Τεχνολογίας Τροφίμων ή Γεωπονία με κατεύθυνση Τεχνολογίας Τροφίμων;

vasoyla

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η vasoyla αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 32 ετών, Φοιτήτρια και μας γράφει απο Εύοσμος (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 137 μηνύματα.
Αν θελει καποιος να γινει τεχνολογος τροφιμων τι ειναι καλυτερο να κανει;Να περασει γεωπονια και να παρει τομεα τεχνολογιας τροφιμων η να παει κατευθειαν σε τει;Ποια η διαφορα των επαγγελματικων δικαιωματων;Α και κατι ακομα η τεχνολογια τροφιμων εχει μελλον σαν επαγγελμα;:)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Civilara

Περιβόητο μέλος

Ο Civilara αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Δανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 4,344 μηνύματα.
Εννοείται πως καλύτερα είναι από σχολές ΑΕΙ Γεωπονίας και κυρίως από το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι γνώσεις είναι περισσότερες και ανωτέρου επιπέδου από ΤΕΙ, έχεις πλήρη δικαιώματα γεωπόνου (ενιαίο δίπλωμα γεωπόνου ανεξάρτητα του τμήματος του ΓΠΑ ή του τομέα άλλης γεωπονικής σχολής που επέλεξες) και είσαι νομικά κατοχυρωμένος καθώς εγγράφεσαι στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

VouDou

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Δημήτριος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 48 ετών, Καθηγητής και μας γράφει απο Κυπαρισσία (Μεσσηνία). Έχει γράψει 1,326 μηνύματα.
Μετά από πολύ καιρό…

Ό,τι απάντησε ο Civilara συμφωνώ και συμπληρώνω...

Α) Ο επιστημονικός κλάδος/επάγγελμα στην ολότητά του είναι «Επιστήμη & Τεχνολογία Τροφίμων».


Β) Σε Α.Ε.Ι. αμιγές Τμήμα με τρόφιμα δεν υπάρχει (δηλαδή θα μάθεις κάτι πιο ευρύ ακαδημαϊκά και στην πορεία των προπτυχιακών σπουδών σου θα ειδικευθείς στα τρόφιμα).


Γ) Με «τρόφιμα» και ΑΕΙ μπορείς να ασχοληθείς επαγγελματικά από τα τμήματα (ως προπτυχιακή φοιτήτρια επιλέγοντας λιγότερα ή περισσότερα σχετικά μαθήματα, ανάλογα με το Τμήμα):
- Γεωπονίας (βασικά το τμήμα «Τρόφιμα» που αναφέρθηκε, αλλά και από «Φυτική» και «Ζωική» υπό προϋποθέσεις και κυρίως με αγροτικά και μεταποιημένα τρόφιμα) (5ετές πτυχίο)
- Χημικών Μηχανικών , Εμβάθυνση/Τομέας «Τρόφιμα-Βιοτεχνολογία» (5ετές πτυχίο)
- Κτηνιατρική, Ειδικότητα «Τρόφιμα ζωικής προέλευσης» (5ετές πτυχίο)
- Χημείας, Κύκλος Χημείας/Βιοχημείας Τροφίμων (4ετές πτυχίο)
- Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής (νεοϊδρυθέν -2009- τμήμα ΑΕΙ στη Λήμνο) (4ετές πτυχίο)

Προσοχή: Στη χώρα μας υπάρχουν 4 "Γεωπονικές", αλλά αυτή στο Παν. Θεσσαλίας δεν έχει Τμήμα με "Τρόφιμα" (μόνο φυτά, ζώα). Για τις άλλες 3 (Αθήνα, Θεσααλονίκη, Ορεστιάδα):
α) Αθήνα (ΓΠΑ): Πρέπει να δηλώσεις το Τμήμα στο Μηχανογραφικό και να περάσεις με τις Πανελλήνιες
β) Θεσσαλονίκη (Γεωπονίας ΑΠΘ) και Ορεστιάδα (Αγροτικής Ανάπτυξης ΔΠΘ): Δηλώνεις το εκάστοτε Τμήμα Γεωπονίας (γενικά) και διαλέγεις την Κατεύθυνση "Τρόφιμα" στο 3ο έτος σπουδών.

Δ) Από ΑΤΕΙ έχουμε (7+1 εξάμηνα το πτυχίο σε όλα τα τμήματα):
- Τεχνολογία Τροφίμων
- Τεχνολογίας Βιολογικών Προϊόντων & Τροφίμων
- Φυτική-Ζωική-Υδατοκαλλιέργειες/Ιχθοκομεία-Θερμοκήπια (υπό πρϋποθέσεις, βλέπε ΑΕΙ)
- Δημόσιας Υγιεινής

Ε) Αν και το ΑΤΕΙ «Τεχνολογίας Τροφίμων» είναι αμιγές τμήμα, ωστόσο σε επαγγελματικά δικαιώματα «υστερεί».

