ΤΕΕ: Σε ύψη ρεκόρ η ανεργία των Διπλωματούχων Μηχανικών

VouDou

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Δημήτριος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 48 ετών, Καθηγητής και μας γράφει απο Κυπαρισσία (Μεσσηνία). Έχει γράψει 1,326 μηνύματα.
Δημοσκόπηση (28/09/2009), που έγινε από την Public Issue για λογαριασμό του ΤΕΕ (επί δείγματος 2.517 διπλωματούχων μηχανικών σε όλη τη χώρα, ανέδειξε ότι οι διπλωματούχοι μηχανικοί της χώρας βιώνουν εφέτος την μεγαλύτερη ανεργία από το 1997, δηλαδή σχεδόν διπλάσια από το 2006 και τετραπλάσια από το 2003.

Συνολικά, οι μη απασχολούμενοι αυτή την περίοδο διπλωματούχοι μηχανικοί φτάνουν στο 13% (7% άνεργοι και 6% προσωρινά άνεργοι), με το αντίστοιχο ποσοστό να φτάνει το 5% το 1997, μόλις το 3% το 2003 και 8% το 2006.

Ως προς τα ευρήματα της δημοσκόπησης ειδικότερα:
- Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται μεταξύ των νέων διπλωματούχων μηχανικών, με 23% για όσους απέκτησαν άδεια άσκησης επαγγέλματος μετά το 2006, ενώ στην αντίστοιχη έρευνα του 2006 το ποσοστό των ανέργων μεταξύ εκείνων που απέκτησαν άδειας άσκησης επαγγέλματος την περίοδο 2001-2005 ήταν μόλις 14%.
- Στο σύνολο όσων δεν απασχολούνται, ένας στους τρεις (31%) βρίσκεται εκτός αγοράς για διάστημα μεγαλύτερο από 12 μήνες.
- Σχεδόν ένας στους δυο (43%) των μη απασχολούμενων (κυρίως γυναίκες, νέες ηλικίες και κάτοικοι επαρχίας) αντιμετωπίζει την κατάσταση με την οικονομική στήριξη της οικογένειας τους.
- Ως προς τις επιμέρους ειδικότητες, το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας αντιμετωπίζουν οι Χημικοί Μηχανικοί (15%), ακολουθούν οι Μεταλλειολόγοι (14%) και οι Ηλεκτρολόγοι (9%).
- Σε σύγκριση με την έρευνα του 2006 η αύξηση της ανεργίας καταγράφεται σημαντικά υψηλότερη του μέσου όρου, στις ειδικότητες των Ναυπηγών (6% από 0% το 2006) και των Ηλεκτρολόγων (9% από 4% το 2006), καθώς και στους μηχανικούς εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης (6% από 2% το 2006).
- Υψηλότερη του μέσου όρου (9% έναντι 7% σε ότι αφορά τους μακροχρόνια ανέργους), καταγράφεται η ανεργία μεταξύ των γυναικών.
Επίσης για όσους απασχολούνται:
- Ένας στους τέσσερις νέους διπλωματούχους μηχανικούς (με άδεια μετά το 2006) δηλώνει ότι αν και έχει εξηρτημένη σχέση εργασίας, πληρώνεται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.
- Απ’ αυτούς, το 64% (από 55% το 2006) δηλώνει ότι η επιλογή για αμοιβή με ΔΠΥ δεν ήταν του μηχανικού, αλλά έγινε καθ’ υπόδειξη του εργοδότη. Δυο στους τρεις (65%) δηλώνει ότι δεν είναι ενημερωμένο (όχι και τόσο/καθόλου) για τις νομικές, εργασιακές και ασφαλιστικές διαφορές μεταξύ του καθεστώτος της σημερινής απασχόλησης και της απασχόλησης με βάση τη συλλογική σύμβαση.
- Για έναν στους τέσσερις η απασχόληση με ΔΠΥ δεν προβλέπει ετήσια άδεια (27%), και για πάνω από έναν στους δυο δεν προβλέπεται επίδομα άδειας και εορτών (55-54% αντίστοιχα), ενώ για τρεις στους τέσσερις (76%) δεν προβλέπεται αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης !
- Δυο στους τρεις διπλωματούχους μηχανικούς (64%) καταβάλλουν οι ίδιοι τις υποχρεωτικές εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ.
- Δυο στους δέκα (19%) εργαζόμενους διπλωματούχους μηχανικούς, για να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους έχουν και δεύτερη εργασία (έναντι 17% το 2006, 15% το 2003 και 23% το 1997).
- Ως προς το είδος της απασχόλησης, περισσότεροι από τους μισούς μηχανικούς (55%) ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, περίπου ένας στους τέσσερις (23%) απασχολείται στο δημόσιο τομέα και οι υπόλοιποι (22%) έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Μεταξύ των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα καταγράφεται και ένα 7% απασχολούμενων οι οποίοι εμπίπτουν στην κατηγορία των οιονεί μισθωτών, έχουν δηλαδή εξαρτημένη σχέση εργασίας και αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Το ποσοστό των ελεύθερων επαγγελματιών εμφανίζεται συστηματικά αυξανόμενο τα τελευταία χρόνια, καθώς από 42% το 2003, ανέβηκε σε 47% το 2006 και 55% στην παρούσα μέτρηση. Αντίθετα, συστηματικά μειούμενο εμφανίζεται το ποσοστό των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα (από 33% το 2003, σε 28% το 2006 και 23% στην παρούσα μέτρηση). Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι το 2003 σχεδόν ένας στους τέσσερις μηχανικούς (24%) ήταν μόνιμος δημόσιος υπάλληλος, ενώ τώρα το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 15%.

