Η απάτη με το "άγιο" φως

Τελετή Αγίου φωτός (θαύμα ή απάτη) ;
Πρέπει να ψηφίσετε για να δείτε τα αποτελέσματα.

Αποτελέσματα της δημοσκόπησης (Ψήφισαν 440)
  • Θαύμα

  • Απάτη

  • ΔΞ/ΔΑ


Πρέπει να ψηφίσετε για να δείτε τα αποτελέσματα.

thanous18

Περιβόητο μέλος

Ο thanous18 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 4,131 μηνύματα.
Και τέλος
Όταν ο Χριστός ήρθε στην γη, ήρθε με το μήνυμα της σωτηρίας του ανθρώπου. Η ορθοδοξία είναι αυτή που κρατάει μέχρι σήμερα το Ευαγγέλιο Του, άρα είναι λογικό να υπαρχει μια απόδειξη της γνησιότητας της όταν κάποιοι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν αυτό το μήνυμα.

Είπες ότι ο Θεός κάνει διακρίσεις. Καμμία διάκριση δεν κάνει γιατί πολύ απλά "διάκριση" σημαίνει "σύγκριση κάμποσων αντικειμένων ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ". Όμως στην ορθοδοξία δεν υπάρχει σύγκριση γιατί οι Καθολικοί είναι αιρετικοί. Και όλες οι υπόλοιπες αιρέσεις (Προτεσταντισμός κ.τ.λ) βγήκαν από τους Καθολικούς. ΑΥΤΟΙ έφυγαν, όχι ο Θεός. Γιατί το βλέπεις σαν "ο Θεός κάνει διακρίσεις" και όχι σαν "οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν και Αυτός προσπαθεί να τους επαναφέρει πίσω δείχνοντας τους την παρουσία Του;"

Λοιπόν επειδή το μήνυμα άρχισε να γίνεται μεγάλο θα σου πω σε άλλο μήνυμα το γιατι ο Καλόπουλος δεν απέδειξε τίποτα. Και θα στα πω με βάση την επιστήμη.
Αυτοι που διαστρεβλωσαν το μηνυμα του Χριστου εξ αρχης ηταν οι ανθρωποι. Ειδικα αυτοι που ειχαν εξουσια πανω στην Εκκλησια (υποψη εκκλησια ειναι ο χριστιανικος λαος) δηλαδη οι εκκλησιαστικοι αξιωματουχοι(επισκοποι ,πατριαρχες) για λογους που πολλες φορες ηταν ασχετοι με την πιστη ερμηνευαν διαφορετικα τα ευαγγελια και γενικα τα βιβλικα κειμενα ή αλλαζαν και τα δογματα. Ο κοσμος που τους ακολουθησε δεν ειχε κι αλλη επιλογη τοτε, γιατι το Μεσαιωνα υπηρχε θεοκρατια και ειχε περαστει η αντιληψη οτι χωρις τους παπαδες οι ανθρωποι δεν μπορουσαν να κανουν τιποτα ουτε να βαφτιστουν ουτε να παντρευτουν ουτε να εξομολογηθουν ουτε να μεταλαβουν. Επομενως, κανενας κοσμος δεν εφυγε απο το Θεο, αλλα αντιθετα για κοινωνικους λογους χριστιανοι ακολουθησαν αυτους που δημιουργησαν τις αιρεσεις.
Επισης, αιρεση δεν ειναι κατι που εχει εξ αρχης αρνητικη εννοια. Αντιθετα σημαινει επιλογη. Πολλοι χριστιανοι ακομα και ορθοδοξοι(που παραδεχονται δλδ τα δογματα της ορθοδοξιας) επιλεγουν ενα διαφορετικο τροπο πιστης στο Θεο. Εξαλλου ο Χριστος δεν εισηγαγε ενα συγκεκριμενο τροπο πιστης, ενα συγκεκριμενο τυπικο δηλαδη εκτος απο την θεια κοινωνια. Αυτο που εισηγαγε αντιθετα ηταν ενας τροπος ζωης, τον οποιο ακομα και η ορθοδοξη εκκλησια καταπατησε πολλες φορες με τις αντιδρασεις της σε διαφορα θεματα.
Επισης, δεν καταλαβαινω πως καποιος μπορει να λεει οτι η ορθοδοξια ειναι αυτη που κραταει το ευαγγελιο του. Η ορθοδοξη εκκλησια πολυ απλα ειναι η αρχαια εκκλησια, αυτη που πρωτοδημιουργηθηκε και ποτε δεν απομακρυνθηκε απο τα αρχικα δογματα των οικουμενικων συνοδων. Αυτο δε σημαινει οτι αυτη κραταει το Ευαγγελιο του ντε και καλα, αλλα οτι εμεινε πιστη στις πρωτες παραδοχες της πιστης οι οποιες μαλιστα λεγεται οτι αποφασιστηκαν συλλογικα. Ομως οπως υποστηριζεται ιστορικα πολλα απο αυτα που αποφασιστηκαν εγιναν για πολιτικους και κοινωνικους σκοπους. Ακομα και τα 4 ευαγγελια που αποδεχονται ολοι οι χριστιανοι σημερα ειναι λιγα απο τα πολλα που γραφτηκαν εκεινη την περιοδο μετα το θανατο του Χριστου. Επισης δε σημαινει οτι γραφτηκαν απο τους συγγραφεις που λεγεται. Ο Ματθαιος δεν εγραψε απαραιτητα τον ευαγγελιο "κατα Ματθαιον". Η φραση αυτη "κατα Ματθαιον" σημαινει το ευαγγελιο συμφωνα με τον Ματθαιο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