Δες και τους οδηγούς σπουδών των προαναφερθέντων τμημάτων για περισσότερες λεπτομέρειες.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Powershifter

Νεοφερμένος

Ο Powershifter αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 59 μηνύματα.
Απο το τμήμα αξιοποίησης φυσικών πόρων υπάρχουν προοπτικές απασχολησης με την τεχνολογία τροφίμων;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

VouDou

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Δημήτριος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 48 ετών, Καθηγητής και μας γράφει απο Κυπαρισσία (Μεσσηνία). Έχει γράψει 1,326 μηνύματα.
Δυσκολάκι. Βασικά με καλή θέληση από όλα τα Τμήματα Γεωπονίας μπορείς με τον ένα ή άλλο τρόπο να "μπλεχτείς" με τα τρόφιμα επαγγελματικά, γιατί θα έχεις έτσι και αλλιώς το (ενιαίο υπό προϋποθέσεις) πτυχίο Γεωπόνου.

Ακόμα και στο Τμήμα "Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων" σε κάποιο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο/Σχολή στον προπτυχιακό οδηγό σπουδών θα κάνεις στα 2 πρώτα χρόνια βασικές και σφαιρικές γνώσεις στη Γεωπονική επιστήμη, στο 3ο έτος "κλασσική γεωπονία" (για Ελλάδα 85% φυτά, 10% ζώα, 5% τα υπόλοιπα που είναι τρόφιμα, φυσικοί πόροι, γεωργοοικονομία κλπ) και στα τελευταία 2 χρόνια μαθήματα καθαρά στα "τρόφιμα".

Απλά στο ΓΠΑ πρέπει να διαλέξεις το τμήμα από το μηχανογραφικό, ενώ σε ΑΠΘ και ΔΠΘ κατά τη διάρκεια των σπουδών (Παν. Θεσσαλίας έχει μόνο φυτά και ζώα).

Ειδικότερα για την Αξιοποίηση Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής που ρώτησες (την έχουν μόνο τα ΓΠΑ και ΑΠΘ), θα διδαχθείς μέσω της Κατεύθυνσης "Γεωργικές Κατασκευές & Γεωργικής Μηχανικής" μόνο το κομμάτι σχετικά με την Αποθήκευση και Συντήρηση των Τροφίμων, Μηχανική-Εξοπλισμός Επεξεργασίας Αγροτικών Προϊόντων και Φυσικές Ιδιότητες Αγροτικών Προϊόντων.

Συνδυασμός βέβαια με ένα μεταπτυχιακό στα "τρόφιμα" (προτείνω κάτι σχετικά με Ποιότητα & Ασφάλεια Τροφίμων) θα αυξήσεις τις πιθανότητες, απλά αρχικώς από "Τρόφιμα" και δευτερευόντως από "Φυτά" ή "Ζώα" θα αποκομίσεις προπτυχιακά λίγο περισσότερες γνώσεις.

Δες και προγράμματα σπουδών (ως λίστα μαθημάτων) για περισσότερες λεπτομέρειες.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Jimno

Νεοφερμένος

Ο Jimno αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών και Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 4 μηνύματα.
ποια είναι η γνώμη σας για το τει τεχνολογίας τροφίμων; (λόγο μορίων δεν παίζει ΑΕΙ)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

xrisali

Νεοφερμένος

Η xrisali αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 32 ετών. Έχει γράψει 7 μηνύματα.
Από χημικός μηχανικός είπες ότι μπορεί να ασχοληθεί κάποιος με τη τεχνολογία τροφίμων... Όμως έχει προοπτικές;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

Massive Attack

Νεοφερμένος

Ο Massive Attack αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 36 ετών. Έχει γράψει 2 μηνύματα.
Το τμημα του Γεωπονικου ΑΦΠκΓΜ μπορεις να σχοληθεις με τα τροφημα και ως αντικειμενο εχουν την συντηρηση τροφιμων.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

lefteriss

Νεοφερμένος

Ο lefteriss αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3 μηνύματα.
Για να γίνεις τεχνολόγος τροφίμων υπάρχουν πολλές σχολές. Αρκεί να αγαπάς το αντικείμενο !!!


Για να γράφει το πτυχίο σου τεχνολόγος τροφίμων (κοινός το ¨χαρτί¨) τότε θα πρέπει να διαλέξεις κάποιο από τα αντίστοιχα τέσσερα τμήματα ΤΕΙ. Στο γεωπονικό θα πάρεις κατεύθυνση τεχνολόγου τροφίμων (ΤΤ). Και θα βγεις ένας συμπαθέστατος γεωπόνος...αλλά όχι τεχνολόγος τροφίμων (ΤΤ).



Γιατί;



Γιατί απλά τα πρώτα 2 χρόνια κάνουν μαθήματα γεωπονίας (που λίγο έως καθόλου σχετίζονται με την ΤΤ).


