Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία-Μπροστά σε μια νέα παγκόσμια περιβαλλοντολογική πρόκληση.

panagiotis23

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο panagiotis23 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Λάρισα (Λάρισα). Έχει γράψει 187 μηνύματα.
Δεν ξερω κατα ποσό ειναι ενήμερη η πλειονότητα των νέων για την τρέχουσα κατάσταση των περιβαλλοντικών ζητημάτων στην ΕΕ-28 και για αυτο με αφορμή την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία που διάβασα πρόσφατα ήθελα να θέσω το ζήτημα προς συζήτηση στην αγαπητή μας κοινότητα... Αυτο που μου έκανε η εντύπωση ειναι οι στόχοι που εχουν τεθεί σε ένα πλαίσιο στο οποίο σταδιακά θα παρασκευάσουν και τους αντίστοιχους νόμους και το οποίο σχέδιο ειναι αρκετα φιλόδοξο αν μου επιτρέπετε, ωστόσο, θεωρώ οτι ειναι ανάγκη όλοι να καταλάβουν ακόμη και στην Ελλάδα οτι πρέπει να αλλάξουν πολλα πράγματα. Μάλιστα λόγω και της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγες ενέργειες εχουν προκύψει αντιπαραθέσεις στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο πλαίσιο ανθρωπογενών παρεμβάσεων σε μέρη που διαβιούν πτηνά, στον τροπο που παρασκευάζουν οι εταιρείες τα προϊόντα τους και το σεβασμό απέναντι στο ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό πλαίσιο. Αν κανεις προχωρήσει παραπέρα θα δει τη λογική αυτη να επεκτείνεται σε όλους τους τομείς και φυσικά αυτη η συμφωνία έρχεται υπο το πρισμα της κλιματικής αλλαγής-κρίσης η οποία ειναι πιο κοντά από ο,τι φανταζόμαστε. Στην αυτοκίνηση περνάμε σιγά σιγά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξού και οι επιδοτήσεις και η εγκατάσταση σταθμών φόρτισης σε ποικίλα σημεία του οδικού δικτύου. Νομιζω όλοι πρέπει να προβληματιστούμε σε τέτοια ζητήματα ως νέοι που είμαστε στο ποιες εταιρείες ρούχων και υπηρεσιών στηρίζουμε, τι τρόφιμα επιλέγουμε να τρώμε και το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, από το πλαστικό μπουκάλι που χρησιμοποιούμε μέχρι το αυτοκίνητο ακόμη και η οικία που διαβιουμε καθώς στόχος Επιςης ειναι χρήση υλικών με ενεργειακή αποδοτικότητα και χρήση προϊόντων νανοτεχνολογίας καθώς και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε οικιακό επίπεδο. Παρακάτω επισυνάπτω την ιστοσελίδα από την Ευρωπαϊκή Κομισιόν στην οποία θα βρείτε τα έγγραφα στην ελληνική και σε οποία από τις υπόλοιπες γλώσσες της ΕΕ θέλετε. Επιςης βρήκα και στο κανάλι της Βουλης εκπομπή η οποία πραγματεύεται ευρωπαϊκά ζητήματα και εχουν κάποιες εκπομπές σχετικές τις οποίες μπορείτε να συμβουλευτείτε και να μάθετε συμπυκνωμένα πολλές πληροφορίες.
 

Revekka

Τιμώμενο Μέλος

Η Revekka αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 39 ετών, Καθηγητής Πανεπιστημίου και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 22,453 μηνύματα.
Μέσα στα επόμενα 3 χρόνια θα υπάρξει πολύ πιο εντατική ενημέρωση σχετικά με το Green Deal, σε όλο το ηλικιακό φάσμα.
 

panagiotis23

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο panagiotis23 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Λάρισα (Λάρισα). Έχει γράψει 187 μηνύματα.
Μέσα στα επόμενα 3 χρόνια θα υπάρξει πολύ πιο εντατική ενημέρωση σχετικά με το Green Deal, σε όλο το ηλικιακό φάσμα.
Νομίζω αυτό είναι μια τακτική στην οποία ειδικά εμεις οι Έλληνες τείνουμε να καταφεύγουμε δηλαδή η αναβλητικότητα. Νομιζω δεν υπάρχει πιο κατάλληλος χρόνος να ενημερωθείς από το τώρα εφόσον υπάρχουν διαθεσιμα και τα έγγραφα και στην ελληνική παρακαλώ για αυτούς που δεν γνωρίζουν ξένες γλώσσες αλλα και ελληνικές εκπομπές αρκετα σοβαρές και κατατοπιστικές π.χ. διάλογος στο Ίδρυμα Σταύρος Νιαρχος, ενημερωτικές εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης, ντοκιμαντέρ και ομιλίες σε διαφορα ιδρύματα και επι αφορμή δρώμενων. Ας μην βρίσκουμε συνεχώς δικαιολογίες και ας μην εθελοτυφλούμε απέναντι στα τόσο καίρια προβλήματα αλλιώς θα μείνουνε υπανάπτυκτοι και μικρόνοες. Και μάλιστα θελω να τονίσω οτι ένα σημαντικό μέρος της αλλαγής θα έλθει από το εκλογικό σώμα και τους πολίτες των χωρών μέσω οργανώσεων και ατομικών δράσεων, κάτι το οποίο ειναι αρκετ ανεπτυγμένο στις υπόλοιπες χώρες και οι καταναλωτές ασκούν ισχυρές πιέσεις σε αλλαγή τρόπου ζωής και λειτουργίας. Εμεις ποτέ θα ενημερωθούμε και θα εκπολιτιστουμε επιτέλους; Επιςης το green deal δεν ειναι κάτι καινούριο και η επιτροπή και το 2008 είχε θεσπίσει στόχους για τι 2020 και θεωρώ υποχρέωση όλων να γνωρίζουν τι γίνεται γύρω τους, η Γη ειναι ένας συνολικός οργανισμός και εμεις μέρος αυτού, δεν μπορούμε να δρούμε χωρίς επίγνωση των συνεπειών μας.
 