Το 51% των εργαζόμενων μηχανικών απασχολείται στην κύρια εργασία έως 8 ώρες, το 34% 9-10 ώρες και το 14% εργάζεται περισσότερες από 10 ώρες. Ο μέσος απασχόλησης στη δεύτερη εργασία (για όσους προσφεύγουν σ’ αυτή) είναι 2,7 ώρες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα σε ότι αφορά τον «βαθμό ικανοποίησης» των διπλωματούχων μηχανικών από την εργασία.
Οι εργαζόμενοι διπλωματούχοι μηχανικοί εμφανίζονται ικανοποιημένοι από το αντικείμενο της εργασίας τους σε ποσοστό 83% (έναντι 78% το 2006 και το 2003), αλλά και από τις συνθήκες εργασίας και το εργασιακό περιβάλλον κατά 77% (έναντι 72% το 2006, 67% το 2003 και 63% το 1997) και μπορεί μόλις το 58% να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις αποδοχές, όμως, το ποσοστό αυτό είναι κατά 10% αυξημένο σε σχέση με το 2006 και 2003 και κατά 20% σε σχέση με το 1997.

Αντίθετα, εκφράζουν εντονότερη απαισιοδοξία, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, για τις προοπτικές της οικονομίας, καθώς διαφοροποιούνται αρνητικά στους δείκτες που αποτυπώνουν τις προσδοκίες για την οικονομική κατάσταση της χώρας τον επόμενο χρόνο (-12,5 μονάδες) και -ακόμη περισσότερο- για την επόμενη πενταετία (-34,1 μονάδες). Βεβαίως, οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των επιμέρους ειδικοτήτων μηχανικών είναι σημαντικές και αυτές, σε μεγάλο βαθμό, έχουν σχέση με τους κλάδους της οικονομίας στους οποίους δραστηριοποιείται η κάθε ειδικότητα. Πάντως οι Αγρονόμοι Τοπογράφοι εκφράζουν απαισιοδοξία σε όλους σχεδόν τους οικονομικούς δείκτες.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος, «η αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού σε όλους τους τομείς συνιστά προϋπόθεση για να επανέλθει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για όλο τον πληθυσμό. Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί το ΤΕΕ, σε συνεργασία με όλους τους επιστημονικούς και συλλογικούς φορείς με τους οποίους έχει υπογράψει και σχετικά μνημόνια συνεργασίας, εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή του στη λογική μιας κοινωνίας των 2/3 συνολικά και ειδικότερα για τους μηχανικούς. Γι’ αυτό και - μια εβδομάδα πριν τις εκλογές - καλεί τα κόμματα να εγκαταλείψουν φοβικά σύνδρομα, το καθένα και από τη σκοπιά του, απέναντι στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας και να ανακοινώσουν συγκεκριμένα μέτρα αξιοποίησης του, θέσεις για τις γυναίκες και τους νέους επιστήμονες που πλήττονται βαριά και ριζικές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση».
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Eruyomo

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Μάνος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 39 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Χανιά (Χανιά). Έχει γράψει 1,505 μηνύματα.
Ενδιαφέρον post,

Αρχική Δημοσίευση από VouDou;614557 [SIZE=2:
- Ένας στους τέσσερις νέους διπλωματούχους μηχανικούς (με άδεια μετά το 2006) δηλώνει ότι αν και έχει εξηρτημένη σχέση εργασίας, πληρώνεται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.[/SIZE]
- Απʼ αυτούς, το 64% (από 55% το 2006) δηλώνει ότι η επιλογή για αμοιβή με ΔΠΥ δεν ήταν του μηχανικού, αλλά έγινε καθʼ υπόδειξη του εργοδότη. Δυο στους τρεις (65%) δηλώνει ότι δεν είναι ενημερωμένο (όχι και τόσο/καθόλου) για τις νομικές, εργασιακές και ασφαλιστικές διαφορές μεταξύ του καθεστώτος της σημερινής απασχόλησης και της απασχόλησης με βάση τη συλλογική σύμβαση.