Γιατί είναι σχεδόν άσχετοι από μηχανική τροφίμων (στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης υπάρχουν 10 μαθήματα μηχανικής) (στο link αυτό: https://www.sendspace.com/file/n8kbhc μπορείς να δεις μία τυπική εργασία του μαθήματος της «μελέτης και σχεδιασμού βιομηχανιών», στο μάθημα αυτό χρησιμοποιείται κατά κόρον το πρόγραμμα SuperPro, ένα πρόγραμμα που το διδάσκονται οι γεωπόνοι σε μεταπτυχιακό τους. Στο ΤΕΙ το διδάσκει καθηγητής, απόφοιτος του ΜΙΤ, που βοήθησε στην ανάπτυξη του προγράμματος ).


Γιατί είναι άσχετοι από στατιστική. Έτσι ενώ σίγουρα μπορούν να υπολογίσουν πολλούς παραμέτρους δεν μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα (αυτό μπορεί να το κατανοήσει μόνο όποιος γνωρίζει στατιστική).
Σίγουρα στο γεωπονικό θα μάθεις πολύ καλή μικροβιολογία και ιδιαίτερα τεχνολογία γάλακτος. Κάτι που θα κάνεις και στο ΤΕΙ.


Επίσης στο γεωπονικό θα έχεις πληρότητα «χαρτιών» όπως πληροφορείσαι από τον civilara. Πάντως οι τεχνολόγοι τροφίμων έχουν εδώ και πολλά χρόνια κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα ([FONT=&quot]Αρ. φύλλου 36/7-2-92 Τεύχος Πρώτο, Άρθρο 1). Επίσης το τμημα ΤΤ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ήταν από τα πρώτα τμήματα που έκαναν ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ αξιολόγηση και από τα πρώτα ΤΕΙ που έκανε ΑΥΤΟΝΟΜΟ μεταπτυχιακό πρόγραμμα. (https://www.hqaa.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=77&Itemid=187&lang=en)[/FONT]
[FONT=&quot](https://www.food.teithe.gr/category.php?lang=gr&id=32)[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot]Σίγουρα για έναν γεωπόνο [/FONT][FONT=&quot]wanna[/FONT][FONT=&quot]be[/FONT][FONT=&quot]τεχνολόγο τροφίμων δεν έχουν σημασία όλα αυτά, αφού του αρκεί να είναι μέλος του ΓΕΩΤΕΕ. (πικρόχολο:whistle:)[/FONT]
[FONT=&quot]
[/FONT]
[FONT=&quot]Καταλήγοντας αυτό που θέλω να πω από οοοολα τα παραπάνω είναι ότι χρειάζεται πολύ ψάξιμο για να βρεις την ¨καλύτερη¨ σχολή ( η καλύτερη σχολή είναι αυτή που θα σε διδάσκει το αντικείμενο που σου αρέσει!!). Και φυσικά τα μόρια της σχολή δεν είναι παρά ένας από τους τελευταίους παράγοντες για την αξιολόγηση της σχολής. Το ότι μπαίνεις εύκολα δεν σημαίνει ότι βγαίνεις κιόλας (π.χ. όπως θα δεις και στην εξωτερική αξιολόγηση, που δίνω πιο πάνω, το 40% δεν παίρνει ποτέ πτυχίο ενώ το 80% τελειώνει μετά τα 8 χρόνια).[/FONT]
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Food-SGU

Νεοφερμένος

Ο Food Technologist αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3 μηνύματα.
Αγαπητή Vasoula,

Με τη σειρά μου και εγώ θα σου δώσω, έστω και καθυστερημένα κάποιες πληροφορίες σχετικά με το επάγγελμα (σπουδές) ενός
Τεχνολόγου Τροφίμων. Μιας και η βασική απορία σου είναι "Τεχνολόγος Τροφίμων από ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ?", σου λέω τα εξής:

Διαβάζοντας ορισμένες από τις απαντήσεις άλλων παιδιών έχω να σημειώσω: o χρήστης Civilara αυθαίρετα και χωρίς καμία γνώ-
ση για το τι πραγματικά ισχύει σου είπε: "...Οι γνώσεις είναι περισσότερες και ανωτέρου επιπέδου από ΤΕΙ". Ορισμένες φορές και
όταν κάποια νέα άτομα ζητάνε πληροφορίες ότι γράφουμε και συμβουλεύουμε πρέπει να γράφεται υπεύθυνα και όχι στο βρόντο
γιατί έτσι μας αρέσει.

