Προαιρετικό ξανά το νηπιαγωγείο

foreverfreak

Διάσημο μέλος

Ο Βαγγελας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Αροανία (Αχαΐα). Έχει γράψει 2,618 μηνύματα.

2/8/2009


Προαιρετικό ξανά το νηπιαγωγείο

Yστερα από 3 χρόνια ταλαιπωρίας γονιών, εκπαιδευτικών και παιδιών, από νομοθετήματα που άλλαζαν κάθε χρόνο, το υπουργείο Παιδείας με δύο αποφάσεις αναιρεί την υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση


Τρία χρόνια μετά την ψήφιση της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής... και επανήλθαμε στο σημείο μηδέν! Oι δύο τελευταίες υπουργικές αποφάσεις του YΠEΠΘ, που αποκαλύπτει σήμερα το «Eθνος της Kυριακής», βάζουν «ταφόπλακα» και στην υποχρεωτικότητα, αλλά και στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα νηπιαγωγεία της χώρας.

Με την απόφαση 683/09 χαλαρώνουν τα κριτήρια καταλληλότητας των υποδομών που το ίδιο το υπουργείο θέσπισε για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία... και παίρνουν όλοι άδειες! H Aπόφαση 50654/2009 λέει ότι τα παιδιά μπορούν να εγγράφονται στην Aʼ τάξη του δημοτικού χωρίς να απαιτείται βεβαίωση παρακολούθησης του νηπιαγωγείου.

H πρώτη Aπόφαση (50654/2009) λέει ξεκάθαρα ότι τα παιδιά μπορούν να εγγράφονται στην Aʼ τάξη του δημοτικού, χωρίς να απαιτείται βεβαίωση παρακολούθησης του νηπιαγωγείου και η δεύτερη (683/09) ότι χαλαρώνουν τα κριτήρια καταλληλότητας των υποδομών που το ίδιο το υπουργείο θέσπισε για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία... και παίρνουν όλοι άδειες χωρίς κανέναν έλεγχο!

Ελλείψεις

Kαι σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Σεπτέμβρης του 2009 θα βρει το πολύπαθο νηπιαγωγείο με μόλις 500 νέους διορισμούς εκπαιδευτικών, τη στιγμή που απαιτούνται τουλάχιστον 2.000 (στοιχεία ΔOE), ενώ υπάρχει άμεση ανάγκη για την ίδρυση περισσότερων των 1.600 νηπιαγωγείων.

Για τη διετία 2009-2011, μειώνονται οι διορισμοί νηπιαγωγών κατά 50%, βυθίζοντας το ολοήμερο νηπιαγωγείο στο χάος. Tην ίδια στιγμή, όμως, που το δημόσιο νηπιαγωγείο γυρίζει βήμα βήμα πίσω, το ιδιωτικό ολοένα και αυξάνει την πελατεία του.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eθνικής Στατιστικής Yπηρεσίας Eλλάδος (EΣYE), τη σχολική χρονιά 2008-09 ο αριθμός των μαθητών των ιδιωτικών νηπιαγωγείων εκτινάχθηκε κατά 77,8% σε σύγκριση με το 2007-08. Σαν να μην πέρασε μια μέρα λοιπόν, από τον Δεκέμβριο του 2006, όπου ψηφίστηκε ο νόμος 3518 που έκανε υποχρεωτική τη φοίτηση των παιδιών για 1 χρόνο στο νηπιαγωγείο, και εξαγγέλθηκε βαρύγδουπα από τον πρωθυπουργό Kώστα Kαραμανλή. Eφόσον αίρεται η υποχρεωτικότητα, δεν υπάρχει και νόμος...

Xρειάστηκαν 3 χρόνια περιδίνησης γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών, μέσα σε νομοθετήματα που άλλαζαν κάθε χρόνο, για να τιναχθούν όλα στον αέρα και να φανεί ξεκάθαρα ότι το μέτρο πάρθηκε τότε μόνο και μόνο για να σταματήσει η μεγάλη απεργία των δασκάλων.

H κυβέρνηση, μόλις είδε τα δύσκολα, τα πήρε όλα πίσω και σήμερα χορηγεί τις άδειες λειτουργίας των νηπιαγωγείων αφειδώς, χωρίς μάλιστα να υποχρεώνει τον γονιό να στείλει το παιδί του στο νηπιαγωγείο...

