×
Επεξεργασία Προφίλ Επεξεργασία Avatar Επεξεργασία Υπογραφής Επεξεργασία Επιλογών E-mail και Κωδικός Ρυθμίσεις Ειδοποιήσεων
×
Αποσύνδεση Οι Συνδρομές μου Το Προφίλ μου Τα Posts μου Τα Threads μου Λίστα Επαφών Αντιδράσεις σε Posts μου Παραθέσεις των Posts μου Αναφορές σε Εμένα Ενέργειες Συντονιστών Αόρατος Χρήστης
Αναζήτηση στο iSchool!
Τι;
Πως;
Ταξινόμηση
Σε συγκεκριμένη κατηγορία;
Ποιος;
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Συμπληρώστε τουλάχιστον το πεδίο Τι;

Το iSchool είναι η μεγαλύτερη μαθητική διαδικτυακή κοινότητα με 68,129 εγγεγραμμένα μέλη και 2,445,218 μηνύματα σε 77,331 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το iSchool άλλα 356 άτομα.

Καλώς ήρθατε στο iSchool!

Εγγραφή Βοήθεια
Ευρετήριο
Εισαγωγή
Υπολογιστής Μορίων
Βάσεις Σχολών 2018!
Θέματα Εξετάσεων
Εξεταστέα Ύλη 2018
Πρόγραμμα Εξετάσεων 2019
Ιστορικό Αρχείο
Αντίστροφη Μέτρηση Πανελλαδικών
Μην πανικοβάλλεστε! Μην πανικοβάλλεστε!
0
Ημέρες
0
Ώρες
0
Λεπτά
0
Δευτ.
Έναρξη: 7 Ιουνίου 2019 8:30πμ

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Υλικό για Διάβασμα
Forum Συζήτησης
Έχω μια απορία σε άσκηση!
Εγγραφή στο Newsletter!

Πανελλαδικές, μαθήματα προσανατολισμού και πεδία

 • Σε πόσα μαθήματα εξετάζονται οι υποψήφιοι;

  Οι μαθητές εξετάζονται υποχρεωτικά σε τέσσερα μαθήματα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να επιλέξουν και ένα επιπλέον μάθημα για να “ανοίξουν” ένα ακόμη επιστημονικό πεδίο.

  Δύο από αυτά διαθέτουν συντελεστή βαρύτητας (1,3 και 0,7 ή, για πεδία με μειώσεις μορίων, 0,9 και 0,4). Οι υποψήφιοι, ακόμη, δύνανται να επιλέξουν ένα ή και παραπάνω ειδικά μαθήματα για να αποκτήσουν πρόσβαση και σε ορισμένες σχολές στις οποίες απαιτούνται (πχ. Αγγλικά για την Αγγλική Φιλολογία, Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο για την Αρχιτεκτονική κλπ.)

  Σημείωση: Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μαθήματα, στα ειδικά δεν υπάρχει περιορισμός ως προς την επιλογή, δηλαδή είναι δυνατό να επιλεγούν όσα μαθήματα επιθυμεί ο υποψήφιος.

 • Υπάρχουν μαθήματα προσανατολισμού τα οποία δεν είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενα;

  Ναι. Για την ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών αυτά είναι η Λογοτεχνία και η Κοινωνιολογία Προσανατολισμού, ενώ στην ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών δεν εξετάζεται πανελλαδικά η Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Προσανατολισμού. Τέλος, για την ομάδα προσανατολισμού σπουδών οικονομίας και πληροφορικής, μη πανελλαδικώς εξεταζόμενα είναι η Ιστορία και η Κοινωνιολογία Προσανατολισμού.

 • Πόσα και ποια είναι τα επιστημονικά πεδία;

  Τα επιστημονικά πεδία είναι τα εξής τέσσερα:

  1. Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών
  2. Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών
  3. Επιστημών Υγείας και Ζωής
  4. Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορική

  Σημείωση: Τα παιδαγωγικά τμήματα είναι ενταγμένα σε όλα τα πεδία, όπως και τα ΤΕΦΑΑ, και τα τμήματα Μουσικών Σπουδών.