Το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΤΕΙΘ (Θεσσαλονίκης) είναι ότι καλύτερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας στη μελέτη
των Τροφίμων και οτιδήποτε σχετίζεται με αυτά
. Το τμήμα έχει εξελιχθεί σε πρωτοπόρο ερευνητικό κέντρο και η πληρότητα
του εξοπλισμού του θεωρείται από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Το επίπεδο γνώσεων του συγκεκριμένου τμήματος είναι πάρα
πολύ υψηλό καθώς και οι απαιτήσεις του και σε καμία περίπτωση σε συγκρίνεται με κανένα άλλο τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων
ή παραπλήσιο τμήμα ΑΕΙ (όπως Γεωπονίας, Χημείας, Χημικών Μηχανικών κλπ).
Το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΤΕΙΘ παρέχει γνώσεις καλύπτοντας ένα σφαιρικό φάσμα γύρω από τα τρόφιμα και το
σημαντικότερο με μεγάλη εμβάθυνση σε όλους τους τομείς. Τα μαθήματα που διδάσκονται στο τμήμα αφορούν Χημεία τροφίμων,
Βιοχημεία τροφίμων, Φυσικοχημεία τροφίμων, Μικροβιολογία τροφίμων, Προχωρημένη Στατιστική σε θέματα τροφίμων, Μηχα
νική Τροφίμων, Ποιοτικό έλεγχο όλων των ειδών τροφίμων, Συστήματα ποιότητας όλων των προτύπων και οτιδήποτε σχετίζεται
άμεσα ή έμμεσα με το τρόφιμο. Στο συγκεκριμένο τμήμα διδάσκεται και το μάθημα "Μελέτη και Σχεδιασμός Βιομηχανιών Τροφίμων"
το οποίο δεν διδάσκεται πουθενά αλλού και αφορά στο στήσιμο μιας βιομηχανίας τροφίμων ή μιας συγκεκριμένης διεργασίας
εξ ολοκλήρου από το μηδέν, με τη χρήση προτωποριακών προγραμμάτων (όπως σωστά ανέφερε ο leuteris)!
Τα περισσότερα από τα μαθήματα του συγκεκριμένου τμήματος (δεν έχουν όλα τα τμήματα και οι σχολές ίδιο πρόγραμμα σπουδών,
κάθε σχολή είναι αυτόνομη) δεν διδάσκονται πουθενά αλλού, τουλάχιστον σε προπτυχιακό επίπεδο, και μερικά από
αυτά διδάσκονται σε Μεταπτυχιακά τμήματα και μόνο. Το 2009 το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΤΕΙΘ ήταν το πρώτο τμήμα
που αξιολογήθηκε στην Ελλάδα (από ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) καθώς δήλωσε την ετοιμοτήτα του με διαφορά από το 2ο τμήμα, το οποίο ήταν
σχολή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης ήταν εντυπωσιακά, με μελανό σημείο τη μεγάλη δυσκολία
του τμήματος καθώς όσοι αποφοιτούν χρειάζονται πάνω από 8 χρόνια, το 80% όσων αποφοιτούν(!).
Εκτός των άλλων, η αξιολόγηση είχε ως αποτέλεσμα το συγκεκριμένο τμήμα να αποκτήσει αυτόνομο Μεταπτυχιακό τμήμα (!),
το οποίο επιλέγουν εκτός των Τεχνολόγων Τροφίμων και πολλοί Χημικοί Μηχανικοί (κυρίως).

Ως Τεχνολόγος Τροφίμων, έχοντας δουλέψει στην βιομηχανία και συνεργαστεί με διάφορες ειδικότητες που αυτή απασχολεί,
στον τομέα των Τροφίμων, μπορώ να σου πω πως οι ικανότητες ενός Τεχνολόγου Τροφίμου του ΑΤΕΙΘ είναι ασύγκριτες σε
σχέση με άλλες ειδικότητες που εργάζονται στα τρόφιμα (Χημικοί κ.ά.). Εκεί που οι περισσότεροι αδυνατούν να ανταποκριθούν
και να αντιμετωπίσουν δυσκολίες και προβλήματα παραγωγής και όχι μόνο, ένας Τεχνολόγος Τροφίμων καταφέρνει και φέρνει
εις πέρας με απόλυτη επιτυχία τις περισσότερες των περιπτώσεων.

Με τις γνώσεις που λαμβάνεις, από το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΤΕΙΘ, μπορείς να απασχοληθείς σε όλους τους τομείς
μιας βιομηχανίας τροφίμων, από τον Ποιοτικό έλεγχο έως την παραγωγική διαδικασία, μέχρι και το κομμάτι μάνατζεμεντ και
διοίκησης της επιχείρησης (διδάσκονται και αυτοί οι τομείς).

Οι γνώσεις και τα εφόδια που θα πάρεις από το συγκεκριμένο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων είναι ανεκτίμητα και κανείς άλλος
δεν μπορεί να σου τα παρέχει. Σχεδόν όλοι οι απόφοιτοι καταλαμβάνουν κυρίαρχες θέσεις σε βιομηχανίες (με εργασιακή εμπειρία ετών),
και πολλοί απο αυτούς είναι πρωτοπόροι και καινοτόμοι σε τομείς όπως το R & D (έρευνας και ανάπτυξης) με αποκορύφωμα την
παρασκευή νέων προιόντων σε μεγάλες βιομηχανίες.

Δυστυχώς, όσο προσπάθεια και να κάνουν τμήματα όπως Χημείας, Χημικής Μηχανικής, Γεωπονικής ή Κτηνιατρικής, δεν μπορούν
να συναγωνιστούν το συγκεκριμένο τμήμα, το οποίο θεωρείται από τα καλύτερα στο είδος του στην Ευρώπη(!)
. Είναι ένα τμήμα
αποκλειστικά για τα τρόφιμα και μόνο. Διδάσκεσαι για 4 χρόνια (τουλάχιστον) τα τρόφιμα, κάτι το μοναδικό σε σχέση με τα
παραπάνω τμήματα.