thanous18

Περιβόητο μέλος

Ο thanous18 αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 4,131 μηνύματα.
Ο Ιησούς (σαν ύπαρξη τον δέχονται οι περισσότερες θρησκείες. Από την εποχή εκείνη μας έχουν σωθεί το ιερό σεντόνο (που τυλιξε ο Ιωσηφ το άψυχο σώμα του Ιησού) και το Τιμίον ξύλο που κόπηκε και μοιράστηκε σε πολλές χώρες (υπάρχει ένα κομμάτι του στο ΆΓΙΟ ΟΡΟΣ).
Συμφωνω οτι η μορφη του Ιησου υπαρχει σε πολλες θρησκειες. Παρολα αυτα η ιερα σινδονη του Τορινο και καποια κομματια του Τιμιου Σταυρου που λεγεται οτι υπαρχουν, δε σημαινουν τιποτα. Η ιερα σινδονη που εχει εξεταστει πολλες φορες δεν εχει αποδειχτει οτι ειναι η γνησια με την οποια τυλιχτηκε το σωμα του Ιησου. Επισης εμφανιστηκε ξαφνικα τον Μεσαιωνα την περιοδο των Σταυροφοριων.
Οσο για το Τιμιο ξυλο (ή μαλλον τα τιμια ξυλα), στην Ευρωπη του Μεσαιωνα υπηρχε τοσο πολυ που εφτιαχνες ολοκληρο στολο ξυλινων πλοιων. Ασε δε που κυκλοφορουσαν 12 κεφαλια του Ιωαννη του Βαπτιστη. Καποια κομματια, ωστοσο, εχουν εξεταστει επιστημονικα, αλλα και παλι ποτε δεν μπορεσε να αποδειχτει η γνησιοτητα τους.
Περα απο αυτα, απο κει και περα ειναι θεμα πιστης.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

garch

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο garch αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Έχει γράψει 1,510 μηνύματα.
Ο Ιησούς (σαν ύπαρξη τον δέχονται οι περισσότερες θρησκείες. Από την εποχή εκείνη μας έχουν σωθεί το ιερό σεντόνο (που τυλιξε ο Ιωσηφ το άψυχο σώμα του Ιησού) και το Τιμίον ξύλο που κόπηκε και μοιράστηκε σε πολλές χώρες (υπάρχει ένα κομμάτι του στο ΆΓΙΟ ΟΡΟΣ).


Αν μελετήσετε προσεκτικά τα κείμενα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων οι περισσότεροι λέγαν για τον Ιήσου (για τον μοναδικό Θεό) ακόμα και αν δεν είχε παρουσιαστεί στην γη. Πολλοί λίγοι από αυτούς πίστευαν στους Θεούς του Ολύμπου.
η πίστη στον έναν Θεό δεν αντιστρατεύεται τον Ελληνισμό

Όχι οι περισσότερες. Ο χριστιανισμός, ο ιουδαϊσμός, και ο ισλαμισμός. Ο πρώτος ως μεσσία, ο δεύτερος ως ψευτοπροφήτη ή κάτι τέτοιο, κι ο τρίτος ως προφήτη (πράγμα που δεν συνάδει με τον ισχυρισμό του χριστιανισμού πως ήταν και θεός και άνθρωπος).
Καμμία αναφορά στον ινδουισμό, τον βουδισμό, τον δωδεκαθεϊσμό και γενικά τις άλλες 'παγανιστικές' θρησκείες.;)

Τα είπε κι ο Θάνος, και έχω την εντύπωση πως τα έχουμε ξαναπεί στο φόρουμ αυτά.
Η 'ιερά σινδόνη' έχει αποδειχτεί απάτη του μεσαίωνα. Χαρακτηριστικό είναι πως η Καθολική Εκκλησία δεν δέχεται επίσημα τη γνησιότητά της, αλλά ούτε και την απορρίπτει...
Για το Τίμιο Ξύλο, εκτός του δυσανάλογου της ποσότητας, πως μπορούμε να είμαστε τόσο σίγουροι ότι είναι αυτός ο σταυρός??
Πολλά παρόμοια κυκλοφορούν, δεν είναι απαραίτητο να ισχύουν αυτά για να πιστέψει κανείς.

Δεν πίστευαν λίγοι στο Δωδεκάθεο, απλά ήταν η νέα τάση που είχε εμφανιστεί εκείνη την εποχή, η πίστη στον μοναδικό θεό. Μην συνδέουμε συγκυρίες όπως μας συμφέρει.

