Κύπρος: Τέλος μούσια και σκουλαρίκια για τα αγόρια, κολάν και μακιγιάζ για τα κορίτσια

Συμφωνείτε με το υπουργείο παιδείας της Κύπρου;

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 41)
  • Ναι

    Ψήφοι: 4 9.8%
  • Όχι

    Ψήφοι: 34 82.9%
  • Κουμπάκιας

    Ψήφοι: 3 7.3%

fockos

Επιφανές μέλος

Ο fockos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15,088 μηνύματα.

Ειδική επιτροπή στο Υπουργείο Παιδείας Κύπρου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εκπαιδευτικών οργανώσεων, παρουσίασαν νέους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων - Πέρα από την απαγόρευση στη χρήση κινητών συσκευών, δίνεται έμφαση στην ευπρεπή εξωτερική εμφάνιση
Η χρήση έξυπνων ηλεκτρονικών συσκευών αποτελεί μια μονάχα από τις απαγορεύσεις που θα εφαρμοστούν στα σχολεία της Κύπρου από τη νέα σχολική χρονιά. Το Υπουργείο Παιδείας και οι εκπαιδευτικές οργανώνεις δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ευπρεπή εμφάνιση των μαθητών/τριών και προσθέτουν νέες απαγορεύσεις στη βάση με το τι βλέπουν να συμβαίνει στα σχολεία.

Γένι, μούσι, μουστάκι, σκουλαρίκια και… κοτσίδα στα αγόρια απαγορεύονται αυστηρώς. Παρελθόν τα κολάν, τα στενά παντελόνια, το μακιγιάζ, οι έντονες ανταύγειες στα μαλλιά, τα μεγάλα βαμμένα νύχια και οι… ψεύτικες βλεφαρίδες (!) για τα κορίτσια.

Ειδική επιτροπή στο Υπουργείο Παιδείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εκπαιδευτικών οργανώσεων, καθ’ όλη τη καλοκαιρινή περίοδο επεξεργαζόταν τις αδυναμίες που παρουσίασαν οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων που εφαρμόστηκαν κατά την περσινή χρονιά και προχώρησε σε τροποποίησή τους. Μένει μόνο να σταλεί μία εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας προς τις διευθύνσεις των σχολείων για την εφαρμογή των αλλαγών που αποφασίστηκαν.

Χωρίς υπερβολές…

Η εμφάνιση των μαθητών/τριών στα σχολεία τονίστηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των συσκέψεων από τις δύο πλευρές (Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικούς) και συμφωνήθηκε ότι αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη μαθητική ιδιότητα των παιδιών και πρέπει να στηρίζεται στην καλαισθησία. Μαθητές και μαθήτριες θα πρέπει να παρουσιάζονται στο σχολείο χωρίς υπερβολές.

Τι εστί υπερβολή για τους εκπαιδευτικούς και το Υπουργείο Παιδείας; H απάντηση στο ερώτημα αναφέρεται ενδελεχώς στο πλαίσιο του υφιστάμενου κανονισμού που εμπλουτίστηκε. Ως υπερβολές, λοιπόν, θεωρούνται για τους μαθητές τα πολύ μακριά ή βαμμένα μαλλιά, το ιδιόρρυθμο κούρεμα, η κοτσίδα, το εμφανές αξύριστο πρόσωπο, τα γένια ή το υπογένειο, τα σκουλαρίκια, τα βραχιόλια, οι διακοσμητικές καδένες και αλυσίδες, τα χαμηλόμεσα παντελόνια και άλλα παρόμοια.

Για τις μαθήτριες θεωρείται υπερβολή η ιδιόρρυθμη κόμμωση (βαμμένα ή φουντωτά μαλλιά ή εξεζητημένες ανταύγειες), το μακιγιαρισμένο πρόσωπο, τα βαμμένα χείλη, οι ψεύτικες βλεφαρίδες, το χαμηλόμεσο παντελόνι ή η κοντή φούστα και τα μακριά ή βαμμένα νύχια. Οι μαθήτριες ωστόσο μπορούν να φέρουν δακτυλίδια (αλλά όχι πολλά ή φανταχτερά) ή βραχιόλια (σε λελογισμένο αριθμό), τα παραδοσιακά σκουλαρίκια και φουλάρια που να ταιριάζουν με τις αποχρώσεις της στολής. Γενικά, τόσο οι μαθητές όσο και οι μαθήτριες θα πρέπει να αποφεύγουν το προκλητικό ντύσιμο και επιλογές που δεν συνάδουν με τη μαθητική ιδιότητα και την ευπρεπή εμφάνιση.