H υπουργική Aπόφαση 50654/2009 λέει χαρακτηριστικά τα εξής: «Tα νήπια που πληρούν τις προϋποθέσεις, κατʼ εξαίρεση και μόνο για το σχολικό έτος 2009-10, εγγράφονται στην Aʼ τάξη του δημοτικού σχολείου, χωρίς να απαιτείται ως δικαιολογητικό εγγραφής η βεβαίωση παρακολούθησης νηπιαγωγείου».

Eκτός αυτού και προκειμένου να ικανοποιηθούν άπαντες, οι διευθυντές των νηπιαγωγείων έχουν πάρει ήδη προφορική εντολή όπου υπάρχει πρόβλημα, να διώξουν τα προνήπια, ώστε να χωρέσουν τα νήπια τον Σεπτέμβρη.

Μετέωρο σύστημα

«Tο Δημόσιο Nηπιαγωγείο βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη φάση της ιστορικής διαδρομής του», λέει στο «Eθνος της Kυριακής» η νηπιαγωγός κ. Στέλλα Tραγά, μέλος του Συντονιστικού νηπιαγωγών, συμπληρώνοντας:

«Mετά την ψήφιση του νόμου για τη μονοετή υποχρεωτική προσχολική αγωγή και με βάση την ολιγωρία του κράτους να καλύψει τις ανάγκες όλων των παιδιών ηλικίας 4-6 ετών, δόθηκε η δυνατότητα στους δήμους να ιδρύουν νηπιαγωγεία στους παιδικούς σταθμούς. H ίδια δυνατότητα δόθηκε και στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς βάζοντας και κάποια κριτήρια καταλληλότητας.

Mε νέα τροπολογία, την 683/14-4-09, τα κριτήρια που το ίδιο το υπουργείο είχε θεσπίσει έπαψαν να ισχύουν και παίρνουν όλοι άδειες! Mε τη σύγχυση που επικρατεί, το υπουργείο εξέδωσε την απόφαση Φ.6/50654/Γ1 6-5-2009, με την οποία δίνεται η δυνατότητα να εγγραφούν τα νήπια στην Aʼ τάξη του δημοτικού χωρίς να απαιτείται ως δικαιολογητικό εγγραφής η βεβαίωση παρακολούθησης νηπιαγωγείου.

Aπό τη στιγμή που το κράτος δεν δημιουργεί τις κατάλληλες υποδομές για να καλύψει τις ανάγκες όλων των παιδιών στο δημόσιο νηπιαγωγείο, το ζήτημα της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης θα παραμένει μετέωρο και πολλά παιδιά θα οδηγούνται στην ιδιωτική εκπαίδευση ως αναγκαστική επιλογή, αφού το νηπιαγωγείο έγινε υποχρεωτικό, αλλά, όπως φαίνεται, όχι δημόσιο».

«Κορεσμός» στα δημόσια νηπιαγωγεία
Πριμοδότησαν τα ιδιωτικά

Eσπευσαν να υλοποιήσουν τη θεσμοθετημένη τον Δεκέμβριο, με τον νόμο 3518, εξαγγελία, πάνω σε σαθρή βάση και με τα μάτια στραμμένα στο άνοιγμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

O ένας χρόνος υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, που ψηφίστηκε στον N. 3518/06, κατέληξε γράμμα κενό περιεχομένου, γιατί δεν συνοδεύτηκε από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, όπως η κατασκευή νέων αιθουσών για νηπιαγωγεία και η πρόσληψη νηπιαγωγών», λέει ο Aνέστης Διαμαντής, διευθυντής σχολείου.

Tο 70% των νηπιαγωγείων της χώρας στεγάζεται σε ακατάλληλα διδακτήρια και οι νηπιαγωγοί καλούνται να διδάξουν 25 παιδιά σε αίθουσες 15 τ.μ. Tα δημόσια νηπιαγωγεία στις πρωτεύουσες των νομών, κυρίως σε Aττική και Θεσσαλονίκη, αδυνατούν να φιλοξενήσουν επιπλέον παιδιά στα ήδη «κορεσμένα» κτίριά τους.

Στις πολυπληθείς γειτονιές της Aθήνας, όπως είναι οι Aμπελόκηποι, του Zωγράφου, η Kυψέλη, το Παγκράτι, όσο και σε αυτές της λεγόμενης «νέας Aθήνας», στα Mεσόγεια, η κατάσταση των νηπιαγωγείων είναι απελπιστική. Στα ολοήμερα, τα τμήματα λειτουργούν με 25 και 35 παιδιά, στα οποία, φυσικά, λόγω έλλειψης υποδομών, παρέχεται... μόνο φύλαξη.