 • Ποια επιστημονικά πεδία "ανοίγει" η κάθε ομάδα προσανατολισμού; Ποια μαθήματα απαιτούνται για την κάθε ομάδα προσανατολισμού;

  Η κάθε ομάδα προσανατολισμού δίνει τη δυνατότητα, μετά και από την κατάλληλη επιλογή μαθημάτων, πρόσβασης σε μέχρι δύο επιστημονικά πεδία. Συγκεκριμένα:

  Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι υποψήφιοι της ομάδας προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών, σε όποιο επιστημονικό πεδίο και αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία:
  1. Αρχαία Ελληνικά Προσανατολισμού
  2. Ιστορία Προσανατολισμού
  3. Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας


  4. Για να αποκτηθεί πρόσβαση στο πρώτο πεδίο, πρέπει να επιλεγούν τα Λατινικά Προσανατολισμού
  5. Για να αποκτηθεί πρόσβαση στο τρίτο πεδίο, πρέπει να επιλεγεί η Βιολογία Γενικής Παιδείας (με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας)

  Σημείωση: Οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν και τα δύο μαθήματα (Λατινικά και Βιολογία) εφόσον το επιθυμούν.

  Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι υποψήφιοι της ομάδας προσανατολισμού θετικών σπουδών, σε όποιο επιστημονικό πεδίο και αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία:
  1. Φυσική Προσανατολισμού
  2. Χημεία Προσανατολισμού
  3. Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας


  4. Για να αποκτηθεί πρόσβαση στο δεύτερο πεδίο, πρέπει να επιλεγούν τα Μαθηματικά Προσανατολισμού
  5. Για να αποκτηθεί πρόσβαση στο τρίτο πεδίο, πρέπει να επιλεγεί η Βιολογία Προσανατολισμού

  Σημείωση: Οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν και τα δύο μαθήματα (Μαθηματικά και Βιολογία) εφόσον το επιθυμούν.

  Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι υποψήφιοι της ομάδας προσανατολισμού σπουδών οικονομίας και πληροφορικής, σε όποιο επιστημονικό πεδίο και αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία:
  1. Μαθηματικά Προσανατολισμού
  2. Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Προσανατολισμού
  3. Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας


  4. Για να αποκτηθεί πρόσβαση στο πέμπτο πεδίο, πρέπει να επιλεγούν οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Προσανατολισμού
  5. Για να αποκτηθεί πρόσβαση στο τρίτο πεδίο, πρέπει να επιλεγεί η Βιολογία Γενικής Παιδείας (με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας)

  Σημείωση: Οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν και τα δύο μαθήματα (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Βιολογία) εφόσον το επιθυμούν.

Η διαδικασία των πανελλαδικών

 • Ο βαθμός του απολυτηρίου παίζει κάποιο ρόλο στις πανελλαδικές;

  Κανέναν απολύτως. Το απολυτήριο έχει διαχωριστεί πλήρως από τις πανελλαδικές εξετάσεις.

 • Έχω δηλώσει ειδικό μάθημα, αλλά τελικά δεν θέλω να το δώσω. Μπορώ να μην πάω στην εξέταση;

  Ο υποψήφιος μπορεί να μην εξεταστεί χωρίς να επηρεαστεί η βαθμολογία του, απλώς δεν θα έχει πρόσβαση στις σχολές που απαιτούν το ειδικό μάθημα.

 • Τι μπορώ να κάνω σε περίπτωση που χάσω μια εξέταση για λόγους υγείας ή λόγω θανάτου κοντινού συγγενή;

  Πρέπει να καταθέσεις αίτηση στην Επιτροπή Εξετάσεων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με απαραίτητα δικαιολογητικά αναλόγως την κατάσταση:
  α)δικαιολογητικό ασθενείας από δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο και την απαραίτητη σφραγίδα από την διεύθυνση του νοσοκομείου
  β)πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και ληξιαρχική πράξη θανάτου συγγενούς α΄ βαθμού εξ αίματος σε ευθεία γραμμή ή β΄ βαθμού εξ αίματος σε πλάγια γραμμή

