Διετή προγράμματα Σπουδών για αποφοίτους ΕΠΑΛ

spinalgr1990

Active member

Ο Γιάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 187 μηνύματα.
Διετή προγράμματα Σπουδων για αποφοιτους ΕΠΑΛ

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, τα διετή προγράμματα θα υλοποιούνται στα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΚΕΕ) κάθε ΑΕΙ. Η Σύγκλητος του ΑΕΙ θα προτείνει τα γνωστικά αντικείμενα των προγραμμάτων του ΚΕΕ, τα οποία πρέπει να τελούν σε σχετική συνάφεια με ένα εκ των γνωστικών αντικειμένων των τμημάτων του Ιδρύματος.

Η φοίτηση θα είναι δωρεάν. Οι καταρτιζόμενοι θα επιλέγονται στο πρόγραμμα βάσει του βαθμού του απολυτηρίου από το ΕΠΑΛ. Επιπλέον κριτήρια μπορεί να ορίζονται στον κανονισμό λειτουργίας του ΚΕΕ. Η φοίτηση θα διαρκεί τέσσερα εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας 1.200 διδακτικών ωρών, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, πλέον ενός εξαμήνου πρακτικής άσκησης ή μαθητείας συνολικής διάρκειας 960 ωρών. Οι σπουδαστές θα μπορούν να πραγματοποιούν την πρακτική άσκηση σε φυσικά πρόσωπα, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και δημόσιες υπηρεσίες, με ευθύνη του ΑΕΙ, υπό την εποπτεία του διευθυντή προγράμματος σπουδών, ο οποίος θα παρακολουθεί την παρουσία του καταρτιζομένου, τη διασφάλιση της ποιότητας του περιβάλλοντος εργασίας του, θα διενεργεί ελέγχους στην επιχείρηση και θα τηρεί ατομικό φάκελο πρακτικής άσκησης με τις σχετικές μηνιαίες εκθέσεις προόδου. Οι σπουδαστές που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 120 ημερομίσθια στην ειδικότητα που εγγράφονται, εφόσον θέλουν θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση φοίτησης του εξαμήνου πρακτικής άσκησης ή μαθητείας.

Οι πόροι του ΚΕΕ θα προέρχονται από τον προϋπολογισμό του ΑΕΙ, εκείνον του υπουργείου Παιδείας, χρηματοδοτήσεις, δωρεές και κάθε είδους χορηγίες από φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, την Ευρωπαϊκή Ενωση και διεθνείς οργανισμούς.

Επίσης, στο ΚΕΕ θα μπορούν να διοχετευθούν πόροι από τον ειδικό λογαριασμό κονδυλίων έρευνας κάθε ΑΕΙ, ενώ το Κέντρο θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από περιουσιακά στοιχεία του Ιδρύματος, ύστερα από απόφαση της Συγκλήτου, αλλά και κάθε άλλη νόμιμη πηγή. Στα προγράμματα των ΚΕΕ θα μπορούν να διδάξουν πανεπιστημιακοί, βοηθητικό εκπαιδευτικό προσωπικό του ΑΕΙ και συμβασιούχοι.

Περισσότερα εδώ
 

spinalgr1990

Active member

Ο Γιάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 187 μηνύματα.
01-08-19 01-08-19 Δ.Τ. - Αναστολή έναρξης λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ


Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την αναστολή έναρξης λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Κεντρική μας στρατηγική στόχευση είναι να αναδείξουμε τις αστείρευτες δυνατότητες της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ώστε να καταστεί συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για πολλούς, από λύση ανάγκης για λίγους που θεωρείται σήμερα. Είναι βέβαιο ότι, με βάση και την ευρωπαϊκή εμπειρία, οι συντονισμένες παρεμβάσεις στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) και η Δια Βίου Μάθηση (ΔΒΜ) θα συνδεθούν άμεσα με την αύξηση της παραγωγικότητας και της οικονομικής μεγέθυνσης και την ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού ανεργίας και κυρίως των νέων.

Ωστόσο το σημερινό καθεστώς που χαρακτηρίζεται από τον κατακερματισμό του νομοθετικού πλαισίου, την παροχή της από παράλληλες δομές και την ανάγκη πιστοποίησης των παρεχόμενων προγραμμάτων, επιβάλλει την εκ βάθρων αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου.

Εν όψει της θεσμοθέτησης νέου πλαισίου και με δεδομένη την αδήριτη ανάγκη διόρθωσης στρεβλώσεων του συστήματος συνολικά, αναστέλλεται η έναρξη λειτουργίας των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020.»
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 2 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα τις τελευταίες 60 μέρες:
  • Φορτώνει...
Top