Bραβεία Νόμπελ 2010

Chemwizard

Τιμώμενο Μέλος

Ο Γιάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών, Καθηγητής κι έχει σπουδάσει στο τμήμα Χημείας Κρήτης (Ηράκλειο) και μας γράφει απο Ρόδος (Δωδεκάνησα). Έχει γράψει 3,379 μηνύματα.
Ας κοιτάξουμε ποιοι τιμήθηκαν φέτος με τα εν λόγω βραβεία.

ΦΥΣΙΚΗ

Νόμπελ Φυσικής "φτιαγμένο" από γραφένιο

Το Νόμπελ Φυσικής 2010 μοιράζονται από την Τρίτη (05/10) ο Ρωσοβρετανός επιστήμονας Konstantin Novoselof και ο Ολλανδός καθηγητής Andre Geim, για τις “επαναστατικές εργασίες τους στο γραφένιο”, σύμφωνα με ανακοίνωση της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών, που απονέμει τα βραβεία.

Και οι δύο εργάζονται στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, στη Βρετανία.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ).

Το γραφένιο, το πιο λεπτό υλικό στον κόσμο, δημιουργήθηκε το 2004, με την “εμφύτευση” φύλλου άνθρακα μέσα σε μια ταινία, που έχει πάχος ίδιο με αυτό ενός ατόμου.
Η ταινία αυτή είναι τόσο λεπτή που θα πρέπει να τοποθετηθούν 200.000 τέτοιες ταινίες τοποθετημένες η μία επάνω στην άλλη, ώστε το τελικό σύνολο να έχει πάχος ανάλογο με αυτό μιας ανθρώπινης τρίχας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το γραφένιο θα έχει συμμετοχή σε πλήθος εφαρμογών.

“Πρόκειται για έναν νέο, εντελώς καινούργιο τύπο τεχνολογίας. Ακόμη και ο όρος νανοτεχνολογία δεν είναι σωστός για να περιγράφουμε αυτές τις μεμβράνες. Η επόμενη και πιθανώς μεγαλύτερη πρόκληση είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη χαμηλού κόστους παραγωγή αυτών των μεμβρανών και σε μορφές τέτοιες, που να μπορούν να έχουν άμεση χρήση και μάλιστα σε εφαρμογές μεγάλης κλίμακας”, δήλωσε σε παλαιότερη συνέντευξή του ο κάτοχος πλέον βραβείου Νόμπελ, καθηγητής Andre Geim.

Τα βραβεία Νόμπελ απονέμονται από τη Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών και το σουηδικό ιατρικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα.

Στις 27 Νοεμβρίου 1895, ο Σουηδός βιομήχανος και εφευρέτης, Άλφρεντ Νόμπελ, υπέγραψε τη διαθήκη του, με την οποία αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της τεράστιας περιουσίας του για την απονομή ετήσιων επιστημονικών βραβείων στη Φυσική, τη Χημεία, τη Φυσιολογία-Ιατρική, τη Λογοτεχνία και την Ειρήνη.

Το Νόμπελ Φυσικής είναι το πρώτο που αναφέρθηκε στη διαθήκη του Νόμπελ, καθώς στο τέλος του 19ου αιώνα η Φυσική εθεωρείτο ευρέως η κορυφαία επιστήμη.

Συνολικά 105 βραβεία έχουν δοθεί από το 1901 σε 188 επιστήμονες (μόνο σε δύο γυναίκες, εκ των οποίων η μια ήταν η Μαρί Κιουρί), εκ των οποίων 47 φορές σε ένα μόνο επιστήμονα, 28 σε "ζευγάρια" και 28 σε τρεις από κοινού.

Μετά το 1974, έχει οριστεί ότι το Νόμπελ Φυσικής (όπως επίσης της Χημείας και της Ιατρικής/Φυσιολογίας) δεν μπορεί να απονεμηθεί σε ένα επιστήμονα μετά θάνατο.