Η πίστη όχι, οι πιστοί ναι.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

rea_94

Εκκολαπτόμενο μέλος

Η Rea αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 29 ετών και Απόφοιτος. Έχει γράψει 194 μηνύματα.
Προσωπικά δεν πολυπιστεύω και θεωρώ την θρησκεία μας ένα μεγάλο παραμύθη, και είμαι βέβαιοι ότι οι τεχνικές αυτοανάφλεξεις το πάσχα δίνουν και παίρνουν... Όμως δεν χρειάζεται να το κάνουμε θέμα (θεωρώ) θέλω να πω, οκ, εφόσον ξέρουμε τι κάνουν, κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μας δουλεύουν, και εκτός αυτού, άμα κάποιος νιώθει τον θεό κοντά του βλέποντας μια λαμπάδα να ανάβει απόμόνη της, αν αυτό τον κάνει να νιώθει καλύτερα την ανάσταση, τότε ποια είμαι εγώ που θα του πω ότι όλο αυτό είναι ψεύτικο...?:worry:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Μάξιμος

Διάσημο μέλος

Ο Μάξιμος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Καθηγητής. Έχει γράψει 3,804 μηνύματα.
Μα η πίστη (στο πεδίο της οποίας εντάσστεται το θείο) δεν χρήζει εκλογίκευσης και κατά συνέπεια λογικών επιχειρημάτων όπως η χημεία. Ναι, η ανάπτυξη των φυσικών επιστημών έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη διεύρηνση τηγ γνώσης μας για τον κόσμο.Αλλά μιλώντας για χημεία θημίσου την περίπτωση των χημικά μεταλλαγμένων προϊόντων που θα έλυναν το πρόβλημα της πείνας. Αυτό που βλέπουμε όμως είναι να πεινούν όλο και περισσότεροι. Αυτο που θέλω να πω είνα πως δεν μπορεί κανέις να εξηγήσει με μια λογικη επιστήμη πράγματα που βασίζονται στο συναίσθημα, όταν η χρήση της ίδιας κάποιες φορές αδυνατεί να επιλύσει βασικά προβήματα.
Όσο για τα ''ιδανικά'' στοιχεία για τα οποία μίλησα, ανεφέρομαι για παράδειγμα στα mol και το ph που είναι (όπως θα μάθετε αν ρωτήσετε το χημικό σας) τεχνητές κλίμακες μέτρησης που κατασκευάστηκαν από τους χημικούς με στόχο τη διευκόληνση σε συνθήκες εργαστηρίου. Η ανθρώπινη ψυχή και η πίστη ,εφόσον απορρέει από αυτήν. είναι δυνατόν να κριθούν με κανόνες που φτιάχτηκαν σε αποστειρωμένα εργαστήρια; :hmm:Οι δημιουργοί αυτών των κανόνων είχαν υπόψην τους σταθερές μεταβλητές και όχι ανεξάρτητες όπως ο άνθρωπος.
Καταλήγοντας θα ήθελα να επισημάνω πως η παρατιθέμενη άποψή μου δεν αποτελούσε κίνηση για να υποδείξει τα αδύντα σημεία κάποιας θετικής επιστήμης (θα μου ήταν αδύνατο να προβώ σε κάτι τέτοιο έχοντας μόνο τις γνώσεις του λυκείου), αλλα θέληση διευρίνησης των συχνά συγχεόμενων πλαισίων λογικής και ανθρώπινης πίστης!
Προσπαθώντας να τοποθετήσω μιά διαχωριστική γραμμή ανάμμεσα στην επιστήμη και την θρησκεία, εκείνο που βλέπω είναι πως η θρησκεία αρχίζει εκεί που σταματά ακόμα και η ποιό σύγχρονη μορφή επιστημονικής έκφρασης σε οποιοδήποτε πεδίο.
Αναζητώντας το σωματίδιο του ΘΕΟΥ, ή αλιώς μποζόνιο Higgs. Έτσι ονόμασαν κάποιοι το σωματίδιο που προσπαθούν να αποδείξουν οτι υπάρχει με τον επιταχυντή ανδρονίων στο CERN. Συνάγεται λοιπόν το εξής συμπέρασμα. Ο Θεός για μιά μερίδα ανθρώπων, αποτελεί έννοια προς απομυθοποίηση. Δίχως όμως να μπορούν να τοποθετήσουν στην θέση του κάτι άλλο. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε.
Βεβαίως τα βηματάκια που κάνει η επιστήμη, σε σχέση πάντα με αυτό που υπάρχει, αποτελλούν πρόοδο, χαρακτηρίζοντάς την όμως, όχι απαραίτητα πάντοτε θετική (π.χ. μεταλλαγμένα).
Αλλά όσα και άν ανακαλύψει ο άνθρωπος σήμερα, η επιστημονική ηλικία του συγκρινόμενη με τον Θεό, φαντάζει βρεφική.
Επιστρέφοντας στο θέμα μας έχω να πώ, πως δέν αποτελεί απλά ένα ακόμα θαύμα γιατι κάθε θαύμα για τρείς μέρες λέγεται.
Εδώ έχουμε δήλωση της παρουσίας ΤΟΥ. Σε όλους, πιστούς και μή. Ιδιαίτερα άν δέν πιστεύει κάποιος, μπορεί να πάει και να παρακολουθήσει την παρουσία ή μή.
Μετά θα έχει κάθε δικαίωμα τεκμηριωμένα να τοποθετηθεί.


 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

ailexc

Νεοφερμένος

Η ailexc αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 90 μηνύματα.
1) Πράγματι αυτοί που διαστρεβλώνουν είναι οι άνθρωποι ασχέτως αν ήταν πλούσιοι ή φτωχοί, αν είχαν εξουσία ή όχι. Απλά μερικοί το έκαναν από άγνοια, ενώ κάποιο άλλοι επίτηδες. Σήμερα π.χ γίνεται χαμός από παραπληροφόρηση για το τι είναι ο χριστιανισμός.