Μπορούμε κάπου να διαβάσουμε για τα παραπάνω;
Ούτε εγώ είμαι ενημερωμένος για τούτα και θα ήθελα να ενημερωθώ.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

VouDou

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Δημήτριος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 48 ετών, Καθηγητής και μας γράφει απο Κυπαρισσία (Μεσσηνία). Έχει γράψει 1,326 μηνύματα.
Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών: Το γνωστό "μπλοκάκι" αποδείξεων πληρωμής ένεκα παροχής υπηρεσιών. Είσαι ασφαλισμένος στο ΤΣΕΜΔΕ (για Μηχανικός) ή ΟΑΕΕ-πρώην ΤΕΒΕ- (για άλλα επαγγέλματα), που πρακτικά σημαίνει "ελεύθερος επαγγελματίας", που πρακτικά σημαίνει όχι αργίες, όχι επιδόματα πάσχα-χριστουγέννων, όχι άδειες κλπ κλπ. Και γενικά είσαι το "αφεντικό της επιχείρησής σου", μιας και η επιχείρηση είσαι εσύ!

Τελευταία αυτή η μορφή εργασίας αρχίζει και κερδίζει έδαφος και σε "υπαλλήλους γραφείου" μιας και οι εισφορές στο ταμείο για τον εργοδότη είναι λιγότερες π.χ. σε σχέση με το ΙΚΑ (οι Μηχανικοί μόνο σε ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ, εκτός και αν δεν σας προσλάβουν ως "Μηχανικούς" στα χαρτιά άσχετα αν έχετε αναλάβει εργασιακές υποχρεώσεις "Μηχανικού" ή όχι)?!?!?!? Και σου λένε "ο μισθός σου θα είναι 1200 ευρώ και το ΤΣΜΕΔΕ/ΟΑΕΕ δικό σου...

Νομικές, εργασιακές και ασφαλιστικές διαφορές μεταξύ του καθεστώτος της σημερινής απασχόλησης και της απασχόλησης με βάση τη συλλογική σύμβαση: Οι "συλλογικές συμβάσεις" απλοϊκά είναι συμβάσεις που αναφέρονται στο εργασιακό status των εργαζομένων (π.χ. των Μηχανικών) και κάθε τόσο υπογράφονται μεταξύ των εκπροσώπων διαφόρων φορέων, Επιμελητηρίου (π.χ. ΤΕΕ) και υπευθύνων του Κράτους. Για παράδειγμα, ένας Μηχανικός Χ ειδικότητας που θα εργαστεί από φέτος σε Βιομηχανία θα έχει ΧΧΧ ελάχιστο βασικό μισθό, ΥΥ επίδομα αν έχει τόσα χρόνια εργασίας, ΖΖ ημέρες εργασίας, κλπ κλπ. Αν ένας "εργοδότης" δεν τα καλύπτει αυτά που προβλέπονται στη συλλογική σύμβαση, τότε έχει δικαίωμα ο εργαζόμενος να τον καταγγείλει στην π.χ. επιθεώρηση εργασίας για τα περαιτέρω...

Αυτά χονδρικότατα...
-----------------------------------------
Δες π.χ. εδώ: https://www.pedmiede.gr/portal/images/stories/downloads/2008_sylogiki_symb_texn_ep.pdf

ή και εδώ: https://www.steb.gr/ --> Συμβάσεις

και νομίζω θα πάρεις για αρχή μια καλή ιδέα...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Eruyomo

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Μάνος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 39 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Χανιά (Χανιά). Έχει γράψει 1,505 μηνύματα.
Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών: Το γνωστό "μπλοκάκι" αποδείξεων πληρωμής ένεκα παροχής υπηρεσιών. Είσαι ασφαλισμένος στο ΤΣΕΜΔΕ (για Μηχανικός) ή ΟΑΕΕ-πρώην ΤΕΒΕ- (για άλλα επαγγέλματα), που πρακτικά σημαίνει "ελεύθερος επαγγελματίας", που πρακτικά σημαίνει όχι αργίες, όχι επιδόματα πάσχα-χριστουγέννων, όχι άδειες κλπ κλπ. Και γενικά είσαι το "αφεντικό της επιχείρησής σου", μιας και η επιχείρηση είσαι εσύ!

Τελευταία αυτή η μορφή εργασίας αρχίζει και κερδίζει έδαφος και σε "υπαλλήλους γραφείου" μιας και οι εισφορές στο ταμείο για τον εργοδότη είναι λιγότερες π.χ. σε σχέση με το ΙΚΑ (οι Μηχανικοί μόνο σε ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ, εκτός και αν δεν σας προσλάβουν ως "Μηχανικούς" στα χαρτιά άσχετα αν έχετε αναλάβει εργασιακές υποχρεώσεις "Μηχανικού" ή όχι)?!?!?!? Και σου λένε "ο μισθός σου θα είναι 1200 ευρώ και το ΤΣΜΕΔΕ/ΟΑΕΕ δικό σου...

