Πολιτικές Επιστήμες

Iliaso

Περιβόητο μέλος

Ο Iliaso αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής και μας γράφει απο Αρεόπολη (Λακωνία). Έχει γράψει 6,236 μηνύματα.
λοιπον ειναι σχολη της θεωρητικης... τι ξερετε για αυτην? εχει μελλον? (περιλαμβανονται τα τμηματα πολιτικκων επιστημων και ολα τα υπολοιπα...)

λεγοντας πολ. επιστημες εννοω τμηματα οπως:βαλκανικων σπουδων.. διεθνων ευρωπαικων μεσογειακων σπουδων:D
-----------------------------------------
ελατε τωρα.... τοσα παιδια εχετε περασει σε καποια τετοια σχολη..

μιλιστε επειγομαι!!!!!!!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 15 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Επεξεργάστηκε από συντονιστή:

1994kc

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο 1994kc αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, Μαθητής Α' λυκείου και μας γράφει απο Καστοριά (Καστοριά). Έχει γράψει 862 μηνύματα.
Απασχόληση αποφοίτων Kανείς δεν αγνοεί σήμερα τα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων, που επηρεάζει και τους νέους πτυχιούχους. Bέβαια, η επαγγελματική κατάρτιση δεν είναι μοναδικός σκοπός της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Σε κάθε περίπτωση, οι πιθανοί χώροι επαγγελματικής απασχόλησης αφορούν, κατά πρώτον, στο ∆ημόσιο και τις υπηρεσίες του, από τον διοικητικό μηχανισμό του κράτους μέχρι το ∆ιπλωματικό Σώμα. Η πρόσληψη στο ∆ημόσιο υπόκειται βεβαίως σε ειδικές διαδικασίες, κοινές για όλους τους κατόχους πανεπιστημιακών τίτλων, αλλά εδώ οι απόφοιτοι του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών διαθέτουν ένα σχετικό πλεονέκτημα γνώσεων σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του κράτους. Το ίδιο ισχύει και για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία των πολιτικών επιστημόνων σε μια σειρά δραστηριοτήτων που αφορούν στη διοικητική και πολιτική ιδιοσυστασία των τοπικών κοινωνιών.
Πέρα όμως από το ∆ημόσιο, και ο ιδιωτικός τομέας προσφέρει ένα μεγάλο φάσμα πιθανής απασχόλησης σε πολιτικούς επιστήμονες. Αναφέρονται ενδεικτικά οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι εταιρείες διαφήμισης και επικοινωνίας, τα γραφεία μελετών και υποβολής ερευνητικών προγραμμάτων και προγραμμάτων κατάρτισης. Στην ίδια κατεύθυνση διανοίγονται προοπτικές απασχόλησης και σε ιδιωτικές εταιρείες που επεκτείνονται στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, καθώς και στα γραφεία εταιρειών που εδρεύουν σε διοικητικά κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ∆εν πρέπει επίσης να αγνοηθεί η δυνατότητα εργασίας σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ∆ιεθνείς ή Περιφερειακούς Οργανισμούς. Και, βεβαίως, για έναν πολιτικό επιστήμονα, υπάρχει πάντοτε και ένα έσχατο πεδίο δραστηριοτήτων: η ίδια η πολιτική!
Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις προοπτικές και τις δυνατότητες επαγγελματικής απασχόλησης οι φοιτητές μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο ∆ιασύνδεσης του ΑΠΘ.
Iστοσελίδα Γραφείου ∆ιασύνδεσης: www.cso.auth.gr
https://www.cso.auth.gr/
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

efi_11

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Εφη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 32 ετών, Φοιτήτρια του τμήματος Νομικής Θράκης (Κομοτηνή) και μας γράφει απο Ρόδος (Δωδεκάνησα). Έχει γράψει 147 μηνύματα.
Καποιες πληροφοριες για την σχολη κανεις...?
τι ακριβως κανεις και τι τελειωνεις οταν βγεις?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Θάλεια-Α

Νεοφερμένος

Η Θάλεια αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 32 ετών και Φοιτήτρια του τμήματος Νομικής Θράκης (Κομοτηνή). Έχει γράψει 67 μηνύματα.
Πολιτική Επιστήμη
Συστατικός κλάδος των κοινωνικών επιστημών, η πολιτική επιστήμη αποσκοπεί στην ιδιαίτερη διερεύνηση και μελέτη του πολιτικού φαινομένου, τόσο των πηγών όσο και -κυρίως- των επιπτώσεών του.
Όμως η ακριβής «φύση του πολιτικού» και οι διάφορες σημασίες που αποδίδονται στον όρο αποτελούν αντικείμενο διαρκούς συζήτησης και, όχι σπάνια, αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών επιστημόνων.

Κατά τη μεταπολεμική περίοδο, όταν ο κλάδος έτεινε να αυτονομηθεί από τους άμεσους επιστημονικούς προπάτορές του, τη γερμανική -νομική- Επιστήμη του Κράτους και τη γαλλική θετικιστική κοινωνιολογία, τα γνωστικά ενδιαφέροντα της πολιτικής επιστήμης διευρύνθηκαν πολύ πέρα από την αρχική τους εστία, τη μελέτη των κρατικών θεσμών και της διαδικασίας της διακυβέρνησης.