Μάρκος Βασίλης

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Βασίλης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 28 ετών, Διδακτορικός και μας γράφει απο Καισαριανή (Αττική). Έχει γράψει 1,871 μηνύματα.
Να επισημάνουμε σε σχέση με την πράσινη ανάπτυξη που ορθώς επιδιώκουμε και μία λιγότερο «πράσινη» διάστασή της. Για την κατασκευή της πλειονότητας του εξοπλισμού που απαιτείται για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές - φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες κ.λπ. - χρειάζονται τεράστιες ποσότητες σπάνιων μετάλλων - π.χ. χρώμιο, ίνδιο κ.λπ. οι οποίες, πλέον, δεν εξορύσσονται στα εδάφη του δυτικού ανεπτυγμένου κόσμου. Αντιθέτως, όλο αυτό το βάρος έχει μετακυλιστεί σε χώρες όπως η Κίνα - ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων μετάλλων εδώ και σχεδόν μία δεκαετία - και οι χώρες της κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Τουρκμενιστάν κ.λπ.). Το αποτέλεσμα αυτής της μαζικής και συσσωρευμένης σε έναν τόπο εξόρυξης είναι η καταστροφή οικοσυστημάτων καθώς και του υδροφόρου ορίζοντα των περιοχών. Επίσης, ενώ η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν σαφή και αυστηρά πλαίσια διαχείρισης των λυμάτων που προκύπτουν από τις διαδικασίες εξόρυξης, σε αυτές τις χώρες α) είτε τέτοια πρωτόκολλα δεν υπάρχουν είτε, β) αν υπάρχουν, δεν τηρούνται στον βαθμό που απαιτείται.

Το αποτέλεσμα είναι, λοιπόν, είναι να έχουμε προβλήματα πανομοιότυπα με αυτά που έχουμε από την εξόρυξη «βρόμικων» πηγών ενέργειας απλά να αποσιωπούνται. Πέρα, λοιπόν από όσα ορθά λέγονται στο green deal, είναι εξίσου σημαντικό να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η πράσινη πρωτοβουλία δε θα εκφυλιστεί σε... πράσιν' άλογα, αλλά θα συμπεριλάβει και τα παραπάνω ουσιώδη ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Γιατί, το να ζούμε σε μία πράσινη φούσκα βρομίζοντας τον κόσμο γύρω μας (με μία βρόμα που θα φτάσει και σ' εμάς) δεν είναι λύση, απλά μεταφέρουμε την κλασσική δυτική πολιτική της μετατροπής ενός τόπου σε «χωματερή» των «δυσκολιών» μας.
 

Revekka

Τιμώμενο Μέλος

Η Revekka αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 39 ετών, Καθηγητής Πανεπιστημίου και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 22,453 μηνύματα.
Η επίσημη συμφωνία για το Green Deal επικυρώθηκε και ανακοινώθηκε τον Δεκέμβρη του 2019 με ορίζοντα το 2050 για Καθαρή Ευρώπη. Όλο αυτό το τεράστιο πράγμα που είναι η Συμφωνία αυτή δεν μπορεί να επικοινωνηθεί ξεχωριστά και να ενημερωθεί ο κόσμος αν δεν υπάρχουν α) τελικοί στόχοι κεντρικά και β) επιμέρους δεσμεύσεις ανά κράτος-μέλος.

Η ΕΕ θα ξεκινήσει την επικοινωνία όλης της συμφωνίας τον Ιανουάριο του 2021 με μεγάλη "πίεση" μέχρι το τέλος του 2023.

Η Ελλάδα, σας πληροφορώ ότι είναι στα κράτη που ζήτησαν με επιστολή το Green Deal να είναι προαπαιτούμενο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η κατάσταση στις άλλες χώρες είναι το ίδιο και χειρότερο από θέμα πληροφορόρησης γιατί πολύ απλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμα από τα κεντρικά η αναλυτική ενημέρωση για το πρόγραμμα.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top