Καλησπέρα σε όλους,
Είμαι απόφοιτος λυκείου και θέλω να σπουδάσω ψυχολογία.
Στις πανελλήνιες δεν εβγαλα τα μόρια που ήθελα,οπότε τώρα ψάχνω να βρω με πιο τρόπο μπορώ να σπουδάσω το αντικείμενο αυτό,καθώς δεν θέλω να ξαναδώσω..
Απ' οτι ξερω ΙΕΚ με ειδικοτητα στην ψυχολογια δεν υπαρχουν..οπότε να πάω σε κάποιο κολλέγιο?
Τι προτείνεται εσείς?
Ευχαριστώ προκαταβολικά
Έχω τελειώσει ψυχολογία σε κολέγιο και θα σου πρότεινα να το ψάξεις τρελά πριν κάνεις αυτό το βήμα. Πολλά λεφτά (και δε μιλάω μόνο για τα δίδακτρα) και πολύ τρέξιμο μετά για να αποδείξεις σε εργοδότες και συναδέλφους ότι δεν είσαι ελέφαντας (ή μήπως είσαι??

). Πριν εμπιστευτείς κάποιο κολέγιο, θα σου πρότεινα να ψάξεις κυρίως τις συνεργασίες που έχει κάθε κολέγιο. Με ποιο πανεπιστήμιο συνεργάζεται, τι είδους συνεργασία έχει, θα μπορείς να συνεχίσεις εκεί τις σπουδές σου (αν το θελήσεις), έχει έγκριση το πρόγραμμα από τους αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού?? Αυτά ρώτησε. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τι είδους συνεργασία έχει το εκάστοτε κολέγιο. Και πρόσεξε όσα γράφει ο Panos. Είναι πολύ σωστά και έγκυρα.
Προσωπικά, αν με ρωτάς, θα πρότεινα να ξαναδώσεις πανελλαδικές. Οι 9 μήνες προετοιμασίας δε συγκρίνονται με το τρέξιμο,την ανασφάλεια και το άγχος που θα περάσεις για να βγάλεις άκρη με την αναγνώριση. Όπως και να' χει, σκέψου καλά την επιλογή σου.
Άδεια δεν παίρνεις ούτε από τον ΠΨΣ ούτε από το ΣΕΨ ούτε από Ελληνική Εταιρία Ψυχολογίας.Ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων είναι αυτός ο οποίος μάλλον φαίνεται ότι είναι ο αποδεκτός σύλλογος Ψυχολόγων με τον οποίο η πολιτεία κάνει διάλογο μιας και κανένας από τους συλλόγους Ψυχολόγων στην Ελλάδα δεν είναι ΝΠΔΔ.
Πλέον η ''άδεια'' έχει αντικατασταθεί από την ''βεβαίωση'' όπως και για τα υπόλοιπα επαγγέλματα υγείας (πχ Ιατροι,Φαρμοκοποιοί,Κτηνίατροι ) και μέχρι πρότεινως η ''άδεια'' εκδιδόταν από τις οικιες Νομαρχίες.Πλέον η ''βεβαίωση'' εκδίδεται από τις κατά τόπους ΔΟΥ.Κάτι στο οποίο ο ΣΕΨ αντιδρά.
Σε κάθε περίπτωση τα κολέγια δεν αναγνωρίζονται από την Ελλάδα και τον ΔΟΑΤΑΠ λόγο του συνταγματικού περιορισμού.Παρόλα αυτά υπάρχει η πιθανότητα να κάνει κάποιος βασικές σπουδές σε κολέγιο στην Ελλάδα,στη συνέχεια μάστερ και 2-4 χρόνια ειδικότητα και εγραφή στο BPS και ΗPC.Στη συνέχεια μεταφορά των δικαιωμάτων του στην Ελλάδα μέσω της νέας σχετικής διαδικασίας η οποία πρόβλεπεται.Δε γνωρίζω προσωπικά κανέναν συνάδελφο που να το έχει κάνει ακόμα αυτό.Τρέχα γύρευε δλδ και δε μιλάμε για τα χρόνια που θα κατασπαταληθούν.
Χωρίς να σημαίνει πως δεν υπάρχουν πολύ αξιόλογα κολέγια στην Ελλάδα με πραγματικά εντυπωσιακά προγράμματα σπουδών ,ο σίγουρος δρόμος αν θέλει κάποιος να γίνει νόμιμα Ψυχολόγος στην Ελλάδα είναι είτε σπουδές Ελλάδα είτε εξ ολοκλήρου σπουδές εξωτερικό.Για την άλλη διαδικασία μέσω ''Λαμίας'' αν γνωρίσω κάποιον που όντως το κατάφερε θα το αναφέρω.
Έχεις δίκιο σε όλα. Αυτή είναι η υπάρχουσα κατάσταση....
Και πού ακριβώς χρειάζεται η αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ????
Λες και θα βρεί κανείς δουλειά στο δημόσιο ή στην Ελλάδα γενικά
Αν λάβουμε υπόψιν αυτό που λες, τότε είναι που δεν πρέπει να σπαταλήσει κάποιος χρήματα σε κάποιο κολέγιο. Δεν είναι αρκετή η ανασφάλεια που σου δημιουργείται από την προβληματική αγορά εργασίας?? Ωφελεί να βάλει κανείς στο κεφάλι του επιπλέον άγχος και ανασφάλεια ("θα βρω εργασία ως απόφοιτος κολεγίου? είναι αρκετές οι σπουδές που έκανα? τα λεφτά που έδωσα, έπιασαν τόπο?)?? Τα ερωτήματα είναι πολλά και ως επί το πλείστον.... αναπάντητα!
Παιδιά συγγνώμη για την ενόχληση, αλλά επειδή με ενδιαφέρει το θέμα που συζητάτε, θα ήθελα να σας ρωτήσω (και αν μπορείτε να μου απαντήσετε) το εξής : Αν αποφασίσω να σπουδάσω σε κάποιο κολλέγιο στην Ελλάδα (στον τομέα της Ψυχολογίας), μετά το τέλος τον προπτυχιακών μου σπουδών θα έχω τα ίδια δικαιώματα και δυνατότητες εργασίας στο εξωτερικό ? Δηλαδή, το πτυχίο μου στο εξωτερικό ,θα είναι ισάξιο με τα πτυχία απόφοιτων άλλων πανεπιστημίων και κολλεγίων του εξωτερικού ? (Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων ! )
Ναι, λογικά θα είναι ισάξιο, απλά καλό θα ήταν να σιγουρευτείς για την συνεργασία που έχει το κολέγιο σου με το "μητρικό"!Τί ακριβώς έχει συμφωνηθεί. Ψάξε το όσο δεν πάει αυτό το θέμα. Στην ανάγκη ζήτα και τα αντίστοιχα έγγραφα από τους υπεύθυνους του κολεγίου. Θα δώσεις τόσα χρήματα, να μη ξέρεις τι έχουν κάνει??