2) "Εκκλησία" δεν είναι οι παπάδες, είναι ο λαός, είμαστε όλοι εμείς όπως λέει νομίζω ο Μέγας Βασίλειος (ή ο Ιερός Χρυσόστομος; )

3) Με συγχωρείς αλλά τι πάει να πει "δεν είχαν άλλη επιλογή"; Ο Χριστός, κήρυκας της ελεύθερης βούλησης που υποτίθεται ότι ΑΥΤΟΝ ακολουθούσαν και λες ότι δεν είχαν άλλη επιλογή; Πώς γίνεται; Εξάλλου, όλα όσα λες δεν ανήκουν στην ορθοδοξία. Ανήκουν στους Καθολικούς. Στην Ελλάδα τα πράγματα ήταν ακριβώς τα αντίθετα. "Για της πατρίδος την ελευθερία και του Χριστού την πίστη την Αγία" έλεγαν οι έλληνες την ίδια εποχή που στην Δύση είχανε μεσαίωνα.

3) Πρώτη φορά ακούω ότι η λέξη αίρεση δεν έχει αρνητική έννοια. Νομίζω πως κάνεις λάθος. Εξάλλου η λέξη βγαίνει από το αρχαίο ρήμα "δαϊζω" που σημαίνει, χωρίζω, κόβω στα δύο, διαχωρίζω, απομακρύνω δύο πράγματα... Μάλιστα έχει και αρνητικό νόημα. Σημαίνει επίσης θυσιάζω / σκοτώνω (χωρίζω την ψυχή από τα σώμα)... Εξ'ου και η διαίρεση και ο δαίμονας. Το βλέπω δύσκολο να σημαίνει "ελεύθερη επιλογή". Είσαι σίγουρος; Που το άκουσες;

4) Το ξέρω ότι οι άνθρωποι (όλοι, παπάδες & λαός) έκαναν πράγματα που δεν ταιριάζουν σε ένα χριστιανό. Αλλά βάζω στοίχημα ότι δεν είναι αυτά που σκέφτονται όλοι από μας που ζούμε σήμερα σε διαφορετικές συνθήκες. Άλλο τι θεωρούμε εμείς, αλλο τι θεωρούσαν αυτοί.

Επισης, δεν καταλαβαινω πως καποιος μπορει να λεει οτι η ορθοδοξια ειναι αυτη που κραταει το ευαγγελιο του. Η ορθοδοξη εκκλησια πολυ απλα ειναι η αρχαια εκκλησια, αυτη που πρωτοδημιουργηθηκε και ποτε δεν απομακρυνθηκε απο τα αρχικα δογματα των οικουμενικων συνοδων. Αυτο δε σημαινει οτι αυτη κραταει το Ευαγγελιο του ντε και καλα, αλλα οτι εμεινε πιστη στις πρωτες παραδοχες της πιστης οι οποιες μαλιστα λεγεται οτι αποφασιστηκαν συλλογικα.
5) α) Χμ... λάθος λέξη χρησιμοποίησα. Με το "κρατάει" εννοούσα, "διαφυλάτει". Με δυο λόγια συμφωνούμε.
5) β) Τι εννοείες συλλογικά; Οι 7 Οικουμενικές σύνοδοι έγιναν μέσα σε μια 1000ετια περίπου...

6) Και 4 και 14 και 1014 να ήταν τα Ευαγγέλια, λαμβάνουμε υπ' όψην μόνο αυτά που εξετάστηκαν από τις Οικουμενικές Συνόδους και τους Πατέρες της εκκλησίας ότι κάνουν καλό στην ψυχή του ανθρώπου. Τα υπόλοιπα δεν μας νοιάζουν.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Lita Athens

Δραστήριο μέλος

Η Lita Athens αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 541 μηνύματα.
Αν μελετήσετε προσεκτικά τα κείμενα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων οι περισσότεροι λέγαν για τον Ιήσου (για τον μοναδικό Θεό) ακόμα και αν δεν είχε παρουσιαστεί στην γη. Πολλοί λίγοι από αυτούς πίστευαν στους Θεούς του Ολύμπου.

η πίστη στον έναν Θεό δεν αντιστρατεύεται τον Ελληνισμό



Ο φιλόσοφος που υποστήριζε πως τον καθοδηγεί ΕΝΑ θεικό στοιχείο - το δαιμόνιον - ήταν ο Σωκράτης, και κατ'επέκατσιν ο Πλάτων, μιας και ο ίδιος ο Σωκράτης δεν έγραψε ποτέ τις ιδέες του σε βιβλία.

ΩΣΤΟΣΟ, κατά τη Βυζαντινή εποχή ο όρος "Ελλην" είχε θρησκευτικό περιεχόμενο και ήταν συνώνυμος του ειδωλολάτρη και δωδεκαθειστή! Εθεωρείτο επομένως αντίθετος, τρόπον τινά, του χριστιανισμού! Ο όρος Ελλην δεν είχε τότε εθνικό περιεχόμενο. Η σημερινή Ελλάδα ήταν μέρος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, της οποίας οι κάτοικοι λέγονταν Ρωμαίοι - εξ'ου και ο όρος Ρωμιός, που ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται για να δηλώσει τον Ελληνα. Αξίζει να σημειωθεί οτι τότε η αυτοκρατορία λεγόταν Ρωμαική - ο όρος Βυζαντινός είναι πολύ μεταγενέστερος (δημιουργήθηκε πολύ μετά από την άλωση της Πόλης) και επινοήθηκε από τους μελετητές για να σηματοδοτήσει τη μεταφορά της πρωτεύουσας από τη Ρώμη στην Κων/πολη, η οποία μέχρι τότε λεγόταν Βυζαντίς ή Βυζαντίων πόλις.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Lita Athens