ΧΗΜΕΙΑ

"Αντικαρκινικό" το Νόμπελ Χημείας 2010

Ένας Αμερικανός και δύο Ιάπωνες επιστήμονες, οι Ρίτσαρντ Χεκ, Έι-ίτσι Νεγκίσι και Ακίρα Σουζούκι, είναι οι κάτοχοι του Βραβείου Νομπέλ Χημείας 2010, για τις εργασίες τους στην οργανική σύνθεση.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Τετάρτη (06/10) η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, οι τρεις χημικοί κερδίζουν το βραβείο "για την ανάπτυξη ενός χημικού εργαλείου που βελτίωσε ευρέως τις δυνατότητες των επιστημόνων να δημιουργούν χημικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα μόρια άνθρακα, εξίσου σύνθετα με αυτά που βρίσκονται ελεύθερα στη φύση".

Η Επιτροπή Νόμπελ επιβραβεύει τους τρεις χημικούς για την εφεύρεση "ενός από τα πλέον εξελιγμένα χημικά εργαλεία: σύζευξη με καταλύτη παλλαδίου", χημική αντίδραση, που χρησιμοποιείται "στην έρευνα, τη φαρμακευτική παραγωγή και στα μόρια που χρησιμοποιούνται στην ηλεκτρονική βιομηχανία".
"Η ανθρωπότητα χρειάζεται νέα φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου ή για να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές επιπτώσεις θανατηφόρων ιών στο ανθρώπινο σώμα", εξηγεί η επιτροπή. "Η ηλεκτρονική βιομηχανία αναζητά νέες ουσίες που εκπέμπουν φως και η γεωργική βιομηχανία χρειάζεται ουσίες ικανές να προστατεύσουν τις καλλιέργειες".

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ).
Μέχρι σήμερα, είχαν συνολικά δοθεί 101 βραβεία σε 156 επιστήμονες (μόνο σε τέσσερις γυναίκες), εκ των οποίων σε 62 μεμονωμένα άτομα, 22 «ζευγάρια» και 17 φορές έχει απονεμηθεί σε τρεις επιστήμονες από κοινού. Ο νεαρότερος νομπελίστας Χημείας υπήρξε ο 35χρονος Φρεντερίκ Ζολιό, ο οποίος το πήρε το 1935 μαζί με τη γυναίκα του Ιρέν Κιουρί, κόρη της Μαρί Κιουρί.

Το πρώτο βραβείο του 1901 δόθηκε στον χημικό Τζάκομπους βαν Χοφ και το τελευταίο (2009) στους Βενκατραμάν Ραμακρίσναν, Τόμας Στάιτζ και Άντα Γιόναθ.

ΙΑΤΡΙΚΗ

Στο "παιδί του σωλήνα" το Νόμπελ Ιατρικής 2010

Ο Bρετανός Ρόμπερτ Έντουαρντς, πρωτοπόρος στη θεραπεία της γονιμότητας και "πατέρας" του πρώτου "παιδιού του σωλήνα", είναι ο νικητής του βραβείου Νομπέλ Ιατρικής-Φυσιολογίας για το 2010, ενώ τα βραβεία Νόμπελ Φυσικής και Χημείας για το 2010 θα απονεμηθούν στις 5 και 6 Οκτωβρίου αντίστοιχα και τα μη επιστημονικά βραβεία Νόμπελ, Λογοτεχνίας, Ειρήνης και Οικονομικών Επιστημών τις επόμενες ημέρες.

Γνωστός ως ο "πατέρας της εξωσωματικής γονιμοποίησης" (IVF), ο 85χρονος Έντουαρντς θα παραλάβει το χρηματικό ποσό, ύψους 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (1.5 εκατομμύριο δολάρια), που συνοδεύει το βραβείο για το επίτευγμά του, "ορόσημο στην εξέλιξη της σύγχρονης Ιατρικής", ανέφερε το Ινστιτούτο Καρολίνσκα.