  Η αίτηση με τα δικαιολογητικά πρέπει να κατατεθούν το αργότερο 2 μέρες (αν η 2η είναι εργάσιμη) μετά το μάθημα που απουσίασε ο υποψήφιος. Το ίδιο ισχύει και με τα ειδικά μαθήματα. Οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις πραγματοποιούνται τον Σεπτέμβρη και οι υποψήφιοι εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα που έχουν δηλώσει, ακόμα και αν έλειψαν μόνο σε ένα. Οι βαθμολογίες που έλαβαν στις τακτικές πανελλήνιες εξετάσεις ακυρώνονται. Επιπροσθέτως, οι υποψήφιοι διαγωνίζονται για διαφορετικές θέσεις που ανέρχονται σε ποσοστό 0,5% επιπλέον του αριθμού εισακτέων και απαραίτητη προϋπόθεση, για να εισαχθούν, είναι να λάβουν βαθμολογία τουλάχιστον ίση ή μεγαλύτερη από τη βαθμολογία που έλαβε ο τελευταίος υποψήφιος των τακτικών πανελλαδικών εξετάσεων για τη συγκεκριμένη σχολή.

Πληροφορίες για τα ειδικά μαθήματα

 • Τί είναι τα ειδικά μαθήματα; Ποια είναι αυτά;

  Τα ειδικά μαθήματα είναι κάποια αντικείμενα που εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις μετά από επιλογή του υποψηφίου για να αποκτηθεί πρόσβαση σε συγκεκριμένες σχολές. Διαθέτουν και αυτά συντελεστή βαρύτητας**, 1 ή 2, ανάλογα το τμήμα για το οποίο απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα. Σε περίπτωση που κάποια σχολή απαιτεί εξέταση σε δύο μαθήματα (πχ. ΤΞΓΜΔ ή Αρχιτεκτονική), τότε βαθμός ειδικού μαθήματος είναι ο μέσος όρος των δύο μαθημάτων. Αξίζει να τονιστεί πως εδώ υπάρχει ένας περιορισμός: για να ληφθεί υπόψη η συμμετοχή του υποψηφίου στην εξέταση κάποιου ειδικού μαθήματος, ο βαθμός θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος του 10. Τα ειδικά μαθήματα είναι τα εξής:

  1. Αγγλικά (για την Αγγλική Φιλολογία, που τότε έχουν και συντελεστή x2 και για τα τμήματα ΜΜΕ, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Τουριστικών και Ναυτιλιακών, που τότε έχουν συντελεστή x1)
  2. Γαλλικά (για τη Γαλλική Φιλολογία, που τότε έχουν και συντελεστή x2 και για τα τμήματα ΜΜΕ, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και Τουριστικών, που τότε έχουν συντελεστή x1)
  3. Γερμανικά (για τη Γερμανική Φιλολογία, που τότε έχουν και συντελεστή x2 και για τα τμήματα ΜΜΕ, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και Τουριστικών, που τότε έχουν συντελεστή x1)
  4. Ιταλικά (για την Ιταλική Φιλολογία, που τότε έχουν και συντελεστή x2 και για τα τμήματα ΜΜΕ, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και Τουριστικών, που τότε έχουν συντελεστή x1)
  5. Ισπανικά (για την Ισπανική Φιλολογία, που τότε έχουν και συντελεστή x2)
  6. Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο (για την Αρχιτεκτονική, τα τμήματα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης και τα τμήματα Γραφιστικής με συντελεστή x2)
  7. Αρμονία (με συντελεστή x2 για τα τμήματα Μουσικών Σπουδών)
  8. Αθλήματα (για τα ΤΕΦΑΑ)

  Σημείωση: Το τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και το Τουρκικών Σπουδών (επίσης του ΕΚΠΑ) όπως και το τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ δεν απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα.

  **Για παράδειγμα, εάν κάποιος υποψήφιος πετύχει βαθμολογία ίση με 15 στο ειδικό μάθημα των Αγγλικών, τότε θα έχει κερδίσει 1500 μόρια για τα τμήματα ΜΜΕ, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Τουριστικών και Ναυτιλιακών, ενώ για την Αγγλική Φιλολογία θα έχει κερδίσει 3000 μόρια.