Νομικές, εργασιακές και ασφαλιστικές διαφορές μεταξύ του καθεστώτος της σημερινής απασχόλησης και της απασχόλησης με βάση τη συλλογική σύμβαση: Οι "συλλογικές συμβάσεις" απλοϊκά είναι συμβάσεις που αναφέρονται στο εργασιακό status των εργαζομένων (π.χ. των Μηχανικών) και κάθε τόσο υπογράφονται μεταξύ των εκπροσώπων διαφόρων φορέων, Επιμελητηρίου (π.χ. ΤΕΕ) και υπευθύνων του Κράτους. Για παράδειγμα, ένας Μηχανικός Χ ειδικότητας που θα εργαστεί από φέτος σε Βιομηχανία θα έχει ΧΧΧ ελάχιστο βασικό μισθό, ΥΥ επίδομα αν έχει τόσα χρόνια εργασίας, ΖΖ ημέρες εργασίας, κλπ κλπ. Αν ένας "εργοδότης" δεν τα καλύπτει αυτά που προβλέπονται στη συλλογική σύμβαση, τότε έχει δικαίωμα ο εργαζόμενος να τον καταγγείλει στην π.χ. επιθεώρηση εργασίας για τα περαιτέρω...

Αυτά χονδρικότατα...
-----------------------------------------
Δες π.χ. εδώ: https://www.pedmiede.gr/portal/images/stories/downloads/2008_sylogiki_symb_texn_ep.pdf

ή και εδώ: https://www.steb.gr/ --> Συμβάσεις

και νομίζω θα πάρεις για αρχή μια καλή ιδέα...

Σε ευχαριστώ πολύ!
Bookmarked το link.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

tebelis13

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο tebelis13 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος. Έχει γράψει 1,256 μηνύματα.
Εντυπωση μου προκαλει οτι οι ναυπηγοι εχουν ανεργια....Ειναι οι μονοι μηχανικοι που βρισκουν απευθειας δουλεια και με καλα λεφτα!!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Krou

Περιβόητο μέλος

Η Krou αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 5,463 μηνύματα.
οι ναυπηγοι; μπαα που να βρουν δουλεια (περισσοτερο απο τους υπολοιπους)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

tebelis13

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο tebelis13 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος. Έχει γράψει 1,256 μηνύματα.
οι ναυπηγοι; μπαα που να βρουν δουλεια (περισσοτερο απο τους υπολοιπους)
Κανεις λαθος.Τα πρωτεια στην ανεργια τα εχουν οι πολιτικοι μηχανικοι και τελευταιοι οι ναυπηγοι...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Krou

Περιβόητο μέλος

Η Krou αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 5,463 μηνύματα.
εκει παντως αλλα λεει, οτι πρωτοι ειναι οι χημικοι
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

fockos

Επιφανές μέλος

Ο fockos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15,089 μηνύματα.
Επί της ουσίας, δεν δίνετε κάποια ρεαλιστική απάντηση στην αποκατάσταση των ήδη φοιτητών και άμεσα πτυχιούχων τέτοιων επιστημών. Κλέφτες να γίνουν; Όλοι γιατροί ή μηχανικοί να πάνε να σπουδάσουν;
Πολλοί κλάδοι μηχανικών όπως και να το κάνουμε περνάνε κρίση (η οικοδομή έχει παγώσει και γενικα το μόνο που σημειώνει αυξηση είναι οι τομείς ενέργειας).
Για μένα είναι ιδανικό να μειωθούν αρκετά οι θέσεις στις ειδικότητες των μηχανικών που συνδέεονται με την ανεργεία.

Σημείωση: Το μήνυμα προήλθε από το thread Ανώτατη εκπαίδευση επί πληρωμή; Το βρετανικό παράδειγμα
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

moxa15

Διάσημο μέλος

Ο moxa15 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών. Έχει γράψει 3,327 μηνύματα.
Πολλοί κλάδοι μηχανικών όπως και να το κάνουμε περνάνε κρίση (η οικοδομή έχει παγώσει και γενικα το μόνο που σημειώνει αυξηση είναι οι τομείς ενέργειας).
οικοδομη παει απο το κακο στο χειροτερο,δεν κινειται φιλο και οχι μονο στην κατασκευη αλλα ακομα και στις αγοραπωλησίες οικοπεδων...
Τωρα για την ενεργεια δεν ξερω αν εξαιρεσουμε το πετρελαιο που ξαφνικα εγινε παλι hot θεμα,τι εχουμε φωτοβολταικα κτλπ που ολοένα βγαζουν προβληματακια;;;(π.χ. φωτοβολταϊκά που ειναι και της μοδας διαβαζα οτι ουτε και τοσο eco friendly ειναι διοτι τα τεραστια ποσα θερμοτητας που συσσωρεύουν ''καινε'' την αναπτυξη των φυτων σε αρκετα μεγαλη ακτινα-να και ενας λογος για τον οποιο δεν μπαινουν πλεον πανω σε ταρατσες-)
Για μένα είναι ιδανικό να μειωθούν αρκετά οι θέσεις στις ειδικότητες των μηχανικών που συνδέεονται με την ανεργεία.
ποιες ειναι αυτες;;;οι πολιτικοι που βαρανε μυγες ή οι χημικοι;;;δεν μπορεις να τα προβλεψεις αυτα πριν μια 10ετια στους ΗΜΜΥ πηγαιναν ολοι τηλεπικοινωνιες λογω αναπτυξης κινητων κτλπ.Τωρα οσοι εχουν τελειωσει με ειδίκευση στην ενεργεια βρισκουν σχετικα ευκολα θεσεις αλλα ποιος μου λεει οτι θα ισχυει το ιδιο σε 5-6 χρονια που θα βγω εγω.Ποιος θα πιστευε ποτε οτι η αγορα θα ηθελα τηλεπικοινωνιακους(οπτικες ινες κτλπ) στο προσφατο παρελθον???
Συνεπως,αυτο που προσπαθω να πω ειναι οτι ΠΩΣ θα γινει αυτη η προβλεψη του αριθμου;;;;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