Οποιαδήποτε σύγκριση με τα συγκεκριμένα τμήματα στο τομέα των τροφίμων είναι τουλάχιστον ατυχής, τη στιγμή που στο Χημικό,
μπορείς να διδαχθείς στο τελευταίο έτος(!!) ορισμένα μαθήματα Χημείας Τροφίμων και μόνο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και
στα υπόλοιπα τμήματα, με μοναδική εξαίρεση τη Γεωπονία, η οποία έχει κλάδο Τεχνολογίας Τροφίμων, ο οποίος και αυτός
υστερεί αρκετά σε σχέση με το αντίστοιχο τμήμα του ΑΤΕΙΘ.

Ο Τεχνολόγος Τροφίμων είναι επάγγελμα με μέλλον, με πολλές απαιτήσεις και με πολύ καλές προοπτικές. Στο εξωτερικό είναι
μοναδικό και δεν υπάρχουν παρεμφερείς ειδικότητες. Δεν πρόκειται να δεις έναν απλό χημικό να ασχολείται με τα τρόφιμα, πάρα
μόνο αμιγώς Τεχνολόγους Τροφίμων.

Έχουμε το όνομα, άλλα έχουμε και τη χάρη.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Chemwizard

Τιμώμενο Μέλος

Ο Γιάννης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών, Καθηγητής κι έχει σπουδάσει στο τμήμα Χημείας Κρήτης (Ηράκλειο) και μας γράφει απο Ρόδος (Δωδεκάνησα). Έχει γράψει 3,379 μηνύματα.
Αγαπητή Vasoula,

Δεν πρόκειται να δεις έναν απλό χημικό να ασχολείται με τα τρόφιμα, πάρα
μόνο αμιγώς Τεχνολόγους Τροφίμων.

Έχουμε το όνομα, άλλα έχουμε και τη χάρη.

Ναι,εντάξει,μην παίρνεις και όρκο σε αυτό.Στα τμήματα Χημείας υπάρχει και κατεύθυνση τεχνολογίας τροφίμων,και η Χημεία που κάνει το τμήμα Χημείας,ακόμη κι αν ασχολείστε με τροφές,δε συγκρίνεται.Το κακό με τους απόφοιτους ΑΕΙ,είναι -δεν το λέω ειρωνικά,κι εγώ ανόητο το βρίσκω-ότι κοστίζουν παραπάνω,κι ότι προτιμώνται,όπου δεν υπάρχει διαφορετική επιλογή.Αυτό που θέλω να πω είναι πως κάποιος από το τμήμα σου είναι ικανός να ασχοληθεί με αυτόν τον τομέα,αλλά δε λες κι έναν χημικό που έχει βγάλει τα κέρατά του σε αυτόν τον τομέα,κι έχει κι ένα καλό μεταπτυχιακό στον τομέα των τροφίμων ΑΠΛΟ ΧΗΜΙΚΟ.Μπορεί κι εκείνος,όπως κι εσύ,να το κάνει τουλάχιστον μια χαρά.Δεν είμαι 100% σίγουρος στο τι παίζει με τα επαγγελματικά δικαιώματα,αλλά οι δεξιότητες υπάρχουν.Μιλάμε μόνο για τη σχολή μας κι ό,τι μας αφορά.

Δυστυχώς, όσο προσπάθεια και να κάνουν τμήματα όπως Χημείας, Χημικής Μηχανικής, Γεωπονικής ή Κτηνιατρικής, δεν μπορούν
να συναγωνιστούν το συγκεκριμένο τμήμα,
Έτσι λέτε?Έτσι σας λένε?Ας μιλήσουμε για τις επιχορηγήσεις που παίρνουν τα τμήματα...

Φιλικά πάντα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Food-SGU

Νεοφερμένος

Ο Food Technologist αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3 μηνύματα.
Αγαπητέ φίλε Chemwizard,

Ευχαριστώ που μου δίνεις την ευκαιρία να γράψω και ορισμένες άλλες διαστάσεις.

Καταρχάς, τα γραφόμενα σου δίνουν μία δόση για το τι πραγματικά συμβαίνει γύρω από το μύθο ενός Τεχνολόγου Τροφίμου,
και άλλων παραπλήσιων ειδικοτήτων που ασχολούνται με τα τρόφιμα. Αρχικά το θέμα μας είναι το προπτυχιακό κομμάτι ενός
Τεχνολόγου Τροφίμων και ποια είναι η καλύτερη σχολή για κάποιον να αποκτήσει ένα τέτοιο δίπλωμα-πτυχίο.