Δραστήριο μέλος

Η Lita Athens αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι Φοιτητής. Έχει γράψει 541 μηνύματα.
3) Πρώτη φορά ακούω ότι η λέξη αίρεση δεν έχει αρνητική έννοια. Νομίζω πως κάνεις λάθος. Εξάλλου η λέξη βγαίνει από το αρχαίο ρήμα "δαϊζω" που σημαίνει, χωρίζω, κόβω στα δύο, διαχωρίζω, απομακρύνω δύο πράγματα... Μάλιστα έχει και αρνητικό νόημα. Σημαίνει επίσης θυσιάζω / σκοτώνω (χωρίζω την ψυχή από τα σώμα)... Εξ'ου και η διαίρεση και ο δαίμονας. Το βλέπω δύσκολο να σημαίνει "ελεύθερη επιλογή". Είσαι σίγουρος; Που το άκουσες;

Αυτό πρώτη φορά το βλέπω!

Η λέξη "αίρεσις" προέρχεται από το ρήμα αιρέω-ώ / αιρέομαι-ούμαι και σημαίνει ελεύθερη επιλογή, εκλογή! Σημαίνει και κατάκτηση πόλης αλλά δεν μας αφορά εδώ!

Το ρήμα δαίζω σημαίνει σχίζω σε δυο μέρη. Π.χ.: δεδαιγμένος ήτορ= με σχισμένη την καρδιά

Η λέξη δαίμων προέρχεται από το ρήμα δαίω που σημαίνει μοιράζω. Δαίμων ήταν αυτός που "μοίραζε" τις τύχες των ανθρώπων. Η λέζη σιγά-σιγά ταυτιστηκε με την τύχη.

Τα ρήματα δαίω και δαιζω ανάγονται σε κοινή Ινδοευρωπαική ρίζα, τη λέξη *δα-Fο-ς που δηλώνει αυτόν που έχει κοπεί με μαχαίρι. Ο αστερίσκος σημαίνει πως η λέξη έχει σχηματιστεί απο γλωσσολόγους μελετητές και θεωρείται η πιθανότερη "πρόγονος" των δυο αυτων λέξεων.

Συγγνώμη αν υπερανέλυσα την ετυμολογία, αλλά μιας και σπουδάζω Φιλολογία θεώρησα πως όφειλα να διορθώσω την παρανόηση.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

evagreek

Νεοφερμένος

Η ευαγγελια αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Είναι 31 ετών, Μαθητής Γ' λυκείου και μας γράφει απο Εύοσμος (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 58 μηνύματα.
Λοιπον..καταρχας ο τιτλος αυτης της συζητησης ειναι αισχος..και ειδικα εφοσον γραφεται απο χριστιανο απο οτι εχω αντιλειφθει...
δε θα καθησω να χαριτολογησω για να μη θιξω καποιον απο εδω μεσα..εσυ παιδι μου που αρχισες αυτη τη συζητηση εισαι απο μονος σου αισχος.ακομα και για το ΣΑΤΑΝΙΣΜΟ να ελεα,τετοια πραγματα δε θα τα ελεγα..ακου εκει απατες.ξερεις παιδι μου πως εφοσον θελεις και καλεισαι χριστιανος ορθοδοξος σεβεσαι και ακολουθεις πιστα το δογμα σου?δε θες πουλι μου και ηρθε η ωρα σου για ψευτοχριστιανικες εκδηλωσεις?ΕΛΕΟΣ!!!το σημαντικοτερο γεγονος της χριστιανοσυνης ειναι το πασχα.σταυρωση ανασταση λυτρωση.
και οχι δε θα σε σεβαστο διαβαζοντας ολα τα εξοφρενικα σχολια σου.δε πιστευεις το αγιο φως βρε βλητο ?το μεγαλυτερο μυνημα της αναστασεως του θεανθρωπου?μη το κανεις θεμα απλα οχι να αρχιζεις ολοκληρη συζητηση,.ασχολησου καλυτερα με τη θρησκεια και υστερα δες την αληθεια...ανωριμο απληροφορητο 16χρονο.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Dias

Επιφανές μέλος

Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Καθηγητής κι έχει σπουδάσει στο τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ (Αθήνα). Έχει γράψει 10,000 μηνύματα.
Τελικά ξεφύγαμε εντελώς!!! Το θέμα κατάντησε για γέλια.
Να μερικά "σοφά" που γράφηκαν και με έκαναν να γελάσω:

Η χημεία δεν μπορεί να επικαλεστεί σαν επιχείρημα. Τις περισσοτερες φορές στηριζεται κι αυτή σε ιδανικα ( κι επομένως ανύπαρκτα ) στοιχεία .

Στην σημερινή κοινωνία όλοι γίνανε έξυπνοι και αμφισβητούν τα πάντα. Όλα τα εξηγούν με την λογική, όμως πλανώνται οικτρά!!!!!!

Είσαι και μικρούλης....