moxa15

Διάσημο μέλος

Ο moxa15 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών. Έχει γράψει 3,327 μηνύματα.
Επί της ουσίας, δεν δίνετε κάποια ρεαλιστική απάντηση στην αποκατάσταση των ήδη φοιτητών και άμεσα πτυχιούχων τέτοιων επιστημών. Κλέφτες να γίνουν; Όλοι γιατροί ή μηχανικοί να πάνε να σπουδάσουν;
ρεαλιστικη απαντηση δεν νομιζω πως υπαρχει.η αποκατασταση ειναι εντελως φλου δυστυχώς.Εβλεπα χτες στο δρομο
"Αποφοιτος Χημικος μηχανικος απο ΕΜΠ παραδιδει ιδιαιτερα σε μαθηματικα,φυσικη,χημεια,αγγλικα και γερμανικα"
δλδ για αυτο σπουδαζε το παλικαρι τοσα χρονια???Ασε η κατασταση γενικα ειναι απελπιστικη.Προσωπικη αποψη,αντε οσοι τυχεροι τα καταφερουν και πανε τπτ αυστραλιες κτλπ να ζησουν με τις ευκαιριες και προοπτικες που αξιζουμε...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

fockos

Επιφανές μέλος

Ο fockos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15,089 μηνύματα.
μπορεις να τα προβλεψεις αυτα πριν μια 10ετια στους ΗΜΜΥ πηγαιναν ολοι τηλεπικοινωνιες λογω αναπτυξης κινητων κτλπ.Τωρα οσοι εχουν τελειωσει με ειδίκευση στην ενεργεια βρισκουν σχετικα ευκολα θεσεις αλλα ποιος μου λεει οτι θα ισχυει το ιδιο σε 5-6 χρονια που θα βγω εγω.Ποιος θα πιστευε ποτε οτι η αγορα θα ηθελα τηλεπικοινωνιακους(οπτικες ινες κτλπ) στο προσφατο παρελθον???
Συνεπως,αυτο που προσπαθω να πω ειναι οτι ΠΩΣ θα γινει αυτη η προβλεψη του αριθμου;;;;

Οι πολιτικοί Μηχανικοί εξαρτιόνται αποκλειστικά από την οικοδομή (κατά βάση εκεί δουλεύουνε) όταν περνάει κρίση η οικοδομή περνάνε και αυτοί.


Το ΗΜΜΥ όμως έχει αρκετά ευρυ επαγγελματικό προσανατολισμό στην ουσία ο ημμυτης μπορεί να στραφεί σε μια κατεύθυνση και ακόμα και μετά την ληψή του διπλώματος επειδή το διπλωμα είναι ενιαίο (δε γραφει πουθενά την ροή) να στραφεί προς μια καινουρια κατεύθυνση με δικιά του προσωπική δουλειά. Και αυτό είναι που διαφοροποιεί το ημμυ από τις αλλες κοινές σχολές (π.χ. πληροφορική) μέσα στην σχολή ο ημμυτης ασχολείται με παρα πολλά πράγματα (μερικά ευχάριστα για αυτόν και μερικά δυσάρεστα) μετά την λήψη του διπλώματος μπορεί να ασχοληθεί με αυτά τα πράγματα περισσότερα από κάθε άλλη παρόμοια σχολή.

Συνεπώς τώρα πουλάει η ενέργεια σε λίγα χρονια θα πουλάει κατι άλλο μπορεί να προσαρμόσεις τις σπουδές σου σε αυτό που θα πουλάει τότε. Είναι το πλενόκτημα των ΗΜΜΥ (να προσανατολίζουν τις σπουδές και την δουλειά τους σου σύμφωνα με αυτά που θέλουν ΑΥΤΟΙ άμεσα εκείνη την στιγμή και όχι σύμφωνα με τον οδηγό σπουδών της σχολής που εισήχθηκαν και την διάλεξαν όταν ήταν 17χρονα

Το ημμυ έχει αυτο΄το πλεονέκτημα ακόμα και αν μερικοί δε τους αρέσει.