Αναφέρεσαι στους Χημικούς και μόνος σου επιπροσθέτεις την ανάγκη ενός μεταπτυχιακού διπλώματος έτσι ώστε ο απλός Χημι-
κός να γίνει ικανός για να ανταπεξέλθει σε μία βιομηχανία τροφίμων, τη στιγμή που ο Τεχνολόγος Τροφίμων του ΑΤΕΙΘ είναι
ήδη απόλυτα καλυμμένος (μπορώ να το διαβεβαιώσω) για μία εργασιακή εμπειρία και σταδιοδρομία
. Τυχόν περαιτέρω σπουδές
για τους περισσότερους Τεχνολόγους Τροφίμων τους οδηγούν αναπόφευκτα σε ερευνητικές δραστηριότητες αλλά και θέσεις
καθηγητών
σε διάφορα ιδρύματα.

Πάλι από μόνος σου εμφανίζεις τα κενά ενός Χημικού για το τόσο απαιτητικό επάγγελμα ενός Τεχνολόγου Τροφίμων. Σαφώς
η χημεία που διδάσκεται ένας Χημικός είναι κατά πολύ ανώτερη από έναν Τεχνολόγο Τροφίμων, αλλά ποιος σου είπε ότι χρει
άζεσαι μόνο τη χημεία για να ανταπεξέλθεις (?!). Η έννοια ένός Τεχνολόγου καλύπτει όλο το σφαιρικό φάσμα με απόλυτη επι
τυχία το οποίο περιλαμβάνει όλων των ειδών τις χημείες, αλλά και Μηχανική των τροφίμων, ποιοτικούς ελέγχους, Στατιστική
ανάλυση (από τα σημαντικότερο πεδία), εκπαίδευση σε βιομηχανικής κλίμακας εργαστήριο το οποίο θεωρείται από τα καλύτε-
ρα στην Ευρώπη (!). Δυστυχώς ένας Χημικός δεν μπορεί με τις υπάρχουσες συνθήκες να συγκριθεί με την αποτελεσματικότητα
ενός Τεχνολόγου Τροφίμων του ΑΤΕΙΘ.

Έχω δουλέψει σε βιομηχανίες τροφίμων και συνεργάστηκα με Χημικούς και Χημικούς Μηχανικούς, και διαπίστωσα τρομερές
ελλείψεις σε αρκετά βασικά θέματα για τα τρόφιμα (Βέβαια αυτό δεν αφορά την πλειονότητα των συγκεκριμένων ειδικοτήτων).
Όταν κάποιος απλός Χημικός (βασικό πτυχίο) χρειάζεται κάποια χρόνια για να μάθει (εμπειρικά και μόνο) ορισμένες από τις
ανάγκες και τις απαιτήσεις μίας βιομηχανίας τροφίμων, ο Τεχνολόγος Τροφίμων είναι ήδη ενημερωμένος και εμπλουτισμένος
με τις γνώσεις που απαιτούνται και σε μικρότερο χρονικό διάστημα (το 1/3 του χρόνου μίας άλλης ειδικότητας) μπορεί όχι μόνο
να κατανοήσει τι πραγματικά ζητάει η συγκεκριμένη βιομηχανία, αλλά και να βελτιώσει τις όποιες διεργασίες.

Αναφέρεσαι και στις επιχορηγήσεις και πάλι δυστυχώς και σε βρίσκω όχι καλά ενημερωμένο (ίσως και παραπληροφορημένο).
Το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΑΤΕΙΘ (πάντα σε αυτό και μόνο αυτό αναφέρομαι) διαθέτει το καλύτερο ερευνητικό εργα
στήριο μελέτης των τροφίμων στην Ελλάδα καθώς και ένα από τα καλύτερα εργαστήρια βιομηχανικής κλίμακας στην Ευρώπη.
Όλα τα παραπάνω κόστισαν πολλές εκατοντάδες ευρώ (!), τα οποία προέρχονται φυσικά από επιχορηγήσεις του Υπουργείου,
και δεν κόπηκε ποτέ κονδύλι που αφορά το συγκεκριμένο Τμήμα. Πόσο μάλλον που μετά την εξωτερική αξιολόγηση του Τμήμα
τος, το τμήμα απέκτησε αυτόνομο Μεταπτυχιακό Τμήμα (!) και επιπλέον επιχορηγήσεις.

Ο τίτλος του Τεχνολόγος Τροφίμων του ΑΤΕΙΘ είναι ότι καλύτερο και πληρέστερο μπορεί να αποκτήσει κάποιος από την τριτο
βάθμια εκπαίδευση έτσι ώστε να ασχοληθεί με το τόσο σημαντικό και ευαίσθητο κομμάτι της καθημερινότητάς μας που ονομάζε
ται Τρόφιμα, και με ότι αυτό συμπεριλαμβάνει.

Φιλικά,
Ένας Τεχνολόγος Τρόφιμων.


