Συμβουλές για πτυχιακή

Ria99

Νεοφερμένος

Η Ria99 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 116 μηνύματα.
ο τιτλος τα λεει ολα, ειδικότερα για κοινωνικες επιστημες.
 

Agaphbou

Περιβόητο μέλος

Η Αγάπη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 26 ετών και Πτυχιούχος του τμήματος Χημείας ΑΠΘ. Έχει γράψει 5,328 μηνύματα.
Σε παραπέμπω σ ένα παλιό μου ποστ που μπορεί να σε βοηθήσει:

Όταν έχεις υπερπληθώρα πληροφοριών, πρέπει να τις οργανώσεις. Ξεκίνα και κάνε έναν σκελετό που θες να έχει η πτυχιακή σου, πχ. ας πούμε ότι κάνεις για την Παιδαγωγική:

1. Προνεωτερικότητα
1α. Εκπαιδευτικός ιδεαλισμός
1β. Εκπαιδευτικός ρεαλισμός

2. Νεωτερικότητα
2α. Πρώιμη νεωτερικότητα
2α.i. John Locke
2α.ii Jean-Jacques Rousseau
2β. Γερμανικός ιδεαλισμός
2γ. Νέα Αγωγή
2δ. Μαρξισμός

3. Το σχολείο σήμερα
3α. Ο ρόλος του δασκάλου
3β. Ο ρόλος του μαθητή
3γ. Μέθοδοι διδασκαλίας
.
.
.

Ουσιαστικά αυτός ο σκελετός θα είναι τα περιεχόμενά σου στο τέλος. Οργάνωσε αντίστοιχα και τις σημειώσεις/πηγές σου, κάνε φακέλους στον υπολογιστή ή εκτύπωσέ τα. Κάνε μια πρώτη ανάγνωση τα papers που έχεις και αν κάποια επαναλαμβάνονται, κράτα μόνο το ένα και συμπλήρωσε ό,τι έξτρα βρεις πάνω σε αυτό. Τα υπόλοιπα σβήστα/πέτα τα. Υπογράμμισε αυτά που σε ενδιαφέρουν και γράψε πλαγιότιτλους για να τα έχεις γραμμένα με δικά σου λόγια και να μην πέσεις σε λογοκλοπή. Σε αυτό το σημείο θα κρατήσεις και ό,τι απορίες έχεις για την καθηγήτρια. Μόλις σου λύσει τις απορίες, θα πάρεις τους πλαγιότιτλους και θ' αρχίσεις να συνθέτεις το δικό σου κείμενο, έχοντας πλέον καταλάβει πλήρως το περιεχόμενό του. ΜΗΝ προσπαθείς να γράφεις την ιστορία της ζωής σου για να φανεί ότι ασχολήθηκες και ΜΗΝ προσπαθείς να συμπεριλάβεις στην εργασία σου όοοολες τις πληροφορίες που βρίσκεις. Ό,τι γράψεις και παρουσιάσεις θα πρέπει να το παίζεις στα δάχτυλα, επομένως είναι καλύτερο να βρίσκεσαι στο κάτω όριο των απαιτούμενων σελίδων και αυτά που γράφεις να είναι μεστά και περιεκτικά, χωρίς επαναλήψεις και περιττή πληροφορία. Αν έχεις κάποιο άτομο που να μπορείς να του εξηγείς/διδάσκεις αυτά που μαθαίνεις, ακόμη καλύτερα.

Αλλά το κυριότερο, κάνε οριζόντιο διάβασμα. Τι εννοώ: Πρώτα θα γράψεις τα περιεχόμενα όλης της εργασίας, μετά θα οργανώσεις το υλικό για όλα τα κεφάλαια, μετά θα τα κάνεις όλα μια ανάγνωση, κ.ό.κ. Μην ξεκινήσεις να γράφεις ένα ένα κομματάκι γιατί είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τα πρώτα κεφάλαια θα είναι προϊόν τελειομανίας και τα τελευταία προχειρογραμμένα. Καλή επιτυχία!
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top