Ναι αλλά στο εξωτερικό (όχι σε όλες τις χώρες) δουλειά υπάρχει, σε αντίθεση με εδώ. Που είναι πιο εύκολο να ξεκινήσεις από το μηδέν? Εκεί που η ανεργία στους νέους είναι 52% ή εκεί που είναι πολύ χαμηλότερα?
Από το 0 (δηλάδή ανοίγοντας δικιά σου επιχείρηση) είναι πιο εύκολα να αρχίσεις με την ιατρική με ιατρείο (σε κλινική ειδικότητα)

ή με ένα ένα φροντιστήριο στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Και στις 2 περιπτώσεις υπάρχει ανταγωνισμός και για να σταθείς πρέπει να κάνεις καλά την δουλειά σου.

Οι ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ έχουν πολυ ακριβά αναλώσιμα για να αρχίσεις απο το 0
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

moxa15

Διάσημο μέλος

Ο moxa15 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών. Έχει γράψει 3,327 μηνύματα.
Οι πολιτικοί Μηχανικοί εξαρτιόνται αποκλειστικά από την οικοδομή (κατά βάση εκεί δουλεύουνε) όταν περνάει κρίση η οικοδομή περνάνε και αυτοί.
συμφωνω αλλα προς το παρων ειναι σε πληρη απραξια....


Το ΗΜΜΥ όμως έχει αρκετά ευρυ επαγγελματικό προσανατολισμό στην ουσία ο ημμυτης μπορεί να στραφεί σε μια κατεύθυνση και ακόμα και μετά την ληψή του διπλώματος επειδή το διπλωμα είναι ενιαίο (δε γραφει πουθενά την ροή) να στραφεί προς μια καινουρια κατεύθυνση με δικιά του προσωπική δουλειά. Και αυτό είναι που διαφοροποιεί το ημμυ από τις αλλες κοινές σχολές (π.χ. πληροφορική) μέσα στην σχολή ο ημμυτης ασχολείται με παρα πολλά πράγματα (μερικά ευχάριστα για αυτόν και μερικά δυσάρεστα) μετά την λήψη του διπλώματος μπορεί να ασχοληθεί με αυτά τα πράγματα περισσότερα από κάθε άλλη παρόμοια σχολή.
ναι ξερω ημμυ ειμαι τα εχω ακουσει αλλα δεν λεω αυτο το πχ πηγαινε περισσοτερο στο να αναδειξω ποσο αλλαζει η αγορα και οτι ΔΕΝ μπορει να κανεις κανεις προβλεψη για το μελλον της....
Συνεπώς τώρα πουλάει η ενέργεια σε λίγα χρονια θα πουλάει κατι άλλο μπορεί να προσαρμόσεις τις σπουδές σου σε αυτό που θα πουλάει τότε. Είναι το πλενόκτημα των ΗΜΜΥ (να προσανατολίζουν τις σπουδές και την δουλειά τους σου σύμφωνα με αυτά που θέλουν ΑΥΤΟΙ άμεσα εκείνη την στιγμή και όχι σύμφωνα με τον οδηγό σπουδών της σχολής που εισήχθηκαν και την διάλεξαν όταν ήταν 17χρονα

Το ημμυ έχει αυτο΄το πλεονέκτημα ακόμα και αν μερικοί δε τους αρέσει.
I know we rock αλλα δεν ηταν αυτο το point μου:D

..και το εξωτερικό δεν είναι τόσο εύκολος "δρόμος" όσο διαφημίζεται
και εκεί θα ξεκινήσεις από το μηδέν με όλα τα ρίσκα της ενδεχόμενης αποτυχίας και φυσικά θα είσαι αλλοδαπός
ναι σιγουρα υπαρχει μια θεοποιηση του κυριως στην αποψη "ειμαι καλος θα απω αμερικα και ολα θα ειναι τελεια'':P
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Jack of Spades

Περιβόητο μέλος

Ο Κωνσταντίνος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,431 μηνύματα.
ρεαλιστικη απαντηση δεν νομιζω πως υπαρχει.η αποκατασταση ειναι εντελως φλου δυστυχώς.Εβλεπα χτες στο δρομο
"Αποφοιτος Χημικος μηχανικος απο ΕΜΠ παραδιδει ιδιαιτερα σε μαθηματικα,φυσικη,χημεια,αγγλικα και γερμανικα"
δλδ για αυτο σπουδαζε το παλικαρι τοσα χρονια???Ασε η κατασταση γενικα ειναι απελπιστικη.Προσωπικη αποψη,αντε οσοι τυχεροι τα καταφερουν και πανε τπτ αυστραλιες κτλπ να ζησουν με τις ευκαιριες και προοπτικες που αξιζουμε...

Να μη σπούδαζε Χημικός Μηχανικός τότε!Να σπούδαζε κάτι άλλο...