Επιτρέπεται το τζιν αλλά…

Η επιτροπή εξέτασε και το θέμα της στολής. Θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται στους μαθητές /τριες λυκείων και τεχνικών σχολών το τζιν παντελόνι, αρκεί αυτό να είναι σκούρου, μπλε χρώματος χωρίς επιγραφές ή μηνύματα.

Απαγορεύεται μαθητής/τρια να προσέλθει στο σχολείο με τζιν ξεθωριασμένο, ξεβαμμένο, σκισμένο ή με…τρύπες. Γενικότερα, η μαθητική στολή περιλαμβάνει το γκρίζο παντελόνι για τα αγόρια και την γκρίζα φούστα για τα κορίτσια μαζί με πουκάμισο ή μονόχρωμη φανέλα χρώματος άσπρου, γκρίζου ή μπλε. Η κάθε διεύθυνση θα πρέπει να καθορίζει ένα μοναδικό χρώμα φανέλας από τα πιο πάνω χρώματα σε συνεργασία με το κεντρικό μαθητικό συμβούλιο και τον Σύνδεσμο Γονέων. Τη χειμερινή περίοδο οι μαθήτριες μπορούν να φορούν παντελόνι γκρίζο αντί φούστας. Τα παντελόνια ωστόσο δεν πρέπει να είναι χαμηλόμεσα και πολύ στενά. Απαγορεύονται επίσης τα κολάν παντελόνια.

Επίσης, κατά τη χειμερινή περίοδο επιτρέπεται στους μαθητές/τριες τρικό ή πουλόβερ ή φούτερ ή σακάκι μπλε, γκρίζου ή μαύρου χρώματος. Εναπόκειται και πάλι σε κάθε σχολείο να καθορίσει τον χρωματισμό. Όσον αφορά τα παπούτσια, επιτρέπονται στους μαθητές/τριες τα δερμάτινα μαύρα ή αθλητικά χρώματος μαύρου ή μπλε. Η επίσημη στολή τόσο στο γυμνάσιο όσο και στα λύκεια παραμένει ως έχει: Γκρίζο παντελόνι για τα αγόρια, γκρίζα φούστα για τα κορίτσια, άσπρο πουκάμισο (για αγόρια και κορίτσια) και μπλε γραβάτα για τα αγόρια.

Απαγόρευση στη χρήση κινητών

Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικές οργανώσεις συμφώνησαν επίσης στην απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές/τριες στα σχολεία, και όχι μόνο. Δεν θα επιτρέπεται επίσης η χρήση τάμπλετ, έξυπνων ρολογιών, φωτογραφικών μηχανών και μηχανών οπτικογράφησης.

Αν και η χρήση έξυπνων συσκευών θα απαγορεύεται εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, εντούτοις οι μαθητές/τριες θα μπορούν να τα μεταφέρουν μαζί τους, αρκεί να τα τοποθετούν σε ειδικά ερμάρια αποθήκευσης κατά την άφιξή τους στο σχολείο και να τα παραλαμβάνουν ύστερα από το τελευταίο κουδούνι. Τα σχολεία που δεν διαθέτουν ερμάρια αποθήκευσης θα πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία τους σε συνεργασία με τις σχολικές εφορείες.

Ουσιαστικά οι μαθητές/τριες κατά την άφιξή τους στο σχολείο θα έχουν υποχρέωση να τοποθετούν τις έξυπνες συσκευές στα ερμάρια αποθήκευσης απενεργοποιώντας τα, ενώ στην περίπτωση που δεν συμμορφώνονται με τους νέους κανονισμούς (π.χ. μαθητής/τρια να κάνει χρήση του κινητού του τηλεφώνου κατά τη διάρκεια διδασκαλίας μαθήματος ή το διάλειμμα) ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να κατάσχει το ηλεκτρονικό μέσο και αφού αυτό απενεργοποιηθεί θα παραδίδεται στη γραμματεία του σχολείου και θα επιστρέφεται με τη λήξη των μαθημάτων της ημέρας στους γονείς/κηδεμόνες του μαθητή/τριας.

