Επίθεση στο Estelle

Guest 278211

Επισκέπτης

αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμέν. Δεν έχει γράψει κανένα μήνυμα.
Επίθεση από ισραηλινούς δέχτηκε το πλοίο Estelle.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Βικτόρια Στραντ, εκπρόσωπος της σουηδικής πρωτοβουλίας «Ένα πλοίο για τη Γάζα», οι επιβαίνοντες στο πλοίο επικοινώνησαν μαζί της τηλεφωνικά και της είπαν ότι η επίθεση άρχισε αφότου τους πλησίασαν ισραηλινά πλοία.Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η ρυμούλκηση του Estelle στο λιμάνι Ασντόντ. Όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, οι ακτιβιστές θα ανακριθούν από αξιωματούχους της υπηρεσίας μετανάστευσης όταν φθάσουν στο λιμάνι.Νωριτερα το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:»Στο πλαίσιο επιχείρησης που διεξήγαγε σήμερα, το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ ανέκοψε τον πλου του σκάφους “Estelle”, σημαίας Φινλανδίας και το οδηγεί στο λιμάνι Ασντότ. Σύμφωνα με ενημέρωση της ελληνικής Πρεσβείας από το ΥΠΕΞ του Ισραήλ, όλοι οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους.Στους επιβαίνοντες συγκαταλέγονται Έλληνες πολίτες, μεταξύ των οποίων και δύο μέλη της Βουλής των Ελλήνων. Σημειώνεται, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση στις 17 Οκτωβρίου αποτρέποντας τους Έλληνες πολίτες από το να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη της υπόθεσης και έχει επιστήσει την προσοχή στις ισραηλινές Αρχές. Συγκεκριμένα, έχει ζητηθεί από το Ισραήλ να μεριμνήσει για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και τον ταχύτερο δυνατό επαναπατρισμό τους και έχουν ληφθεί σχετικές διαβεβαιώσεις».Εντωμεταξύ στις πέντε το απόγευμα το «estelle» έπαθε βλάβη και μετά από αυτήν την εξέλιξη το σκάφος αναμένεται να φθάσει στο λιμάνι Ασντόντ αργά το βράδυ, γύρω στις 11.00 μ.μ. Εκεί θα περιμένει ο έλληνας πρέσβης, κ. Λουκάκης, ενώ στη συνέχεια οι επιβαίνοντες θα μεταφερθούν στην πόλη Χολόν, όπου -όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός- θα ανακριθούν. Αύριο αναμένεται να μεταφερθούν στο Τελ Αβίβ, προκειμένου να αποχωρήσουν αεροπορικώς από το Ισραήλ.
Την συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ προς το πλήρωμα του Estelle εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε «ότι πιο ισχυρό όπλο απ” όλα τα οπλικά συστήματα είναι το όπλο της αλληλεγγύης των λαών και αυτό το ισχυρό όπλο εμείς απέναντι σε κάθε λαό θα το έχουμε ψηλά στις αξίες και τις δράσεις μας».
Nα υπενθυμίσουμε οτι το ιστιοφόρο έφυγε από τη Νάπολη της Ιταλίας στις 6 Οκτωβρίου, με προορισμό την θάλασσα της Παλαιστίνης και με σκοπό να σπάσει τον απάνθρωπο ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας.
Αρχικά, τα πλοία που ξεκίνησαν για τη Γάζα ήταν δύο: ένα ελληνικό και ένα φινλανδικό, το «Estelle». Στην στάση ωστόσο που έκανε στην Κρήτη το ελληνικό πλοίο, δεν του επετράπη ο απόπλους, καθώς υπήρχε σχετική υπουργική απόφαση, μετά το αιματηρό επεισόδιο με το τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά».
Έτσι, απέπλευσε μόνο το φινλανδικό πλοίο. Στο καράβι για τη Γάζα επιβαίνουν 30 πολίτες από 8 κράτη (Ισραήλ, Καναδά, Φινλανδία, Ελλάδα, Σουηδία, Νορβηγία, Ιταλία και Ισπανία). Ανάμεσα στους πέντε βουλευτές, δύο είναι οι Έλληνες, ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και ο Δημήτρης Κοδέλας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφέρειες Καστοριάς και Αργολίδας αντίστοιχα.
Το φορτίου που μεταφέρει το πλοίο «Estelle» και που προορίζεται για τον αποκλεισμένο Παλαιστινιακό λαό της Γάζας περιλαμβάνει τα εξής:
2 ελαιόδενδρα
41 τόνους τσιμέντο
αναπηρικά καροτσάκια
ιατρικό εξοπλισμό
παιδικά βιβλία
παιχνίδια
300 μπάλες ποδοσφαίρου
μουσικά όργανα
θεατρικό εξοπλισμό (κυρίως εξοπλισμό φωτισμού)

πηγή
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 11 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 0 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top