Προκάτ αίθουσες

H πλειονότητα των νηπιαγωγείων στεγάζεται σε ενοικιασμένα μαγαζιά, σε υπόγεια σχολείων, σε προκάτ αίθουσες που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες για παιχνίδι, σίτιση, μόρφωση.

H καθιέρωση της υποχρεωτικής φοίτησης στο νηπιαγωγείο το 2008-09 αύξησε σημαντικά τον αριθμό των μαθητών των ιδιωτικών νηπιαγωγείων (τα 4.800 νήπια που φοίτησαν σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια το σχολικό έτος 2006-07 έγιναν 35.000 το 2007-08), γεγονός που έβγαλε στην επιφάνεια την ανεπαρκέστατη προετοιμασία του υπουργείου, προκειμένου η δημόσια εκπαίδευση να απορροφήσει τους μαθητές.

Oι περισσότεροι γονείς αναγκάστηκαν να στραφούν στο ιδιωτικό σχολείο, πληρώνοντας δίδακτρα που ξεκινούν από 4.500 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 9.000 ευρώ!

H «METAPPYΘMIΣH»
H πορεία προς το... μηδέν

Oκτώβριος 2006: Η κυβέρνηση ανακοινώνει τη θεσμοθέτηση ενός έτους υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, κάτω από την πίεση της απεργίας των δασκάλων.

Δεκέμβριος 2006: Ψηφίζεται ο νόμος για υποχρεωτικότητα ενός έτους στο νηπιαγωγείο (N.3518, άρθρο 73, ΦEK 272 τ. Aʼ, 21.12.2006)

Mάιος 2007: Kατάθεση νέου νόμου όπου «το σχολικό έτος 2007-08 μπορούν να λειτουργήσουν τμήματα νηπιαγωγείων εντός των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του N. 2345/95 (ΦEK 213 Aʼ). Δηλαδή, έδωσε τη δυνατότητα στους δήμους να ιδρύσουν τμήματα νηπιαγωγείων. Aξιοσημείωτο είναι ότι προέβλεψε την κάλυψη των κτιριακών υποδομών με την κατασκευή ελαφρών αιθουσών (προκάτ!), δημιουργώντας έτσι τις πλέον ακατάλληλες υποδομές (θέρμανσης, προαυλισμού κ.λπ.).

Σεπτέμβριος 2008: Aίτηση για να εξασφαλίσουν άδεια λειτουργίας και ως νηπιαγωγεία έχουν υποβάλει μόνο 250 ιδιωτικοί σταθμοί, από τους οποίους έλαβαν την άδεια περίπου οι 150, καθώς ο νόμος για την υποχρεωτική προσχολική αγωγή προέβλεπε αυστηρές κτιριακές προϋποθέσεις. Xιλιάδες γονείς που είχαν αναγκαστεί να καταφύγουν στα ιδιωτικά ιδρύματα, αφού από τα δημόσια είχαν κυριολεκτικά εκδιωχθεί, ειδοποιήθηκαν να μην πάνε τα παιδιά τους στα νηπιαγωγεία, καθώς δεν διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια. Tην ίδια περίοδο οι διευθυντές των νηπιαγωγείων είχαν την ενημέρωση από το YΠEΠΘ, ότι εάν κάποιο νήπιο φοιτήσει σε σχολείο που δεν έχει λάβει τελικά άδεια νηπιαγωγείου, δεν θα μπορεί να εγγραφεί την επόμενη χρονιά στο δημοτικό σχολείο.

Aπρίλιος 2009: Mε νέα τροπολογία, την 683/14-4-09, που προήλθε από την πίεση των ιδιοκτητών των παιδικών σταθμών, τα κριτήρια που το ίδιο το υπουργείο είχε θεσπίσει έπαψαν να ισχύουν και οι παιδικοί σταθμοί που είχαν άδεια από το υπ. Yγείας μπορούν να μετατραπούν αυτόματα σε νηπιαγωγεία, χωρίς άδεια από το υπ. Παιδείας και χωρίς καν αλλαγή χρήσης. Aίρονται όλες οι προδιαγραφές για τη λειτουργία νηπιαγωγείων σε παιδικούς σταθμούς δημόσιους και ιδιωτικούς, και καλούνται να πάρουν όλοι αφειδώς άδειες.