 • Έχω δηλώσει ειδικό μάθημα, αλλά τελικά δεν θέλω να το δώσω. Μπορώ να μην πάω στην εξέταση;

  Ο υποψήφιος μπορεί να μην εξεταστεί χωρίς να επηρεαστεί η βαθμολογία του, απλώς δεν θα έχει πρόσβαση στις σχολές που απαιτούν το ειδικό μάθημα.

 • Για τα τμήματα που απαιτούν εξέταση σε ξένη/ες γλώσσα/ες ο υποψήφιος πρέπει να προσκομίσει πιστοποιητικά ξένων γλωσσών;

  Όχι. Το μόνο που μετράει είναι η βαθμολογία που πέτυχε ο υποψήφιος στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Επιλογή σχολής και Μηχανογραφικό

 • Πώς διαμορφώνεται η βάση της σχολής που με ενδιαφέρει; Θα ανέβει ή θα πέσει;

  Η βάση κάθε σχολής είναι συνάρτηση 3 παραγόντων:
  α) ο αριθμός των θέσεων που προσφέρονται για κάθε σχολή ξεχωριστά
  β) οι επιδόσεις των υποψηφίων (καθαρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη δυσκολία των θεμάτων)
  γ) η ζήτηση της εκάστοτε σχολής (συνήθως αυτός παράγοντας (γ) είναι σταθερός κάθε χρόνο για τις περισσότερες σχολές)
  Επομένως, εάν μια σχολή προσφέρει επί παραδείγματι 100 θέσεις, οι 100 με τη μεγαλύτερη βαθμολογία που θα τη δηλώσουν είναι αυτοί που θα περάσουν. Η βαθμολογία του υποψηφίου που θα περάσει τελευταίος είναι και η βάση της σχολής.

 • Τι συμβαίνει με τα ΤΕΙ; Είναι ΑΕΙ; Είναι ισότιμα με τα πανεπιστήμια;

  Όπως ορίζεται από τον ν. 2916/2001, "Η Ανώτατη Εκπαίδευση αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς: τον αα) πανεπιστημιακό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πολυτεχνεία και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και ββ) τον τεχνολογικό τομέα, ο οποίος περιλαμβάνει τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.". Τα τμήματα των τομέων αυτών, όπως αναφέρεται στον ίδιο νόμο, "λειτουργούν συμπληρωματικά, με διακριτές φυσιογνωμίες [...]". Συνεπώς, ναι, τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ και ισότιμα με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

 • Τι συμβαίνει σε περίπτωση ισοβαθμίας με τον τελευταίο εισαγόμενο στο τμήμα προτίμησης;

  Γενικά, προηγείται ο υποψήφιος με το μεγαλύτερο άθροισμα βαθμών στα δύο μαθήματα με τους συντελεστές βαρύτητας. Εάν υπάρχουν ακόμη ισοβαθμούντες, εισάγεται αυτός που έχει μεγαλύτερο το διπλάσιο άθροισμα γραπτών βαθμών των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων του αντίστοιχου επιστημονικού πεδίου. Αν και πάλι υπάρχει ισοβαθμία, εισάγονται όλοι οι ισοβαθμούντες ανεξάρτητα από τη σειρά με την οποία δήλωσε ο καθένας το τμήμα αυτό, εκτός αν πρόκειται για Στρατιωτικές, Αστυνομικές ή Πυροσβεστικές σχολές. Στην περίπτωση ισοβαθμίας σε Στρατιωτικές, Αστυνομικές ή Πυροσβεστικές σχολές, ως τρίτο στη σειρά κριτήριο επιλογής λαμβάνεται υπ'όψιν η σειρά προτίμησης, οπότε προηγείται αυτός που δήλωσε τη σχολή σε υψηλότερη θέση στο μηχανογραφικό. Αν και πάλι υπάρχουν ισοβαθμούντες, εισάγεται αυτός που έχει μεγαλύτερο βαθμό στο μάθημα με το μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας του αντίστοιχου επιστημονικού πεδίου.