Συνμοπτικά οι απαγορεύσεις

Για τα αγόρια: Γένι, μούσι, μουστάκι, σκουλαρίκια και… κοτσίδα απαγορεύονται αυστηρώς.

Για τα κορίτσια: Παρελθόν τα κολάν, τα στενά παντελόνια, το μακιγιάζ, οι έντονες ανταύγειες στα μαλλιά, τα μεγάλα βαμμένα νύχια και οι… ψεύτικες βλεφαρίδες.
https://www.protothema.gr/greece/ar...-kai-oi-pseutikes-vlefarides-gia-ta-koritsia/
 

Volkswagen Fan

Επιφανές μέλος

Ο Fotis. αυτή τη στιγμή είναι συνδεδεμένος. Είναι 24 ετών, Μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης ΟΠΑ και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 26,987 μηνύματα.
Ενδιαφέρον ακούγεται.
 

methexys

Τιμώμενο Μέλος

Η methexys αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Θεσσαλίας και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 9,088 μηνύματα.
Καλωσήρθες 1950.
 

Guest 451212

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Έχω φάει πόρτα από εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΣτΕ επειδή φορούσα βερμούδα. Δημόσιοι θεσμοί είναι, ό,τι θέλουν κάνουν. Πώς το στήριξαν στη Βουλή θα ήθελα να ξέρω. Για παράδειγμα το να φοράνε "στολή" τα παιδιά, αν δεν κάνω λάθος οφείλεται στο να μην υπάρχει η προφανής διαφορά στην οικονομική δυνατότητα των μαθητών και νοιώθουν μειονοτικά. Τουλάχιστον στα παλαιότερα χρόνια, σήμερα γίνεται για να δηλώσεις ότι βρίσκεσαι σε ιδιωτικό (anyway). Προσωπικά αυτό το βρίσκω μη φιλελεύθερο μέτρο και θα ήθελα να ξέρω πού αποσκοπεί.
 

hirasawayui

Νεοφερμένος

Ο hirasawayui αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 66 μηνύματα.
Αν δεν ηταν αρθρο απο ψιλο εγκυρη ηλεκτρονικη εφημεριδα, θα ορκιζομουν οτι προκειται περι τρολιας
 

Praxis

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Praxis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 20 ετών. Έχει γράψει 224 μηνύματα.
Πολύ ωραίο μέτρο. Άμα ο άλλος/άλλη θέλει να φορέσει κοντές φούστες, τρύπια ρούχα και να φαίνεται σαν κλόουν ας πάει σε πασαρέλα. Τα σχολεία υποτίθεται πως είναι θεσμοί εκπαίδευσης και όχι επίδειξης. Τώρα όσον αφορά τις στολές, ο καθένας έχει τις δικές του απόψεις. Το μόνο που διαφωνώ είναι το μούσι. Ως ένα μέτρο και άμα είναι περιποιημένο θα έπρεπε να επιτρέπεται.
 

Gate4

Επιφανές μέλος

Η Ηägring αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Ασία. Έχει γράψει 25,581 μηνύματα.
Πέρα από τα κινητά που έτσι και αλλιώς δεν επιτρέπονται (άσχετα αν εμείς τα κουβαλούσαμε) το υπόλοιπο είναι απλώς ανέκδοτο. Σαν την ηλίθια που είχαμε στο γυμνάσιο και κοιτούσε αν είναι μακριά τα νύχια μας. :hehe:
 

Destroyer00

Νεοφερμένος

Ο Destroyer00 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 100 μηνύματα.
Δε κατάλαβα ρε παιδιά αν κάποιος θέλει να αφήσει μακριά μαλλιά/ να τα βάψει κλπ κλπ δεν έχει το δικαίωμα στην εκπαίδευση; Δε λέω ακραίες περιπτώσεις πχ να έρθει η άλλη με τα εσώρουχα αλλά το σκουλαρίκι είναι προκλητικό wtf?!
 

fockos

Επιφανές μέλος

Ο fockos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15,088 μηνύματα.
Οι Κύπριοι ακολουθούν Βρετανικό σύστημα τα παιδιά φοράνε στολές και έχουν μαθήματα (όπως μαγειρική)....
Πριν το 2006 το επίπεδο μαθητών ήταν αρκετά καλό με την θέσπιση όμως των ιδιωτικών Πανεπιστημίων και του υψηλού κατά μέσο όρο εισόδηματος το επίπεδο των μαθητών έπεσε κατά πολύ.

