Στην Ξάνθη η πρώτη «έξυπνη» πανεπιστημιούπολη στην Ελλάδα με τεχνολογία ΝΒ-ΙοΤ

Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

ischool.gr

The site

Ο ischool.gr αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 14 ετών και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 66 μηνύματα.
Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Fresset, με την εταιρεία τεχνολογίας Fuelics συμμετέχει στην εφαρμογή της τεχνολογίας NB-IoT στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.).

Η Ελλάδα μπαίνει μέσα στο χάρτη των δικτύων Internet of Things (IoT) κάτι που θα δώσει μεγάλη ώθηση στις πολλές και διάφορες εφαρμογές που βασίζονται σε χιλιάδες μικρούς υπολογιστές, ελεγκτές και αισθητήρες με χρηστικές εφαρμογές από την γεωργία μέχρι την έξυπνη πόλη.

Η τεχνολογία Narrow Band IoT (ΝΒ-ΙοΤ) είναι μια ασύρματη τεχνολογία η οποία δουλεύει κάτω από δίκτυα 4G, και αργότερα κάτω από το 5G, και επιτρέπει τις μικρές και μικροσκοπικές συσκευές να στέλνουν τα δεδομένα που συλλέγουν μέσω των δικτύων στις αντίστοιχες πλατφόρμες ελέγχου και επεξεργασίας με χαμηλό κόστος, ασφάλεια και μεγάλη αυτονομία μπαταρίας. Υπάρχουν και άλλες παρεμφερείς τεχνολογίες αλλά όλα δείχνουν ότι το NB-IoT είναι αυτό που θα επικρατήσει, τουλάχιστον στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της COSMOTE μέχρι το 2019 η Ελλάδα θα έχει πληθυσμιακή κάλυψη NB-IoT γύρω στο 95% αν και για χρήσεις στη γεωργία, στην μετεωρολογία και στον έλεγχο φυσικών πόρων χρειάζεται και γεωγραφική κάλυψη.

Η COSMOTE μετά την Πάτρα, όπου ήδη, έχει υλοποιήσει πιλοτικό πρόγραμμα “Smart City», εγκαθιστώντας εφαρμογές έξυπνου φωτισμού και έξυπνου parking, χρησιμοποιώντας πρώτη στην Ελλάδα και από τις πρώτες στην Ευρώπη, τεχνολογία NB-IoT, υλοποιεί άλλο ένα πιλοτικό έργο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) με την ονομασία «Έξυπνη Πανεπιστημιούπολη«.

Παρόμοια πιλοτικά προγράμματα θα τρέξουν και σε άλλες δέκα πόλεις της χώρας μας.
Το πιλοτικό έργο αξιοποιεί την τεχνολογία NB-IoT για την υλοποίηση έξυπνων εφαρμογών παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας και του νερού, αλλά και διαχείρισης του φωτισμού και του πετρελαίου θέρμανσης της πανεπιστημιούπολης.

Η «έξυπνη πανεπιστημιούπολη»

Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος τοποθετήθηκε στην πανεπιστημιούπολη του Δ.Π.Θ. ειδικός αισθητήρας μέτρησης της ποιότητας ατμόσφαιρας “Air Quality Monitoring”, που μετρά σε πραγματικό χρόνο θερμοκρασία, υγρασία, πίεση καθώς και διάφορα αέρια και μικροσωματίδια και δίνει τη δυνατότητα καλύτερης σχεδίασης και ανάληψης κατάλληλων δράσεων για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Για τη λύση “Smart Fuel Tank Management”, εγκαταστάθηκε συσκευή μέτρησης της στάθμης του πετρελαίου θέρμανσης που συμβάλλει στην αποφυγή υπερκατανάλωσης, την αποτροπή κλοπής καυσίμων και την αποτίμηση τιμολογίων. Η εφαρμογή αυτή στηρίζεται στη λύση της ελληνικής Startup Fuelics.

Επιπλέον, έγινε εγκατάσταση της λύσης “Water Quality Measurement”, που βοηθά στη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού των φοιτητών της Πανεπιστημιούπολης και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία Wings ICT Solutions.

Τέλος, μέσα στο επόμενο διάστημα θα εγκατασταθεί η λύση “Smart Lighting”, που αξιοποιεί την τεχνολογία NB-IoT και βοηθά στην προσαρμογή του φωτισμού σε διαφορετικά επίπεδα έντασης ανάλογα με την εποχή και την ώρα της ημέρας, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας.

Η ανάπτυξη του δικτύου NB-IoT στην Ελλάδα από την COSMOTE έγινε σε συνεργασία με την Ericssonη οποία αναβαθμίζει το δίκτυο 4G της COSMOTE για να υποστηρίξει το δίκτυο IoT ενώ θα συνεργαστεί μαζί της και για άλλες υλοποιήσεις NB-IoT μέσω της πλατφόρμας Ericsson IoT Accelerator.

Η Startup Fuelics είναι ένα πρώτο παράδειγμα αυτής της συνεργασίας με την Ericsson, η οποία έχει αναπτύξει αισθητήρες παρακολούθησης κατανάλωσης πετρελαίου στις δεξαμενές, μαζί βέβαια με την αντίστοιχη πλατφόρμα ελέγχου, ενώ στην ανάπτυξη του πιλοτικού υπήρξε και συμβολή της θερμοκοιτίδας hub:raum της Deutsche Telekom η οποία πρόσφατα έτρεξε σχετικό workshop στην Αθήνα ενώ προσφέρει και αντίστοιχο Accelerator.
 
Επεξεργάστηκε από συντονιστή:
Status
Το θέμα δεν είναι ανοιχτό για νέες απαντήσεις.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 60 μέρες:
  • Φορτώνει...
Top