×
Επεξεργασία Προφίλ Επεξεργασία Avatar Επεξεργασία Υπογραφής Επεξεργασία Επιλογών E-mail και Κωδικός
×
Αποσύνδεση Οι Συνδρομές μου Το Προφίλ μου Τα Posts μου Τα Threads μου Λίστα Επαφών Αόρατος Χρήστης
Αναζήτηση στο iSchool!
Τι;
Πως;
Ταξινόμηση
Σε συγκεκριμένη κατηγορία;
Ποιος;
Αποτελέσματα Αναζήτησης
Συμπληρώστε τουλάχιστον το πεδίο Τι;

Το iSchool είναι η μεγαλύτερη μαθητική διαδικτυακή κοινότητα με 66,713 εγγεγραμμένα μέλη και 2,404,237 μηνύματα σε 74,726 θέματα. Αυτή τη στιγμή μαζί με εσάς απολαμβάνουν το iSchool άλλα 571 άτομα.

Καλώς ήρθατε στο iSchool!

Εγγραφή Βοήθεια
Ευρετήριο
Εισαγωγή
Υπολογιστής Μορίων
Βάσεις Σχολών
Θέματα Εξετάσεων
Εξεταστέα Ύλη 2018
Πρόγραμμα Εξετάσεων 2018
Ιστορικό Αρχείο
Αντίστροφη Μέτρηση Πανελλαδικών
Μην πανικοβάλεστε! Μην πανικοβάλεστε!
Ημέρες
Ώρες
Λεπτά
Δευτ.
(Έναρξη 8 Ιουνίου 2018)

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Υλικό για Διάβασμα
Forum Συζήτησης
Έχω μια απορία σε άσκηση!
Εγγραφή στο Newsletter!

Συχνές ερωτήσεις για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

 • Σε πόσα μαθήματα εξετάζονται οι υποψήφιοι;

  Οι μαθητές εξετάζονται υποχρεωτικά σε τέσσερα μαθήματα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να επιλέξουν και ένα επιπλέον μάθημα για να “ανοίξουν” ένα ακόμη επιστημονικό πεδίο.

  Δύο από αυτά διαθέτουν συντελεστή βαρύτητας (1,3 και 0,7 ή, για πεδία με μειώσεις μορίων, 0,9 και 0,4). Οι υποψήφιοι, ακόμη, δύνανται να επιλέξουν ένα ή και παραπάνω ειδικά μαθήματα για να αποκτήσουν πρόσβαση και σε ορισμένες σχολές στις οποίες απαιτούνται (πχ. Αγγλικά για την Αγγλική Φιλολογία, Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο για την Αρχιτεκτονική κλπ.)

  Σημείωση: Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μαθήματα, στα ειδικά δεν υπάρχει περιορισμός ως προς την επιλογή, δηλαδή είναι δυνατό να επιλεγούν όσα μαθήματα επιθυμεί ο υποψήφιος.

 • Υπάρχουν μαθήματα προσανατολισμού τα οποία δεν είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενα;

  Ναι. Για την ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών αυτά είναι η Λογοτεχνία και η Κοινωνιολογία Προσανατολισμού, ενώ στην ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών δεν εξετάζεται πανελλαδικά η Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Προσανατολισμού. Τέλος, για την ομάδα προσανατολισμού σπουδών οικονομίας και πληροφορικής, μη πανελλαδικώς εξεταζόμενα είναι η Ιστορία και η Κοινωνιολογία Προσανατολισμού.

 • Πόσα και ποια είναι τα επιστημονικά πεδία;

  Τα επιστημονικά πεδία είναι τα εξής τέσσερα:

  1. Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών
  2. Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών
  3. Επιστημών Υγείας και Ζωής
  4. Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορική

  Σημείωση: Τα παιδαγωγικά τμήματα είναι ενταγμένα σε όλα τα πεδία, όπως και τα ΤΕΦΑΑ, και τα τμήματα Μουσικών Σπουδών.

