Να πάω σε ΕΠΑ.Λ. ή ΓΕ.Λ.;

Tilemaxos

Νεοφερμένος

Ο Χρήστος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Βαθύ (Σάμος). Έχει γράψει 106 μηνύματα.
Επειδή το θέμα νομίζω ότι απασχολεί πολλούς μαθητές θα πρέπει να δώσουμε κάποιες απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα που κατά κύριο λόγο υπάρχουν!

1.Γιατί να πάω ΕΠΑΛ και όχι ΓΕΛ
ΕΠΑΛ αντί για ΓΕΛ πας γιατί θες να μάθεις κάποια ειδικότητα (κατά επέκταση Επάγγελμα) χωρίς να χρειάζεται να κάνεις περιττά μαθήματα (Αρχαία, Λατινικά κτλ) και στην θέση τους κάνει μαθήματα ειδικότητας τα οποία σε βοηθήσουν να μάθεις το επάγγελμα που θα εξασκήσεις, μπορείς να δώσεις Πανελλήνιες για ΤΕΙ της ειδικότητας σου μόνο με 4 μαθήματα (σε αντίθεση τα 6 του ΓΕΛ), Επίσης μπορείς να παρακολουθήσεις ΙΕΚ σχετικό με την ειδικότητα σου ξεκινώντας από το 3 εξάμηνο (τα παιδιά του ΓΕΛ αρχίζουν από το 1ο εξάμηνο). Δεύτερον γιατί μπορείς να θέλεις να βγάλεις απλά το απολυτήριο Λυκείου χωρίς να δώσεις αναγκαστικά Πανελλήνιες και να βγεις αμέσως στην αγορά εργασίας.

2.Τι επάγγελμα μπορώ να ακολουθησω πηγαίνοντας ΕΠΑΛ
Ανάλογα με το ΕΠΑΛ σε κάθε περιοχή ποικίλουν και η ειδικότητες. Γενικά οι ειδικότητες των ΕΠΑΛ είναι εδώ…


3.Τι μαθήματα κάνουν στα ΕΠΑΛ?
Μαθήματα Κύκλων, Τομέων, ειδικοτήτων

[FONT=&quot]Μαθήματα Γενικής Παιδείας[/FONT]

[FONT=&quot]Μαθήματα ειδικότητας που εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις[/FONT]
4.Το απολυτήριο του ΕΠΑΛ είναι κατώτερο από του ΓΕΛ?
Εδώ είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι, ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΙΣΟΤΙΜΟ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΟΥ ΓΕΛ συν το Πτυχίο ειδικότητας (που τα παιδιά του ΓΕΛ ούτε που το έχουν φανταστεί)

5.Αν πάω ΕΠΑΛ αναγκαστικά πρέπει να συνεχίσω τις σπουδές μου στην ειδικότητα που έχω διαλέξει?
Όχι, σε περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν θέλει να συνεχίσει τις σπουδές του στον τομέα που έχει διαλέξει μπορεί να δώσει πανελλήνιες (Έχοντας πρόσβαση σε όλα τα επιστημονικά πεδία) με την διαδικασία των 6 μαθημάτων

6.Τα ΕΠΑΛ είναι σχολεία που πάνε οι κακοί μαθητές, επικρατεί Αναρχία και βάζουν 20αρια για πλάκα?
Αυτό είναι άλλος ένας μύθος ο οποίος υπάρχει από το παρελθόν, όπως υπάρχουν «καλά» ΓΕΛ και «κακά» ΓΕΛ έτσι υπάρχουν «καλά» ΕΠΑΛ και «Κακά» ΕΠΑΛ Υπάρχουν ΕΠΑΛ που γίνετε πολύ καλή δουλεία και υπάρχουν και ΕΠΑΛ που είναι σε κακή κατάσταση (να μην εκφραστώ αλλιώς) οπότε κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τώρα κάποιος μαθητής μπορεί να έχει σχετικά ανεβασμένο Μ.Ο. λόγο των μαθημάτων Ειδικότητας στα οποία αν τα πηγαίνει καλά μπορεί άνετα και να πέρνα τις τάξεις και να έχει και έναν Σεβαστό Μ.Ο.



Για αρχή πιστεύω ότι είναι καλά, θα πρότεινα το Topic να γίνει pinned και να μην γεμίσει thanks και με αλλα σχόλια παρά μόνο με παρατηρήσεις ή με άλλες απαντήσεις πάνω σε τέτοιου είδους ή παρόμοια ερωτήματα.

Σημείωση: Συζήτηση για το Γενικό και το Επαγγελματικό Λύκειο
γίνεται στο thread ΕΠΑΛ vs Γενικό Λύκειο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

giannispan

Νεοφερμένος

Ο giannispan αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 18 ετών. Έχει γράψει μόλις ένα μήνυμα.
Ειμαι 15 χρόνων και φετος τελειωνω το Γυμνασιο. Πρεπει να αποφασισω αν θα παω Γενικο ή Επαλ αλλα ειμαι αρκετα μπερδεμένος. Δε ειμαι ακομα 100% σίγουρος αλλα θα ηθελα να σπουδασω computer hardware engineering (μηχανικη τεχνολογιας υλικου). Θα ηταν προτιμότερο να παω επαλ η γενικο για να περασω σε μια τετοια σχολη;
 

Samael

Τιμώμενο Μέλος

Ο Samael αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων & Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΠΑΔΑ και μας γράφει απο Πειραιάς (Αττική). Έχει γράψει 10,231 μηνύματα.
Ειμαι 15 χρόνων και φετος τελειωνω το Γυμνασιο. Πρεπει να αποφασισω αν θα παω Γενικο ή Επαλ αλλα ειμαι αρκετα μπερδεμένος. Δε ειμαι ακομα 100% σίγουρος αλλα θα ηθελα να σπουδασω computer hardware engineering (μηχανικη τεχνολογιας υλικου). Θα ηταν προτιμότερο να παω επαλ η γενικο για να περασω σε μια τετοια σχολη;

Είσαι πιο πρακτικός η πιο θεωρητικός τύπος ; Πάντως κατά την γνώμη μου πάντα ,το ΕΠΑΛ δεν προετοιμάζει τόσο καλά μαθητές για το πανεπιστήμιο .

Εάν θέλεις να δουλέψεις ως τεχνικός τότε είναι μια καλή επιλογή γιατί θα μάθεις χειροπιαστα πράγματα. Αντίθετα εάν σε ενδιαφέρει να είσαι σε θέση να σχεδιάσεις και να εξηγήσεις την λειτουργία του υλικού σε βάθος ,το ΓΕΛ θα σε προετοιμάσει καλύτερα για το πανεπιστήμιο. Γιατί εκεί σχεδόν όλα τα μαθήματα απαιτούν μαθηματικά και φυσική . Το background σε αυτά θα είναι απείρως πιο χρήσιμα σε σχέση με την εμπειρία των εργαστηρίων του ΕΠΑΛ.
 

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top