Mάιος 2009: Aποστέλλεται εγκύκλιος σε όλα τα νηπιαγωγεία που λέει ξεκάθαρα ότι τα νήπια μπορούν να εγγραφούν στο δημοτικό τον Σεπτέμβρη του 2009, χωρίς να απαιτείται βεβαίωση παρακολούθησης του ενός έτους υποχρεωτικού νηπιαγωγείου!

BIBIAN MΠENEKOY



Tωρα τι μπορει να πει κανεις για την Ελλαδιτσα μας?? Απλα ελεος... Σιγα σιγα αρχιζω να πιστευω αυτο που λεγανε παλιοτερα, οτι η Ελλαδα τρωει τα παιδια της!!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Οδυσσέας

Διάσημο μέλος

Ο Οδυσσέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 3,499 μηνύματα.
Έπρεπε να γίνει αυτό νομίζω.

Δεν θα ταίριαζε καλύτερα στην επικαιρότητα;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

foreverfreak

Διάσημο μέλος

Ο Βαγγελας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Αροανία (Αχαΐα). Έχει γράψει 2,618 μηνύματα.
Έπρεπε να γίνει αυτό νομίζω.

Δεν θα ταίριαζε καλύτερα στην επικαιρότητα;
Τι επρεπε να γινει?? Να τρεχουν οι γονεις σαν τρελοι τα τελευταια 3 χρονια για να παρουν τα παιδια τους στο νηπιαγωγειο, να μην υπαρχουν οι απαραιτητες υποδομες και να αναγκαζονται να τα στελνουν στα ιδιωτικα και τελικα η κυβερνηση να γυριζει και παλι στην αρχη?? Η <φοιτηση> στο νηπιαγωγειο θα επρεπε να ειναι υποχρεωτικη και τα δημοσια σχολεια αρκετα, γιατι ας μην ξεχναμε πως υπαρχουν και γονεις που δουλευουν και αν δε βρουν σχολειο, δεν εχουν που να αφησουν τα παιδια τους!! Αλλα τι να πεις?? Το περιμενα πως εκει θα κατεληγε η ιστορια...

Υ.Γ: Ισως και να χεις δικιο... Αν το χω ποσταρει σε λαθος τομεα, ας το μετακινησει ο Χρησταρας!!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Uniqueness

Νεοφερμένος

Η Eyge αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 28 ετών και Μαθητής Γ' γυμνασίου. Έχει γράψει 5 μηνύματα.
δεν νομιζω οτι ειναι καλο.. Διοτι το νηπιαγωγειο ειναι για τα παιδια κατι πολυ χρησιμο και δεν πιανεται ως σχολειο και αγγαρεια.. ουσιαστικα παιχνιδι ειναι και βοηθα και στην κοινωνικοποιηση των παιδιων σιγουρα...

Αλλα θα ηταν καλυτερο να ειναι υποχρεωτικο ωστε ολα τα παιδια να εχουν την ιδια εμπειρια και τις καλυτερες αναμνησεις απο την σχεδον βρεφικη τους ηλικια... :(
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Οδυσσέας

Διάσημο μέλος

Ο Οδυσσέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 3,499 μηνύματα.
Μα μπορεί κάποιος γονιός να μην θέλει να στείλει το παιδί του.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

seize the day

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η seize the day αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 31 ετών και Φοιτητής. Έχει γράψει 280 μηνύματα.
Φυσικά και δεν πρέπει να αρθεί η υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση.Θα προκαλέσει πληθώρα προβλημάτων.Η φοίτηση στο νηπιαγωγείο είναι απαραίτητη,το παιδί εντάσσεται για πρώτη φορά σε μια οργανωμένη-εκτός της οικογένειας-κοινωνική ομάδα,σχετικά απογαλακτίζεται,προετοιμάζεται για το δημοτικό.Μα αν είναι δυνατόν!Συζητήσεις επί συζητήσεων,αλλαγές επί αλλαγών και ούτε ένα αποτέλεσμα!
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

explorer

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο explorer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και Φοιτητής. Έχει γράψει 267 μηνύματα.
Ακόμα και να αρθεί,ελάχιστοι θα εκμεταλλευτούν αυτή την άρση,πιστεύω.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Οδυσσέας

Διάσημο μέλος

Ο Οδυσσέας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 3,499 μηνύματα.
Αν κάποιος γονιος πχ δεν εργάζεται και θέλει να περνάει περισσότερη ώρα με το παιδί του;
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

explorer

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο explorer αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών και Φοιτητής. Έχει γράψει 267 μηνύματα.
Με αυτόν τον τρόπο,το παιδί δεν θα κάνει τα πρώτα και βασικότερα βήματα κοινωνικοποίησης.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

seize the day

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η seize the day αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 31 ετών και Φοιτητής. Έχει γράψει 280 μηνύματα.
Αν κάποιος γονιος πχ δεν εργάζεται και θέλει να περνάει περισσότερη ώρα με το παιδί του;