 • Ποια επιστημονικά πεδία "ανοίγει" η κάθε ομάδα προσανατολισμού; Ποια μαθήματα απαιτούνται για την κάθε ομάδα προσανατολισμού;

  Η κάθε ομάδα προσανατολισμού δίνει τη δυνατότητα, μετά και από την κατάλληλη επιλογή μαθημάτων, πρόσβασης σε μέχρι δύο επιστημονικά πεδία. Συγκεκριμένα:

  Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι υποψήφιοι της ομάδας προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών, σε όποιο επιστημονικό πεδίο και αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία:
  1. Αρχαία Ελληνικά Προσανατολισμού
  2. Ιστορία Προσανατολισμού
  3. Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας


  4. Για να αποκτηθεί πρόσβαση στο πρώτο πεδίο, πρέπει να επιλεγούν τα Λατινικά Προσανατολισμού
  5. Για να αποκτηθεί πρόσβαση στο τρίτο πεδίο, πρέπει να επιλεγεί η Βιολογία Γενικής Παιδείας (με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας)

  Σημείωση: Οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν και τα δύο μαθήματα (Λατινικά και Βιολογία) εφόσον το επιθυμούν.

  Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι υποψήφιοι της ομάδας προσανατολισμού θετικών σπουδών, σε όποιο επιστημονικό πεδίο και αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία:
  1. Φυσική Προσανατολισμού
  2. Χημεία Προσανατολισμού
  3. Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας


  4. Για να αποκτηθεί πρόσβαση στο δεύτερο πεδίο, πρέπει να επιλεγούν τα Μαθηματικά Προσανατολισμού
  5. Για να αποκτηθεί πρόσβαση στο τρίτο πεδίο, πρέπει να επιλεγεί η Βιολογία Προσανατολισμού

  Σημείωση: Οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν και τα δύο μαθήματα (Μαθηματικά και Βιολογία) εφόσον το επιθυμούν.

  Τα κοινά μαθήματα, στα οποία εξετάζονται υποχρεωτικά οι υποψήφιοι της ομάδας προσανατολισμού σπουδών οικονομίας και πληροφορικής, σε όποιο επιστημονικό πεδίο και αν κατευθύνονται, είναι τα εξής τρία:
  1. Μαθηματικά Προσανατολισμού
  2. Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον Προσανατολισμού
  3. Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας


  4. Για να αποκτηθεί πρόσβαση στο πέμπτο πεδίο, πρέπει να επιλεγούν οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Προσανατολισμού
  5. Για να αποκτηθεί πρόσβαση στο τρίτο πεδίο, πρέπει να επιλεγεί η Βιολογία Γενικής Παιδείας (με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας)

  Σημείωση: Οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν και τα δύο μαθήματα (Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Βιολογία) εφόσον το επιθυμούν.

 • Τί είναι τα ειδικά μαθήματα; Ποια είναι αυτά;

  Τα ειδικά μαθήματα είναι κάποια αντικείμενα που εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις μετά από επιλογή του υποψηφίου για να αποκτηθεί πρόσβαση σε συγκεκριμένες σχολές. Διαθέτουν και αυτά συντελεστή βαρύτητας**, 1 ή 2, ανάλογα το τμήμα για το οποίο απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα. Σε περίπτωση που κάποια σχολή απαιτεί εξέταση σε δύο μαθήματα (πχ. ΤΞΓΜΔ ή Αρχιτεκτονική), τότε βαθμός ειδικού μαθήματος είναι ο μέσος όρος των δύο μαθημάτων. Αξίζει να τονιστεί πως εδώ υπάρχει ένας περιορισμός: για να ληφθεί υπόψη η συμμετοχή του υποψηφίου στην εξέταση κάποιου ειδικού μαθήματος, ο βαθμός θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος του 10. Τα ειδικά μαθήματα είναι τα εξής:

  1. Αγγλικά (για την Αγγλική Φιλολογία, που τότε έχουν και συντελεστή x2 και για τα τμήματα ΜΜΕ, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Τουριστικών και Ναυτιλιακών, που τότε έχουν συντελεστή x1)
  2. Γαλλικά (για τη Γαλλική Φιλολογία, που τότε έχουν και συντελεστή x2 και για τα τμήματα ΜΜΕ, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και Τουριστικών, που τότε έχουν συντελεστή x1)
  3. Γερμανικά (για τη Γερμανική Φιλολογία, που τότε έχουν και συντελεστή x2 και για τα τμήματα ΜΜΕ, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και Τουριστικών, που τότε έχουν συντελεστή x1)
  4. Ιταλικά (για την Ιταλική Φιλολογία, που τότε έχουν και συντελεστή x2 και για τα τμήματα ΜΜΕ, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και Τουριστικών, που τότε έχουν συντελεστή x1)
  5. Ισπανικά (για την Ισπανική Φιλολογία, που τότε έχουν και συντελεστή x2)
  6. Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο (για την Αρχιτεκτονική, τα τμήματα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης και τα τμήματα Γραφιστικής με συντελεστή x2)
  7. Αρμονία (με συντελεστή x2 για τα τμήματα Μουσικών Σπουδών)
  8. Αθλήματα (για τα ΤΕΦΑΑ)

  Σημείωση: Το τμήμα Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και το Τουρκικών Σπουδών (επίσης του ΕΚΠΑ) όπως και το τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ δεν απαιτούν εξέταση σε ειδικό μάθημα.