η στολή μπήκε διότι οι μαθητές δεν πρέπει να διακρίνονται σε σχέση με το εισόδημα τους..... είναι όλοι το ίδιο.. Ενώ η εμφάνιση επιβαλλόταν παλιά ως απόρροια πειθαρχίας
 

Gate4

Επιφανές μέλος

Η Ηägring αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Ασία. Έχει γράψει 25,581 μηνύματα.
Δε κατάλαβα ρε παιδιά αν κάποιος θέλει να αφήσει μακριά μαλλιά/ να τα βάψει κλπ κλπ δεν έχει το δικαίωμα στην εκπαίδευση; Δε λέω ακραίες περιπτώσεις πχ να έρθει η άλλη με τα εσώρουχα αλλά το σκουλαρίκι είναι προκλητικό wtf?!
Ή ότι το ξεβαμμένο τζιν αλλοιώνει την εκπαιδευτική διαδικασία. :look:
 

Destroyer00

Νεοφερμένος

Ο Destroyer00 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 100 μηνύματα.

Guest 210267

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Διακριτικοτατη παραβιαση βασικων ανθρωπινων ελευθεριων.

Κατα τα αλλα τα αγορια επιτρεπεται να φορανε στενα παντελονια, μακιγιαζ και ψευτικες βλεφαριδες; Αντιστοιχα τα κοριτσια επιτρεπεται να αφηνουν μουσι, γενι και μουστακι; Αναρωτιεμαι...
 

Gate4

Επιφανές μέλος

Η Ηägring αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Ασία. Έχει γράψει 25,581 μηνύματα.
Αδυνατώ να δεχθώ πως υπάρχουν νέοι άνθρωποι που συμφωνούν με τα παραπάνω...
Στο γυμνάσιο τα έχω ζήσει αυτά γιατί είχαμε διευθύντρια δεινόσαυρο πήγαινε σε έναν-έναν και για κάτι έβρισκε να κάνει παρατήρηση. Είχε φύγει άτομο από το σχολείο επειδή έτρωγε αποβολές για βαμμένα μαλλιά. Πάντως ακόμα και σε αυτό το παρανοϊκό σχολείο δεν θυμάμαι καμία ακρότητα, το σκουλαρίκι ή τη μάσκαρα είναι θέματα ανάξια αναφοράς δηλαδή, τζιν και φόρμες φορούσαν όλοι σιγά τα υπερβολικά ρούχα ξέρω γω.
 

Unseen skygge

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Unseen skygge αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,218 μηνύματα.
Καλά γελαω. Πραγματικά δεν συμφωνώ με τίποτα. Τέτοιο περιορισμοί σε φυσιολογικές εμφανίσεις είναι τουλάχιστον απαράδεκτοι
 

Destroyer00

Νεοφερμένος

Ο Destroyer00 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 100 μηνύματα.
Στο γυμνάσιο τα έχω ζήσει αυτά γιατί είχαμε διευθύντρια δεινόσαυρο πήγαινε σε έναν-έναν και για κάτι έβρισκε να κάνει παρατήρηση. Είχε φύγει άτομο από το σχολείο επειδή έτρωγε αποβολές για βαμμένα μαλλιά. Πάντως ακόμα και σε αυτό το παρανοϊκό σχολείο δεν θυμάμαι καμία ακρότητα, το σκουλαρίκι ή τη μάσκαρα είναι θέματα ανάξια αναφοράς δηλαδή, τζιν και φόρμες φορούσαν όλοι σιγά τα υπερβολικά ρούχα ξέρω γω.
Η διευθύντριά σου λογικά ήταν μεγάλης ηλικίας και (υποθέτω) οπισθοδρομικών αντιλήψεων. Δικαιολογούνται όμως τα νέα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε όλη τη γνώση και σε καθε γωνιά του κόσμου να υποστηρίζουν τέτοιες απαρχαιωμένες απόψεις; Σε λίγο θα αρχίσουμε να καίμε μάγισσες και να αγοράζουμε νέγρους δούλους από Άφρικα.
 

