Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων ή Γεωπονία (με ειδίκευση στην Τεχνολογία Τροφίμων)

Stif6

Νεοφερμένος

Ο Stif6 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 20 ετών. Έχει γράψει 27 μηνύματα.
Καλησπέρα θα ήθελα να μάθω από τους φοιτητές αυτών τον τμημάτων ή και αποφοίτων εάν αξίζει να σπουδάσω σε ενα από αυτά τα δύο τμήματα και εάν ναι σε ποιο

Ευχαριστώ
 

nPb

Επιφανές μέλος

Ο nPb αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Πάτρα (Αχαΐα). Έχει γράψει 19,785 μηνύματα.

Ουριήλ

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Ουριήλ αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 22 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Ρουμανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 816 μηνύματα.
Καλησπέρα θα ήθελα να μάθω από τους φοιτητές αυτών τον τμημάτων ή και αποφοίτων εάν αξίζει να σπουδάσω σε ενα από αυτά τα δύο τμήματα και εάν ναι σε ποιο

Ευχαριστώ
Καλησπερα.

Ως φοιτητής γεωπονιας και έχοντας λάβει υποψην τα λεγομενα σου θα σου αναφέρω τα εξής.

Καταρχάς και τα δυο τμήματα θα σου δώσουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα. Αν είναι ομως να επιλεξεις καποιο θα σου πρότεινα την τεχνολογία τροφιμων. Ο λόγος είναι απλός και είναι τα μαθήματα. Στη γεωπονια πέρα από τα τρόφιμα θα κανεις και αρκετά αλλά μαθήματα στα πρώτα χρόνια που δεν θα έχουν ιδιαίτερη σχέση με τα τρόφιμα. Για παράδειγμα ζωολογίες, κοινωνιολογία, εδαφολογια και πάει λέγοντας. Για να κανεις μόνο για τα τρόφιμα στη γεωπονια θα πρέπει να περιμένεις να πας στο τρίτο έτος. Αν ομως επιλεξεις το τμήμα τεχνολογίας τροφιμων από το πρώτο έτος τα περισσότερα μαθήματα θα έχουν να κάνουν με το μέλλον που θέλεις δηλαδή τα τρόφιμα. Εν τελει όποιο και να επιλεξεις το ίδιο είναι απλά το τμήμα τεχνολογίας τροφιμων θα έχει παραπάνω μαθηματα που θα σε ενδιαφέρουν.

Σχετικά με την ερώτηση αν αξίζει… αυτο δεν θα σου το απαντήσει κανεις γιατί είναι κάτι που το ξέρεις εσυ η ίδια αν το αγαπάς πραγματικά. Αν ασχολεισαι με κάτι που αγαπάς δεν χάνεσαι... Αν δεν σου έχω δώσει αρκετές πληροφοριες ακόμα, θα σου πω ότι επαγγελματικά αξίζει. Ένας φίλος μου που τελειωσε την γεωπονια σε αυτή την κατευθυνση που αναφέρεις βρήκε κατευθείαν δουλειά σε μεγάλο εργαστηριο τροφιμων γνωστής εταιρίας. Οι επαγγελματικές προοπτικές είναι αρκετα καλές και αν σου αρέσουν τα εργαστήρια για εσένα αυτή η σχολή θα είναι ένας παράδεισος.

Αυτά μέχρι στιγμής, αν εχεις κι άλλες απορίες και ερωτήσεις εδώ είμαστε και θα σε βοηθήσουμε
Αυτόματη ένωση συνεχόμενων μηνυμάτων:

Συγκεκριμένα τα επαγγελματικά δικαιώματα σου θα είναι τα εξής

Επαγγελματικές Προοπτικές​

Τα τρόφιμα & η διατροφή κατατάσσονται σήμερα ως δύο άκρως ανταγωνιστικοί, και αναπτυσσόμενοι κλάδοι της πραγματικής οικονομίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο διεθνές παγκόσμιο περιβάλλον. Όλες οι έρευνες διεθνώς αποδεικνύουν ότι τις επόμενες δεκαετίες η σπουδή του καταναλωτή προς τα ποιοτικά, ασφαλή τρόφιμα, με διατροφικές αξίες και άλλες ευεργετικές για τον οργανισμό επιδράσεις θα αυξάνεται εκθετικά.

Οι απόφοιτοι του Τμήματος ως Επιστήμονες Τροφίμων & Διατροφής είναι σε θέση να καλύψουν με επιτυχία τις ως άνω τάσεις της αγοράς, και τις αντίστοιχες ανάγκες του καταναλωτή. Έχουν όλες τις γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται προκειμένου να εργαστούν ως στελέχη, τόσο στον ιδιωτικό τομέα (Επιχειρήσεις Τροφίμων, Εταιρείες Συμβούλων Επιχειρήσεων, Σύμβουλοι Προϊόντων Διατροφής), όσο και στο δημόσιο τομέα (Εργαστήρια Ανάλυσης Τροφίμων, Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα Κατάρτισης / Συνεχούς Εκπαίδευσης).

