνώσης είναι δραματικό στην «ισχυρή» Ελλάδα, όπου ευημερούν οι αριθμοί να είσαι νέος έως 29 ετών και μάλιστα πτυχιούχος και να ψάχνεις για δουλειά. Η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας κατέχει σταθερά τη δεύτερη θέση της ευρωζώνης στην ανεργία των νέων, αφού είναι υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Στο 26,3% ανήλθε το ποσοστό τους . Αυτό σημαίνει ότι ένας στους τέσσερις νέους είναι άνεργος και συγκεκριμένα ένας στους τρεις πτυχιούχους πλήττεται από την μάστιγα της ανεργίας. Η ανεργία είναι μεγαλύτερη μεταξύ των νέων γυναικών και των πτυχιούχων. Ένας στους τρεις νέους πτυχιούχους είναι άνεργος! Το 37,1% των νέων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας δουλειά ματαιοπονεί.
Αν η ανεργία είναι η μία όψη του προβλήματος, η ετεροαπασχόληση, δηλαδή, το να απασχολείται κάποιος σε εργασίες που δεν έχουν καμιά συνάφεια με τις σπουδές του, είναι η άλλη όψη που κυριαρχεί στις τάξεις των πτυχιούχων, καθώς περιλαμβάνει περίπου 4 στους 10. Μάλιστα, στον τομέα της ετεροπασχόλησης, η Ελλάδα σήμερα κατέχει τη δεύτερη θέση σε πανευρωπαΪκό επίπεδο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της VPRC το 45,6% των νέων δηλώνουν προσωρινά απασχολούμενοι- συμβασιούχοι, ενώ ένας στους δύο 25χρονους δηλώνει ότι δεν εργάζεται στο επάγγελμα που έχει επιλέξει και θεωρεί ότι αυτό είναι πρόβλημα.
Δεν είναι, βέβαια, το Πανεπιστήμιο ή γενικότερα η εκπαίδευση ο «μεγάλος ένοχος», γιατί δεν υπάρχει «εκπαιδευτική ανεργία». Η ανεργία είναι κοινωνικό πρόβλημα! Όσο κυριαρχούν οι πολιτικές που θεοποιούν την αγορά εντείνοντας τις κοινωνικές ανισότητες και συρρικνώνοντας το κράτος πρόνοιας, τόσο θα οξύνεται το πρόβλημα της ανεργίας. Η οικονομική κρίση χρησιμοποιείται σαν εφαλτήριο για παραπέρα αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις (εργασιακές σχέσεις, ιδιωτικοποιήσεις, κοινωνική ασφάλιση, κ.α.), για την απομύζηση της εργατικής δύναμης στο βωμό των υπερκερδών.
Συνολικά ο αριθμός των ανέργων στη χώρα μας είναι διπλάσιος εκείνου που ανακοινώνει η Στατιστική Υπηρεσία (434.149) καθώς ξεπερνά τον ιλιγγιώδη αριθμό των 800.000 ατόμων. Αναφερόμαστε σε κατηγορίες ανέργων, όπως οι τοποθετημένοι σε προγράμματα stage, οι ψευτοαπασχολούμενοι κάποιες ώρες την εβδομάδα, όσοι απογοητευμένοι δεν αναζητούν εργασία και άλλοι, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στις επίσημες στατιστικές.
Γκρίζο είναι το τοπίο των οικονομικών απολαβών, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, τη γενιά των 700 ευρώ ή τη γενιά - καγκουρό, όπως αποκαλείται, αφού οι χαμηλές αποδοχές δεν επιτρέπουν να εγκαταλείψει έγκαιρα τον..μάρσιπο της οικογένειας. Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ηλικία αναχώρησης από την οικογενειακή εστία σε όλη την Ευρώπη που είναι κατά μέσο όρο τα 27 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της VPRC, το 25% των μισθωτών έχουν καθαρές αποδοχές έως 750 ευρώ - το 67% από αυτούς είναι νέοι 18-34 ετών.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top