Επιδιώκοντας τη συστηματική παρατήρηση, ερμηνεία, και επεξήγηση κανονικοτήτων στο πλαίσιο γενικευτικών προτάσεων, η πολιτική επιστήμη διερευνά στις μέρες μας κάθε τι που επιτελεί πολιτική λειτουργία και ενέχει πολιτική διάσταση: κάθε τι, δηλαδή, που αφορά τη διαδικασία παραγωγής λόγου και έργου δεσμευτικού για τις διάφορες ανθρώπινες συλλογικότητες καθώς και τις θεσμικές αποτυπώσεις του είτε αυτές αφορούν τη διαδικασία επιμερισμού αγαθών, είτε τον προσδιορισμό συμμάχων/αντιπάλων. Ενδιαφέρεται έτσι, π.χ., τόσο για τη λειτουργία κρατικών και διακρατικών θεσμών δημόσιας διοίκησης όσο και για τις βάσεις, τη δυναμική, και τις επιπτώσεις κινημάτων αμφισβήτησης· τόσο για τα κόμματα, τους συνταγματικούς και εκλογικούς θεσμούς, και την εκλογική συμπεριφορά όσο και για τις αιτίες και τα χαρακτηριστικά της εθνοτικής βίας, των εμφυλίων συγκρούσεων, και των καθεστωτικών καταρρεύσεων· τόσο για την ανάδυση παγκόσμιων οικονομικών και γεωπολιτικών συστημάτων όσο και για τους μηχανισμούς και τις διάφορες πηγές σύμπηξης συλλογικών υποκειμένων· τόσο για τις μορφές, τα προβλήματα, και τις προοπτικές των σύγχρονων δημοκρατιών όσο και για τις μεταβαλλόμενες διεθνοπολιτικές ισορροπίες και τις πολλαπλές μορφές κρίσης που αντιμετωπίζουν -και βέβαια η απαρίθμηση δεν είναι εξαντλητική.

Στο πλαίσιο της πολιτικής φιλοσοφίας και θεωρίας, οι πολιτικοί επιστήμονες μελετούν επίσης την ιστορία των πολιτικών ιδεών που συνέχουν και σηματοδοτούν το πολιτικό φαινόμενο, ενώ στους βασικούς στόχους του κλάδου συγκαταλέγεται ακόμη η συστηματική διερεύνηση των ιστορικών πηγών της τρέχουσας κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας: οι πηγές του καπιταλισμού, η διαδικασία ανάδυσης του σύγχρονου κράτους, η κατάρρευση των μεσοπολεμικών δημοκρατιών και η έλευση του ολοκληρωτισμού, η μετάβαση στον μετα-αποικιακό κόσμο, όλα είναι ζητήματα που έχουν απασχολήσει και απασχολούν τους πολιτικούς επιστήμονες.

Παρά τις αρχαιοελληνικές καταβολές της μελέτης του πολιτικού (για πολλούς ο πραγματικός ιδρυτής της πολιτικής επιστήμης είναι ο Αριστοτέλης), η πολιτική επιστήμη στην Ελλάδα είναι -ως θεωρητική και ερευνητική πειθαρχία- εξαιρετικά πρόσφατη.

Η υπαγωγή του κοινωνικοεπιστημονικού έργου στις
ανάγκες του ελληνικής εθνικής ολοκλήρωσης κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, και οι γνωστικές ιδεολογικές αγκυλώσεις της μετεμφυλιακής συγκυρίας στη συνέχεια, δημιούργησαν μια επιστημονική κατάσταση πραγμάτων περίπου απαγορευτική για την πολιτική (αλλά και ευρύτερα κοινωνική) επιστήμη. Το τοπίο αυτό αλλάζει μόνο μετά τη μεταπολίτευση του 1974, όταν ο κλάδος μπαίνει σε μια διαδικασία δυναμικής ανάπτυξης.

Στις μέρες μας η ελληνική πολιτική επιστήμη βρίσκεται σε μια σταθερή -αν και πάντα δύσκολη- ανοδική πορεία. Στον πανεπιστημιακό χώρο θεραπεύεται σε τέσσερα τμήματα (στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), ενώ συναφή τμήματα υπάρχουν στα Πανεπιστήμια Μακεδονίας, Αιγαίου, και Θεσσαλίας. Ο προβληματισμός στον κλάδο προωθείται και εμπλουτίζεται ακόμα από ένα διαρκώς διευρυνόμενο δίκτυο ερευνητικών ιδρυμάτων, ινστιτούτων και κέντρων.

