Δηλ., εσύ τι προτείνεις; Να διαλυθεί τελείως η χώρα μας; Ή να αντιπροτείνουμε κάτι που θα μας βγάλει ειρηνικά από το αδιέξοδο; Η βια φέρνει βία και οδηγεί σε εικόνες ζούγκλας. Νομίζω ότι δεν μας τιμά ως χώρα του πολιτιστικού ήθους και του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος, να γίνουμε οπαδιστές.

Το θέμα δεν είναι να καταστρέψουμε το κατεστραμμένο αλλά να γίνουμε πιο δημιουργικοί και να βγούμε διαφορετικοί με οράματα, με στόχους, με ήθος, με αλλαγμένη νοοτροπία από όλο αυτό το κοινωνικοπολιτικό τέλμα στο οποίο είμαστε.
Δεν φταίει η Τρόϊκα για το χάλι μας. Δεν φταίει η Τρόϊκα που σαν λαός ενώ έχουμε από 4 αυτοκίνητα ο καθένας, αυθραίτους ημιυπαίθριους, διακοποδάνεια, καταναλωτικά δάνεια, 3 ipods,...κτλ και τελικά είμαστε 50-100 χρόνια πίσω σε επίπεδο ζωής και νοοτροπίας σε σχέση με τους λαούς χωρών του βορρά.
Όπως είπα και πιο πάνω, επέστρεψα στην χώρα μου από ένα ταξίδι στην Κ.Ευρώπη και βλέπω ότι ζω σε μια χώρα μιζέριας και φτώχειας. Μια χώρα με έναν κοιμισμένο λαό που ακόμη δεν έχει λύσει βασικά (και αυτονόητα) βιοποριστικά θέματα και θέματα κοινωνικών υποδομών. Μας αρέσει να "κοροϊδεύουμε" ότι η Ελλάδα είναι σαν το Μπαγκλαντές. Μήπως το Μπαγκλαντές είναι πιο οργανωμένο από την Ελλάδα; Αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να ξαναγυρίσω 60 χρόνια πίσω όσο θα ζω στην Ελλάδα για το επόμενο χρονικό διάστημα (αύριο, μεθαύριο, μετά από ένα μήνα, χρόνο,..κτλ).
Γιατί όσο να 'ναι και η Τρόϊκα να μην ήταν, η Ελλάδα θα είχε οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια σε στάση πληρωμών και αδυναμία πληρωμής συντάξεων...κτλ. Αυτό θα σε βόλευε μήπως; Τότε όμως δεν θα είχες την πολυτέλεια να μιλάς μέσω διαδικτύου αφού θα έψαχνες για την πολυτέλεια να αγοράσεις μισό λίτρο γάλα. Ας δούμε κάποια πράγματα ρεαλιστικά, ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι όπως μιας πάμφτωχης Αφρικανικής χώρας με διαφθαρμένη εξουσία η οποία όμως, συντηρείται με ενέσεις από δανειστές για να μην καταρρεύσει τελείως. Οι δανειστές μας συντηρούν λόγω συμφερόντων που έχουν από εμάς. Εμείς θέλουμε να επιβιώσουμε. Από αυτή την πολιτική διαφορετικών συμφερόντων δεν θα πρέπει να αντλήσουμε εκείνο που μας συμφέρει ή θα πρέπει να δαγκώσουμε το αμφιλεγόμενο χέρι "βοηθείας";
Θα μπορούσε μια Ελλάδα με μηδενική παραγωγική βάση και μηδέν εξαγωγές, μηδέν αγροτική παραγωγή, χρεωκοπημένο δημόσιο τομέα, ...και άλλα κοινωνικά προβλήματα να λύσει τα προβλήματα μόνη της; Κανείς δεν λέει ότι η Τρόϊκα είναι απεσταλμένη από το Θεό ή ότι αποφασίζει είναι 100% σωστό ή δοκιμασμένο αλλού.
Όμως αντί να επικρίνουμε μόνο με ύφος αγράμματου κουτοπόνηρου χωριάτη καλύτερα είναι να αναλογιστούμε ο καθένας ξεχωριστά το μερίδιο ευθυνών που έχει για την μαζική καταστροφή της χώρας μας σε κάθε τομέα, και να προσπαθήσουμε να αυτοβελτιωθούμε, να αλλάξουμε νοοτροπία σκέψης και στάσης ζωής, να γίνουμε καλοί καγαθοί που λέει και ο Ν.Καζατζάκης. Να βγούμε πιο δημιουργικοί και πιο άνθρωποι από αυτήν την δοκιμασία. Μηδενιστικές κριτικές δεν έχουν καμία λογική.
Επί της ουσίας μπορούμε να κοιτάξουμε; Καλώς ή κακώς μας οδήγησαν κάποιοι (με την ψήφο του Ελληνικού λαού) στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τώρα πλέον δεν μπορούμε να απεμπλακούμε από αυτήν την κατάσταση. Αν θελήσουμε και φύγουμε, θα καταλήξουμε σαν την Αργεντινή, η οποία το τόλμησε και έδιωξε το ΔΝΤ και τώρα περίπου 7.000.000 κόσμος ζει με 1-2 £ την ημέρα. Ας πάρουμε ένα μάθημα για μια ακόμη φορά ώστε τα παιδιά μας να μην ξαναπάθουν το ίδιο.