“- Ήταν αιρετικός ο (διδάσκαλος του Γένους) Αδαμάντιος Κοραής?”
Ναι (σπουδάσε έξω και επιρρεάστηκε από άλλες ιδέες και θρησκεύματα)
……………………………………
… άναψε την τηλεόραση να δει τουλάχιστον από κει το Άγιο Φως. Και σαν ω, του θαύματως όταν βγήκε ο Πατριάρχης με το Φως στα Ιεροσόλυμα, το παράθυρο του σπιτιού του στην Αθήνα άνοιξε από μόνο του, μια λάμψη μπήκε μέσα, και πήγε και άναψε το κερί στο καντήλι ποιο πέρα.
………………………………………
όλοι προσπαθούν να πάρουν το "copyright" του Αγίου Φωτός. Γι'αυτό και τον έλεγχο τον παρακολουθούν εκπρόσωποι των Αρμενίων και άλλων δογμάτων ελπίζοντας ότι ο Πατριάρχης δεν θα μπορέσει να βγάλει το Άγιο Φως ώστε να πάρουν αυτοί τα δικαιώματα.
………………………………………….
Όταν το Φως εμφανίστηκε κανονικά μέσα στον Πανάγιο Τάφο, βγήκε έξω αφού πρώτα έσχισε την μαρμάρινη κολώνα και την έκανε ερείπια και πήγε στον Πατριάρχη.
…………………………………………
Όταν ο Χριστός ήρθε στην γη, ήρθε με το μήνυμα της σωτηρίας του ανθρώπου. Η ορθοδοξία είναι αυτή που κρατάει μέχρι σήμερα το Ευαγγέλιο Του, άρα είναι λογικό να υπαρχει μια απόδειξη της γνησιότητας της………Όμως στην ορθοδοξία δεν υπάρχει σύγκριση γιατί οι Καθολικοί είναι αιρετικοί..

Αν μελετήσετε προσεκτικά τα κείμενα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων οι περισσότεροι λέγαν για τον Ιήσου...

..εσυ παιδι μου που αρχισες αυτη τη συζητηση εισαι απο μονος σου αισχος.ακομα και για το ΣΑΤΑΝΙΣΜΟ να ελεα,τετοια πραγματα δε θα τα ελεγα..ακου εκει απατες…………δε θες πουλι μου και ηρθε η ωρα σου για ψευτοχριστιανικες εκδηλωσεις?......... οχι δε θα σε σεβαστο διαβαζοντας ολα τα εξοφρενικα σχολια σου.δε πιστευεις το αγιο φως βρε βλητο ?.......ανωριμο απληροφορητο 16χρονο.

Επειδή το θέμα το έβαλα για σοβαρή συζήτηση και έχει εξωκοίλει εντελως ζητώ να κλειδωθεί. Πάντως εγώ σταματάω να γράφω σ΄αυτό.
Χρόνια Πολλά σε όλους...
...............................................
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Avicii

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο Υπόλυττος Βρεττός αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Μας γράφει απο Αιγάλεω (Αττική). Έχει γράψει 1,944 μηνύματα.
Όντως ξέφυγε το θέμα γι αυτό :lock:
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 13 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

fockos

Επιφανές μέλος

Ο fockos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15,088 μηνύματα.
Προετοιμασία του Πανάγιου Τάφου
Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί πριν από την τελετή του Αγίου Φωτός γίνεται πρώτα ένας σχολαστικός έλεγχος του Παναγίου Τάφου και αμέσως μετά τον σφραγίζουν με το μελισσοκέρι που είχε ετοιμαστεί το πρωί. Ο έλεγχος γίνεται για να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε μέσα στον Πανάγιο Τάφο το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει φωτιά. Αφού σφραγιστεί ο Πανάγιος Τάφος με το μελισσοκέρι οι αρχές τοποθετούν πάνω στο κερί τις σφραγίδες τους.
Μεγάλο ενδιαφέρον για τον έλεγχο δείχνουν και τα άλλα δόγματα τα οποία έχουν από παλιά αποκτήσει δικαιώματα στον Πανάγιο Τάφο. Το ενδιαφέρον αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Αν τύχει κάποια χρονιά να μη βγάλει το Άγιο Φως ο Ορθόδοξος Πατριάρχης τότε θα αναλάβουν το προβάδισμα της τελετής του Αγίου Φωτός άλλοι.
Ο έλεγχος αρχίζει στις 10 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και τελειώνει στις 11. Όσο γίνεται ο έλεγχος Ορθόδοξοι Άραβες νέοι διαδηλώνουν μέσα στον Ιερό Ναό υπέρ των ορθοδόξων δικαιωμάτων. Πρέπει να σημειωθεί ότι τον έλεγχο του Παναγίου Τάφου παρακολουθούν εκπρόσωποι των Αρμενίων και άλλων δογμάτων.
[Επεξεργασία]Τελετή του Αγίου Φωτός
Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση, το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης με την συνοδεία του - αρχιερείς, ιερείς και διακόνους - αλλά και τον Αρμένιο Πατριάρχη μπαίνει στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως, ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα. Πριν από την είσοδο του Πατριάρχη ο Σκευοφύλακας του Ιερού Ναού φέρει την ακοίμητο κανδήλα, σβηστή εκείνη την ημέρα, για να αναφτεί με το Άγιο Φως. Από την εσωτερική είσοδο του Ναού του Αποστόλου Ιακώβου μπαίνει ο Πατριάρχης στο Ιερό Βήμα του Καθολικού και κάθεται στον πατριαρχικό θρόνο. Από αυτό το σημείο περνάνε και ασπάζονται το χέρι του Πατριάρχη οι εκπρόσωποι των Αρμενίων, των Αράβων, των Κοπτών και άλλων για να τους δοθεί το Άγιο Φως. Σύμφωνα με τα προνόμια, αν δεν ασπαστούν το χέρι του Ορθόδοξου Πατριάρχη δεν έχουν το δικαίωμα να λάβουν το Άγιο Φως από τα χέρια του. Αμέσως μετά αρχίζει η Ιερή Λιτανεία η οποία περιφέρεται τρεις φορές γύρω από τον Πανάγιο Τάφο και μετά ο Πατριάρχης σταματάει μπροστά στον Πανάγιο Τάφο όπου βρίσκονται και οι επίσημοι.
Μετά τη Λιτανεία αποσφραγίζεται ο Πανάγιος Τάφος και ο Πατριάρχης βγάζει την αρχιερατική στολή του και μένει μόνο με το λευκό στιχάριο. Κατόπιν ο διοικητής της Ιερουσαλήμ και ο αστυνομικός διευθυντής ελέγχουν σχολαστικά τον Πατριάρχη μπροστά σε όλους ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν έχει τίποτα μαζί του το οποίο μπορεί να μεταδώσει φως.
Μετά τον έλεγχο ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων λαμβάνει τους σβηστούς πυρσούς και εισέρχεται μαζί με τον Δραγουμάνο των Αρμενίων στο Ιερό Κουβούκλιο. Όλα τα κανδήλια είναι σβηστά και τίποτα δεν είναι αναμμένο στον Ιερό Ναό αλλά και στον Πανάγιο Τάφο.
[Επεξεργασία]Η Αφή του Αγίου Φωτός