 • Τι συμβαίνει εάν η σχολή προτίμησης ανήκει σε δύο ή περισσότερα επιστημονικά πεδία; Εάν ο υποψήφιος έχει πρόσβαση σε δύο επιστημονικά πεδία, η βαθμολογία ποιου πεδίου θα υπολογιστεί κατά την εισαγωγή του στο τμήμα αυτό;

  Για τις σχολές οι οποίες είναι κοινές στα δύο επιστημονικά πεδία που επέλεξε ο υποψήφιος, λαμβάνεται υπ'όψιν για την εισαγωγή του η μεγαλύτερη από τις δύο βαθμολογίες που αντιστοιχούν σε κάθε επιστημονικό πεδίο που επέλεξε ο υποψήφιος, ανεξάρτητα από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο δήλωσε την προτίμησή του.

  Αντίθετα, για τα τμήματα που είναι κοινά σε δύο επιστημονικά πεδία από τα οποία (επιστημονικά πεδία) ο υποψήφιος επέλεξε μόνο το ένα λαμβάνεται υπ'όψιν η βαθμολογία που αντιστοιχεί στο επιστημονικό πεδίο προτίμησης του υποψηφίου.

  Παράδειγμα: Εάν κάποιος υποψήφιος από την ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών που έχει πρόσβαση και στο δεύτερο και στο τρίτο πεδίο συγκεντρώσει 15000 στο δεύτερο και 18000 μόρια στο τρίτο πεδίο και επιθυμεί την εισαγωγή του στο Χημικό Αθηνών με βάση (το 2017) 17983 μόρια, θα ληφθεί υπόψη η βαθμολογία που συγκεντρώθηκε για το τρίτο πεδίο, ακόμα και αν το τμήμα δηλωθεί από το δεύτερο πεδίο. Εάν όμως κάποιος υποψήφιος από την ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών έχει πρόσβαση μόνο στο δεύτερο πεδίο, προφανώς και θα ληφθεί υπ'όψιν για την εισαγωγή του η βαθμολογία του δεύτερου πεδίο μόνο.

 • Σωστά κριτήρια συμπλήρωσης του μηχανογραφικού

  1. Τα τμήματα πρέπει να δηλώνονται με σειρά επιθυμίας.
  Εάν το τμήμα εισαγωγής δε σου αρέσει τελικά, είτε δε θα το τελειώσεις είτε απλώς θα γίνεις ένας μέτριος απόφοιτος, επιστήμονας και επαγγελματίας. Η προτίμηση παίζει σημαντικό ρόλο, επομένως.

  2. Υπ'όψιν πρέπει να λαμβάνονται και οι επαγγελματικές προοπτικές του εκάστοτε τμήματος.
  Υποθέτοντας ότι δεν είσαι από τους προνομιούχους που σπουδάζουν από χόμπι, καλό είναι το πτυχίο που θα πάρεις από τη σχολή σου να μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις ένα επάγγελμα.

  3. Θα πρέπει να σκεφτείς και την πόλη στην οποία βρίσκεται το τμήμα.
  Το κριτήριο αυτό ισχύει μόνο σε τμήματα με ίδιο αντικείμενο και αφορά την απόσταση από την οικογενειακή εστία. Αυτό δεν είναι μόνο δική σου απόφαση. Είναι απόφαση όλης της οικογένειας, γιατί έχει επιπτώσεις σε όλα τα μέλη, κι όχι μόνο οικονομικές.

 • Λανθασμένα κριτήρια επιλογής ενός τμήματος

  1. Η βάση του τμήματος.
  Η βάση εκφράζει τη ζήτηση που έχει το εκάστοτε τμήμα και όχι τις δικές σου προτιμήσεις. Εξάλλου, οι βάσεις δεν είναι κάτι το στατικό, σημειώνουν άνοδο και κάθοδο, με τρανό παράδειγμα την περίπτωση των παιδαγωγικών τμημάτων. Δεν μπορείς, επομένως, να βασίζεσαι σε τέτοια δεδομένα.

  2. Η φήμη της σχολής.
  Η φήμη της σχολής δε συνεπάγεται και με το δικό μας ενδιαφέρον προς το αντικείμενό της. Δεν αποτελεί ορθό κριτήριο επιλογής λοιπόν.