Περί τα τέσσερα εκατομμύρια παιδιά έχουν γεννηθεί από το 1978 που ήρθε στον κόσμο το πρώτο "παιδί του σωλήνα" ως αποτέλεσμα των τεχνικών που ανέπτυξε ο Έντουαρντς σε συνεργασία με τον εκλιπόντα σήμερα συνάδελφό του και συνεργάτη του, Πάτρικ Στέπτοου, ανέφερε η ίδια πηγή.

Το 1968, ο 'Εντουαρντς και ο γυναικολόγος Στέπτοου, ολοκλήρωσαν την έρευνά τους στην γονιμοποίηση των ανθρώπινων ωαρίων εκτός σώματος.

Το 1972, εργάζονταν για το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ όταν ξεκίνησαν να εισάγουν έμβρυα στη μήτρα γυναικών που έπασχαν από στειρότητα.

Όμως πολλές από αυτές απέβαλαν εξαιτίας των προβληματικών ορμονικών θεραπειών, όπως ανακάλυψαν αργότερα.

Το 1977, δοκίμασαν μία νέα διαδικασία η οποία δεν περιελάμβανε ορμονικές θεραπείες και αντ΄αυτού βασιζόταν στον ακριβή συγχρονισμό.

Στις 25 Ιουλίου του επόμενου χρόνου, γεννήθηκε η Λουίζ Μπράουν, το πρώτο "παιδί του σωλήνα".

Οι Έντουαρντς και Στέπτοου ίδρυσαν την πρώτη κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης, στο Κέμπριτζ, το 1980.

Λίγο αργότερα, χιλιάδες "παιδιά του σωλήνα" γεννούνταν στη Βρετανία, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

"Το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή είναι να αποκτήσει κάποιος παιδί. Τίποτα δεν είναι πιο ιδιαίτερο από ένα παιδί", φέρεται ότι έχει πει ο Έντουαρντς.

Ο Στέπτοου πέθανε το 1988, ενώ ο Έντουαρντς, που, σύμφωνα με τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεών του, είναι πολύ ασθενής για να δίνει συνεντεύξεις, κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Το 2001 τιμήθηκε με το βραβείο Lasker Clinical Medical Reserach.

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Στο Mario Vargas Llosa το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2010

Στον 74χρονο περουβιανό συγγραφέα Mario Vargas Llosa απονέμεται το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας 2010, “για τη χαρτογράφηση των δομών της εξουσίας και τις διεισδυτικές εικόνες της αντίστασης του ατόμου, της εξέγερσης και της ήττας του”.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 1 εκατ. ευρώ).
Ο Mario Vargas Llosa γεννήθηκε στην πόλη Αρεκίπα του Περού στις 28 Μαρτίου 1936 και απέκτησε την ισπανική υπηκοότητα το 1993, τρία χρόνια μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές στο Περού.

Εν τω μεταξύ, οι φετινοί βραβευθέντες των Νόμπελ θα πάρουν τη χαμηλότερη αμοιβή σε πραγματικούς όρους σε διάρκεια μιας δεκαετίας, καθώς, όπως φαίνεται, η χρηματοοικονομική κρίση “χτύπησε” και τη Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, που απονέμει τα βραβεία.

Η αμοιβή για καθένα από τα έξι βραβεία, τα οποία ανακοινώνονται στη Στοκχόλμη αυτή την εβδομάδα, παραμένει αμετάβλητη στο 1,5 εκατ. δολάρια (10 εκατ. σουηδικές κορόνες) από το 2001 και βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα σε πραγματικούς όρους από το 1999.

Το ταμείο του ιδρύματος Αλφρεντ Νόμπελ απώλεσε 22,3% της αξίας του στη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008 και μολονότι κάποιες από τις απώλειες αυτές έχουν αποκατασταθεί, η αξία του που κυμαινόταν στα 3,11 δισ.κορώνες στα τέλη του 2009 παραμένει περίπου κατά ένα-τρίτο χαμηλότερη από την αντίστοιχη στην οποία βρισκόταν πριν από μία δεκαετία.