-----------------------------------------
357 Πολιτικών Επιστημών Θεσσαλονίκης

Σκοπός

Σκοπός του Τμήματος είναι να καλλιεργεί και να προάγει τον κλάδο των Πολιτικών Επιστημών στις παραδοσιακές και σύγχρονες διαστάσεις του, με την ακαδημαϊκή διδασκαλία και την επιστημονική έρευνα, καθώς και να εκπαιδεύει τους φοιτητές στο γνωστικό αντικείμενο του και να παρέχει επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία σε τομείς που σχετίζονται με τη λειτουργία των πολιτικών θεσμών.
Διάρκεια & Περιεχόμενο Σπουδών

Η διάρκεια των σπουδών είναι 8 εξάμηνα. Τα μαθήματα κάθε έτους διδάσκονται σε 2 εξάμηνα. Μετά το 2ο εξάμηνο ο φοιτητής επιλέγει μια από τις ακόλουθες κατευθύνσεις: Α. Συγκριτική Πολιτική - Ευρωπαϊκές Πολιτικές Β. Πολιτική Ανάλυση - Εκλογική Συμπεριφορά Γ. Πολιτική Θεωρία και Φιλοσοφία Δ. Δημόσια Διοίκηση.
Επαγγελματικές Διέξοδοι

Οι πτυχιούχοι μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την εξειδίκευση τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα: σε υπηρεσίες υπουργείων, σε ερευνητικά κέντρα, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, στο Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης, σε επιχειρήσεις δημοσίων σχέσεων, δημοσκοπήσεων, κέντρα πολιτικής ανάλυσης και έρευνας, σε επιτελικές θέσεις ανάλυσης και σχεδιασμού πολιτικής στα πολιτικά κόμματα, σε διεθνείς ή πολυμερείς οργανισμούς (Ο.Η.Ε., ΝΑΤΟ, Ε.Ε., ΟΑΣΕ, κλπ).
Πρόγραμμα Σπουδών

1ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα
Εισαγωγή στην Πολιτική Επιστήμη, Ιστορία Πολιτικών Ιδεών Ι: Η Πολιτική Φιλοσοφία στην Αρχαία Ελλάδα, Κοινωνιολογία Ι (Ιστορία, Μέθοδοι, Βασικές Έννοιες), Εισαγωγή στη Νομική Σκέψη, Εισαγωγή στις Διεθνείς Σχέσεις, Μαθηματικά στις Κοινωνικές Επιστήμες, Ξένη Γλώσσα.
2ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα
Σύγχρονα Πολιτικά Συστήματα: Ιδεολογία -Πρότυπα Οργάνωσης του Κράτους και Πολιτική Πραγματικότητα, ΙΣτορία Πολιτικών Ιδεών II: από το Μακιαβέλι στις θεωρίες Κοινωνικού Συμβολαίου, Συνταγματική Συγκρότηση του Κράτους: Οργανωτικές Βάσεις του Ισχύοντος Πολιτεύματος, Νεώτερη Ελληνική Πολιτική Ιστορία (1821 -1940), Διοικητικοί και Δημοσιονομική θεσμοί του Κράτους, Κοινωνική Στατιστική, Ξένη Γλώσσα.
3ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα
Πολιτική Κοινωνιολογία, Πολιτικές θεωρίες της Νεωτερικότητας (19ος -20ος' αιώνας), Σύγχρονη Ελληνική Πολιτική ΙΣτορία (1940 -1974), Κοινωνιολογία II, Βασικές Έννοιες της Πολιτικής Οικονομίας, Στατιστική και Υπολογιστές, Ξένη Γλώσσα, Μειονότητες και Εκλογική Συμπεριφορά στην Ελλάδα, Η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική μετά το 1974, Ελληνοτουρκικές Σχέσεις και το Κυπριακό Ζήτημα, Γυναίκες και Πολιτική στην Ελλάδα, Το Άτομο στον Ιδιωτικό Χώρο, θεσμοί Κοινωνικού Κράτους, Αντεγκληματικές και Σωφρονιστικές Πολιτικές στη Σύγχρονη Ελλάδα, Νομοθετική Κοινωνιολογία, Κοινωνιολογία των Πολιτικών θεσμών, Πολιτικοί και Κοινωνικοί θεσμοί της Ελληνικής Αρχαιότητας, Πολιτικές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης, Δημόσια Διαχείριση, Ειδικά θέματα Στατιστικής Έρευνας, Πολιτική Φιλοσοφία και θεωρίες Δικαιοσύνης, Συνδικαλιστικοί θεσμοί στην Ελλάδα: Δίκαιο και Πολιτική.
4ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα
Πολιτικοί θεσμοί και Εκπροσώπηση: Πολιτική Κουλτούρα, Πλουραλισμός και Πολιτικός Ανταγωνισμός στη Φιλελεύθερη Δημοκρατία, Εκλογική Συμπεριφορά (Βασικές Έννοιες), Πολιτική και Κοινωνική Σκέψη στη Σύγχρονη Ελλάδα (19ος - 20ος αιώνας), Εισαγωγή στη Διοικητική Επιστήμη (Προτότυπα Διοικητικής Οργάνωσης - Δημόσια Διοίκηση -Διαχείριση), Η Οργάνωση της Διεθνούς Κοινωνίας μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, Ιστορία θεωρίες και θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, Ποσοτικές Μέθοδοι Ανάλυσης στις Κοινωνικές Επιστήμες, Ξένη Γλώσσα.
5ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα
Πολιτικό Σύστημα και Κομματικοί Σχηματισμοί στη Μεταπολεμική Ελλάδα (1945 -1974), Συγκριτική Ανάλυση των Ευρωπαϊκών Πολιτικών Συστημάτων (θεσμοί, Κοινωνικές Διαιρέσεις, Εκλογική Συμπεριφορά), Η Δημόσια Οικονομία στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης, Ανάλυση Δεδομένων στις Κοινωνικές Επιστήμες, Ξένη Γλώσσα.
6ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα
Πολιτικά Κόμματα και Κομματικό Σύστημα στην Ελλάδα μετά το 1974, Εισαγωγή στην Πολιτική Επικοινωνία, Το θεσμικό Σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εισαγωγή στην Κοινωνική και Πολιτική Ψυχολογία, Ξένη Γλώσσα.
7ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα
Ανάπτυξη - Κοινωνική Αναδιάρθρωση και Πολιτική - Εκσυγχρονισμός στη Μεταπολεμική Ελλάδα, Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωοη, Συγκριτική Ανάλυση Δημοσίων Πολιτικών (με έμφαση στους τομείς που αφορούν το κοινωνικό κράτος), Ξένη Γλώσσα.
8ο ΕΞΑΜΗΝΟ