  3. Η πόλη στην οποία βρίσκεται το τμήμα.
  Πολλές σχολές με ενδιαφέρον πρόγραμμα σπουδών έχουν ιδιαίτερα χαμηλή βάση, γιατί βρίσκονται σε μικρές επαρχιακές πόλεις. Ενδεχομένως, αν οι ίδιες σχολές βρίσκονταν πιο κεντρικά, να ήταν μεγαλύτερη η ζήτηση τους. Αντίθετα, υπάρχουν σχολές που κερδίζουν τους φοιτητές τους μόνο και μόνο γιατί βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις, π.χ. στην Αθήνα. Από την άλλη μεριά, πολλοί υποψήφιοι θέλουν να περάσουν σε μια σχολή του τόπου κατοικίας τους βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το αντικείμενο σπουδών. Αυτό είναι λάθος, γιατί το πτυχίο είναι κάτι το οποίο θα μας συνοδεύει σε όλη μας τη ζωή, ενώ ο τόπος φοίτησης είναι κάτι προσωρινό, για 4-5 χρόνια. Εντούτοις, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας.

  4. Οι επιθυμίες του περιβάλλοντός μας.
  Πολλές φορές οι υποψήφιοι δέχονται πιέσεις από τους γύρω τους για την επιλογή κάποιων σχολών, που κατ'αυτούς αποτελούν μια καλή επιλογή. Έχουμε δει ανθρώπους να ακολουθούν μια κατεύθυνση σπουδών που καθόλου δεν τους ενδιαφέρει, και έτσι να γίνονται κακοί επαγγελματίες.

  5. Η βαθμολογία.
  Η σκέψη «δεν μπορώ να φτάσω μια σχολή με τόσο υψηλή βάση» μπορεί να αποδειχθεί οδυνηρό λάθος, αν οι βάσεις πέσουν. Η αντίθετη της σκέψη «είμαι πολύ καλός για να δηλώσω ΤΕΙ» μπορεί επίσης να αποβεί ολέθρια, αν οι βάσεις ανέβουν.

Πανελλαδικές ξανά

10% και Μετεγγραφές

 • Δεν είμαι ευχαριστημένος με τη σχολή στην οποία πέρασα αλλά δε θέλω να συμμετάσχω ξανά στις πανελλαδικές. Τι μπορώ να κάνω;

  Υπάρχει και μια ακόμη επιλογή για τους υποψηφίους, η διαδικασία του 10%. Ο υποψήφιος είναι σε θέση να διεκδικήσει μια νέα σχολή, συμπληρώνοντας νέο μηχανογραφικό έχοντας διαθέσιμο το 6 ή το 4% των συνολικών θέσεων που προσφέρει η εκάστοτε σχολή. Εάν ο υποψήφιος συμμετέχει στη διαδικασία αυτή την αμέσως επόμενη χρονιά από αυτή που έδωσε πανελλαδικές, διεκδικεί το 6% των συνολικών θέσεων, ενώ αν συμμετάσχει μετά από 2 χρόνια, έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει το 4% των θέσεων. Οι βάσεις του 10% είναι διαφορετικές και ανακοινώνονται τον Αύγουστο, την ίδια μέρα με τις βάσεις του 90%.

 • Τι συμβαίνει με τα αθλήματα ως ειδικά μαθήματα στην περίπτωση του 10%;

  Οι υποψήφιοι για το 10% στα ΤΕΦΑΑ θα πρέπει να είχαν δηλώσει και να είχαν δώσει τα αγωνίσματα καθώς απαγορεύεται να εξεταστούν ξανά σε αυτά και απλώς συνυπολογίζονται τα μόρια της τελευταίας τους εξέτασης όπως ακριβώς γίνεται και για τα μαθήματα.

  Αντιθέτως, οι υποψήφιοι για το 10% των Στρατιωτικών, Αστυνομικών σχολών, Πυροσβεστικής και ΑΕΝ, δίνουν κανονικά ξανά τα αθλήματα αφού καταθέσουν τα σχετικά δικαιολογητικά σύμφωνα με τις προκηρύξεις των αρμόδιων υπουργείων που εκδίδονται κάθε χρόνο.

 • Διατηρώ το δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία του 10% για πάντα;

  Όχι. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές το πολύ πριν δύο χρόνια για να έχουν το δικαίωμα να συμπληρώσουν νέο μηχανογραφικό με το 10%.