Αναλυτικά οι Πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να απασχοληθούν στους εξής τομείς:
Έρευνα, ανάπτυξη και διερεύνηση επιστημονικών αρχών σχετικών με προϊόντα διατροφής.
ii) Ανάπτυξη νέων προϊόντων διατροφής και βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας των ήδη υπαρχόντων.
iii) Τεχνικές πωλήσεων και υποστήριξης της βιομηχανίας τροφίμων σε θέματα πρώτων υλών, συστατικών και τεχνολογίας για την παρασκευή συγκεκριμένων προϊόντων.
vi) Ανάλυση των συστατικών των προϊόντων διατροφής και διασφάλιση της ποιότητας αυτών.
v) Διασφάλιση της συμμόρφωσης του τελικού προϊόντος με τα πρότυπα ασφαλείας και ποιότητας και έλεγχος της εφαρμογής τους από τους διαφόρους παραγωγικούς τομείς της κοινοτικής και ελληνικής νομοθεσίας για τα τρόφιμα.
vi) Ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων.
vii) Παροχή συμβουλών διατροφής. Οργάνωση προγραμμάτων διατροφικής αγωγής στην κοινότητα.
viii) Βασική έρευνα και εκπαίδευση στις Επιστήμες Τροφίμων και Διατροφής.
Αναλυτικότερα, οι απόφοιτοι του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων έχουν τη δυνατότητα επαγγελματικής ενασχόλησης αφενός μεν στον ιδιωτικό τομέα (Επιχειρήσεις Τροφίμων, Εταιρείες Συμβούλων Βιομηχανιών Τροφίμων, Σύμβουλοι Διατροφής, Μονάδες Διατροφής κ.α.), αφετέρου δε στο δημόσιο τομέα (Εργαστήρια Ανάλυσης Τροφίμων, Ερευνητικά Κέντρα, Δημόσιους Φορείς Ελέγχου Τροφίμων, Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα και Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης κ.α.) έχοντας τις κάτωθι δραστηριότητες:
i) Χημικές, μικροβιολογικές και οργανοληπτικές αναλύσεις τροφίμων. Αναλύσεις ανίχνευσης γενετικών τροποποιήσεων.
ii) Προτάσεις στην πολιτική αποφάσεων που αφορά στη διαχείριση της διατροφικής αλυσίδας: Πρωτογενής Παραγωγή – Μεταποίηση – Κατανάλωση, για βέλτιστη αξιοποίηση των πρώτων υλών βάσει σύγχρονων επιχειρηματικών κανόνων και ορθών πρακτικών υγιεινής και ασφάλειας που θα ικανοποιούν την οικονομία και τη δημόσια υγεία
iii) Εποπτεία και Έλεγχος της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων. Σύνταξη, εφαρμογή και έλεγχος συστημάτων διασφάλισης της ποιότητας και της υγιεινής των τροφίμων σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα πιστοποίησης.
iv) Υποστήριξη της βιομηχανίας τροφίμων ως προς την ασφαλή παραγωγή, επεξεργασία, συσκευασία, μεταφορά, συντήρηση, αποθήκευση και διάθεση των τροφίμων.
v) Υποστήριξη της βιομηχανίας τροφίμων ως προς την ασφαλή και βιώσιμη διαχείριση-αξιοποίηση των υποπροϊόντων και αποβλήτων της παραγωγής της.
vi) Υποστήριξη της βιομηχανίας τροφίμων στους τομείς της διοίκησης, οργάνωσης και λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων και του μάρκετινγκ τροφίμων.
vii) Υποστήριξη της βιομηχανίας τροφίμων στον τομέα της έρευνας & ανάπτυξης νέων τροφίμων, με στόχο την παραγωγή διατροφικών προϊόντων με πιστοποιημένα οφέλη για την υγεία (λειτουργικά τρόφιμα) ή/και με αυξημένη διάρκεια συντήρησης μέσω χρήσης νέων και φιλικών προς το περιβάλλον τεχνικών.
viii) Παροχή συμβουλών διατροφής στους πολίτες. Σχεδιασμός, οργάνωση και επιτέλεση προγραμμάτων διατροφικής αγωγής στην κοινότητα (σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικοί φορείς κ.α.), με σκοπό την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής και την επίτευξη των ορθότερων διατροφικών επιλογών για την προαγωγή της δημόσιας υγείας. Σχεδιασμός μενού σε εστιατόρια, νοσοκομεία, κυλικεία, με βάση τις αρχές της ορθής διατροφής.
ix) Αξιολόγηση διατροφικών κινδύνων, προώθηση και υποστήριξη προληπτικών μέτρων αντιμετώπισής τους.
x) Ενασχόληση με την έρευνα στις επιστήμες των τροφίμων και της διατροφής.
xi) Συμμετοχή σε εξετάσεις πιστοποίησης Επιστημόνων Τροφίμων και Διατροφής από Ελληνικούς, Ευρωπαϊκούς ή Παγκόσμιους Δημόσιους φορείς ή/και Επιστημονικές Εταιρείες.
xii) Διδασκαλία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στα αντικείμενα τροφίμων και διατροφής (ΕΠΑ.Λ., Σ.Ε.Κ., Ι.Ε.Κ. κ.α.).
 
Τελευταία επεξεργασία:

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top