Υποχρεωτικά Μαθήματα
Κράτος - Κοινωνία - Κόμματα σε Μετάβαση: Μετασχηματισμοί στα Τέλη του 20ου αιώνα, Οι Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Αρχές, θεσμοί και Εφαρμογή, Πολιτικές Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Ανάπτυξη (Διεθνείς Ευρωπαϊκές, Εθνικές Διαστάσεις), Ξένη Γλώσσα.
ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΉ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Μαθήματα Επιλογής
Πολιτικά Ρεύματα και Κομματικές Οικογένειες στην Δ. Ευρώπη, Πολιτικά Κόμματα - Ομάδες Συμφερόντων και ΙΟ&&Ι65 στην Ευρωπαϊκή Ένωοη, Γεωγραφική Ανάλυση Δεδομένων: Εκλογική Γεωγραφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Πολιτική θεωρία (εσωτερικές και διεθνείς διαστάσεις), Μειονότητες στη Δ. Ευρώπη: Αντιθέσεις -Συγκρούσεις - Προστασία, Συντηρητισμός - Φιλελευθερισμός - Σοσιαλισμός - Κομμουνισμός στη Δ. Ευρώπη (20ος αιώνας), Κοινωνικός Αποκλεισμός και Εγκληματικότητα στις Χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μετανάστευση και Ιθαγένεια στην Ευρώπη σήμερα, Ιστορία των Βαλκανικών Λαών (19ος - 20ος αιώνας), εθνικισμοί και Εθνικές Ταυτότητες στα Βαλκάνια, Ρατσισμός: Ιδεολογία και Πρακτικές (διεθνείς και εθνικές διαστάσεις), Πολιτικοί και Κοινωνικοί θεσμοί στον Ευρωπαϊκό Χώρο (8ος - 18ος αιώνας), Ανάπτυξη και Πολιτικός Εκσυγχρονισμός στις Χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου: Ελλάδα - Ιταλία - Ισπανία -Πορτογαλία, Εργασιακές Σχέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεσμοί του Κοινωνικού Κράτους: Ρύθμιση και Απορύθμιση σε Διεθνή/Συγκριτική Διάσταση, Ιστορία του Ευρωπαϊκού Εργατικού Κινήματος, Συγκριτική Ανάλυση των Πολιτευμάτων στις Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Συγκριτική Ανάλυση Δημοσίων Πολιτικών σιτς Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Υγεία, Κοιν. Ασφάλεια, Ανεργία, Ανάπτυξη, Περιβάλλον κ.ο.κ.), Πολιτικές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης (Ευρωπαϊκές και Εθνικές Διαστάσεις), Δημόσια Διαχείριση; Μορφές Εκσυγχρονισμού στις Δημόσιες και Ιδιωτικές Πολιτικές, Τα θρησκεύματα στις Διεθνείς Σχέσεις και Πολιτική.
ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Μαθήματα Επιλογής
Βιομηχανική Κοινωνία και Πολιτικοί θεσμοί, θεωρίες για τη Δημοκρατία, Εκλογική Κοινωνιολογία: Κοινωνικές Τάξεις, Κοινωνικά Στρώματα και Εκλογική Συμπεριφορά στην Ελλάδα μετά το 1974, Γεωγραφική Ανάλυση Δεδομένων: Εκλογική Γεωγραφία της Σύγχρονης Ελλάδας, Τοπική Πολιτική Ιστορία, Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός, Στρατός και Πολιτική στην Ελλάδα
-----------------------------------------
125 Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου

Ιστορία και εξέλιξη του Τμήματος

Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας αποτελεί οργανική εξέλιξη του πρώτου στην ιστορία Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στη χώρα. Λειτούργησε το 1933, ως Πολιτικό-Ιστορικό Τμήμα της Παντείου Σχολής Πολιτικών Επιστημών. Η σημερινή του ονομασία προήλθε από την κατάτμηση του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών το 1997 και από το ακαδημαϊκό έτος 1998-99 λειτουργεί ανεξάρτητα.
Στόχος του Τμήματος