Η τέλεσή της αποτελεί προνόμιο του ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Ιεροσολύμων που επαναλαμβάνεται κάθε Μέγα Σάββατο μεσημέρι στη λειτουργία της Αναστάσεως, στον Πανάγιο Τάφο του Χριστού. Την παρακολουθούν χριστιανοί από όλα τα δόγματα αλλά και αλλόθρησκοι.
Αν και η πιο συνηθισμένη αναφορά για το "Άγιο Φως" περιλαμβάνει την αυτανάφλεξη των κεριών, εντούτοις, σύμφωνα με μαρτυρίες πιστών, το Άγιο Φως είναι ένα σύνθετο φαινόμενο το οποίο εμφανίζεται στο θώλο εντός του Ναού της Αναστάσεως αλλά και κατ΄ άλλους έξω από αυτόν. Εμφανίζεται σαν λευκογάλανες οριζόντιες ταινιώδεις αστραπές, περιστρεφόμενες ανταύγειες ή κινούμενες φλόγες που κανείς δεν γνωρίζει από που προέρχονται. Στον Ναό δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και ηλεκτροφωτισμός. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι πολλές λαμπάδες των πιστών και κανδήλες ανάβουν μόνες τους, ενώ η φλόγα δεν τους καίει τα πρώτα λεπτά. Ορισμένα βίντεο δείχνουν ιερείς ή πιστούς να κινούν το κερί κοντά στα γένια τους ή στα χέρια τους και να μην παθαίνουν τίποτα[1].
Το Άγιο Φως αμέσως μετά την αφή του, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων το μεταδίδει στους εκπροσώπους άλλων εκκλησιών και στους πιστούς που παρευρίσκονται στον Ναό του Παναγίου Τάφου. Στη συνέχεια ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου της Αθήνας παραλαμβάνει το ιερό ή ανέσπερον φως και με ειδική πτήση το μεταφέρει στην Αθήνα όπου με απόδοση "τιμών αρχηγού κράτους" ακολουθεί η υποδοχή και μεταφορά του στην Μητρόπολη Αθηνών καθώς και σε ένα μεγάλο αριθμό άλλων Μητροπόλεων.
Φαίνεται πως σχετικά με την τελετή αυτή, "η πρώτη αδιαφιλονίκητη μαρτυρία που την περιγράφει με αναγνωρίσιμη μορφή χρονολογείται από τον ένατο αιώνα. Πολλές μετέπειτα περιγραφές...δείχνουν ότι έχει διατηρηθεί ουσιαστικά χωρίς διακοπή μέχρι σήμερα[2]. Με τον τρόπο αυτό, η τελετή αφής του αγίου φωτός αναδεικνύει μια σπάνια περίπτωση ζωντανής παράδοσης, που επιβιώνει για τόσους αιώνες χωρίς να χαθεί στο πέρασμα του χρόνου[3].
Πολλοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα θαυματουργικό υπερκόσμιο φως που βλέπουν οι πιστοί. Αυτοί που το θεωρούν θαύμα, πιστεύουν ότι είναι το φως της Αναστάσεως του Χριστού, που συμβαίνει πάνω από τον τάφο του. Σύμφωνα με την πάγια στάση των Πατριαρχείων για όλα τα προσκυνήματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, υπό την αιγίδα του οποίου γίνεται η τελετή της αφής, δεν παίρνει επίσημα θέση για το αν πρόκειται για θαυματουργική επέμβαση.
Όσον αφορά τις διαδικασίες που σχετίζονται με την απόδοση τιμών αρχηγού κράτους κατά τη μεταφορά και υποδοχή της φλόγας του αγίου φωτός, συχνά εκφράζεται η άποψη ότι πρόκειται για υπερβολή
Άγιο Φως - Βικιπαίδεια