Δεν καταλαβαίνω,από που κι ως που είναι υποχρεωμένο ένα Κράτος,μια Κυβέρνηση,μια αγορά εργασίας κ.λπ. (όπως θέλετε πείτε το) να παρέχει δουλειές σε όλους και όλες όσες σπούδασαν ΚΑΤΙ;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

moxa15

Διάσημο μέλος

Ο moxa15 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών. Έχει γράψει 3,327 μηνύματα.
Να μη σπούδαζε Χημικός Μηχανικός τότε!Να σπούδαζε κάτι άλλο...

Δεν καταλαβαίνω,από που κι ως που είναι υποχρεωμένο ένα Κράτος,μια Κυβέρνηση,μια αγορά εργασίας κ.λπ. (όπως θέλετε πείτε το) να παρέχει δουλειές σε όλους και όλες όσες σπούδασαν ΚΑΤΙ;

ο αριθμος των εισαχθεντων ατομων σε μια σχολη ΚΑΙ ΚΑΛΑ βγαινει με βαση τις εκαστοτε αναγκες του κρατους + μια τυπικη αποκλιση ωστε να αποφοιτουν οι Χ μηχανικοι που χρειαζονται.Οχι δεν εχεις δικιο το εκαστοτε κρατος θα επρεπε να παρεχει δουλειες ή τουλαχιστον να παρεχει μια σταθεροτητα...

Οσο για το bold ναι οκ φοβερο επιχειρημα απο την μια ολοι λενε σπουδασε κατι που σου αρεσει απο την αλλη αυτο.Τεσπα οπως και να εχει καλυτερα ανεργος ΧΗΜΙΚΟΣ μηχανικος παρα σκετο το 1ο μελος αν θες για την συγκεκριμενη περιπτωση, και οι 2 αλλωστε στα ιδια σκατα ειναι απλα ο 1ος εχει περισσοτερες πιθανοτητες να βρει καμια δουλεια....
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Jack of Spades

Περιβόητο μέλος

Ο Κωνσταντίνος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,431 μηνύματα.
ο αριθμος των εισαχθεντων ατομων σε μια σχολη ΚΑΙ ΚΑΛΑ βγαινει με βαση τις εκαστοτε αναγκες του κρατους + μια τυπικη αποκλιση ωστε να αποφοιτουν οι Χ μηχανικοι που χρειαζονται.Οχι δεν εχεις δικιο το εκαστοτε κρατος θα επρεπε να παρεχει δουλειες ή τουλαχιστον να παρεχει μια σταθεροτητα...

Οσο για το bold ναι οκ φοβερο επιχειρημα απο την μια ολοι λενε σπουδασε κατι που σου αρεσει απο την αλλη αυτο.Τεσπα οπως και να εχει καλυτερα ανεργος ΧΗΜΙΚΟΣ μηχανικος παρα σκετο το 1ο μελος αν θες για την συγκεκριμενη περιπτωση, και οι 2 αλλωστε στα ιδια σκατα ειναι απλα ο 1ος εχει περισσοτερες πιθανοτητες να βρει καμια δουλεια....

Ο αριθμός των εισαχθέντων στην Ελλάδα (και όπου αλλού υπάρχει αυτό το σύστημα δημόσιας Ανώτατης εκπαίδευσης,αν υπάρχει κάπου) βγαίνει με βάση τα εκάστοτε τοπικά και κομματικά συμφέροντα,εδώ και χρόνια...το τι ΘΑ έπρεπε άσ'το καλύτερα!Κι ο Παπανδρέου ΘΑ έπρεπε να τραγουδάει "της φυλακής τα σίδερα είναι για τους λεβέντες" αλλά ακόμα κυκλοφορεί και ΘΑ κυκλοφορεί ελεύθερος και του σφίγγουν και το χέρι κάποιοι!

Δεν κατάλαβες...βεβαίως και να σπουδάζουν τα παιδιά ότι γουστάρουν!Και δόξα το Θεό,τα Ελληνικά Α.Ε.Ι. παρέχουν ένα ευρύ φάσμα σπουδών και μάλιστα δωρεάν!Απλώς,να μην έχουν και την εντύπωση ότι ντε και καλά θα βρουν δουλειά εντός των συνόρων στο αντικείμενό τους,άμεσα και σε αξιοπρεπείς συνθήκες!
Πριν μπεις Χημικός Μηχανικός π.χ. υποτίθεται ότι γνώριζες πολύ καλά πόσο πίσω είναι η Ελλάδα σ'αυτό τον τομέα!