Στόχος του Τμήματος είναι η μελέτη και έρευνα της Πολιτικής Επιστήμης και Πολιτικής Ιστορίας με ιδιαίτερη έμφαση στους επιστημονικούς τομείς της Πολιτικής Θεωρίας, της Πολιτικής Φιλοσοφίας και Ψυχολογίας, της Θεωρίας του Κράτους και των Πολιτικών Πρακτικών, των Εμπειρικών Μεθόδων στις Κοινωνικές Επιστήμες, της Θεωρίας των Πολιτικών Συστημάτων, της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Πολιτικής Ιστορίας, της συγκρότησης και λειτουργίας Θεσμών και της Θεωρίας των Πολιτικών Κομμάτων.
Το Τμήμα στοχεύει πραγματικά στην «πειθαρχημένη» σύγκρουση με τις προλήψεις, τις συλλογικές ιδεοληψίες, τα στερεότυπα του αυτοθαυμασμού και της μισαλλοδοξίας προς τον άλλο, τον είτε εθνοτικοθρησκευτικά μειονοτικό εντός επικράτειας, είτε συνοριακό ξένο και εχθρό, όπως καλλιεργούνται σε όλα τα επίπεδα και τα πεδία της κοινωνίας μας (Πολιτικό, Δημοσιογραφικό, ΜΜΕ, Εκπαιδευτικό, Σχολεία, Πανεπιστήμια). Παράλληλα πρόθεση του Τμήματος είναι να διδαχθούν οι φοιτητές την Ανοχή απέναντι στις άλλες, τις διαφορετικές θεωρίες, ιδεολογίες και αντιλήψεις. Διεπιστημονική σύγκλιση, θεωρητικός στοχασμός, συγκριτική θεώρηση, συγκριτική πλαισίωση στους διαφορετικούς ιστορικούς χρόνους και γεωγραφικούς τόπους. Πολιτικο-ιδεολογική ανάλυση και ιστορική σύνθεση είναι το μίγμα των εργαλείων και των ορθολογικών πειθαρχιών που προτείνονται. Το Τμήμα διεκδικεί μια παιδευτική διαδικασία που θα αφυπνίζει πνεύμα και συνειδήσεις και θα ερεθίζει τις περιέργειες γύρω από τα θεμελιώδη κοινωνικοπολιτικά προβλήματα, οικονομικοκοινωνικούς σχηματισμούς, κυρίαρχες θεωρητικές διαμάχες και τις προεκτάσεις από τη χρήση ανταγωνιστικών εννοιών.
Επαγγελματικές προοπτικές

Μερικές από τις δυνατότητες απασχόλησης που έχουν οι πτυχιούχοι του Τμήματος είναι:
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε μαθήματα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας.
Σε κρατικές υπηρεσίες.
Σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις που ζητούν νοήμονες και μελετημένους πτυχιούχους γύρω από ευρύτερες γεωγραφικές, ιστορικές και πολιτισμικές ενότητες (Ελληνικές, Βαλκανικές και Ευρωπαϊκές σπουδές), με συμπληρωματικό στοιχείο την σε βάθος γνώση μίας ευρύτατα διαδεδομένης ξένης γλώσσας αλλά και μίας λιγότερο διαδεδομένης.
Σε Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.
Στα Μέσα Επικοινωνίας -σελίδες συναφείς και εξειδικευμένες θεματικά στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές εκπομπές- καθώς και σε εκδοτικούς οίκους, με μία πρόσθετη επαγγελματική μαθητεία και ενδεχομένως με έμφαση γύρω από θεματικές περιοχές όπως: Ευρώπη, Βαλκάνια, Τουρκία, Ελλάδα, περιβάλλον, πολιτισμική ή εκπαιδευτική πολιτική.
Σε ένα ευρύ φάσμα εργασιών γραφείου, σε συνδυασμό πάντα με τη γνώση ξένων γλωσσών και υπολογιστικών προγραμμάτων.
Το Πρόγραμμα Σπουδών
Κατευθύνσεις

Α) Ελληνικών και Βαλκανικών Σπουδών
Β) Ευρωπαϊκών Σπουδών
Γ) Κοινωνικής και Πολιτικής Θεωρίας
Δ) Νεότερης Ιστορίας
Ε) Πολιτικής Κοινωνιολογίας και
Συγκριτικής Πολιτικής Ανάλυσης
ΣΤ) Πολιτικών Συστημάτων
Διδασκόμενα μαθήματα