Εγώ πιστεύω ότι είναι θαύμα εσείς;
:)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

alex2395

Δραστήριο μέλος

Ο Aλεξανδρος αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 29 ετών και Μαθητής Γ' λυκείου. Έχει γράψει 600 μηνύματα.
απατη
κι εγω αν ημουν πατριαρχης και μου ελεγαν να κανω απατη για να προστατεψω την εκκλησια(την οποια τοσα χρονια υπερασπιζα) τοτε ναι θα το εκανα
Κατα τη γνωμη μου φυσικα
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Dias

Επιφανές μέλος

Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Καθηγητής κι έχει σπουδάσει στο τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ (Αθήνα). Έχει γράψει 10,000 μηνύματα.
ΑΠΑΤΗ ! ! ! !

Το συζητήσαμε και πέρυσι, τσακωθήκαμε και το θέμα κλειδώθηκε.
https://ischool.e-steki.gr/εφηβικά-θέματα/η-απάτη-με-το-άγιο-φως-58953/
Αν είναι να το συζητήσουμε ξανά, μήπως είναι πιο καλά να ξεκλειδωθεί το παλιό και να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε?

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

babisgr

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο babisgr αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 837 μηνύματα.
Ένα θα σας πω (τουλάχιστον προς το παρόν:P):

Συγγενής μου που πήγε το Μεγάλο Σάββατο στα Ιεροσόλυμα και ήταν μέσα στο ναό, μου είπε πως είδε τον διπλανό του (άγνωστο σε αυτόν) να ανάβει η λαμπάδα του από μόνη της..

Δε νομίζω να έχει λόγο να μου πει ψέματα, ούτε πιστεύω πως αυτός ο συγγενής μου είναι ψυχασθενής..


Και κάτι ακόμα που δεν διάβασα αν το γράφει το άρθρο που παρατέθηκε παραπάνω. Οι διάφορες εκκλησίες που βρίσκονται εκεί (καθολικοί, κόφτες, αρμένιοι..) δεν θα άφηναν τον ορθόδοξο πατριάρχη να "ἐκλεβε" λέγοντας ότι είναι θαύμα αν δεν ήταν..Θέλουν να βρουν το παραμικρό ψεγάδι για να την πουν στους ορθόδοξους.. Άλλωστε, έχω ακούσει πολλούς κόφτες αν δεν κάνω λάθος, να παραδέχονται ότι είναι θαύμα.


Ένα μεγάλο μπράβο και πολλές ευχές για τους ήρωες μοναχούς που ζουν με το φόβο της ζωής τους (κυρίως λόγω μουσουλμάνων) και υπερασπίζουν τα δικαιώματα της Ορθοδοξίας εκεί κάτω.
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Τελευταία επεξεργασία:

Dias

Επιφανές μέλος

Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Καθηγητής κι έχει σπουδάσει στο τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ (Αθήνα). Έχει γράψει 10,000 μηνύματα.
Η γνώμη μου είναι ότι όσοι πιστεύουν ότι είναι "θαύμα" υποβιβάζουν και εξευτελίζουν την ίδια τους την πίστη. Τι θεός είναι αυτός που πιστεύουν? Είναι δυνατόν ένας παντοδύναμος θεός, αντί να ασχολείται με τα προβλήματα της ανθρωπότητας, να παίζει με ανόητα εφέ? Έλεος!!!!

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Ceres Victoria

Πολύ δραστήριο μέλος

Η Ceres Victoria αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένη. Έχει γράψει 1,934 μηνύματα.
Απο που αγορασε την λαμπαδα ο διπλανος του; :)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

fockos

Επιφανές μέλος

Ο fockos αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Πτυχιούχος και μας γράφει απο Αθήνα (Αττική). Έχει γράψει 15,088 μηνύματα.
Δεν είναι εφέ είναι θαύμα
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

babisgr

Πολύ δραστήριο μέλος

Ο babisgr αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι 31 ετών, Φοιτητής και μας γράφει απο Θεσσαλονίκη (Θεσσαλονίκη). Έχει γράψει 837 μηνύματα.
Δία, είσαι δωδεκαθεϊστής; Λόγω ονόματος το ρωτάω..:P

Μπορεί να θεωρήσεις χαζή την ερώτηση αλλά την κάνω.:)
 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Dias

Επιφανές μέλος

Ο Dias αυτή τη στιγμή δεν είναι συνδεδεμένος. Είναι Καθηγητής κι έχει σπουδάσει στο τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ (Αθήνα). Έχει γράψει 10,000 μηνύματα.
Δία, είσαι δωδεκαθεϊστής; Λόγω ονόματος το ρωτάω..:P Μπορεί να θεωρήσεις χαζή την ερώτηση αλλά την κάνω.:)
ΟΧΙ.
Δεν είναι εφέ είναι θαύμα
Αν το κάνει ο χημικός με το φώσφορο θα είναι πάλι θαύμα?

 

Σημείωση: Το μήνυμα αυτό γράφτηκε 12 χρόνια πριν. Ο συντάκτης του πιθανόν να έχει αλλάξει απόψεις έκτοτε.

Χρήστες Βρείτε παρόμοια

Top