Εγώ λέω,καλύτερα να προσγειωθεί κανείς στην πραγματικότητα και να δει τι μπορεί να κάνει για να ζήσει αξιοπρεπώς (με το πτυχίο του,τις γνωριμίες του,την ομορφάδα του,whatever) και να μην περιμένει "άλλους" κι "απ'αλλού"...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

moxa15

Διάσημο μέλος

Ο moxa15 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών. Έχει γράψει 3,327 μηνύματα.
ναι οκ ενα δικιο το εχεις αλλα ειναι πιο συνθετο το θεμα...
δεν μπορεις να ξερεις γενικα οταν μπαινεις καπου να σπουδασεις αν θα εχει ή οχι ανεργια,πχ οι χημικοι πριν καμια 5ετια ηταν και αυτοι top,πιο πολλες επαγγελαματικες επιλογες απο οτι ακομα και εμεις οι ΗΜΜΥ...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Civilara

Περιβόητο μέλος

Ο Civilara αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Δανία (Ευρώπη). Έχει γράψει 4,344 μηνύματα.
Μερικοί από είστε βαθιά νυχτωμένοι. Δεν παρεξηγώ όμως κανένα γιατί μάλλον δεν ξέρετε από την αγορά εργασίας. Σας μιλάει ένας άνεργος πολιτικός μηχανικός από τις χιλιάδες που υπάρχουν. Έχω οικογενειακή κατασκευαστική επιχείρηση η οποία δεν πάει καθόλου καλά και δεν ασχολούμαι με οικοδομές αλλά με κατασκευές δημοσίων έργων και ειδικά με έργα οδοποιίας.

Παράλληλα με τα μεταπτυχιακά μου δούλεψα για 3 μήνες σε ένα τεχνικό γραφείο για το αστρονομικό πόσο των 400 ευρώ το μήνα (μικτά) για 6 ώρες την ημέρα και 4 ημέρες την εβδομάδα. Οι μόνες δουλίτσες που είχε το γραφείο ήταν τακτοποιήσεις αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων. Οι δουλειές τελείωσαν και το αφεντικό δεν μπορούσε να με πληρώνει άλλο, οπότε με έδιωξε (τον καταλαβαίνω κι αυτόν τον άνθρωπο).

Όσοι ονειρεύεστε να κάνετε πολλά λεφτά ως μηχανικοί, ξεχάστε το. Δεν υπάρχει περίπτωση στην Ελλάδα να συμβεί κάτι τέτοιο ούτε σε 20 χρόνια. Οι περισσότεροι από σας που θα σπουδάσετε μηχανικοί και θα βρείτε δουλειά στο αντικείμενό σας θα απασχολείστε με πολύ κατώτερου επιπέδου ασχολίες από το επίπεδο των σπουδών σας.

Οι περισσότεροι από σας που θα σπουδάσετε μηχανικοί (το 90% για να μη πω και παραπάνω) θα πρέπει να απασχοληθείτε στον ιδιωτικό τομέα. Το δημόσιο τελείωσε για πολλά χρόνια. Είτε θα δουλέψετε ως ιδιωτικοί υπάλληλοι σε κάποια επιχείρηση (από όσες μείνουν ανοιχτές) ή θα ανοίξετε δικιά σας επιχείρηση ως ιδιώτες εφόσον διαθέτετε κάποιο αξιόλογο κεφάλαιο.

Προσπαθήστε να είστε ευτυχισμένοι με λίγα και απλά πράγματα. Αυτήν την ευχή σας δίνω.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

moxa15

Διάσημο μέλος

Ο moxa15 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών. Έχει γράψει 3,327 μηνύματα.
φιλε civilara
1.μιλας για τους πολιτικους μηχ που ειναι στην χειροτερη θεση πλεον απο την στιγμη που δεν κινειται τπτ στις οικοδομες
2.ναι κυριως για ΗΜΜΥ -δυστυχως- το μελλον συνηθως ειναι καπου υπαλληλος να γινεις αλλα,με υψηλες βλεψεις για το μελλον θελω να ελπιζω
3.6 ώρες την ημέρα και 4 ημέρες την εβδομάδα δυστυχως ειναι πολυ λιγα τα 400(μικτα κιολας αυτο ειναι που με ενοχλει περισσοτερο)...
4.με βαση το 3 γινεται ολοενα και πιο επιτακτικη η αναγκη να στρεφομαστε στο εξωτερικο με την ερωτηση ομως,ποσους ποια θα δεχτουν??
5.δεν ειναι και ονειρο μου να δουλεψω σωνει και καλα στο δημοσιο αλλα ναι εχεις δικιο παπαλα και εκει....
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Jack of Spades

Περιβόητο μέλος

Ο Κωνσταντίνος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 34 ετών, Μεταπτυχιούχος και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 4,431 μηνύματα.
δεν μπορεις να ξερεις γενικα οταν μπαινεις καπου να σπουδασεις αν θα εχει ή οχι ανεργια,πχ οι χημικοι πριν καμια 5ετια ηταν και αυτοι top,πιο πολλες επαγγελαματικες επιλογες απο οτι ακομα και εμεις οι ΗΜΜΥ...

Μα ακριβώς γι'αυτό το λόγο δεν μπορείς να έχεις και καμία σιγουριά για το επαγγελματικό σου αύριο!
Το ίδιο πράγμα λέμε...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 2 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top