Gate4

Επιφανές μέλος

Η Ηägring αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Ασία. Έχει γράψει 25,581 μηνύματα.
Η διευθύντριά σου λογικά ήταν μεγάλης ηλικίας και (υποθέτω) οπισθοδρομικών αντιλήψεων. Δικαιολογούνται όμως τα νέα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε όλη τη γνώση και σε καθε γωνιά του κόσμου να υποστηρίζουν τέτοιες απαρχαιωμένες απόψεις; Σε λίγο θα αρχίσουμε να καίμε μάγισσες και να αγοράζουμε νέγρους δούλους από Άφρικα.
Ήταν μεγάλης ηλικίας απλώς θέλω να πω ότι μιλάμε για μία περίπτωση όχι θέσπιση κανόνων για το σύνολο όπως εδώ. Δε μπορώ να καταλάβω όσοι συμφωνούν με τι ακριβώς έχουν πρόβλημα. Θα ήθελα να ακούσω πάντως τη θέση τους γιατί απορία το έχω.
 

Praxis

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Praxis αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 20 ετών. Έχει γράψει 224 μηνύματα.
Η διευθύντριά σου λογικά ήταν μεγάλης ηλικίας και (υποθέτω) οπισθοδρομικών αντιλήψεων. Δικαιολογούνται όμως τα νέα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε όλη τη γνώση και σε καθε γωνιά του κόσμου να υποστηρίζουν τέτοιες απαρχαιωμένες απόψεις; Σε λίγο θα αρχίσουμε να καίμε μάγισσες και να αγοράζουμε νέγρους δούλους από Άφρικα.


Ναι, επειδή οι νέγροι δούλοι συγκρίνονται με τους κανόνες εμφάνισης. Ήμαρτον τι άλλο θα ακούσω
 

akikos

Επιφανές μέλος

Ο Ανδρέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 11,780 μηνύματα.
To ντύσιμο των νέων είναι τόσο άθλιο που τέτοιες αποφάσεις είναι μονόδρομος.
 

Gate4

Επιφανές μέλος

Η Ηägring αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Μας γράφει απο Ασία. Έχει γράψει 25,581 μηνύματα.
Ναι, επειδή οι νέγροι δούλοι συγκρίνονται με τους κανόνες εμφάνισης. Ήμαρτον τι άλλο θα ακούσω
Κανόνες εμφάνισης σε τι; Δε λέμε προφανώς να έρθει ο άλλος με τον κώλο του να φαίνεται για να το πω χοντρά. Πειράζει το ξεβαμμένο ή λίγο σκισμένο τζιν; Αν το αγόρι έχει πιο μακριά μαλλιά ή μούσια; Το σκουλαρίκι; Αν τα μαλλιά μου είναι ανοιχτά καστανά και τα σκουραίνω; Η βερμούδα; Τι από αυτά είναι αποτρόπαια και δικαιολογούν την απομάκρυνση ενός μαθητή από το σχολείο;
 

Destroyer00

Νεοφερμένος

Ο Destroyer00 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 23 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 100 μηνύματα.
Ναι, επειδή οι νέγροι δούλοι συγκρίνονται με τους κανόνες εμφάνισης. Ήμαρτον τι άλλο θα ακούσω
Σου δείχνω το δάσος και κοιτάς το δάχτυλο..
Αυτοί οι κανόνες εμφάνισης είναι απαράδεκτοι. Σε τι ακριβώς αποσκοπούν μπορείς να μου πεις; Πως επηρεάζεται η εκπαίδευση και η ομαλή λειτουργία του μαθήματος από έναν μαθητή που έχει σκουλαρίκι; Ποιον προκαλεί ένα σχισμενο τζιν;
Αν τώρα εσυ θεωρείς απρέπεια το μακρύ μαλλί για τα αγόρια τι να πω.. ο καθένας έχει τα κόμπλεξ του.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top