Ευρωπαϊκή Ιστορία Νεότερων Χρόνων
Κοινωνική Θεωρία Ι και II
Πολιτική Επιστήμη Ι και II
Ιστορία Ελληνικού Κράτους (19ος -20οςαιώνας)
Θεωρία των Πολιτικών Κομμάτων
Ιστορικές Σχολές και Μέθοδοι Ι και II
Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστοριογραφία
Μεθοδολογία των Κοινωνικών Επιστημών
Πολιτική Οικονομία Ι και II
Πολιτικοί Θεσμοί
Συγκριτική/Ευρωπαϊκή Πολιτική Ηγεσία
Συνταγματικό Δίκαιο Ι και II
Εισαγωγή στη Μεθοδολογία της Πολιτικής Ανάλυσης
Θεωρίες της Δημοκρατίας
Θεωρίες της Πολιτικής (Hobbes, Locke, Rousseau)
Ιστορία των Βαλκανικών Λαών (19ος & 20ος αιώνας)
Πολιτικά Κόμματα και Ομάδες Πίεσης
Τοπικό και Περιφερειακό Πολιτικό Σύστημα Ι και II. Θεσμοί και Πολιτική Διαδικασία, Πολιτικές και Κοινωνία
Πολιτική Ανάπτυξη: Ευρώπη, Αναπτυσσόμενες Χώρες
Ελληνική Πολιτική
Δημόσια Οικονομική Ι και II
Ιδεολογικά Ρεύματα Ι και II
Ιστορία του Ελληνικού Αγροτικού Κινήματος
Ευρωπαϊκός και Νεοελληνικός Διαφωτισμός
Πολιτική θεωρία του Κλασικού Φιλελευθερισμού
Ιστορική Δημογραφία Ι και II
Πολιτική Ψυχολογία Ι και II
Προβλήματα Πολιτικής Ψυχολογίας Ι και II
Θεωρία του Επιχειρήματος
Πολιτική Προσαρμογής των Χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση Ι και II
Συγκριτική Πολιτική Ι και II
Παθολογία της Πολιτικής Ι: Η Πολιτική Διαφθορά
Παθολογία της Πολιτικής II: Η Πολιτική Βία και Σύγκρουση
Τρόποι Παραγωγής και Πολιτικοί θεσμοί
θεωρίες της Δημοκρατίας -Δημοκρατία και Ενώσεις
Γυναικείες Ηγετικές Μορφές
Ειδικά θέματα Κοινωνικής Ιστορίας
Εθνικισμός και Εθνική Ιδέα στα Βαλκάνια 19ος και 20ος αιώνας
Συστήματα Αρχειακών Πληροφοριών
Ευρωπαϊκός Σοσιαλισμός
Ευρωπαϊκό και Ελληνικό Εργατικό Κίνημα Ι και II
Οθωμανική Ιστορία Ι και II
Πολιτική Τυπολογία: Συστήματα Εξουσίας
Ανάλυση-Επίλυση Συγκρούσεων Ι και II
Θεσμοί και Οργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Σύγχρονα θέματα Πολιτικής Κοινωνιολογίας: Διακινδύνευση, Εξατομίκευση και Πολιτική στην Υστερη Νεωτερικότητα
Ειδικά θέματα Ελληνικής Ιστορίας 20ου αιώνα
Μεθοδολογικές Προσεγγίσεις στην Ιστορία: Προφορικές Μαρτυρίες ως Πηγή
Πολιτική Ρητορεία
Δημογραφική Δυναμική και Τοπική Αυτοδιοίκηση
Το Ελληνικό Κοσμοσύστημα Ι και II
Πολιτισμική Διπλωματία Ι και II
Εκλογική Συμπεριφορά Ι - Σχολές
Εκλογική Συμπεριφορά II - Ειδικά θέματα
Συνταγματικές Τάξεις των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
Συνταγματική Ιστορία Ι και II
Διεθνείς Σχέσεις: θεωρία και Κριτική
Καθεστωτικές Αλλαγές:Νότια Ευρώπη, Λατινική Αμερική
Συγκριτική Πολιτική: Εργατικά Κινήματα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα
Παγκοσμιοποίηση Ι και ΙΙ: Οικονομία, Πολιτική, Πολιτισμός, Οικολογία
Αθλητισμός και Πολιτική
Μειονότητες: θεωρία και Ιστορία Ιδεών
Νεότερη Πολιτική Φιλοσοφία
Νεότερη Οικονομική Ιστορία
Οι θεωρήσεις των Ιδεολογιών. Η Ανάλυση του Ιδεολογικού Λόγου
Πολιτικός Συντηρητισμός Συντηρητική Επανάσταση και Νεοσυντηρητισμός
Παγκοσμιοποίηση και Κοινωνικές Επιστήμες
Υπερβατολογική και Διαλεκτική Μέθοδος Ι και II
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά στον Εικοστό Αιώνα
Τουρκική Ιστορία Ι και II
Κλασικοί (K.Marx-Max Weber)
Μαθήματα Περιεχομένου Πολιτικής Επιστήμης στη Μέση Εκπαίδευση
Τα Νέα Κοινωνικά Κινήματα
Το Κυπριακό Ζήτημα
Πολιτική θεωρία του Σύγχρονου Φιλελευθερισμού
Συνταγματικά Δικαιώματα
Οικονομικές θεωρίες της Δημοκρατίας Ι και II Θεωρίες της Ορθολογικής και της Δημόσιας Επιλογής
Πολιτική Τυπολογία: Δημοκρατία
Εξέλιξη Πληθυσμού και Νοοτροπίες
Ειδικά θέματα Νεοελληνικής Κοινωνίας
Νεοελληνική Κοινωνία και Ιδεολογία (19ος αιώνας)
Κοινωνικός Αποκλεισμός και Πολιτικές Αντιμετώπισης του
Νεότερη Φιλοσοφία
Συγκριτικό Εργατικό Δίκαιο
Διαφωτισμός
Πολιτική Οικονομία των θεσμών: Νέα θεσμική Οικονομία
Εισαγωγή στις Σύγχρονες Πολιτικές Ιδεολογίες
Ειδικά θέματα Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας και Ανάγνωση Ιστορικού Λόγου
Κοινωνικές και Πολιτικές Δυνάμεις μέχρι το 1940
Αρχαία Πολιτικής Φιλοσοφία (Αριστοτέλης)
Ιδεολογία και Τύπος
Πανεπιστήμιο και Πολιτική Ιδεολογία
Μαθήματα Περιεχομένου Ιστορίας στη Μέση Εκπαίδευση
Κλασικά Κείμενα και Σύγχρονες Προσεγγίσεις για τα Κόμματα και την «Κρίση των Κομμάτων»
Συγκρουσιακή Πολιτική, Συλλογική Δράση, Κοινωνικά Κινήματα
Επαναστατικοί Ηγέτες
Θεωρίες του Κράτους
Μειονότητες και Αποσχιστικές Συγκρουσεις
Ιστορία του Ελληνικού Εβραϊσμού
Λογική, Συγκρότηση Εννοιών, Συγκριτική Μέθοδος
Ιστορία και Πληροφορική Ι και II
Ιστορία των Εκτός Συνόρων Ελληνικών Κοινοτήτων
Μειονότητες στην Ελλάδα
Συγχρονη Πολιτική Φιλοσοφία
Ψηφιακή Επεξεργασία Πηγών
Εκλογικά Συστήματα-Θεωρία και Πρακτικές Εφαρμογές
Θρησκεία και Ιδεολογία
Δημοσκοπήσεις, Κοινή Γνώμη και Δημοκρατία
Δημοκρατία: Η Διένεξη Νέων και Αρχαίων
Δημογραφικές Πολιτικές: Οικογένεια-Μετανάστευση
Εκπαιδευτικός Λόγος και Πολιτική Ιδεολογία
Θεωρία και Συγκυρία
Ιστορία και Ηγεσία
Στρατός και Πολιτική
Πολιτική Ανθρωπολογία
Εθνικιστικά Στερεότυπα στα Βαλκάνια
Ευρωπαϊκά Κόμματα: Κοινωνιολογία των Οργανώσεων και του Εκλογικού Σώματος
Ιστορική Εξέλιξη του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού
Φασισμός, Ναζισμός, Ολοκληρωτισμός. Ο Νεοφασισμός και η Σύγχρονη Ακροδεξιά
Αρχαία Πολιτική Φιλοσοφία (Πλάτων)
Παιδεία και Κοινωνικές Επιστήμες
Προβλήματα θεωρίας της Ιδεολογίας
Πολιτική Φιλοσοφία: Ζητήματα Κριτικής θεωρίας
Ιστορία του Ευρωπαϊκού Αγροτικού Κινήματος
Ποσοτικές Τεχνικές: Στατιστική/Πληροφορική
Μαθήματα Εκτός Τμήματος (MET)
Ιστορία του Μεσανατολικού Χώρου
Επισκόπηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας της Ευρώπης
Σύγχρονη Ανθρωπολογική θεωρία
Εργασιακές Σχέσεις: Συγκριτική Διάσταση
-----------------------------------------
ελπίζω να σε κάλυψα!! ;)
αν θες περισσότερες πληροφορίες πες τ μ!!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