Υ.Γ.: Πως να το κάνουμε, είμαστε one of a kind!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

lefteriss

Νεοφερμένος

Ο lefteriss αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 3 μηνύματα.
Η τεχνολογία τροφίμων είναι η εφαρμογή της επιστήμης των τροφίμων στην πράξη. Ο τεχνολόγος τροφίμων πρέπει να έχει γνώσεις μηχανικής χημεία και μικροβιολογία τροφίμων (όπως τα λέει και ο ift, https://www.ift.org/knowledge-center/learn-about-food-science.aspx). Και όλη την χημεία και μικροβιολογία του κόσμου να ξέρεις, δεν είσαι τεχνολόγος τροφίμων αν δεν έχεις σημαντικές γνώσεις μηχανικής!
Η τεχνολογία τροφίμων είναι μία πολυεπίπεδη επιστήμη που πρέπει να ξοδέψεις ώρες και κόπο για να γνωρίσεις – κόπος που δεν αναμένεται από την βάση της σχολής.
Πρωτίστης σημασίας είναι το ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός για το αντικείμενο. Πράγματι για να γίνεις τεχνολόγος τροφίμων με όλη την σημασία του όρου δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι τελειόφοιτοι παρεμφερών αντικειμένων μπορούν να γνωρίσουν την τεχνολογία τροφίμων κάνοντας κάποιο καλό master και με αρκετή ανεξάρτητη μελέτη.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

TaSsa

Νεοφερμένος

Η TaSsa αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 67 μηνύματα.
Εγω περασα το 2010 στο ΤΕΙ Θεσσαλονικης στο τμημα τεχνολογιας τροφιμων… την σχολη την ειχα 4 σαν επιλογη στο μηχανογραφικο και περασα απ τους πρωτους..
Δεν επελεξα αντιστοιχα τμηματα σε ΑΕΙ διοτι για να βγεις καθαρα τεχνολογος τροφιμων πρεπει να αποφοιτησεις από καποιο Τεχνολογικο Εκπεδευτικο Ιδρυμα..ειτε Αθηνας ειτε Θεσσαλονικης ειτε Λαρισας
Επισης είναι πολλοι οι οποιοι διαλεγουν τα ΑΕΙ καθαρα για να λενε πως περασαν σε καποιο πανεπιστημιο… επειδη υπαρχει ανταγωνισμος στο συγκεκριμενο τμημα αναμεσα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ..
Εγω ένα εχω να πω…
Επαγγελματικη αποκατασταση εχουν οσοι βγαινουν από ΤΕΙ (προτειμουν αποφοιτους του τμηματος) διοτι ασχολουντε μονο με τροφιμα και κυριολεκτικα 8 εξαμηνα φτηνουμε αιμα πανω σε πρακτικες και θεωριτικες μεθοδους
Μεταπτυχιακα υπαρχουν παρα πολλα ακομα και εξωτερικο και δουλεια επισης
Το θεμα είναι να τελειωσεις τη σχολη και να μην τα παρατήσεις..
Αν αγαπας κατι όλα είναι ευκολα μετα
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

St@fman

Νεοφερμένος

Ο St@fman αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει μόλις ένα μήνυμα.
Τι π#@ες διαβάζουμε!!ΧΑΧΑΧΧΑΧα άκουσε εκεί απο τα καλύτερα στην ευρώπη,χαχαχαχαχα μου φτιαξες την μέρα φίλε!Τρέμε ΜΙΤ έρχεται το ΑΤΕΙ!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

TaSsa

Νεοφερμένος

Η TaSsa αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 67 μηνύματα.
Τι π#@ες διαβάζουμε!!ΧΑΧΑΧΧΑΧα άκουσε εκεί απο τα καλύτερα στην ευρώπη,χαχαχαχαχα μου φτιαξες την μέρα φίλε!Τρέμε ΜΙΤ έρχεται το ΑΤΕΙ!

Είσαι λιγο αγεωγραφητος ε φιλε μου?σε ενημερωνω οτι μιλαμε για ευρωπαικο επιπεδο και οχι παγκοσμιο...επισης το ΜΙΤ ειναι στην Αμερικη και δεν εχει καμια σχεση με Ευρωπη.Μαθε πρωτα να μιλας και μετα ελα πουλησε την ειρωνια σου :hmm:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Mr K.

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Mr K. αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 221 μηνύματα.
Εγώ το δέχομαι οτι ξέρετε καλύτερα για τα τρόφιμα, αφού 4 χρόνια ασχολείστε αποκλειστικά μ αυτό.Αλλά δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι το τμήμα είναι το καλύτερο στην Ευρώπη γιατί πολύ απλά όλα τα ελληνικά τμήματα πάνω κάτω στο ίδιο καζάνι βράζουν.Αν έχεις κάποια πηγη(πχ αξιολόγηση) που να επιβεβαιώνει τα λεγόμενά σου παρέθεσέ την.Το θεωρώ ελπιδοφόρο να υπάρχουν τμήματα που να ξεφεύγουν απ το γενικό βούρκο(έστω και αν στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για ανταγωνιστικό κλάδο), αρκεί αυτό να συμβαίνει στ αλήθεια και όχι απλά να βλογάμε τα γένια μας.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

thanosmylo

Δραστήριο μέλος

Ο Θάνος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών, Μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Δυτικής Αττικής (Αιγάλεω) και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 571 μηνύματα.
Δεν είμαι τεχνολόγος Τροφίμων ωστόσο θα παραθέσω το εξής!

