Το Eures χρηματοδοτεί την πρώτη δουλειά σε 5.000 νέους

Johnnaousa

Επιφανές μέλος

Ο Johnnaousa αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Νάουσα (Ημαθία). Έχει γράψει 18,241 μηνύματα.
Το πρόγραμμα καλύπτει μέρος εξόδων και εγκατάστασης των υποψηφίων σε χώρες της Ευρώπης

Την αποτελεσματική αντιμετώπιση της καλπάζουσας ανεργίας των νέων στην Ευρώπη (22,4% έφτασε το πρώτο τρίμηνο του 2012) επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω προγράμματος που θα υλοποιήσει κατά την περίοδο 2012-2013, ώστε να διευκολύνει 5.000 Ευρωπαίους νέους να βρουν δουλειά σε άλλες χώρες.
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα με τίτλο «Η πρώτη σου εργασία μέσω του EURES» έχουν νέοι, 18-30 ετών, πολίτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αναζητούν εργασία έξω από τη χώρα τους.
Το πρόγραμμα πρόκειται να χρηματοδοτήσει με ένα ενιαίο ποσό, το οποίο θα κυμαίνεται από 600 μέχρι 1.030 ευρώ, μέρος των εξόδων του ταξιδιού και της εγκατάστασης των υποψηφίων στο εξωτερικό, ανάλογα με τη χώρα προορισμού. Επιπλέον, θα καλυφθούν και τα έξοδα, μέχρι του ποσού των 300 ευρώ, για τη μετάβαση των υποψηφίων για συνέντευξη, σε περίπτωση που τους ζητηθεί από την επιχείρηση.
Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι και εργοδότες μικρομεσαίων επιχειρήσεων (μέχρι 250 άτομα προσωπικό), οι οποίες αναλαμβάνουν να προσφέρουν υποστήριξη για την περαιτέρω ένταξη των νέων αυτών στη χώρα προορισμού (λ.χ. μαθήματα γλώσσας, βοήθεια στην εγκατάσταση, υπηρεσίες coaching/mentoring).
Προς το παρόν οι αιτήσεις των νέων και των εργοδοτών υποβάλλονται σε τέσσερις ενδιάμεσους φορείς: στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Δανία αντιστοίχως.
Το «Εθνος-Εργασία» επιχειρεί ακολούθως να ρίξει φως στις βασικότερες πτυχές του προγράμματος και στα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι Ελληνες νέοι που ενδιαφέρονται να επωφεληθούν από αυτό:
Ποιους νέους αφορά το πρόγραμμα;
Τους νέους ηλικίας 18-30 ετών (πρέπει να υποβάλουν αίτηση πριν συμπληρώσουν το 31ο έτος της ηλικίας τους) που επιθυμούν να βρουν εργασία εκτός Ελλάδας, σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Η συμμετοχή είναι ανοιχτή σε όλους τους νέους που πληρούν τα παραπάνω ηλικιακά κριτήρια, ανεξαρτήτως των προσόντων τους, της επαγγελματικής εμπειρίας και της οικονομικής ή κοινωνικής τους κατάστασης.
Ποια η χρηματοδότηση που προβλέπει για τους νέους το πρόγραμμα;
Οι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν 300 ευρώ για έξοδα μετάβασης σε ξένη ευρωπαϊκή χώρα όπου θα παραστούν σε συνέντευξη με εργοδότη. Επιπλέον, θα χρηματοδοτηθούν με ένα ποσό που θα κυμαίνεται από 600 έως 900 ευρώ, το οποίο θα καλύπτει μέρος των οδοιπορικών τους εξόδων και των (πρώτων) εξόδων κατά την εγκατάστασή τους στη χώρα προορισμού. Για να λάβει κάποιος υποψήφιος την προαναφερθείσα αποζημίωση, πρέπει απαραιτήτως να υπογράψει σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών με την επιχείρηση.
Πώς μπορεί να υποβάλει κάποιος αίτηση;
Αίτηση μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά ο κάθε ενδιαφερόμενος μέσω των υπηρεσιών-ενδιάμεσων φορέων που έχουν επιλεγεί από την Κομισιόν.
Τι είναι οι ενδιάμεσοι φορείς, τι υπηρεσίες προσφέρουν και πού βρίσκονται;
Οι υπηρεσίες αυτές είναι αρμόδιες για την παροχή πληροφοριών σε άτομα που αναζητούν εργασία και εργοδότες, καθώς και για την αντιστοίχιση της προσφοράς εργασίας με τη ζήτηση, τις προσλήψεις και τη χρηματοδοτική υποστήριξη των επιλέξιμων συμμετεχόντων. Επιλέξιμοι να υποβάλουν αίτηση για να καταστούν ενδιάμεσοι φορείς είναι δημόσιες υπηρεσίες/φορείς που προσφέρουν εύρεση εργασίας, γραφεία διασύνδεσης ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, εμπορικά επιμελητήρια, δήμοι κ.ά.
Δεδομένου ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε προπαρασκευαστικό στάδιο, οι υπηρεσίες δεν είναι διαθέσιμες σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., παρά μόνο στη Γερμανία, τη Δανία, την Ιταλία και την Ισπανία.
Μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν διαθέτει τη δική της διαμεσολαβητική υπηρεσία για το πρόγραμμα «Η πρώτη σου εργασία μέσω EURES», αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα αποκτήσει κιόλας, μια και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για τους ενδιάμεσους φορείς είναι η 20ή Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του «Εθνους-Εργασία», δύο ελληνικά πανεπιστήμια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να λειτουργήσουν ως σύνδεσμοι μεταξύ επιχειρήσεων και νέων, χωρίς ωστόσο αυτό το ενδιαφέρον να έχει επισημοποιηθεί ακόμα.
Ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων
Μπορεί μια θέση εργασίας να είναι σε διαφορετική χώρα προέλευσης από αυτή του εκάστοτε ενδιάμεσου φορέα;
Στην παρούσα φάση, οι ενδιάμεσοι φορείς συνεργάζονται με επιχειρήσεις της χώρας τους (δηλαδή Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Δανία), ωστόσο δεν αποκλείεται μελλοντικά να συγκεντρώνουν και θέσεις από επιχειρήσεις που βρίσκονται σε άλλες χώρες.
Οι προσφερόμενες θέσεις προέρχονται αποκλειστικά μέσω του δικτύου EURES;
Στην περίπτωση της Γερμανίας και της Ισπανίας παρέχονται στο κοινό μόνο θέσεις που προέρχονται από τις διμερείς συνεργασίες των εθνικών υπηρεσιών EURES. Αντιθέτως, σε Δανία και Ιταλία οι θέσεις εργασίας που θα επιδοτηθούν δεν προέρχονται αποκλειστικά από την ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα EURES.
Ποιες είναι οι ιστοσελίδες των φορέων που μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος να βρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το πρόγραμμα και να υποβάλει αίτηση;
Γερμανία: Bundesagentur fur Arbeit: Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV)
https://www.arbeitsagentur.de/nn_29928/Dienststellen/besondere-Dst/ZAV/ips/yfej-englisch.html