efi_11

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Εφη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 32 ετών, Φοιτήτρια του τμήματος Νομικής Θράκης (Κομοτηνή) και μας γράφει απο Ρόδος (Δωδεκάνησα). Έχει γράψει 147 μηνύματα.
ΟΟΟΟΟΟΟ σε ευχαριστω παρα πολυ:thanks::thanks::thanks:
(ειδα τα μαθηματα και εφριξα:P)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

lookthetree

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο θωμάς αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών και Απόφοιτος. Έχει γράψει 162 μηνύματα.
Aχ αυτη η σχολη ειναι τελεια....
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

moppf

Νεοφερμένος

Ο moppf αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών και Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 44 μηνύματα.
Κ τι βγαινεις απο αυτο το πραμα?
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Iliaso

Περιβόητο μέλος

Ο Iliaso αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής και μας γράφει απο Αρεόπολη (Λακωνία). Έχει γράψει 6,236 μηνύματα.
Γιατί πρέπει να βγαίνεις κάτι οπωσδήποτε;:PAnywaΥ αφορά ανθρώπους που θέλουν να έχουν ενασχόληση στα πολιτικά ευρώπης/ελλάδας καθώς και σε ότι αφορά δημόσια διοίκηση:)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

astathmitos

Δραστήριο μέλος

Ο astathmitos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 667 μηνύματα.
Συγνωμη δινουν ασεπ φιλολογων οι αποφοιτοι αυτου του τμηματος;Γιατι πιο γραφει για δευτεροβαθμια εκπαιδευση και οτι κανουν ιστορια....Περιεργο μου φαινετε....
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Iliaso

Περιβόητο μέλος

Ο Iliaso αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής και μας γράφει απο Αρεόπολη (Λακωνία). Έχει γράψει 6,236 μηνύματα.
Ε με τόσα ιστορικά μαθήματα που έχουν...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

astathmitos

Δραστήριο μέλος

Ο astathmitos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 667 μηνύματα.
Δεν λεει κατι αυτο.Σαν τι δινουν ασεπ σαν φιλολογοι;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Iliaso