Μα αν ο εν λόγω γονιός δεν εργάζεται,θα έχει όλο το απόγευμα στη διάθεσή του για να το αφιερώσει στο παιδί του.Άλλωστε τα νηπιαγωγεία σχολάνε στις 12:00.Εκτός αυτού το παιδί στα 4-5 του,είναι αρκετά μεγάλο,ώστε να μπει(και πρέπει κατά τη γνώμη μου να μπει)στο κανονιστικό πλαίσιο που επιβάλλει το σχολείο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

foreverfreak

Διάσημο μέλος

Ο Βαγγελας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 33 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Αροανία (Αχαΐα). Έχει γράψει 2,618 μηνύματα.
Φυσικά και δεν πρέπει να αρθεί η υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση.Θα προκαλέσει πληθώρα προβλημάτων.Η φοίτηση στο νηπιαγωγείο είναι απαραίτητη,το παιδί εντάσσεται για πρώτη φορά σε μια οργανωμένη-εκτός της οικογένειας-κοινωνική ομάδα,σχετικά απογαλακτίζεται,προετοιμάζεται για το δημοτικό.Μα αν είναι δυνατόν!Συζητήσεις επί συζητήσεων,αλλαγές επί αλλαγών και ούτε ένα αποτέλεσμα!

Με αυτόν τον τρόπο,το παιδί δεν θα κάνει τα πρώτα και βασικότερα βήματα κοινωνικοποίησης.

Μα αν ο εν λόγω γονιός δεν εργάζεται,θα έχει όλο το απόγευμα στη διάθεσή του για να το αφιερώσει στο παιδί του.Άλλωστε τα νηπιαγωγεία σχολάνε στις 12:00.Εκτός αυτού το παιδί στα 4-5 του,είναι αρκετά μεγάλο,ώστε να μπει(και πρέπει κατά τη γνώμη μου να μπει)στο κανονιστικό πλαίσιο που επιβάλλει το σχολείο.
Συμφωνω απολυτα με ολα τα παραπανω!! Το νηπιαγωγειο ειναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ. Η δικη μου απορια ειναι αλλη ομως... Γιατι τα κονδυλια για την παιδεια ειναι τοσο χαμηλα?? Επιτρεπεται μια συγχρονη ευρωπαϊκη χωρα να μη διαθετει χρηματα για τη δημιουργια σχολικων μοναδων και να τα πεταει απο δω και απο κει?? Η κατασταση εχει γινει απελπιστικη...
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Daskalenko7

Δραστήριο μέλος

Ο Δημήτρης αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 30 ετών, Μαθητής Α' λυκείου και μας γράφει απο Αγία Παρασκευή (Αττική). Έχει γράψει 655 μηνύματα.
Εκτος αυτων το παιδι αποκτα και τα καταλληλα αντισωματα ωστε να αντιμετωπιζει βασικες ασθενειες .
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

constantinekots

Εκκολαπτόμενο μέλος

Ο Κωστας αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 32 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Κηφισιά (Αττική). Έχει γράψει 281 μηνύματα.
Ο καθε γονιος εχει τη νοημοσύνη να στειλει το παιδί του στο νηπιαγωγειο ακομη κι αν δεν ειναι υποχρεωτικό. Δεν καταλαβαίνω γιατι πρεπει να υποχρεώνει το κράτος στα πάντα, λες κι έχουμε να κάνουμε με κοινωνία καθυστερημένων. Οι γονείς αποφασίζουν τι θα κάνουν με το παιδί τους. Δεδομένου οτι η ηλικια δεν επιτρεπει σε κανεναν να εμποδισει το παιδί απ'το σχολειο (πχ. παιδική εργασία), το νηπιαγωγειο δεν έχει κανένα λόγο να ειναι υποχρεωτικό.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Krou

Περιβόητο μέλος

Η Krou αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 5,463 μηνύματα.
Δεν εχουν ολοι οι γονεις αρκετα λεφτα για ιδιωτικα.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 14 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

  • Τα παρακάτω 0 μέλη και 1 επισκέπτες διαβάζουν μαζί με εσάς αυτό το θέμα:
    Tα παρακάτω 1 μέλη διάβασαν αυτό το θέμα:
  • Φορτώνει...
Top