Δανία: Aarhus Commune
https://www.aarhus.dk/da/borger/Besk...udlandet/Your-first-EURES-job/Job-seeker.aspx
Ισπανία: Servicio Publico de Empleo Estatal
https://www.sepe.es/contenido/empleo_formacion/eures/first_job/index.html
Ιταλία: Provincia di Roma
https://www.portafuturo.it/servizi/your-first-eures-job

Οι ειδικότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ευρώπη
Θα δοθεί προτεραιότητα σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ειδικότητες;
Οχι, η δράση αφορά όλες τις ειδικότητες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επαγγελματική εμπειρία του υποψηφίου. Ωστόσο, με βάση τις ειδικότητες με τις περισσότερες κενές θέσεις στην Ευρώπη (βλέπε αναλυτικά δίπλα), βαρύτητα θα δοθεί σε επαγγελματικούς κλάδους όπως η Μηχανική, οι Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ICT), η Ιατρική, η Εστίαση, οι Κατασκευές και οι Πωλήσεις. Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα δεν καλύπτει περιπτώσεις νέων που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση ή μαθητεία, καθώς υπάρχουν άλλα προγράμματα επιδότησης ειδικά για αυτούς.
Χρήσιμες ιστοσελίδες
Για πληροφορίες και συμμετοχή στο πρόγραμμα «Η πρώτη σου εργασία μέσω EURES»:
https://ec.europa.eu/social/yourfirsteuresjob
https://eures.europa.eu
Για εύρεση θέσεων εργασίας (EURES):
https://eures.europa.eu
Δελτίο πληροφόρησης περί επαγγελματικής κινητικότητας:
https://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=el&catId=89&newsId=1044&furtherNews=yes
Ιστοσελίδα Νεολαίας σε κίνηση (Youth on the Move):
https://ec.europa.eu/youthonthemove/


ΟΙ ΕΙΔΗΚΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
1) Πωλητές σε καταστήματα και υπάλληλοι επίδειξης προϊόντων

  • Αγγλία - 28.700
  • Γερμανία - 11.200
  • Βέλγιο - 5.300
2) Επαγγελματίες χρηματοοικονομικού τομέα και σύμβουλοι πωλήσεων

  • Αγγλία - 27.000
  • Γαλλία - 4.000
  • Ιταλία - 3.200
3) Υπηρεσίες οικιακού καθαρισμού και εστίασης

  • Γερμανία - 18.100
  • Αυστρία - 8.100
  • Γαλλία - 5.300
4) Ηλεκτρολόγοι και ηλεκτρικοί μηχανολόγοι

  • Γερμανία - 26.900
  • Αγγλία - 8.400
  • Αυστρία - 1.600
5) Επαγγελματίες του σύγχρονου τομέα της υγείας

  • Αγγλία - 19.000
  • Γερμανία - 11.700
  • Βέλγιο - 3.400
Αλλα επαγγέλματα με ζήτηση:

  • Υπάλληλοι τμημάτων διοίκησης
  • Αρχιτέκτονες, Μηχανικοί διάφορων ειδικοτήτων
  • Τεχνικοί και εφαρμοστές ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού
  • Προγραμματιστές, Ειδικοί υπολογιστών


https://www.edu4u.gr/Comments.aspx?qId=16521
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top