Περιβόητο μέλος

Ο Iliaso αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής και μας γράφει απο Αρεόπολη (Λακωνία). Έχει γράψει 6,236 μηνύματα.
Ιστορικοί μάλλον...Η σαν αυτούς που κάνουν κοινωνιολογία κτλ:)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

astathmitos

Δραστήριο μέλος

Ο astathmitos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 667 μηνύματα.
Το οτι μπορει κανουν ιστορια σε σχολεια δεν σημαινει οτι ειναι και ιστορικοι και σιγουρα δεν ειναι φιλολογοι....Αλλο πολιτικος επιστημονας αλλο ιστορικος μπορει να μοιαζουν αλλα δεν ειναι το ιδιο σε καμια περιπτωση...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

moppf

Νεοφερμένος

Ο moppf αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών και Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 44 μηνύματα.
Νταλικέρης...τι τι βγαινεις αγορι μ η κοπελια παραπανω τοσα εχει γραψει ακομα δεν καταλαβες???

Στο ποστ γραφει για συμμετοχη σε κομματα το ένα το άλλο και ο φιλος απο πανω λεει και για ιστορικος σε σχολειο. Εκει που θελω να καταληξω εξυπνακια ειναι οτι σε ενα ποστ όπως αυτο της κοπελα που ειναι καθαρα κοπι πειστ απο εναν επισημο φορέα (φαντάζομαι στην προκειμένη κάποιος αρμόδιος του πανεπιστημιου) δεν απαντα σε φλέγοντα ζητηματα και επι της ουσιας. Σε αυτο που με νιάζει, σε αυτό που με αφορά, στα τρυπάκια και γενικότερα στο αντίκρισμα των πληροφοριών όσον αφορά την πραγματικότητα.

Επί του θέματος. Έχω ακούσει διάφορα για αυτήν την σχολή ότι μπορεί να βγεις και δικηγόρος αληθεύει;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Iliaso

Περιβόητο μέλος

Ο Iliaso αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής και μας γράφει απο Αρεόπολη (Λακωνία). Έχει γράψει 6,236 μηνύματα.
Αστάθμητε δεν αντιλέγω ότι έχεις δίκιο απλά προσπαθώ να δώσω μια ερμηνεία σε αυτά που διαβάζουμε:).Mάνο για δικηγόρος δεν βγαίνεις με τίποτα εκτός αν κάνεις 2 χρόνια και μετά με κάποιο τρόπο που αγνοώ πας νομική(κάπου το άκουσα).
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

cheery

Πολύ δραστήριο μέλος

Η cheery αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια. Έχει γράψει 1,005 μηνύματα.
Κατατακτηριες προφανως..
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

abracadabra!

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η abracadabra! αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτήτρια. Έχει γράψει 135 μηνύματα.
Πολιτική Επιστήμη = :inlove:

είναι η πρώτη μου επιλογή στο μηχανογραφικό.
παίζει και η ανεργία, αλλά με ένα πτυχίο 7.5/10 (πάντα διαβάζω, θα προσπαθήσω και τώρα) μπορώ να πάω σ'ένα από τα τοπ πανεπιστήμια για μεταπτυχιακά.

Μετά μπορείς να μπεις στο διπλωματικό σώμα με εξετάσεις.
Να εργαστείς για την Ε.Ε. ή τον Ο.Η.Ε.
Να είσαι στο διπλωματικό σώμα κάποιου βουλευτή / ευρωβουλευτή / υπουργού / οποιουδήποτε πολιτικού / του ίδιου του προέδρου ή πρωθυπουργού !

αν σου αρέσει θα τα καταφέρεις.

Δύο γνωστοί μου έχουν σπουδάσει Π.Ε. Η μία πήρε και μάστερ και μπήκε στο διπλωματικό σώμα της Κύπρου και ο άλλος, ξάδελφός μου, κάνει τώρα PhD στην Αγγλία και θα διδάξει σε πανεπιστήμιο.

:iagree:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

efoula18

Νεοφερμένος

Η εφη αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 54 μηνύματα.
απο οσο ξερω μπορεις να δωσεις σε πολλους διαγωνισμους ΑΣΕΠ για δημοσιο δεν ξερω ομως τι ακριβως!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

moppf

Νεοφερμένος

Ο moppf αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών και Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 44 μηνύματα.
ρε μάγκες να σας πω ενας τυπάς μου λέει ότι απο πολιτικών επιστημών όταν είσαι στον 2ο χρόνο και περάσεις όλα τα μαθήματα δίνεις κάτι συγκεκριμένα μαθήματα της νομικής και αν τα περάσεις συνεχίζεις στην νομίκη. Παίζει τπτ τέτοιο ή τρίχες ίσιες;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Iliaso

Περιβόητο μέλος

Ο Iliaso αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μεταπτυχιακός φοιτητής και μας γράφει απο Αρεόπολη (Λακωνία). Έχει γράψει 6,236 μηνύματα.
Kαι μένα θα με ενδιέφερε να μάθω.Διότι έτσι ανοίγει η νομική από τη θετική:)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top