Σπουδάζω marketing στο ΤΕΙ της Αθήνας και η μόνη αντίστοιχη σχολή marketing είναι αυτή της ΑΣΟΕΕ! Σίγουρα το άκουσμα ΑΣΟΕΕ, ακούγεται σαν εγγύηση. Αλλά ένα σου λέω! Δοξάζω την ώρα και τη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στο ΤΕΙ της Αθήνας. Τα μαθήματα είναι τέλεια, υπάρχει οργάνωση και δε φεύγω που να μου έδινες εισιτήριο για ΑΣΟΕΕ! Κάνω στην πράξη ότι μου διδάσκεται και πιστεύω είναι το καλύτερο πράγμα για έναν φοιτητή. Το αντίστοιχο τμήμα ΑΣΟΕΕ δεν έχει πρακτική εφαρμογή. (Χωρίς φυσικά να αναιρώ το τμήμα.Έτσι! Σίγουρα κι εκεί είναι καλά απλά ο καθένας αναζητά διαφορετικά πράγματα)! Φαντάσου ότι έχω εργαστήρια στο marketing και πολλοί αναρωτιούνται πώς γίνεται. Γίνεται γιατί κάνουμε τη θεωρία πράξη!Θα μου πεις τί σχέση έχει με την Τεχνολογία Τροφίμων. Απλώς παραθέτω κι εγώ ένα δίλημμα σαν το δικό σου!

Τα πλεονεκτήματα των ΤΕΙείναι τα εξής! 1) Υπάρχει παντού πρακτική. Θα κάνεις πράξη όλη τη θεωρία γιατί τα ΤΕΙ έχουν πολλά εργαστήρια και δε βαριέσαι με θεωρία!
2) Εξειδικεύονται στον τομέα που θες χωρίς να κάνεις άκυρα μαθήματα.
3)Για να πάρεις πτυχίο στα ΤΕΙ κάνεις εξάμηνη πρακτική στο αντικείμενό σου. Ξέρεις τι γαμάτο θα είναι να αποφοιτήσεις και να έχεις και προΫπηρεσία στον κλάδο σου; Παντού αυτό ζητάνε!

Η καλύτερη λύση όμως είναι τα προγράμματα σπουδών. Ο φίλος μου είναι στο γεωπονικό και κάνει πολλά άσχετα μαθήματα που δεν έχουν σχέση με αυτό που κάνει! Σύγκρινε τα προγράμματα σπουδών και δες ποιό είναι αυτό που θα σου αρέσει! Αν σου αρέσουν και του γεωπονικού Οκ. Αλλά αν για δύο χρόνια κάνεις άσχετα πράγματα, μην το κάνεις αυτό στον εαυτό σου! Αν τα δικαιώματα και στα ΤΕΙ είναι ίδια πιστεύω είναι καλή επιλογή!

Όσο αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση. Είχα πιάσει δουλειά σε εταιρεία marketing και πήραν εμένα και ένας που ήταν απόφοιτος ΑΕι δεν τον πήραν. Δεν κολλάνε οι εργοδότες με ΑΕΙ ΤΕΙ. Τους ενδιαφέρει αν ξέρεις αυτό που σπούδασες! (Δεν αναιρώ ΑΕΙ, μην παρεξηγηθώ κιόλας, απλώς καταρρίπτω στερεότυπα).

Το καλύτερο είναι να δεις πρόγραμμα σπουδών! Μας το είχε πει και Σύμβουλος ΣΕΠ! Π.χ. εμένα μου άρεσαν και οι υπολογιστές στην Α'Λυκξείου και ήθελα και Πληροφορική. μόλις μπήκα σε ιστοσελ΄δια και είδα τί μαθηματικά κάνουν το απέρριψα μονομιάς! Φανταζόμαστε πολλές φορές το επάγγελμα μας αλλά για να τελειώσεις πρέπει να περνα΄ς μαθήματα! Και αν αυτά σου αρέσουν τότε είσαι σούπερ. Αν όχι θα είσαι αιώνιος φοιτητής!

Επίσης πήγαινε και στις σχολές μια μέρα όσο αυτό είναι εφικτό! Εγώ το είχα κάνει! Μπορείς να παρακολουθήσεις και μάθημα σε αμφιθέατρο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

jenn

Νεοφερμένος

Η jenn αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει μόλις ένα μήνυμα.
@St@fman επειδή είσαι αρκετά ανίδεος μπορείς να μπεις στην εξωτερική αξιολόγηση του τμήματος https://www.food.teithe.gr/category.php?lang=gr&id=31 και αμα δεν σε πειθει μπορουμε να κλεισουμε ενα ραντεβου μια μερα να ριξεις μια ματια στο τμημα, τις εγκαταστασεις, τον εξοπλισμό, και το προσωπικό.:)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

M.A

Νεοφερμένος

Ο Πανος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 97 μηνύματα.
Παιδια με ενδιαφερει τ τμημα αυτο...επειδη εισα στο προγραμα σπουδων την χημεια και εγω ειμαι απο τεχνολογικη κατ θα αντιμετωπισω καποιο προβλημα σπιριπτωση εισαγωγης μ στο τμημα?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top