Την προηγούμενη δεκαετία, οι χρηματικές αμοιβές αυξάνονταν σχεδόν ετησίως, αφού πρώτα είχαν υποχωρήσει στο χαμηλό των 2,2 εκατ. κορονών σε πραγματικούς όρους το 1919 και παρέμειναν χαμηλότερα από το πρωταρχικό τους επίπεδο των 7,9 εκατ. κορονών του 1901 έως το 1991.

Ο Μάικλ Σόλμαν, γενικός διευθυντής του ιδρύματος, αναφέρει σε δηλώσεις του στους FT, ότι τα οικονομικά παραμένουν σε καλή κατάσταση με την αξία τους να είναι διπλάσια από την περιουσία που άφησε ο Νόμπελ με βάση τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, το Ίδρυμα επενδύει από μετοχές έως real estate, με σκοπό να διαφυλάξει την περιουσία που άφησε ο Αλφρεντ Νόμπελ.

Τον Απρίλιο, θα ληφθεί η απόφαση σχετικά με την αμοιβή του επόμενου έτους.

ΕΙΡΗΝΗ

Σε φυλακισμένο Κινέζο αντιφρονούντα το Νόμπελ Ειρήνης

Μετά την αμφιλεγόμενη απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Αμερικανό πρόεδρο, Barak Obama, το 2009, η Επιτροπή Νόμπελ προχώρησε σε μία εξίσου αμφιλεγόμενη επιλογή για την απονομή του φετινού βραβείου. Ο Κινέζος αντιφρονών, Liu Xiaobo, επικράτησε των “αντιπάλων” του και έγινε ο νέος κάτοχος του βραβείου “για τον μακροχρόνιο και μη βίαιο αγώνα του για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα”.

Ο 54χρονος Liu Xiaobo φυλακίστηκε για 11 χρόνια τον περασμένο Δεκέμβριο, για το “Charter 08”, ένα μανιφέστο που έγραψε το 2008 μαζί με άλλους Κινέζους ακτιβιστές, με το οποίο ζητούσε ελευθερία λόγου και πολυκομματικές εκλογές.
Το βραβείο αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση του Πεκίνου, που είχε νωρίτερα εκτοξεύσει απειλές για την ενδεχόμενη επιλογή του Xiaobo, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο, θα ήταν ενάντια στις αρχές των βραβείων Νόμπελ, ενώ όπως ξεκαθάρισε την Παρασκευή (08/10) και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, "θα βλάψει τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Νορβηγία".

Και ο πρόεδρος όμως της 5μελούς νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Thorbjoern Jagland, είχε δήλωσε πως η φετινή επιλογή θα αμφισβητηθεί από πολλούς.

“Θα καταλάβετε μολις ακούσετε το όνομά του”, είπε, τονίζοντας, πως υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Liu Xiaobo ήταν ο επικρατέστερος υποψήφιος, καθώς αποτελεί “κορυφαίο σύμβολο της ευρείας μάχης υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα”, ενώ τόνισε πως η επιλογή του έγινε από πολύ νωρίς.

"Νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο και για όλους τους κινέζους αντιφρονούντες ", χαρακτήρισε την απόφαση της Επιτροπής η Μη Κυβερνητική Οργάνωση,Human Rights Watch.

"Πρόκειται για μια νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο και για όλους τους κινέζους αντιφρονούντες, τους ακτιβιστές, τους δικηγόρους, τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για μια αναγνώρισή του έργου τους", δήλωσε ο ειδικός για την Ασία στην οργάνωση.

Πρόκειται επίσης για "το τέλος του μύθου σύμφωνα με τον οποίο η κινεζική κυβέρνηση είναι η μόνη που μπορεί να μιλήσει για τους κινέζους πολίτες. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική αναγνώριση, που θα ενθαρρύνει τις δραστηριότητες των κινέζων αντιφρονούντων, οι οποίοι αγωνίζονται εδώ και δεκαετίες", δήλωσε ο ίδιος

ΠΗΓΗ

Για ευνόητους λογους,η κινεζικη κυβέρνηση αντιδρα κατά του Νομπελ Ειρήνης,και το Βατικανό κατά του Νομπελ Ιατρικής
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top