  **Για παράδειγμα, εάν κάποιος υποψήφιος πετύχει βαθμολογία ίση με 15 στο ειδικό μάθημα των Αγγλικών, τότε θα έχει κερδίσει 1500 μόρια για τα τμήματα ΜΜΕ, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Τουριστικών και Ναυτιλιακών, ενώ για την Αγγλική Φιλολογία θα έχει κερδίσει 3000 μόρια.

 • Για τα τμήματα που απαιτούν εξέταση σε ξένη/ες γλώσσα/ες ο υποψήφιος πρέπει να προσκομίσει πιστοποιητικά ξένων γλωσσών;

  Όχι. Το μόνο που μετράει είναι η βαθμολογία που πέτυχε ο υποψήφιος στις πανελλαδικές εξετάσεις.

 • Ο βαθμός του απολυτηρίου παίζει κάποιο ρόλο στις πανελλαδικές;

  Κανέναν απολύτως. Το απολυτήριο έχει διαχωριστεί πλήρως από τις πανελλαδικές εξετάσεις.

 • Εξετάστηκα στις πανελλαδικές αλλά δεν είμαι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα. Μπορώ να ξαναδώσω;

  Ναι, κάθε υποψήφιος δύναται να συμμετάσχει στις εξετάσεις όσες φορές επιθυμεί.

 • Επιθυμώ να συμμετάσχω ξανά στις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά από διαφορετική ομάδα προσανατολισμού. Γίνεται;

  Φυσικά, το σύστημα επιτρέπει τέτοιου είδους αλλαγές.

 • Μπορώ να συμμετάσχω ξανά στις πανελλαδικές αλλά δίνοντας διαφορετικά μαθήματα επιλογής;

  Ναι, φυσικά.

 • Έχω συμμετάσχει στις πανελλαδικές στο παρελθόν από άλλον τύπο λυκείου (Ενιαίο, Επαγγελματικό (ΕΠΑΛ), Τεχνικό-Επαγγελματικό (ΤΕΛ), Τεχνικό-Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο (ΤΕΕ), Ενιαίο Πολυκλαδικό (ΕΠΛ) κλπ.). Μπορώ να ξαναδώσω, αυτήν τη φορά από Γενικό Λύκειο;

  Ναι. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.

 • Έχω συμμετάσχει στις εξετάσεις στο παρελθόν με διαφορετικό σύστημα (με Δέσμες, Κατευθύνσεις κλπ.). Μπορώ να ξαναδώσω; Αν ναι, με ποιο σύστημα;

  Ναι, δεν υπάρχει περιορισμός. Ο υποψήφιος μπορεί να συμμετάσχει στις πανελλαδικές όσες φορές το επιθυμεί, με το παρόν όμως σύστημα και όχι με αυτό που έδωσε την πρώτη φορά.

 • Δεν είμαι ευχαριστημένος με τη σχολή στην οποία πέρασα αλλά δε θέλω να συμμετάσχω ξανά στις πανελλαδικές. Τι μπορώ να κάνω;

  Υπάρχει και μια ακόμη επιλογή για τους υποψηφίους, η διαδικασία του 10%. Ο υποψήφιος είναι σε θέση να διεκδικήσει μια νέα σχολή, συμπληρώνοντας νέο μηχανογραφικό έχοντας διαθέσιμο το 6 ή το 4% των συνολικών θέσεων που προσφέρει η εκάστοτε σχολή. Εάν ο υποψήφιος συμμετέχει στη διαδικασία αυτή την αμέσως επόμενη χρονιά από αυτή που έδωσε πανελλαδικές, διεκδικεί το 6% των συνολικών θέσεων, ενώ αν συμμετάσχει μετά από 2 χρόνια, έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει το 4% των θέσεων. Οι βάσεις του 10% είναι διαφορετικές και ανακοινώνονται τον Αύγουστο, την ίδια μέρα με τις βάσεις του 90%.

 • Διατηρώ το δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία του 10% για πάντα;

  Όχι. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές το πολύ πριν δύο χρόνια για να έχουν το δικαίωμα να συμπληρώσουν νέο μηχανογραφικό με το 10%.